Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 36 355
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Здравейте, бихте ли коментирали следните резултати. Както е видно са правени на 3ти ден от МЦ и съм на 41
Скрит текст:
години.
Случайно се засече овулация от единия яйчник, но лекарят очакваше и другият да овулира (което не проследих и не знам какво се е случило).
Допълнително ще изследвам железен панел, витамини и тн за евентуални дефицити.
Ще добавя резултат и за Инхибин Б когато излезне
Здравей!
Добре са, не показват проблем.

Скрит текст:
По повод силен косопад, съпроводен с болезнен скалп, пуснах следните изследвания:
Скрит текст:

Какво ви е мнението за щитовидната? С подобни изследвания преди година ендокринолога каза, че нямам проблем...
ТСХ е висок, Т4 нисък - показват Хипофункция на ЩЖ. Няма Хашимото.
Феритинът е добре... освен, ако скоро не имало боледуване, някакво възпаление?!
Вит. Д е нисък, трябва да е около 175nmol/L ...ФК трябва да е на горна граница.
Малко вероятно, само тези отклонения да са причина за силен косопад ... възможно е, да има и друга причина - други дефицити, ИР, високи нива на андрогените ... заболяване.

Благодаря, denis©!
За съжаление няма как да се преборя с ендокринолозите да ми изпишат лечение, освен ако не излъжа, че планирам бременност. Преди около 2 седмици ме покоси някакъв лек вирус, нищо особено. Инсулинова резистентност имам, но е под контрол поне от 2 години (последните ми изследвания преди месец и половина не показаха отклонения). Полови хормони не съм изследвала скоро, но и цикълът ми е перфектен, откакто вкарах ИР под контрол. Кои андрогени и какви други дефицити мога да изследвам, според теб?

Почвам ударно вит. Д, фолиева, магнезий, биотин, цинк и селен. Пък да видим. Според личната може и да съм изкарала Ковид преди 2 седмици и това да е "наследството му".
На 1 стр. на темата са посочени всички андрогени, които е добре да се проверят.
След като си била болна, много вероятно, това да е причина за по-висок Феритин , т.е. в момента да не е обективен  ( той се повишава при възпаление) - повтори, след 2-3 седмици, целият т.н. железен панел... защото, една от причините за косопада е дефицита на желязо.

Продължавам да търся причина за косопада. Нещо, което не писах предния път - на 34 съм, имам едно раждане през 2018 г. и от известно време забелязвам засилен растеж на няколко косъмчета по брадичката. От
Скрит текст:
тийнейджърските си години имам СПКЯ, но напоследък цикълът ми е редовен, а АГ-тата отричат наличието на кисти. Днес на 21 ден от МЦ пуснах прогестерон (напоследък цикълът ми е с дължина около 28 дни) Какво показва тази стойност? Пстаналите полови и андрогени ще пусна на 3-и ден след 10-ина дни. Не пуснах железен панел, защото отново съм болна.

Прогестеронът показва, че е имало О.
Инсулинът е висок - не контролираш добре ИР...  високият Инсулин, повишава андрогените и от там - проблеми с косата, окосмяване и т.н.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 15:46 от denis©

# 721
благодаря, Денис Heart
Като излезне Инхибин Б и проверя за евентуални дефицити, ще се радвам да ги погледнеш пак.

# 722
Здравейте!
Бихте ли коментирали тези резултати, направени са на 13 ден от началото на цикъла и след положителен тест за овулация предната вечер. На 28г. съм и правим опити за второ бебче. Но от този цикъл, започнахме с лекаря ми да следим нещата.

# 723
  • София
Здравейте!
Бихте ли коментирали тези резултати, направени са на 13 ден от началото на цикъла и след положителен
Скрит текст:
тест за овулация предната вечер. На 28г. съм и правим опити за второ бебче. Но от този цикъл, започнахме с лекаря ми да следим нещата.
Здравей!
Изследванията са супер - показват, че има един ДФ и О. ще настъпи до часове ( 12-24ч, предполагам?!).
Пикът на ЛХ, преди О. трябва да е над  45 mIU/mL, за да се спука ДФ.
Браво на лекаря ти! Peace

