Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 37 645
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Здравей, Денис нещо ме подтикна да си пусна и днес Прогестерона. Да не чакам до утре. Нещо не ми харесва, тъй като спада. Според теб на какво може да се дължи? На 16-ти ще ходя на преглед при ендокриноложката ми и ще и ги покажа, тъй като и тя ми назначи на 7-ми ден след овулация да си направя изследването. Имам чувството, че заради този прогестерон не става зачеването.   

# 301
  • София
Здравейте и от мен,

на 40+г съм, с ИР, съответно с проблеми в теглото. След доста тежко боледуване от грип, МЦ се наруши и АГ-то ми пусна хормони.
Ехографията не показа изменения по половата система (вкл. цитонамазка), но резултатите на 17-ОН и DHEA ме притесниха. Не знам и дали това, че бях на инхалации с пулмикорт, е повлияло на резултата.

3-ти ден на МЦ:
Скрит текст:

24ти ден:
Скрит текст:

През септември бях на ехография на вътрешни органи и казаха, че бъбреци, надбъбречна жлеза -ок. А чета някакви ужасии в нет-а и съм доста притеснена. Резултатите ще мога да коментирам с док другата седмица. Търся мнение
Здравей!
Не виждам нищо притеснително.
На 3-ти ден от МЦ: Е2 е малко висок, но или показва НЯР ( което е нормално за възрастта) или има ЗФ/киста, от минал МЦ. Другите са добре.
На 24-ти ден от МЦ: Прогестеронът показва, че е имало О., а 17ОН Прогестерон е висок, защото е изследван през ЛФ - трябва да се изследва точно на 3-ти ден от МЦ.
ДХЕА е нисък - може да е от възрастта или да показва намалена функция на НбЖ... или да е лабор. грешка.

Здравей, Денис нещо ме подтикна да си пусна и днес Прогестерона. Да не чакам до утре. Нещо не ми харесва, тъй като спада.
Скрит текст:
Според теб на какво може да се дължи? На 16-ти ще ходя на преглед при ендокриноложката ми и ще и ги покажа, тъй като и тя ми назначи на 7-ми ден след овулация да си направя изследването. Имам чувството, че заради този прогестерон не става зачеването.  
Здравей!
Леко се е понижил ( с около единица) , но засега, не е проблем. Това е хормон, той не  е константа и може леко да варира.
Възможно е след ден-два, отново да се повиши Peace

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 16:20 от denis©

# 302
  • София
Скрит текст:
Здравейте и от мен,

на 40+г съм, с ИР, съответно с проблеми в теглото. След доста тежко боледуване от грип, МЦ се наруши и АГ-то ми пусна хормони.

3-ти ден на МЦ:
Скрит текст:
.

24ти ден:
Скрит текст:
.
Търся мнение
Здравей!
На 3-ти ден от МЦ: Е2 е малко висок, но или показва НЯР ( което е нормално за възрастта) или има ЗФ/киста, от минал МЦ. Другите са добре.
На 24-ти ден от МЦ: Прогестеронът показва, че е имало О., а 17ОН Прогестерон е висок, защото е изследван през ЛФ - трябва да се изследва точно на 3-ти ден от МЦ.
ДХЕА е нисък - може да е от възрастта или да показва намалена функция на НбЖ... или да е лабор. грешка.

Благодаря ти много!

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 21:04 от missence

# 303
  • София
Скрит текст:
Здравейте и от мен,

Ехографията не показа изменения по половата система (вкл. цитонамазка), но резултатите на 17-ОН и DHEA ме притесниха. Не знам и дали това, че бях на инхалации с пулмикорт, е повлияло на резултата.

3-ти ден на МЦ:
Скрит текст:

24ти ден:
Скрит текст:

През септември бях на ехография на вътрешни органи и казаха, че бъбреци, надбъбречна жлеза -ок. А чета някакви ужасии в нет-а и съм доста притеснена. Резултатите ще мога да коментирам с док другата седмица. Търся мнение
Здравей!

Благодаря ти много!
Четох някакви страхотии при висок хормон 17-ОН и нисък DHEA за лоши образувания, скенери и направо се шашнах.
Дали с добавки или медикаменти доктор ще може да ги вкара в норма? Да не треперя до другата седмица. Ако е намалена функция на НбЖ, дали е опасно?

