Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 37 548
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
Здравей Денис.
Може ли да коментираш моите изследвания?
От ноември месец съм диагностицирана с ИР. Нямам проблем със щитовидната жлеза. За ИР пия Меглюкон 750мг, вечер по 2 таблетки. Нямам наднормено тегло, около 6-7излишни кг само. Правим опити за второ детенце.
Изследванията са правени на 3ден от МЦ, назначени от ендокринолог. Нямам гинекологични проблеми.

# 406
  • София
Здравей Денис,
Направих си табличка с резултатите от изследвания, когато преди около 10-11 месеца посетих ендокринолог и след
Скрит текст:
това 2 контроли при увеличаване на дозата. На своя глава започнах хормон, но сякаш нещата още не се случват. В момента съм на 67,5 мг. Дали да пусна допълнителни изследвания, за да търся причината за тези резултати? Не знам, може би кортизол или друго, което влияе? Симптомите ми преди хормона - постоянна сънливост, чувство за студено, много сухи длани и стъпала, покачване на тегло. В момента тези симптоми ту изчестват, ту се появяват редувайки се, с изключение на кг. Нещо ново за мен е чувствителност на върха на езика - същата като при изгаряне, но в моя случай без да е изгорен реално и отново е на приливи и отливи.
Моля посъветвай ме на какво да обърна внимание, къде евентуално бъркам. Много ти благодаря Simple Smile
Скрит текст:
Здравей!
За по-високия ТСХ - ако скоро си била болна - грип, настинка, друг вирус, бактерия... може това да е причината ( ...и от там, да са причина и за тази чувствителност на езика ?!)
Може да провериш цинк, мед, селен - те участват в синтеза на хормоните на ЩЖ, феритин - също... В12 и ФК са важни, били са ниски
Вит. Д е добре, може да приемаш само поддържаща доза ( 1-2000IU)... включи магнезий.
Биотин, вит. А .... вит. С, Е ... В1, В5, В6...

# 407
Скрит текст:
За по-високия ТСХ - ако скоро си била болна - грип, настинка, друг вирус, бактерия... може това да е причината ( ...и от там, да са причина и за тази чувствителност на езика ?!)
Може да провериш цинк, мед, селен - те участват в синтеза на хормоните на ЩЖ, феритин - също... В12 и ФК са важни, били са ниски
Вит. Д е добре, може да приемаш само поддържаща доза ( 1-2000IU)... включи магнезий.
Благодаря, Денис! Ще пусна допълнителни изследвания Simple Smile Кортизол не засега, така ли?
Иначе не съм била болна наскоро, последните месеци.

# 408
  • София
Благодаря, Денис. И гинеколожката не се впечатли - било нормално за годините ми. Аз отидох на УЗ и нямам кисти.
Скрит текст:
Веднага започнах да пия желязо и вит. В12, а Вигантола го смених - явно, че не ми действа. Пуснаха ми изследвания и за кг., но и там всичко е наред
Hug
Имаш ИР и КЗ остава доста висока на 120 мин., което не е добре - тази висока КЗ уврежда ССС, Бъбреци, Зрение/Очи... Репр. с-ма ... почти всичко.
По-добре приеми, че си с ИР и спазвай правилата за ИР - специфично хранене, повече спорт/движение, добавки, медикамент...

Скрит текст:
Благодаря, Денис! Ще пусна допълнителни изследвания Simple Smile Кортизол не засега, така ли?
Иначе не съм била болна наскоро, последните месеци.
За Кортизола - ако искаш провери и него (той има отношение - т.е. влияе се от функцията на ЩЖ, Пролактин ...) ... но, по-добре да е тест със слюнка

Здравейте, моля ви за мнение относно тези резултати. Пуснах ги, защото не се чувствам въобще добре, имам
Скрит текст:
депресивни симптоми, с постоянно чувство за студ, отпадналост, наднормено тегло… и дозата имам чувството че ми е висока 100/125

Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 е нисък (т.е. дозата дори е ниска)... нещо не усвояваш или не приемаш правилно медикамента?!
Различни дози ли редуваш? Това често стресира ЩЖ и тя понякога реагира неадекватно на терапията.
Почти не съм попадала на някой, които да редува дози и да не се появи някакъв проблем... а коментирам изследвания повече от 15 г. Simple Smile Ако искаш потърси второ мнение  ( Ендокринолог).
Хормонът се приема сутрин рано, на гладно, с вода, поне 2 часа преди хранене и кафе ( кофеин).

