Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 99

• 26 801
  • 770
  •   1
Отговори
# 225
Аз минах вече 18 процедури акупунктура (благодаря на 2402, че ми изпрати препоръка) и с доктора се разбрахме, че продължавам със същия брой седмично. Ще правя и когато започна стимулация. Ако не ми мине котка път, януари трябва да е следващата. Каза ми, че се прави процедура в деня на трансфера, предвид че при мен нямам как в същия ден, ще направим предходния и до 48 часа след него още една. Още съм много далеч от такъв, но споделям, ако някой се интересува от тази тема.

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 16:23 от Minnie.Mouse

# 226
Здравейте, момичета,

Включвам се и аз, колкото и да не ми се иска да си говорим по такива кошмарни теми. Много съжалявам за всички преживели такава загуба и се надявам скоро това да е далеч зад гърба на всяка една от нас и да си гушкаме здравите дечица.

Накратко - след 4 години опити, 6 инсеминации и 2 ин-витро стимулации, чудото за нас се случи след първия трансфер. Искрено вярвах, че след толкова борба е дошъл и нашият ред и този път нещата ще завършат с успех. Всичко вървеше перфектно до миналия четвъртък, когато ми казаха, че няма сърдечна дейност в почти 9та седмица. Няма да ви обяснявам как се почувствах, ясно ви е - сринах се. В петък последва вакуум и дадохме абортивен материал, за да разберем какво се е случило. От тогава се опитвам да си събера мислите и емоциите. Физически съм добре, но психически съм ужасно лабилна.

Сега не знам на къде да поема - единственото изследване, което не сме правили е кариотип и се чудя дали да го пускаме. Съветват ме да изчакаме, защото това се случвало често и рядко повтаряло. Това, че се назначават изследвания след последователни аборти ми звучи абсурдно - ако мога да избегна да мина през този ад отново, ще направя всичко възможно. Вие какви изследвания сте си пускали?

Имам и въпрос за възстановяване на лигавицата след кюретаж. Преди трансфера пих чай от листа на малина, защото се твърди, че имал благоприятно въздействие върху лигавицата. Дали би помогнал и в този случай? Някой знае ли?

# 227
Първо съжалявам за това, което преживявате. За кариотипа ви препоръчвам да направите - и на вас и на партньора ви. Направете го за ваше успокоение, така при следваща бременност ще бъдете една идейка по-спокойни. Пуснете си и тромбофилия. Дайте си време. Знам че е трудно, но и знам ще успеете да се справите.

Здравейте, момичета,

Включвам се и аз, колкото и да не ми се иска да си говорим по такива кошмарни теми. Много съжалявам за всички преживели такава загуба и се надявам скоро това да е далеч зад гърба на всяка една от нас и да си гушкаме здравите дечица.

Накратко - след 4 години опити, 6 инсеминации и 2 ин-витро стимулации, чудото за нас се случи след първия трансфер. Искрено вярвах, че след толкова борба е дошъл и нашият ред и този път нещата ще завършат с успех. Всичко вървеше перфектно до миналия четвъртък, когато ми казаха, че няма сърдечна дейност в почти 9та седмица. Няма да ви обяснявам как се почувствах, ясно ви е - сринах се. В петък последва вакуум и дадохме абортивен материал, за да разберем какво се е случило. От тогава се опитвам да си събера мислите и емоциите. Физически съм добре, но психически съм ужасно лабилна.

Сега не знам на къде да поема - единственото изследване, което не сме правили е кариотип и се чудя дали да го пускаме. Съветват ме да изчакаме, защото това се случвало често и рядко повтаряло. Това, че се назначават изследвания след последователни аборти ми звучи абсурдно - ако мога да избегна да мина през този ад отново, ще направя всичко възможно. Вие какви изследвания сте си пускали?

Имам и въпрос за възстановяване на лигавицата след кюретаж. Преди трансфера пих чай от листа на малина, защото се твърди, че имал благоприятно въздействие върху лигавицата. Дали би помогнал и в този случай? Някой знае ли?

# 228
Съжалявам, Lina.
Аз приемах колаген за възстановяване на лигавицата на матката след кюретаж.
Ние сме пускали почти всички изследвания от заглавния пост. При нас проблем не се откри. Докато не стартирахме инвитро и не се видя че моите яйцеклетки са некачествени. Кариотип изследвахме, тъй като имах бременност със Синдром на Едуардс. Може би да изчакате резултатите от абортивния материал и ако там има проблем, да пуснете кариотип. Или ако смяташ, че така ще си по-спокойна, дайте кръв възможно най-скоро с мъжа ти. Хромозомните аномалии се считат за случайни грешки. Според мен са резултат от некачествена яйцеклетка и/или сперматозоид. Много по-рядко кариотипа е виновен. Пак казвам, според мен. Не съм лекар и нямам такова образование.

# 229
Извинявам се за невежеството ми, но от какви фактори зависи качеството на яйцеклетките. Ние също се мъчим да разберем от къде идва проблема, но без много успех.

