Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 37 609
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
Скрит текст:
Здрвей,Денис!
Нова съм,само досега ви четях,но реших и аз да се включа с молба за коментар по моите изследвания
Скрит текст:
На 42 г. съм с едно дете на 16 г.Винаги цикъла ми е бил редовен и не съм имала проблеми с хормоните,на 24-26 дена ми е цикъла,като засечем овулация,точно след 14 дена ми идва.Спортувам активно,храня се здравословно.Правим опити точно от 6 месеца,като през това време ходя всеки месец за проследяване на овулация,като всеки път има фолекул,който си достига до около 21 мм,този месец на 6 ден фолекула беше почти 12 мм,вчера на 10 ден беше 20 мм.Проверихме 2 пъти и след това дали се пука,няма го,отделно 2 месеца правих тестове за овулация и си излиза положителен,на едно с прегледа,както имам и симптоми за овулация,които винаги съм си смятала,че си я усещам,но сега се потвърди за мен това.Този месец правихме снимка и на тръбите и двете са проходими.
Пуснах изследвания за яйчников резерв на 3 ден от цикъла,малко ме притесни Антимюлеровия хормон,за това моля да ми ги разчетеш и ти,и мнение как са всъщност

1.Референтни граници на Лутеинизиращ хормон ( LH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L:
фоликулна 2.4-12.6
2.Референтни граници на Фуликулстимулиращ хормон ( FSH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L:
фоликулна 3.5-12.5
3.Референтни граници на Естрадиол ( Estradiol ) за жени в репродуктивна възраст по фази в pmol/L:
фоликулна 45.4-854

Благодаря предварително за отделеното време!
Здравей!
Имаш лека Хипофункция на ЩЖ - при опити и желание за бебе, ТСХ трябва да се държи под и около 1.0. Ако искаш се консултирай със специалист по репр. медицина.
АМХ е нисък, но Инхибин В е много добре и показва, че има шанс за зачеване.
Провери за дефицити на витамини и минерали, защото ако имаш, това може да е причина и за по-ниските нива на АМХ... той се влияе от много неща, което понякога е добре Simple Smile .
Инсулинът е малко нисък - не е проблем, ако това те е притеснило.
Другите са добре - не виждам нищо притеснително, което да е пречка за зачеване.
[/quote]
Ходих при гинеколг,който е и репродуктивен,не обърна внимание
Ходих и при ендокринолог,тъй като съм чела тук и знам за това ,че е хубаво да е до 1 ,но и тя каза,че е добре,назначи ми пак да я изследваме,тъй като това изследване е от преди 4 месеца+пролактин,само че иска да ги направя на 3 ден цикъл,много държеше пролактина да е тогава,питах за тсх,че съм чувала да е на чист ден,каза не било проблем...та мисълта ми е,че как мога да коригирам при положение,че за лекарите тя си е в норма и ок...Иначе ми назначи витамин Д и витамин Б12,мислех да ги пускам с последните изследвания,но тъй като ги пия като добавка и видях,че е хубаво да има пауза 10 дена преди изследване се отказах,тя каза нямало проблем да няма пауза...та тези неща ме объркват,а се води уж добър специалист

# 316
Здравейте, прекрасни,

Бих помолила за коментар и по моите резултати (жена, 31г) , т.к. правим опити за зачеване вече втора година без успех. Досега по назначение от лекари каквото съм изследвала винаги е било в норма, но не са ме съветвали да пускам нещо по-различно от хормони на ЩЗ, АМХ, FSH, LH, прогестерон и пролактин. И понеже досега са били в норма, в общи линии заключват, че съм тип-топ за бебеправене - та малко на своя глава си пуснах допълнителни изследвания.

Резултати:

Преди 2 месеца TSH беше 0.9, което уж казаха, че е супер и сега  гледам, че е по-занижен.
Отделно изглежда имам сериозен проблем с витамините, та ще правя корекции там.
Завишените нива на тестостерон не знам как да ги тълкувам.
Ще пусна нови AMH, FSH, Estradiol и LH на 3-и ден от МЦ, та като излязат и те ще ида на ендокринолог, дано дотогава не прекаля с притеснението..

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 17:12 от Chunky101

# 317
Denis, може ли коментар на резултатите? Бях на ендокринолог, прегледа ми ЩЗ. Всичко е наред. Пусна ми изследвания, тъй като се оплаках от хронична умора, качих за 2-3 месеца около 25-30кг., а цикълът ми, който по принцип е редовен, го няма никакъв вече 3 седмици. Имам две деца, не целя бременност, макар че ако стане трето, е добре дошло. Пускам резултатите и благодаря предварително.

