Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 19

• 35 361
  • 752
  •   1
Отговори
# 465
А замислете се защо нямаме точна методика и данни. Защото вероятно ще лъсне неудобната истина и ще има много шокирани хора.

# 466
  • Варна
По-скоро е смесица от следните: Никой не му пука и не му се занимава защото възвращаемостта е съмнителна, а е трудоемко, информацията е трудно достъпна и не е централизирана. Пазара е малък и смешен за сериозни фирми и играчи, които имат ресурс и технология да създадат такава методология. Дори някой да има достъп до такива данни поне на повърхностно ниво предпочита да си ги ползва за себе си, що да споделя.

# 467
A защо смятате, че няма точни данни? Методиката, която търсите да научите, е в предния въпрос с фризера - за колко месеца "необитаемост" едно жилище се приема за необитаемо. Ако питате НСИ, може и да кажат.
Каква реално разлика има, ако едно жилище не е обитавало от 2 или от 12 години?

# 468
  • Варна
Точни данни може и да има (съмнява ме като знам как се прави статистика и колко са безхаберни отговорните лица), но не са адаптирани за нашите цели. Пък и да има са разпръснати.

# 469
Относно населението и раждаемостта - територия, особенно като тази на България няма да остане във вакуум. Населението само ще я намери. Видяхме, какво стана само за 1-2 години от началото на конфликта в Украйна. В момента (извън "сезона") имам усещането, че всеки 4-5 на улицата в квартал Чайка говори руски/украински, вкл. деца отиващи/връщащи се от училище.
И това, въпреки цялата агресивна политика на определени "патриотични" партии против украинските бежанци, която накара по-голяма част от тях да напуснат страната. На фона на демографската ситуация в държавата и на алтернативата от бежански поток от към юг, това си е меко казано недалновидно.
Като положителен пример - през тази година (2024) Чехия е вече "на плюс" спрямо раходите направени за подкрепа на бежанците от Украйна и приходите идващи от тях, вследствие на успешното им интегриране в обществото им.

# 470
Какви са минусите и подводните камъни при покупката на Етаж от къща? Има обособени такива като апартаменти и много им се чудя.

# 471
  • Варна
По-скъпа поддръжка, по-скъпо отопление предвид че всички стени са външни, няма как да е като среден апартамент. Някои стари къщи са гредоред. За друго не не сещам.
 Почти винаги етажите вървят с идеална част от двора - възможност за паркиране, големи мази и тавани. Бих си купила при възможност.

# 472
  • по морето
Какви са минусите и подводните камъни при покупката на Етаж от къща? Има обособени такива като апартаменти и много им се чудя.
Зависи къде е и какви са съседите.

# 473
И аз съм се замисляла.
Реално, когато се продава етаж от къща, с него се купува и правото на строеж/част от земята. Това е плюс в по дългосрочен план, защото в по големите кооперации, частта която се пада на всеки апартамент е нищожна.  От друга страна обаче, когато са са две домакинства, без семейна връзка могат да се появят други проблеми. Затова и вървят една идея по евтино от апартамент. Скоро гледах във Виница, уникален етаж, от-до направен, влизаш и живееш. Въпреки че е с отделен вход, някак не ми е “самостоятелно”.  Отделно се продава по трудно, отколкото апартамент или самостоятелна къща.

# 474
  • Варна
Както посочиха трудно се продава и не е за всеки. Не е задължително да има земя, може да е само с право на строеж, което не знам как би се отразило ако един ден има интерес за строеж на кооперация.

Много пъти тия къщи са строени зле и няма и много документи. Отделно обикновено по дворовете им е някаква мизерия и ако другите собственици са мизерници ще живеете и вие в тяхната мизерия. Ако къщата е направена умно и дворчетата ще са някак разделени.

Според мен си заслужава да се разглежда като вариант, но трябва много сериозно проучване на документи, самата сграда и комуникации, история на живущите, съседи и.т.н.

# 475
  • Варна
Ние преди да купим апартамента, в който живеем сега, гледахме втори етаж от къща до 1во РПУ, точно срещу детската градина. Много ни хареса локацията, високите тавани по 3 метра и малко, широките стаи. Дворчето беше изцяло бетонирано и обособено като приличен паркинг.
Обаче проучихме собствениците на първия етаж - някакво младо момче наследник - наркоман и хулиган… и си плюхме на петите.
Освен това къщата беше гредоред, подът бая скърцаше и ремонтът щеше да е сложен. Също и банките финансират доста по-малък процент за етаж от къща на гредоред.

# 476
Здравейте , някой зняе ли кой е купил земята над Лидал Възраждане 2(поляната на ъгъла под Парк Вю)  и дали има проект за сградите който ще се строят

# 477
Здравейте, може ли да ми препоръчате адвокат, който да направи всички необходими проверки за имота, който съм си харесала. До сега не съм минавала през процеса на покупка на имот, притеснявам се и ми се иска да се консултирам с добър специалист. Благодаря!

# 478
Здравейте , някой зняе ли кой е купил земята над Лидал Възраждане 2(поляната на ъгъла под Парк Вю)  и дали има проект за сградите който ще се строят
Там около този Лидъл още ли има място за нови сгради..?? Признавам не съм често в района, но след няколкото комплекса ми звучеше като че са обсебили всички терени и няма повече. Смятай!

# 479
И аз мисля че около Лидъл срещу парка няма свободно място.
Интересно.

Общи условия

Активация на акаунт