Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 19

• 35 269
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
Ако искаш мога да ти продам телевизора си за 10 000лв. Съгласен ли си? Или стария ми компютър за 20 000, че новия ми е 5 пъти по-бърз пък струва само 4000.
Айде да не се заяждаме на дребно. Търсене и предлагане е разковничето, а то е свързано с покупателната способност.
П.П. Не искам заплатата ми да е 10 000 лв. Сериозен и честен съм.

# 91
Ако искаш мога да ти продам телевизора си за 10 000лв. Съгласен ли си? Или стария ми компютър за 20 000, че новия ми е 5 пъти по-бърз пък струва само 4000.
Айде да не се заяждаме на дребно. Търсене и предлагане е разковничето, а то е свързано с покупателната способност.
П.П. Не искам заплатата ми да е 10 000 лв. Сериозен и честен съм.
Само преди 5 минути написа, че цените на нищо не зависело от заплатите, а сега пишеш че търсенето и предлагането зависело от покупателната способност? Ти изобщо знаеш ли какво пишеш? В главата ви е голяма каша. Пак ти казвам няма как да вземаш 1000 лв заплата и да искаш да си купиш апартамент във Варна. И това е не за друго а защото хората работят сериозно и вземат твоята заплата по 10 и не им пука че ти си броиш стотинките как да си купиш 5 кг домати.

# 92
Написах ти ясно, че цената зависи от търсенето и предлагането. Естествено по-високите доходи са свързани с търсенето и предлагането по единили друг начин. Дадох ти и примери с телевизори и компютри, че не са свързани със заплатите. Ценообразуването не е толкова елементарно колкото го представяш.
Не знам защо реши да се заяждаш, вместо да водиш нормална дискусия? Явно нападаш хората, решаваш да ги обидиш на база нисък доход и айде ще млъкнат. Месечния ми доход е доста над 10к, затова не искам да е 10к Simple Smile
Ама и 977 лв да беше нямаше да ме е срам от нищо.
П.П. и с Ники23 се заяждаше. Кой определял цената на картофите и кой броял стотинки за 5кг домати. Аз ти посрещам нападките с насмешка, ама ти гордееш ли се с такива нападки. Имах друго мнение за теб от постовете ти.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 22:37 от Stamatko

# 93
Nohope, много си тънкообиден, като дете се впрягаш, порастни вече. И какви са тия 5 лева дето ги повтаряш, явно много те мъчат и имаш проблеми със стотинките.... Stuck Out Tongue Winking Eye
Сега сериозно, това, че си инвестирал в 1-2 апартамента си късметлия. Казвам късметлия, защото си е късмет. Ако разбираше как стават нещата, щяха да са повече. Иначе много други хора чакаха падането на цените и нищо не купиха, а с парите за апартамент сега едвам гараж ще вземат.
Пп Казах ти, че търсенето и предлагането са свързани, но не само по начина, по който си представяш. Ти се хващаш за всяка дума и търсиш под вола теле. Не ти е виновен Stamatko, търси причината в себе си.

# 94
Написах ти ясно, че цената зависи от търсенето и предлагането. Естествено по-високите доходи са свързани с търсенето и предлагането по единили друг начин. Дадох ти и примери с телевизори и компютри, че не са свързани със заплатите. Ценообразуването не е толкова елементарно колкото го представяш.
Не знам защо реши да се заяждаш, вместо да водиш нормална дискусия? Явно нападаш хората, решаваш да ги обидиш на база нисък доход и айде ще млъкнат. Месечния ми доход е доста над 10к, затова не искам да е 10к Simple Smile
Ама и 977 лв да беше нямаше да ме е срам от нищо.
П.П. и с Ники23 се заяждаше. Кой определял цената на картофите и кой броял стотинки за 5кг домати. Аз ти посрещам нападките с насмешка, ама ти гордееш ли се с такива нападки. Имах друго мнение за теб от постовете ти.
Аз пък ти казах, че ценоубразуването в техниката няма ищо общо с това на имотите!!!!!Кое не разбра още, техниката има друга логика на ценоубразуване, при имота, услугите, зарзавата, сиренето логиката е друга. Хайде дай ми пример пак с черно-белият си телевизор.