Извинявам се предварително за въпросите, но предпочитам мнение или дори предположение на някой, който има представа от хормони като теб, а не да чета до паника в нет-а.
Във форума има ендокринолог, отговаря на въпроси - ако искаш го попитай.

# 304
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте и от мен,

..........Търся мнение
Здравей!

Благодаря ти много!
Четох някакви страхотии при висок хормон 17-ОН и нисък DHEA за лоши образувания, скенери и направо се шашнах.
Дали с добавки или медикаменти доктор ще може да ги вкара в норма? Да не треперя до другата седмица. Ако е намалена функция на НбЖ, дали е опасно?

Извинявам се предварително за въпросите, но предпочитам мнение или дори предположение на някой, който има представа от хормони като теб, а не да чета до паника в нет-а.
Във форума има ендокринолог, отговаря на въпроси - ако искаш го попитай.
Hands Plus1

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 21:07 от missence

# 305
Много Благодаря, отново за бързия отговор. Като видях днескашния резултат и се притесних.

Здравейте и от мен,

3-ти ден на МЦ:
Скрит текст:

24ти ден:
Скрит текст:

Здравей!

Здравей, Денис нещо ме подтикна да си пусна и днес Прогестерона. Да не чакам до утре. Нещо не ми харесва, тъй като спада.
Скрит текст:
Според теб на какво може да се дължи? На 16-ти ще ходя на преглед при ендокриноложката ми и ще и ги покажа, тъй като и тя ми назначи на 7-ми ден след овулация да си направя изследването. Имам чувството, че заради този прогестерон не става зачеването.  
Здравей!
Леко се е понижил ( с около единица) , но засега, не е проблем. Това е хормон, той не  е константа и може леко да варира.
Възможно е след ден-два, отново да се повиши Peace

# 306
  • София

Здравей, Денис! Имам спотананен аборт при естествена бременност декември миналата година. Имам открита тромбофилия с предписан Натаспин. Започнах наново изследванията за ново забременяване. Март месец пробвахме, но не стана. След аборта съм преглеждана 3 пъти от гинеколог и нищо не се открива и казват, че няма никаква причина да не мога да забременея. LH, FSH, AMH, Estradiol са изследвани тази неделя, а щитовидните и андрогенните са изследвани този февруари. Имам занижен витамин D, за който пия 3000 единици. Пия и метилирана фолиева заради мутация MTFR, инозитол, и за имунната система. Нямам наддаване на килограми, голямо окосмяване и т.н. Плюс това два пъти прекарах новия вирус февруари и март и пих два антибиотика. Има ли някакви проблеми според изследванията? Изключително съм притеснена.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 18:24 от eliapt

# 307
Здравей Денис,
моля за тълкуване на резултатите по - долу. Правени са на 3ти ден от цикъла. На 45 г съм. Лекувах  хормонален дисбаланс с дуфастон изминалите 3м, задържах фоликули и се появявяваха кисти. Имам желание за дете независимо от годините, за това си правих изследванията. Лекувам щитовидна жлеза с еутирокс 50, като май дозата ми е голяма, ТСХ е паднало от 4,77 до около 1 за 2 месеца. Причината за бързия спад на ТСХ и появата на кистите послените 3- 4 м според мен са инхалаторните кортикостероиди, които взимах за астма в продължение на 7-8 г и ги спрях от края на януари.

# 308
Здравейте!
Моля за мнение относно тези резултати. Жена на 45 години съм, след оперативна менопауза. Приемам Еутирокс 75 мгр. С хашимото и инсулинова резистентност.