Вит. Д и В12 са ниски, много вероятно да имаш дефицит и на желязо ( трябва да се изследва т.н. Железен панел) ... една от причините са усещане на студ може да е и дефицит на желязо (и ЖДА).
За наднорменото тегло - тест за ИР.

Здравей Денис.
Скрит текст:
Може ли да коментираш моите изследвания?
От ноември месец съм диагностицирана с ИР. Нямам проблем със щитовидната жлеза. За ИР пия Меглюкон 750мг, вечер по 2 таблетки. Нямам наднормено тегло, около 6-7излишни кг само. Правим опити за второ детенце.
Изследванията са правени на 3ден от МЦ, назначени от ендокринолог. Нямам гинекологични проблеми.
Здравей!
Здравей!
КЗ е висока - преразгледай храненето си.
ФСХ е висок и е желателно да се провери ЯР (АМХ и Инхибин В).
Другите са добре. Не виждам причина за незачеване Simple Smile

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 17:50 от denis©

# 409

Здравей, Денис! Може ли да коментираш тези изследвания? На дъщеря ми са, която е почти на 15 години. Може ли да се говори за ИР?

# 410
  • София
Скрит текст:
Здравей, Денис! Може ли да коментираш тези изследвания? На дъщеря ми са, която е почти на 15 години. Може ли да се говори за ИР?
Здравей!
Има ИР - преразгледайте храненето, повече спорт...
Холестеролът е висок - възможно е да е от ИР... ако има повечко кг., да се редуцират.
Консултирайте се с ендокринолог.

# 411
Благодаря, Денис. Имам хипофункция. Дозата е 0.25 и ще я продължа-TSH беше паднал на 1.6 с нея. Не планирам да спирам витамините. Спрях ги за 20 дни, за да ги изследвам и да проверим ок ли е дозата Simple Smile Магнезият не трябваше да спирам, да. По-късно прочетох.
Здравей, Денис. Реших да направя 20 дневна почивка от витамини Д, B12, магнезий, Л тироксин 25, достинекс,
Скрит текст:
глюкофажът го спрях трайно и това са резултатите. Правени са на 20 ден от МЦ. Може ли да дадеш твоето мнение? Какво означава този резултат за МАТ? Хормонът и достинексът ги почвам пак така като гледам…
Като диагноза - имам инсулинова резистентност, леко възпаление на ЩЖ, без хашимото. Целта ни е забременяване
ТСХ е висок, но без Т3 и Т4 е трудно да се прецени на каква доза трябва да си - желателно е да се консултираш с Ендокринолог. ТАТ и МАТ са добре - няма Хашимото или друг проблем ?! МАТ - реф. са от 0 до 34, твоите са по-малко от 9, т.е. в границите си.
Прогестеронът е добре, показва че е имало О.
Холестеролът е висок, предполагам от ИР ... глюкофажът ти е само от полза, но ти си решаваш.
Вит. Д е добре, но ако искаш може да продължиш с приема ( за да достигнеш 150, което е 60 ng/ml)... В12 може да е по-висок - може да продължиш с приема.
Магнезият е нисък - увеличи дозата ( да е поне 200-300мг./дн) и не го спирай преди изследването.

# 412
Здравей, Денис! На 26 години съм, от месец сме започнали опити за бебе и исках да разбера дали всичко е наред с хормоните ми, някой лекари ми казват, че имам ПКОС, но сега последното мнение беше, че нямам. Цикъла ми е редовен.  При пускане на изследването бях в покой около 5-10мин, но бях доста неспокойна и се надявам на това да се дължи високия резултат. За първи път си пускам хормонални изследвания, скоро ще посетя и ендокринолог. Искам да знам, че всичко е наред за да си правим спокойно опити или ако трябва да приемам някакви добавки. Преди години съм имала нередовен цикъл и с Иногинол се оправих. И сега на своя глава си поръчах Ovasense, но не съм започнала да го приемам. Ако може да ми дадеш мнение за резултатите? Благодаря