# 95
Не, не си го казал. Нито си го доказал. Освен да хапеш злобно за някаква имагинерна ниска заплата която според теб съм имал друго не направи.  Пък то греда. Аз черно-бял телевизор не съм имал. Като започнах да работя тъкмо навлизаха 4к. Тъкмо тогава си купих първия апартамент. Ти ако си имал и от тогава имаш някакви комплекси и не си имал пари за 5 кг домати, съжалявам.
П.П. предполагам последните ни мнения ще бъдат изтрити. Не ми се и спори излишно, ама човека не спира с нападките.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 23:47 от Stamatko

# 96
  • Варна
Точно покупателната способност и търсенето определят цените. Търсенето защото ти може да имаш покупателна способност ама да искаш да купуваш моркови или кученца. Търсенето пък се определя от нуждите и разбиранията. Един може да има нужда да инвестира, друг да живее там, трети да са му парите на сигурно. Разбиранията пък се определят от възаимодействията ни със света.

Работната заплата, лихвите по кредитите, активите на населението са все фактори с които се формира покупателната способност. Обаче понеже ние живеем в глобално общество, така както нуждите и разбиранията ни вече се формират на глобално ниво така и покупателната ни способност, а също и играчите на пазара са не само местни лица.

И заради цялата тая каша спорите и има объркване кое кое е.

# 97
Точно покупателната способност и търсенето определят цените.....

Penkoman, не е точно така. Това са два фактора, но не са само те. Предлагането даже не го взимаш в предвид,а то е доста важен фактор. Давам ти лесен пример с парите. Колкото повече пари печаташ, толкова по-евтини стават. Излиза, че не апартаментите са си вдигнали цените защото има голямо търсене, а защото парите са се обезценили. Колкото повече пари се печатат и се предлагат в обръщение, толкова по-лесен ще е достъпа до тях. Някои му казват инфлация, други криза, но нещата не са само черно и бяло. И в този ред на мисли за парите, най- елементарния пример, че цената се определя от предлагането е биткойна. Лимитирано предлагане - цената расте. Сега някой ще възрази, че търсенето е определило, цената и не винаги цената на биткойна расте. Но преди това се замислете, ако биткойн не беше лимитиран и се "печаташе" като луд, дали търсенето щеше да се намали.....?

# 98
  • Варна
Инфлацията е фактор, който определя желанието за инвестиция - искам да инвестирам защото да си запазя парите, аз съм го споменал в обяснението си. А също и влияе на покупателната способност на населението. Цените не се вдигат или падат заради самата инфлация, а заради нейното влияние над това колко пари имаме и какво искаме да правим с тях.

Що се отнася до фактора предлагане, да прав си, те си вървят в двойка търсене и предлагане. НО много рядко предлагането определя търсенето, иначе някой може да предлага апартаменти на бунището, но това няма да влияе на пазара. Търсенето (нуждите и разбиранията) са били определящи при създаването на продукта ( сградния фонд ). Предлагането единствено може да повлияе ако в един момент се получи недостиг на нещо търсено, съответно цената скача защото не всеки може да задоволи нуждите според разбиранията си с текущата си покупателна способност.