Съжалявам, Lina.
Аз приемах колаген за възстановяване на лигавицата на матката след кюретаж.
Ние сме пускали почти всички изследвания от заглавния пост. При нас проблем не се откри. Докато не стартирахме инвитро и не се видя че моите яйцеклетки са некачествени. Кариотип изследвахме, тъй като имах бременност със Синдром на Едуардс. Може би да изчакате резултатите от абортивния материал и ако там има проблем, да пуснете кариотип. Или ако смяташ, че така ще си по-спокойна, дайте кръв възможно най-скоро с мъжа ти. Хромозомните аномалии се считат за случайни грешки. Според мен са резултат от некачествена яйцеклетка и/или сперматозоид. Много по-рядко кариотипа е виновен. Пак казвам, според мен. Не съм лекар и нямам такова образование.

# 230
Честно казано, Alii, нямам отговор на този въпрос. При мен, колкото повече опитвах да подобря начина си на живот, толкова по-зле става, та наистина не знам. На теория без цигари, алкохол, много сладко, с тренировки, здравословно хранене, лягане в 10 вечерта, поне осем час сън, може прием на добавки и т.н. и т.н. На практика при мен това не подейства.

# 231
Благодаря ви Heart

Пускала съм тромбофилия и нищо не се откри, само една нискорискова мутация, за която се пие аспирин протект.

Мини, аз си мисля същото честно казано - ние се водим с неизяснен стерилитет и единственото, което откриха е гранична ДНК фрагментация при мъжа ми - 28%. Не се води висока и съответно не се смята, че сме с мъжки фактор, а и при обработката на материала използваха зимот чип, който намалява значително днк фрагментацията. Но пък четох, че при завишена фрагментация има по-голям риск от загуба на бременността.

Не знам какво да си мисля вече, надявам се просто да сме изтеглили късата клечка и следващият път всичко да е наред.

# 232
Lina, ако си чела в темата за мъжки фактор, там имаше някаква препоръка за по-често изпразване за намаляване на днк фрагментацията. И мисля преди даването на материал за инвитрото, че трябваше да е по-малко въздържанието. Поразгледай последните една-две теми, ако не си. Мисля че 28 % е висока фрагментация, нищо че е гранична.
Нас ни водят с генетичен фактор, тъй като две от трите ми неуспешни бремености са с различни тризомии.

# 233
Да и тези неща се направиха преди инвитрото.

Ако сте с генетичен фактор при кариотипа излезе ли нещо? Или има друго изследване за това?

# 234
И на двама ни кариотипите излязоха нормални, но понеже имам две бремености с различни тризомии, генетик ни препоръча да направим ПИД, съответно трябва да направим инвитро и така кандидатстване към фонда, с препоръката на генетик.

# 235
Благодаря ти за информацията и много съжалявам, че е трябвало да минаваш през този ужас 3 пъти 😞 Надявам се с ПИД да имате успех 💛

# 236
Благодаря, Lina. Като начало ми трябва късмет да се сдобия с качествени яйцеклетки, годни за оплождане. Имам две стимулации, пълен провал. Надявам се третата да е по-успешна.

# 237
Лина, съжалявам за загубата!
Аз мога да споделя каквото знам за ДНК фрагментацията - моят мъж е с 21% и се води гранична наистина, но лекарите обясниха, че всичко над 14-15% може да е проблем. Сперматозоидчетата с лоша ДНК всъщност могат да оплождат и често са причина за ранни загуби (както и некачествена яйцеклетка, имунологични причини). Вие обаче сте правили zymot, така че не би трябвало да се е паднало такова.
Относно кариотип - ние също правихме и излязоха нормални резултати. Генетичката ми обясни, че отклонения има при 3-5% от двойките, но все пак е добре да се провери, защото все някой попада в тия пет процента.
Аз винаги съветвам да се изследва и инсулинова резистентност, защото често води до лошо качество на яйцеклетките, без да има индикация с висок инсулин на гладно. Говоря от моята си камбанария, но може да е от помощ.

# 238
И на нас ни казаха, че отклонения в кариотипа са рядкост, но наистина все някой попада в тези малки проценти. Не знам защо така се дърпат и ни казват да чакаме. Да, скъп е, но тия 600 лева къде ли не сме ги дали вече с толкова стимулации, пункции, интервенции и какво ли не, че в момента ми се струва абсурдно да не ги дам.

Иначе за ДНК фрагментацията и аз мисля, че зимота си е свършил работата, защото при първото ин-витро от 5 оплодени яйцеклетки нито една не оцеля след ден 3. Тогава и откриха днк фрагментацията и на втората стимулация вече, след отделянето, зимота и т.н., имахме от 5 оплодени, 4 оцелели, от които 2 с топ качество. То "топ качество" е много относително предвид, че е субективна оценката на база външни белези, ама айде..

Мини, сигурно вече си изчела всичко по темата за подобряване на качеството, но скоро разбрах, че на някои момичета стимулацията изобщо не им понася и допълнително скапва качеството, за това на естествен цикъл или такъв с лека стимулация вадят яйцеклетки. Стискам палци следващият път да е успешен!

# 239
Моята лекарка има друг план, само чака да си взема новата заповед и да ме почва. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт