Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 19

• 35 527
  • 752
  •   1
Отговори
# 330
Бързо се е отдало нещо за 450 лева. Истинският тест е колко бързо ще се отдаде за 1450 лева двустаен като този за който запитаха по- горе на Дом Младост защото за цената която мутърсят + завършване и обзавеждане това е нормален наем който трябва да се вземе. Или за 3000 лева този апартамент в Ренесанс за който запитаха.

# 331
Neymar09, тръгнал си по грешни сметки.

# 332
Е хайде за 1200-1500 евра се наемат къщи или отлични апартаменти в нови кооперации в Чайка или на Св. Константин с морски гледки, три спални и ПМ...
Двустайка в Младост на 1500 лв бая изхвърляне ще е

# 333

Каква е правилната сметка според тебе? Ако си платил 250 хил лева за нещо с цел отдаване под наем, колко е "правилния" наем? Според мен даже 1450 са малко. Аз съм инвестирал в облигации и за всеки 100 хил инвестирани получавам безрисково 400 лева на месец, като нямам амортизация, раз ходи за поддръжка и празни месеци.

# 334
  • по морето
Какво ви е мнението за Дом Младост?На мой познат му предлагат двустаен на висок етаж за 90к, всекидневна 18м2 и спалня 10-12м2.50м2 чисто иначе е 60.Не било затворен комплекс със такси.Пред акт 14 са.
Съжалявам за създалата се дискусия,!Въпросът по - скоро беше към тези с повече опит - дали си струва цената с оглед локация,удобства (СПА, басейни и т.н) .Дали е малка спалнята или голяма - за всеки е различно.Но ако е за инвестиция, наем, нощувки и т.мн то може би тогава местоположението, минералните басейни и гледката компенсират квадратурата
Мои приятели се включиха, жилище с цел инвестиция, на мен лично не ми допада нито мястото, нито проекта.

# 335
Neymar09, защото смяташ, че инвестицията трябва да се избива. Според теб, ако 6 месеца останеш без наематели, по твоите сметки, трябва да се вдигне наема, като разхвърляш загубата за тази половин година. Съответно ако се развали нещо и се купи ново, пак ще трябва да вдигнеш наема.  По-скоро ми прилича на габровски сметки и по-богат няма да станеш.
За твоите облигации, където нищо не зависи от теб, ще ти дам личен пример.
Преди 6 г инвестирах в гараж 12к евро и в момента взимам  230лв . Не съм ходил на място от години,но парите всеки месец се превеждат. Така, че за много по-малко инвестирани пари можеш да взимаш повече,сравнено с твоите облигации.

# 336
Neymar09, защото смяташ, че инвестицията трябва да се избива. Според теб, ако 6 месеца останеш без наематели, по твоите сметки, трябва да се вдигне наема, като разхвърляш загубата за тази половин година. Съответно ако се развали нещо и се купи ново, пак ще трябва да вдигнеш наема.  По-скоро ми прилича на габровски сметки и по-богат няма да станеш.
Преди 6 г инвестирах в гараж 12к евро и в момента взимам  230лв . Не съм ходил на място от години,но парите всеки месец се превеждат. Така, че за много по-малко инвестирани пари можеш да взимаш повече,сравнено с твоите облигации.

Преди 6 г вероятно наемът е бил 120 лв.или близко, ма това няма значение. Сега ще инвестираш 35 к евро, за да вземаш 230 лв наем от гаража. Е този пример трябва сравняваш инвестицията от 100 к лв в облигации на Neymar към настоящия момент.

# 337

Не знам защо не можеш да разбереш какво съм написал. Аз не бих инвестирал в нещо дето може да стои празно 6 месеца и ако е стояло празно със сигурност не бих му вдигнал наема. Аз когато трябваше инвестирах в имоти и акции и даже писах тука в друга тема какво и как да се купува. В момента основната ми цел е не да забогатея ами да не обеднея и затова отскоро преместих по- голямата част от моето състояние от имоти и акции в облигации. Примера ти с гаража няма нищо общо с действителността. Ако гаража ти струва в момента 30 хил евро, наема който му взимаш е смешен. това че си го купил за 12 хил евро няма значение. Ти на практика имаш 18 хил евро които ти носят 0% доход и 12 хил евро които ту носят 250 лева.

# 338

Каква е правилната сметка според тебе? Ако си платил 250 хил лева за нещо с цел отдаване под наем, колко е "правилния" наем? Според мен даже 1450 са малко. Аз съм инвестирал в облигации и за всеки 100 хил инвестирани получавам безрисково 400 лева на месец, като нямам амортизация, раз ходи за поддръжка и празни месеци.
Съгласен съм с теб че в момента съотношението цена на имот и доходност много не се връзва, но да не забравяме че недвижимите имоти са една от най-сигурните нискорискови инвестиции.Би ли споделил в кои облигации си инвестирал ,защото доходността която споделяш 400лв/мес на 100к не вярвам да е в нискорискови облигации, отделно се дължи данък и почти винаги си даваш парите за поне 24 или 36 мес без да разполагаш с тях ако ти затрябват.Другото е че лихвите се изплащат на периоди примерно на 6мес а не всеки месец.

# 339
Neymar09, и в сметките с гаража не те бива. Когато го взех за 12к,го давах за 150. Сега ако го продам, ще взема 35к + 6к от наеми средно за 6г ще съм на плюс с близо 30к евро. Ти колко си на плюс с облигациите за 6г с твоите 100к лв, които са 4 пъти повече от моята инвестиция....може да не ми отговаряш, сметките са елементарни.
Пп MaryPop, ти направо озари всичко с тая мисъл . Тия 100к лв според теб са дошли от облигации ли, защото от банка едва ли? Другия вариант е да са напечатани за една вечер. Мисли малко как се правят и затварят такива пари . Човека каза, че се равняват, т.е. може да е инвестирал само 5к лв. и сега всеки месец да му капят 20лв Wink

# 340
Ники, ти не разбираш какво има той предвид. Той казва, че е продал имотите си и е вложил в облигации. Предвид че в сащ пийка на имотите беше края на 2022. Вероятно 23/24 той е влязал в облигации и е взел 4-5% лихва при замръзнал имотен пазар. Което в неговия случай е правилен ход.
За твоя случай няма смисъл да дискутираме, защото ти няма да имаш 30к, защото никога няма да продадеш. Но да кажем, че пазара даде ясна индикация за плато или корекция и ти имаш алтернатива да паркираш парите си на 5%, вместо на 2 (примерно от наеми, сметни си го), докато чакаш да видиш накъде ще задуха ватъра. Ето Бъфет има рекордни 350 милиарда паркирани в облигации. Сигурно и той е голям балък или пък чака нещо.

# 341
Момчета, големи сте Ок, ама айде да се върнвм на пазара на варненски имоти.

Питах колко е сега един гараж, пм във Ренесанс или Сезони. Може и в Орхида.

# 342

Неймар, какви са тези сметки? Първо   не си писал 100 000 какво ако е лева прави над 4% лихва което ми се струва доста. По скоро на 100 000 евро вземаш 400 лева което е малко над 2 % лихва която е нормалната в момента. Тоест за 125 000 евро, колкото е апартамента да ги сложим 150 000 прави 600 лева. Плюс това ти след 5 години примерно като свърши падежа пак ще имаш 100 000 евро докато имота най-вероятно (не е сигурно но много вероятно) ще е поскъпнал. Облигациите са най-елементарният начин за инвестиране, това е като навремето да си държиш парите в банка и да получаваш лихва. Безрисково, но и нискодоходно.