# 318
  • София
Здравейте, прекрасни,

Бих помолила за коментар и по моите резултати (жена, 31г) , т.к. правим опити за зачеване вече втора година без
Скрит текст:
успех. Досега по назначение от лекари каквото съм изследвала винаги е било в норма, но не са ме съветвали да пускам нещо по-различно от хормони на ЩЗ, АМХ, FSH, LH, прогестерон и пролактин. И понеже досега са били в норма, в общи линии заключват, че съм тип-топ за бебеправене - та малко на своя глава си пуснах допълнителни изследвания.

Резултати:

Преди 2 месеца TSH беше 0.9, което уж казаха, че е супер и сега  гледам, че е по-занижен.
Ще пусна нови AMH, FSH, Estradiol и LH на 3-и ден от МЦ, та като излязат и те ще ида на ендокринолог, дано дотогава не прекаля с притеснението..
Здравей!
НОМА индексът е добре, но Инсулинът ми се струва малко висок... възможно е да имаш ИР ( това може да е причина за по-високите нива на андрогените).
Хормоните на ЩЖ са добре, но ги следи на 2-3 месеца, ТСХ не трябва да пада много.
DHEA е малко висок, Тестостеронът си е категорично висок... трябва да се провери 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ) и да се направи консултация с Ендокринолог.
Вит. Д, В12 и ФК са ниски - трябва да се приемат.

Denis, може ли коментар на резултатите? Бях на ендокринолог, прегледа ми ЩЗ. Всичко е наред. Пусна ми
Скрит текст:
изследвания, тъй като се оплаках от хронична умора, качих за 2-3 месеца около 25-30кг., а цикълът ми, който по принцип е редовен, го няма никакъв вече 3 седмици. Имам две деца, не целя бременност, макар че ако стане трето, е добре дошло. Пускам резултатите и благодаря предварително.
КЗ е висока - може да показва ИР, желателно е да се направи тест за ИР.... това може да е причина за качването на кг.
В12 и вит. Д са доста ниски - трябва да се приемат.
Провери т.н. Железен панел, възможно е и там да имаш дефицити... ИР + дефицитите, може да са причина за постоянната умора.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 19:45 от denis©

# 319
Аз имам ИР. Но от известно време спрях Глюкофажа. Утре съм на лекар, за да каже какво да правя.
Благодаря много за отговора 😊

# 320
  • София
Ще чакам да споделиш, какъв е коментара на лекаря и неговите препоръки.

# 321
Скрит текст:
Здравейте, прекрасни,

Бих помолила за коментар и по моите резултати (жена, 31г) , т.к. правим опити за зачеване вече втора година без
Скрит текст:
успех. Досега по назначение от лекари каквото съм изследвала винаги е било в норма, но не са ме съветвали да пускам нещо по-различно от хормони на ЩЗ, АМХ, FSH, LH, прогестерон и пролактин. И понеже досега са били в норма, в общи линии заключват, че съм тип-топ за бебеправене - та малко на своя глава си пуснах допълнителни изследвания.

Резултати:

Преди 2 месеца TSH беше 0.9, което уж казаха, че е супер и сега  гледам, че е по-занижен.
Здравей!
НОМА индексът е добре, но Инсулинът ми се струва малко висок... възможно е да имаш ИР ( това може да е причина за по-високите нива на андрогените).
Хормоните на ЩЖ са добре, но ги следи на 2-3 месеца, ТСХ не трябва да пада много.
DHEA е малко висок, Тестостеронът си е категорично висок... трябва да се провери 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ) и да се направи консултация с Ендокринолог.
Вит. Д, В12 и ФК са ниски - трябва да се приемат.

Denis, може ли коментар на резултатите? Бях на ендокринолог, прегледа ми ЩЗ. Всичко е наред. Пусна ми
Скрит текст:
изследвания, тъй като се оплаках от хронична умора, качих за 2-3 месеца около 25-30кг., а цикълът ми, който по принцип е редовен, го няма никакъв вече 3 седмици. Имам две деца, не целя бременност, макар че ако стане трето, е добре дошло. Пускам резултатите и благодаря предварително.
КЗ е висока - може да показва ИР, желателно е да се направи тест за ИР.... това може да е причина за качването на кг.
В12 и вит. Д са доста ниски - трябва да се приемат.
Провери т.н. Железен панел, възможно е и там да имаш дефицити... ИР + дефицитите, може да са причина за постоянната умора.

Благодаря, denis©! Да, ще пусна и 17ОН Прогестерон, пък да видим какво ще каже еднокринологът.

# 322
Ще чакам да споделиш, какъв е коментара на лекаря и неговите препоръки.
Според ендоктинолога всичко е наред. И хормоните на ЩЗ, и пролактинът са добре. Няма данни за ИР. Захарта тази сутрин я измерих и беше под 5. Около 4 и нещо. Аз забравих да спомена, че малко си компрометирах изследванията, защото дъщеря ми въпросната нощ реши да ми върти номера, и ме държа будна до 4ч. Към 2-3 се натъпках стабилно, а рано сутринта бях на лекар и веднага направих изследванията. Ако бяха излезли отклонения, щях да ги повторя, но вече както трябва.
Изписа ми високи дози вит. Д и Б12 заради дефицитите. Каза след няколко месеца отново да ги изследвам.

# 323
Здравей Денис, тъй като пътувах нямах време да ходя по изследвания , а цикъла не ми идва втори месец същност миналия беше зацапване а този се бави ,реших да започна циклопрогинова .Не я пия за първи път и добре ми се отразяваше .След като нямам цикъл кога е най добре да започна приема в какъв ден, може би произволен ?

# 324
  • София
Здравей Денис, тъй като пътувах нямах време да ходя по изследвания ,
Скрит текст:
а цикъла не ми идва втори месец същност миналия беше зацапване а този се бави ,реших да започна циклопрогинова .Не я пия за първи път и добре ми се отразяваше .След като нямам цикъл кога е най добре да започна приема в какъв ден, може би произволен ?
Здравей!
Не е редно да давам съвети за прием на медикаменти. Консултирай се с АГ.
https://www.doctoronline.bg/uploads/diagnostics/lekarstva/1/1673d.pdf

# 325
Здравей Денис, тъй като пътувах нямах време да ходя по изследвания ,
Скрит текст:
а цикъла не ми идва втори месец същност миналия беше зацапване а този се бави ,реших да започна циклопрогинова .Не я пия за първи път и добре ми се отразяваше .След като нямам цикъл кога е най добре да започна приема в какъв ден, може би произволен ?
Здравей!
Не е редно да давам съвети за прием на медикаменти. Консултирай се с АГ.
https://www.doctoronline.bg/uploads/diagnosДа , прочетох листовк …  цикъл в момента!

# 326
denis, имам пак въпрос към теб. Гложди ме нещо. Как така вече нямам ИР, след като, доколкото ми е известно тя не се лекува, а само се поддържа с лекарства? През годините всяко следващо изследване след обременяване излизаше все по- добро и по- добро. Глюкофаж може да се каже, че съм пила без прекъсване една година преди втората ми бременност. После имаше две години прекъсване покрай кърмене, бременност. Когато се изследвах, резултатите драстично се бяха подобрили. Пак започнах Глюкофаж, после го спрях и така. Сега излиза, че вече нямам ИР. Единствената промяна, която усетих след раждането на дъщеря ми е, че изчезна зверският глад за сладко. Сега дори ме отвращава и рядко ям десерти.
Възможно ли е да съм излекувала ИР, без да правя нещо конкретно? Както писах, Глюкофаж пих сериозно само една година. После с прекъсвания го приемах. Доста големи паузи правех.

# 327
  • София
denis, имам пак въпрос към теб. Гложди ме нещо. Как така вече нямам ИР
Скрит текст:
, след като, доколкото ми е известно тя не се лекува, а само се поддържа с лекарства? През годините всяко следващо изследване след обременяване излизаше все по- добро и по- добро. Глюкофаж може да се каже, че съм пила без прекъсване една година преди втората ми бременност. После имаше две години прекъсване покрай кърмене, бременност. Когато се изследвах, резултатите драстично се бяха подобрили. Пак започнах Глюкофаж, после го спрях и така. Сега излиза, че вече нямам ИР. Единствената промяна, която усетих след раждането на дъщеря ми е, че изчезна зверският глад за сладко. Сега дори ме отвращава и рядко ям десерти.
Възможно ли е да съм излекувала ИР, без да правя нещо конкретно? Както писах, Глюкофаж пих сериозно само една година. После с прекъсвания го приемах. Доста големи паузи правех.
НОМА индексът невинаги е показателен за ИР.
Трябва да се направи тест за ИР ( обременяване с глюкоза и 3 или 4-кратно изследване на КЗ и Инсулин) и ако той покаже, че няма ИР - тогава може да се предположи, че няма ИР.
Ако тестът покаже, че няма ИР, храниш се както желаеш (без да спазваш условията, които се изискват при ИР) и след 6-12 месеца правиш контрола  и ако и тестът покаже, че нямаш ИР - тогава, предполагам, може да се потвърди това заключение.
Аз съм с ИР и НОМА индексът никога не ми е показвал, че съм с ИР Simple Smile

# 328
Благодаря, denis. Аз никога не съм се ограничавала, освен когато отслабвах след двете бременности.

# 329
И аз съм с хома 1.3, но инсулина е по към горната граница и имам симптоми на поликистоза с акне, но също не е доказано с диагноза от лекар.

Общи условия

Активация на акаунт