# 413
  • София
Здравей, Денис! На 26 години съм, от месец сме започнали опити за бебе и исках да разбера дали всичко е наред с
Скрит текст:
хормоните ми, някой лекари ми казват, че имам ПКОС, но сега последното мнение беше, че нямам. Цикъла ми е редовен.  При пускане на изследването бях в покой около 5-10мин, но бях доста неспокойна и се надявам на това да се дължи високия резултат. За първи път си пускам хормонални изследвания, скоро ще посетя и ендокринолог. Искам да знам, че всичко е наред за да си правим спокойно опити или ако трябва да приемам някакви добавки. Преди години съм имала нередовен цикъл и с Иногинол се оправих. И сега на своя глава си поръчах Ovasense, но не съм започнала да го приемам. Ако може да ми дадеш мнение за резултатите? Благодаря

Здравей!
ТСХ е висок, показва Хипофункция на ЩЖ... при опити и желание за бебе, трябва да се държи около и под 1.0.
ЛХ, ФСХ и Е2 са високи - според мен има ЗФ/киста... възможно е, да са високи и от ПКЯ, но в момента не показват ПКЯ, най-вероятно защото има ЗФ/киста.
Пролактинът е висок - трябва да се следи... той се повишава при Хипофункция на ЩЖ... при ИР... трябва да е около 250-300.
Инхибин В и АМХ са добре, има шанс за зачеване.
Другите са добре.

# 414
Благодаря ти! А какви други изследвания е добре да си пусна?
Здравей, Денис! На 26 години съм, от месец сме започнали опити за бебе и исках да разбера дали всичко е наред с
Скрит текст:
хормоните ми, някой лекари ми казват, че имам ПКОС, но сега последното мнение беше, че нямам. Цикъла ми е редовен.  При пускане на изследването бях в покой около 5-10мин, но бях доста неспокойна и се надявам на това да се дължи високия резултат. За първи път си пускам хормонални изследвания, скоро ще посетя и ендокринолог. Искам да знам, че всичко е наред за да си правим спокойно опити или ако трябва да приемам някакви добавки. Преди години съм имала нередовен цикъл и с Иногинол се оправих. И сега на своя глава си поръчах Ovasense, но не съм започнала да го приемам. Ако може да ми дадеш мнение за резултатите? Благодаря

Здравей!
ТСХ е висок, показва Хипофункция на ЩЖ... при опити и желание за бебе, трябва да се държи около и под 1.0.
ЛХ, ФСХ и Е2 са високи - според мен има ЗФ/киста... възможно е, да са високи и от ПКЯ, но в момента не показват ПКЯ, най-вероятно защото има ЗФ/киста.
Пролактинът е висок - трябва да се следи... той се повишава при Хипофункция на ЩЖ... при ИР... трябва да е около 250-300.
Инхибин В и АМХ са добре, има шанс за зачеване.
Другите са добре.

# 415
  • София
На 1 стр. на темата са посочени всички базови изследвания + изследванията за дефицити на вит. и минерали, които имат отношение ( важни са) за репр. функция. Погледни ги и направи тези, които не са изследвани.

# 416
Здравей, denis. Имам малко по- различен въпрос. Вчера бях на профилактичен преглед при АГ. Беше ми дванадесети ден от цикъла и имах по един доминантен фоликул във всеки яйчник- 23мм. и 17мм. Имаме две деца, но ми се иска трето. Ние обаче сме с мъжки фактор (и синът ми, и дъщеря ми станаха след инсеминация), но все се надявам на чудо по естествен път. Тези размери ок ли са за този период от цикъла?

# 417
  • София
Здравей, denis. Имам малко по- различен въпрос. Вчера бях на профилактичен преглед при АГ. Беше ми дванадесети ден от цикъла и имах по един доминантен фоликул във всеки яйчник- 23мм. и 17мм. Имаме две деца, но ми се иска трето. Ние обаче сме с мъжки фактор (и синът ми, и дъщеря ми станаха след инсеминация), но все се надявам на чудо по естествен път. Тези размери ок ли са за този период от цикъла?
Здравей!
Колко дни е дължината на МЦ?

# 418
Денис здравей ,аз съм 44г.,искам да попитам нещо,Подготовка съм на ЗЕТ ,имах проблем с лигавицата ,но слагам лепенки и за сега се повлиява добре ,вчера при преглед беше 7,3 ,но се оказа че ми е висок Естрадиола ,проблем ли е за трансфер ,до сега не е бил никога така висок..2000pg/ml.Благодаря предварително.

# 419
Здравей!
Колко дни е дължината на МЦ?
Между 28 и 32 дни. Най-често ми идва максимум до 30- ти ден. Последния го предизвиках, защото ми пропусна, но иначе е редовен.

Общи условия

Активация на акаунт