# 343

Съгласен съм с теб че в момента съотношението цена на имот и доходност много не се връзва, но да не забравяме че недвижимите имоти са една от най-сигурните нискорискови инвестиции.Би ли споделил в кои облигации си инвестирал ,защото доходността която споделяш 400лв/мес на 100к не вярвам да е в нискорискови облигации, отделно се дължи данък и почти винаги си даваш парите за поне 24 или 36 мес без да разполагаш с тях ако ти затрябват.Другото е че лихвите се изплащат на периоди примерно на 6мес а не всеки месец.

Имотите са сигурни докато им расте цената. Инвестирам в краткосрочни облигации на американското правителство. Лихвата се натрупва всеки ден и ако ми потрябват пари ще ми отнеме по-малко от една минута да продам облигации и да си взема парите плюс натрупаната лихва.

Neymar09, и в сметките с гаража не те бива. Когато го взех за 12к,го давах за 150. Сега ако го продам, ще взема 35к + 6к от наеми средно за 6г ще съм на плюс с близо 30к евро. Ти колко си на плюс с облигациите за 6г с твоите 100к лв, които са 4 пъти повече от моята инвестиция....може да не ми отговаряш, сметките са елементарни.
Пп MaryPop, ти направо озари всичко с тая мисъл . Тия 100к лв според теб са дошли от облигации ли, защото от банка едва ли? Другия вариант е да са напечатани за една вечер. Мисли малко как се правят и затварят такива пари . Човека каза, че се равняват, т.е. може да е инвестирал само 5к лв. и сега всеки месец да му капят 20лв Wink

За последен път ти отговарям защото говорим на различен език. Ако ще и за една копейка да си го купил този гараж, към днешна дата имаш актив за 70 хил лева който ти носи 250 лева на месец което не е добра възвръщаемост. Аз получавам достатъчно от облигации за да си покрия целия лайфстайл в щатите обаче не очаквам да държа в облигации такъв голям процент от състоянието си за дълги години защото в дългосрочен план акциите предлагат по-добра възвръщаемост.

Nohope- Лихвата на краткосрочните облигации е около 4.7% сам си направи сметката. И грешиш че облигациите са елементарни, обаче отговора на твоето твърдение е 6 нива над компетенцията на 97% от участниците в този форум и ще си го спестя.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 05:08 от Neymar09

# 344
  • Варна
Комплекси като Сезони, Рененсанс и Фемили Гардън са си си бариера и контролиран достъп и за от затворен тип, като при тях няма една фирма към която си задължен да плащаш баснословни месечни такси, а всичко се решава и разпределя от етажната собственост и се управлява от домоуправител, но плюсовете са неимоверно много - най-вече всеки на теория си паркира на мястото, няма накачулени 1000 коли, не е кучешка тоалетна, пространството между блоковете е сравнително безопасно и.т.н. Те затова и са предпочитани защото са нещо като буфер между дома и суравия и курав свят на улицата с кучешките специалитети, начупените плочи, напаркиралите безумно тарикати, шума, бенаказаността и.т.н. И не там не живеят никакви ВИП-ове, даже обратното, но е една идея по-добре от дивата джунгла.

В България, е че няма класическата висша класа, това се променя много бавно, но за момента е някаква манджа с грозде от хора с култура и акъл, някакви парашутисти и бизнесмените от 90-те които повече залагат на мускул, упоритост и постоянство за своя успех. Та тия хора живеят смесено и всеки според разбиранията си пречейки си доволно. Отделно много често са смесени и с средна и ниска класа на едно място с които си пречат още по-доволно. Това се обуславя от краткия преход от социализъм към капитализъм и наличната инфраструктура. Предполагам в един момент наистина ще има изнесени комплекси тип предградия за определен тип хора, търсещи определен тип неща. Но това изнасяне от градовете си върви от години. На запад никой нормален човек не иска децата му да играят в центъра сред тъпли от емигранти и бежанци.

Хрис ти какво и къде прочете по темата, може ли линк?

Общи условия

Активация на акаунт