# 99
Точно покупателната способност и търсенето определят цените.....

Penkoman, не е точно така. Това са два фактора, но не са само те. Предлагането даже не го взимаш в предвид,а то е доста важен фактор. Давам ти лесен пример с парите. Колкото повече пари печаташ, толкова по-евтини стават. Излиза, че не апартаментите са си вдигнали цените защото има голямо търсене, а защото парите са се обезценили. Колкото повече пари се печатат и се предлагат в обръщение, толкова по-лесен ще е достъпа до тях. Някои му казват инфлация, други криза, но нещата не са само черно и бяло. И в този ред на мисли за парите, най- елементарния пример, че цената се определя от предлагането е биткойна. Лимитирано предлагане - цената расте. Сега някой ще възрази, че търсенето е определило, цената и не винаги цената на биткойна расте. Но преди това се замислете, ако биткойн не беше лимитиран и се "печаташе" като луд, дали търсенето щеше да се намали.....?
Отново лингвиста обяснява за икономика, като само преди два поста написа: ЦЕНАТА НА ИМОТИТЕ НЕ ЗАВИСИ ОТ ЗАПЛАТАТА. Изгледал едно образователно клипче за деца и вече много знае. Сега обяснява и какво било предлагането. Ти по ли си умен от инвеститорите? Щом 4 месеца след разрешително за строеж всичко е продадено с изключение на единични бройки на първи и последен етаж и то на цена във Възраждане на около 1000 евро/м2 дали пък предлагането е твърде голямо. Спри да се излагаш, щото с твоите обяснение госпожата на дъщеря ми която е 4ти клас не би и писала повече от 3.

Последна редакция: нд, 27 окт 2024, 08:59 от Nohope

# 100
Понятието инфлация не е толкова просто, колкото го описвате. Причините за инфлация може да са много. Отделно, инфлация може да има при едни стоки и услуги, а при други не. Инфлация може да има заради печатане, икономически бум, увеличена продуктивност, войни, сътресения с петрола, регулации и тн. Биткойна дори и лимитиран, в момента си се копа, което води до увеличение на броя му. По дефиниция това е инфлация, но понеже той е спекулативен актив, цената му не се влияе от броя монети. Да не говоря, че повечето монети спят в нечии портфейли и не оказват значение. Същото е и с фиатните пари, и десет трилиона да напечатам, ако ги затворя в някой хамбар, няма да променят цените. Достъпа до кредит играе основна роля. Човек винаги ще иска да се възползва ако може.

# 101
Цената на имотите в България зависи толкова от заплатите, колкото заплатата да е достатъчна да ти отпуснат кредит. Ако сега банките спрат ипотечните кредити, търсенето рязко ще секне, защото не толкова много хора могат да изкарат 150 хил евра от джоба ей така.

# 102
  • Варна
И нека статистиката за сделките в брой влезе сега!

# 103
Господа, малко ще ви прекъсна дискусията.

Какво ви е мнението към днешна дата за Фамилия в Победа, последните 2 нови сгради, които се строят, като за среден бюджет и локация? Преди години в периода на първите 2-3 сгради обзавеждах там и живях за кратко, тогава не беше толкова застроено карето. Бившият беше харесал строежа като качество + изложение площ на стаите и разпределение, отзивите ми са оттогава. Върти се идея-план за покупка за живеене, сама на този етап /божа работа/, тепърва ще проучвам наред. Погледнах там и изненадах се, че има свободни двустайни в двете сгради още при инвеститора. Площ, форми стаи, изложения са добри. Не ми хареса, че толкова голям е станал комплексът и няма май 1 площадка или градинка. В конфуто сигурно има най-близо или? Много ли е шумен трафика по Сахаров?

# 104
Изтървах ви няколко теми, но и апартамент не съм купила още...
Та... Цените растат, защото има търсене в момента, а наличното предлагане не го задоволява щото е само кенефи.  Както някой каза, хората искат нещо хубаво насреща за тези пари. И като излезе нещо читаво и цената до тавана се надува.... И става мармалад.
Не знам какво е в Европа, далеко сме- но тук докато се наливат пари от кораби, гурбети и села ще е такова.
Май станаха към 4хил и брокерчетата... Има хляб явно, не знам. Търся на св. Никола или Ален мак, ама нищо не излиза.

Общи условия

Активация на акаунт