# 724
Здравейте!
Бихте ли коментирали тези резултати, направени са на 13 ден от началото на цикъла и след положителен
Скрит текст:
тест за овулация предната вечер. На 28г. съм и правим опити за второ бебче. Но от този цикъл, започнахме с лекаря ми да следим нещата.
Здравей!
Изследванията са супер - показват, че има един ДФ и О. ще настъпи до часове ( 12-24ч, предполагам?!).
Току що излезе и прогестерона ми (7-ми ден след предполагаемата овулация, прикачвам и него. Извинявам се, ако спамя излишно, но и аз като всички се притеснявам и чакам с нетърпение да видя двете черти.. Благодаря много! ❤️

# 725
  • София
Скрит текст:
Здравейте!
Скрит текст:
Здравей!
Току що излезе и прогестерона ми (7-ми ден след предполагаемата овулация, прикачвам и него. Извинявам се,
Скрит текст:
ако спамя излишно, но и аз като всички се притеснявам и чакам с нетърпение да видя двете черти.. Благодаря много! ❤️
Добре е, показва че е имало О.
Дано да е станало Peace

# 726
Здравейте отново! Прилагам отново резултатите си, защото днес излязоха Б12, вит Д и фолиева киселина. Май фолиевата трябва да я спра за повече от тази седмица пауза, която направих…

# 727
  • София
Здравейте отново! Прилагам отново резултатите си, защото днес излязоха Б12, вит Д и фолиева киселина. Май
Скрит текст:
фолиевата трябва да я спра за повече от тази седмица пауза, която направих…
Здравей!
Да, ФК я спри за кратко или намали дозата.
В12 е добре, но той пада бавно, т.е. нивата може все още да са фалшиво високи... може да приемаш по-ниска доза.
Вит. Д - трябва да е по-висок

# 728
Фолиева киселина приемам само по 400, но още от януари, когато решихме, че искаме второ дете. След това я спрях лятото и я почнах отново преди месец, когато реално започнахме опитите. А Б12 не съм приемала от края на септември и ме изненадва, че е толкова близо до горната граница все още. Относно вит Д колко е добре да бъде приема сега през зимните месеци?

# 729
А това възпаление, което показват високите лимфоцити заради високата фолиева ли се получава?

# 730
А то предполагам е от вируса, който върлува в момента, че малкия ми докара от детската градина нещо модерно 😁 Уж изчаках да пооздравея, но явно…

# 731
Здравейте, момичета Simple Smile Този месец за първи път започнах да изследвам полови хормони. Предстоят още изследвания, на исках да питам как ви се струват тези резултати? Трети ден от МЦ

# 732
  • София
Здравейте, момичета Simple Smile Този месец за първи път започнах да изследвам полови хормони. Предстоят още
Скрит текст:
изследвания, на исках да питам как ви се струват тези резултати? Трети ден от МЦ
Здравей!
ЛХ е висок и показва ПКЯ ( проявена или не, вижда се на УЗ).
Вит. Д е нисък, желателно е да е около 175 nmol/L 
PS
За ПКЯ си има причина и тя трябва да се търси и лекува - високи нива на андрогените, ИР, проблем с ЩЖ и т.н.
Провери и за други дефицити и ако има, ги попълни ( това е много важно за нормалното функциониране на репр. функция)

# 733
Благодаря! Най-вероятно имам ИР, предстои да си направя изследвания и за нея. FSH притеснително ли е, четох, че е по-добре да бъде по-ниско?

# 734
  • София
Благодаря! Най-вероятно имам ИР, предстои да си направя изследвания и за нея. FSH притеснително ли е, четох, че е по-добре да бъде по-ниско?
При ПКЯ - а според мен, хормоните показват това, ФСХ не е много обективен... защото, той се форсира (повишава се повече от нормалното, защото му е по-трудно ) да "накара" някой от фоликулите (т.н. АФ) , да се развие като ДФ. Това е едно изкуствено повишаване, за което си има причина, която може да бъде коригирана, за разлика от ИЯР - тогава се повишава, но няма достатъчно, годни за ДФ фоликули, т.е. процеса е почти необратим.
Или, при ПКЯ, ФСХ може да е висок, но след терапия да се нормализира ( да се понижи).
При ИЯР, ФСХ е висок и не може да се понижи.
Това е най-общо, като тук не коментирам , някакви средни положения, като НЯР + ПКЯ

Общи условия

Активация на акаунт