# 309
  • София
Скрит текст:

Здравей, Денис! Имам спотананен аборт при естествена бременност декември миналата година. Имам открита тромбофилия с предписан Натаспин. Започнах наново изследванията за ново забременяване. Март месец пробвахме, но не стана. След аборта съм преглеждана 3 пъти от гинеколог и нищо не се открива и казват, че няма никаква причина да не мога да забременея. LH, FSH, AMH, Estradiol са изследвани тази неделя, а щитовидните и андрогенните са изследвани този февруари. Имам занижен витамин D, за който пия 3000 единици. Пия и метилирана фолиева заради мутация MTFR, инозитол, и за имунната система. Нямам наддаване на килограми, голямо окосмяване и т.н. Плюс това два пъти прекарах новия вирус февруари и март и пих два антибиотика.
Има ли някакви проблеми според изследванията? Изключително съм притеснена.
Здравей!
ЛХ е висок и показва ПКЯ... и респ. АМХ може да не е много обективен ( изкуствено се повишава при СПКЯ/ПКЯ)
В12 и ФК трябва да са  на горна граница, следи и Хомоцистеин,... имаш много сериозен дефицит на вит. Д ... приемай 8-9000IU поне 2-3 месеца + 20 дни почивка => контрола.
Андрогените са добре.

Здравей Денис,
моля за тълкуване на резултатите по - долу. Правени са на 3ти ден от цикъла. На 45 г съм. Лекувах  хормонален
Скрит текст:
дисбаланс с дуфастон изминалите 3м, задържах фоликули и се появявяваха кисти. Имам желание за дете независимо от годините, за това си правих изследванията. Лекувам щитовидна жлеза с еутирокс 50, като май дозата ми е голяма, ТСХ е паднало от 4,77 до около 1 за 2 месеца. Причината за бързия спад на ТСХ и появата на кистите послените 3- 4 м според мен са инхалаторните кортикостероиди, които взимах за астма в продължение на 7-8 г и ги спрях от края на януари.

Здравей!
ФСХ и Е2 са високи и показват НЯР.
ТСХ е добре, но трябва да се изследва заедно с Т3 и Т4, за да се прецени по-точно, дали дозата е оптимална.
Другите са добре.

Здравейте!
Моля за мнение относно тези
Скрит текст:
резултати. Жена на 45 години съм, след оперативна менопауза.
Приемам
Еутирокс 75 мгр. С хашимото и инсулинова резистентност.

Здравейте!
Тялото е много дехидратирано и предполагам скоро сте боледували - настинка, грип, вирус...
Уреята е висока - възможно да е от дехидратацията и/или ако храненето ви е високопротеиново... трябва да се приема много, много вода ( над 3-4 л. на ден)
Холестеролът е доста висок - консултирайте се с лекар... той се повишава както от Хипофункцията на ЩЖ, така и от ИР, но това не трябва да е извинение, а да се контролира и ако се налага да се приемат медикаменти, добавки...
Инсулинът е висок... показва, че има още какво да се направи по храненето.
ТСХ е добре, но Т3 и Т4 са ниски - дали трябва да се коригира дозата, лекар трябва да прецени.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 14:35 от denis©

# 310
  • София
Може ли коментар за моите изследвания , правени на трети ден от мц. На 42 години, опити за второ дете от няколко месеца, безуспешни .

На фона на тези от миналия месец има брутални различия, чак се чудя кои са верни.

# 311
  • София
Може ли коментар за моите изследвания
Скрит текст:
, правени на трети ден от мц. На 42 години, опити за второ дете от няколко месеца, безуспешни .

На фона на тези от миналия месец има брутални различия, чак се чудя кои са верни.
Инсулинът е висок и показва ИР - трябва да се спазва определен режим на хранене, да се спортува, да се приемат добавки, медикамент ... назначен от лекар (Ендокринолог).
Самата ИР е предпоставка за хормонален дисбаланс, вкл. и за СПКЯ/ПКЯ, както е в случая - ЛХ е висок, Е2 е доста висок и много вероятно да има и ЗФ/киста ... може и повече от една.
Трябва да се проверят всички хормони и ако има отклонения да се коригират.
Холестеролът е висок - много вероятно да е от ИР и Хипофункцията на ЩЖ - ТСХ е висок.
Вит. Д трябва да е по-висок.

# 312
denis Здравей
Хормоните са на жена на 33 г активно спортуваща и то от години, но с оплаквания като ниско либидо, апатия, раздразнение, нисък тестостерон (от годините силови тренировки би трябвало да е висок?) фитнес инструкторът й твърди, че въпреки услията които полага не вижда желаните резултати и това се дължало именно на ниския тестостерон, поради което той й казва да почне да пие 7 keto dhea. Аз я посъветвах да пусне хормони най-напред и това са резултатите. Виждам че dhea й е добър резултат (или въпреки че е в реф граници, може би не е ок?!)  но какво тогава е причината за ниския тестостерон? Леката хипофункция? Ниския вит в12 ? Къде другаде да търси проблема?
Витамин B12 pg/mL 405.89 (180-916)
FT3 pg/mL 3.2 (1.95-4.23)
A K TPO IU/mL 15.00 (<60)
A K TG  IU/mL 11.00 (<115)
DHEA-S йg/dL 247.03 (100-350)
FT4 pg/mL 13.85 (7.81-15.62)
TSH uIU/mL 2.38 (0.35-5.1)

Серумен инсулин uIU/mL 4.73 (2.2-25)
Глюкоза mmol/l 5.1 (3.6-6.9)
Желязо мкмол/л 18.7 (6.6-26)
ЖСК мкмол/л 52.74 (20-62)

На 2ри ден от цикъла:
Прогестерон - ng/mL 0.87
LH IU/L 8.89
FSH mIU/mL 10.18
Prolactin uIU/mL 263.79 (85-635)
Estradiol pg/mL 58.42
Testosteron ng/mL 0.68 (0.12-8.7)
Free testosterone 3.71 pmol/l (до 14.55)
SHBG 48.80 nmol/l (32.00-128.00)

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 23:53 от AlisonParker

# 313
Здрвей,Денис!
Нова съм,само досега ви четях,но реших и аз да се включа с молба за коментар по моите изследвания
На 42 г. съм с едно дете на 16 г.Винаги цикъла ми е бил редовен и не съм имала проблеми с хормоните,на 24-26 дена ми е цикъла,като засечем овулация,точно след 14 дена ми идва.Спортувам активно,храня се здравословно.Правим опити точно от 6 месеца,като през това време ходя всеки месец за проследяване на овулация,като всеки път има фолекул,който си достига до около 21 мм,този месец на 6 ден фолекула беше почти 12 мм,вчера на 10 ден беше 20 мм.Проверихме 2 пъти и след това дали се пука,няма го,отделно 2 месеца правих тестове за овулация и си излиза положителен,на едно с прегледа,както имам и симптоми за овулация,които винаги съм си смятала,че си я усещам,но сега се потвърди за мен това.Този месец правихме снимка и на тръбите и двете са проходими.
Пуснах изследвания за яйчников резерв на 3 ден от цикъла,малко ме притесни Антимюлеровия хормон,за това моля да ми ги разчетеш и ти,и мнение как са всъщност

1.Референтни граници на Лутеинизиращ хормон ( LH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L:
фоликулна 2.4-12.6
2.Референтни граници на Фуликулстимулиращ хормон ( FSH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L:
фоликулна 3.5-12.5
3.Референтни граници на Естрадиол ( Estradiol ) за жени в репродуктивна възраст по фази в pmol/L:
фоликулна 45.4-854

Благодаря предварително за отделеното време!

# 314
  • София
denis Здравей
Хормоните са на жена на 33 г активно спортуваща и то от години, но с оплаквания като ниско либидо, апатия,
Скрит текст:
раздразнение, нисък тестостерон (от годините силови тренировки би трябвало да е висок?) фитнес инструкторът й твърди, че въпреки услията които полага не вижда желаните резултати и това се дължало именно на ниския тестостерон, поради което той й казва да почне да пие 7 keto dhea. Аз я посъветвах да пусне хормони най-напред и това са резултатите. Виждам че dhea й е добър резултат (или въпреки че е в реф граници, може би не е ок?!)  но какво тогава е причината за ниския тестостерон? Леката хипофункция? Ниския вит в12 ? Къде другаде да търси проблема?
Витамин B12 pg/mL 405.89 (180-916)
FT3 pg/mL 3.2 (1.95-4.23)
A K TPO IU/mL 15.00 (<60)
A K TG  IU/mL 11.00 (<115)
DHEA-S йg/dL 247.03 (100-350)
FT4 pg/mL 13.85 (7.81-15.62)
TSH uIU/mL 2.38 (0.35-5.1)

Серумен инсулин uIU/mL 4.73 (2.2-25)
Глюкоза mmol/l 5.1 (3.6-6.9)
Желязо мкмол/л 18.7 (6.6-26)
ЖСК мкмол/л 52.74 (20-62)

На 2ри ден от цикъла:
Прогестерон - ng/mL 0.87
LH IU/L 8.89
FSH mIU/mL 10.18
Prolactin uIU/mL 263.79 (85-635)
Estradiol pg/mL 58.42
Testosteron ng/mL 0.68 (0.12-8.7)
Free testosterone 3.71 pmol/l (до 14.55)
SHBG 48.80 nmol/l (32.00-128.00)
Здравей!
ФСХ и ЛХ са високи и може да показват НЯР... а при него и нивата на тестостерона може да са по-ниски - това е една от причините.
Друга причина - нивата на Цинк, Мед и Селен да не са оптимални.
Хормоните на ЩЖ са добре - може само да ги следи. ТСХ зима/пролет - физиологично е по-висок.
В12 е нисък, ако е на високопротеиново хранене - при този вид хранене, се поддържат много високи нива на В12... т.е. може да има грешки в храненето и от там, липса на тонус, сила и енергия... вкл. и по-ниски нива на Тестостерон ( той се повишава от протеина от храна - месо, млечни... )
Добре е да провери т.н. Железен панел... ако има дефицит на желязо - това също може да е причина. Само Желязо - не е показателно.
ДХЕА е добре, но ако иска, може да приема 7 Keto DHEA, той дава тонус, сила, енергия..., но не трябва много да повлиява серумните нива Тестостерон, Е2 и нивата на DHEA , защото ще провокира хормонален дисбаланс и проблем с МЦ. Тези три хормона, трябва да се следят всеки МЦ ( при прием на 7Кето).
Инсулин и КЗ са добре, но това не изключва ИР, ако храненето е добре изчистено - т.е. ИР може да е причина за по-ниските нива на SHBG, а той е прекурсор на Е2, Тестостерон и т.н. - хормоните, които дават сила, тонус, енергия и т.н.

Здрвей,Денис!
Нова съм,само досега ви четях,но реших и аз да се включа с молба за коментар по моите изследвания
Скрит текст:
На 42 г. съм с едно дете на 16 г.Винаги цикъла ми е бил редовен и не съм имала проблеми с хормоните,на 24-26 дена ми е цикъла,като засечем овулация,точно след 14 дена ми идва.Спортувам активно,храня се здравословно.Правим опити точно от 6 месеца,като през това време ходя всеки месец за проследяване на овулация,като всеки път има фолекул,който си достига до около 21 мм,този месец на 6 ден фолекула беше почти 12 мм,вчера на 10 ден беше 20 мм.Проверихме 2 пъти и след това дали се пука,няма го,отделно 2 месеца правих тестове за овулация и си излиза положителен,на едно с прегледа,както имам и симптоми за овулация,които винаги съм си смятала,че си я усещам,но сега се потвърди за мен това.Този месец правихме снимка и на тръбите и двете са проходими.
Пуснах изследвания за яйчников резерв на 3 ден от цикъла,малко ме притесни Антимюлеровия хормон,за това моля да ми ги разчетеш и ти,и мнение как са всъщност

1.Референтни граници на Лутеинизиращ хормон ( LH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L:
фоликулна 2.4-12.6
2.Референтни граници на Фуликулстимулиращ хормон ( FSH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L:
фоликулна 3.5-12.5
3.Референтни граници на Естрадиол ( Estradiol ) за жени в репродуктивна възраст по фази в pmol/L:
фоликулна 45.4-854

Благодаря предварително за отделеното време!
Здравей!
Имаш лека Хипофункция на ЩЖ - при опити и желание за бебе, ТСХ трябва да се държи под и около 1.0. Ако искаш се консултирай със специалист по репр. медицина.
АМХ е нисък, но Инхибин В е много добре и показва, че има шанс за зачеване.
Провери за дефицити на витамини и минерали, защото ако имаш, това може да е причина и за по-ниските нива на АМХ... той се влияе от много неща, което понякога е добре Simple Smile .
Инсулинът е малко нисък - не е проблем, ако това те е притеснило.
Другите са добре - не виждам нищо притеснително, което да е пречка за зачеване.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 15:19 от denis©

Общи условия

Активация на акаунт