Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 99

• 27 680
  • 770
  •   1
Отговори
# 630
И аз сега се чудя кога ще ми дойде. Аборта беше преди 23 дни, като от време на време имам много леко розов секрет, но бях на преглед и казаха че нещата са наред и няма задържана тъкан или кръв.
Като питах лекарката колко е опримално да изчакаме повторни опити тя каза да минат 3 редовни МЦ. Това ми се струва малко като период, при вас как беше?
И освен Монозомия Х релутатите ми за тромбофилия излезнаха с хомозиготни мутации за PAI1 и MTHFR 667. Някой с подобна мутация бяхте ли на терапия с НМХ или не? Освен консултация с генетик трябва ли да се направи с хематолог?

На мен и гениколожката и репродуктивния с който съм се консултирала ми казаха, че след първата менструация като отида на преглед и ако всичко е наред може да пробваме пак. Дори не е необходимо да се чакат 3 или 6 менструации.Репродуктивния каза,че ще видим какво имам изследвано до сега, евентуално какво друго да проверим и след това ще решим.Но все още не съм била на този преглед.

# 631
На мен за повторни опити при прегледа след първия редовен МЦ са ми казвали винаги, че 2 редовни МЦ са достатъчни. Ние сме чакали между 2 и 4 редовни МЦ, тъй като паралелно правихме различни изследвания и лекувахме инфекция. Реално ако лигавицата на матката се е възстановила, няма нужда да се чака повече. Аз имам хетерозиготи в PAI, ACE и MTHFR 667 и не съм на НМХ (в момента съм бременна в 13-та седмица). Все пак е по-добре да се консултираш и с хематолог или ангиолог, за да оцени твоята лична ситуация.

# 632
  • Замък сред облаците
Консултация с хематолог задължително. Аз съм с хомозигот PAI, MTFHR 667 и MTRR. Успешната ми бременност беше на клексан 0,4 от положителен тест до 1 месец след раждането.

# 633
И на мен репродуктивния лекар след преглед каза, че може още следващия месец да започнем опити. В следващите 6 месеца шансът бил голям да забременея. Но аз не бях в състояние няколко месеца.

# 634
  • Замък сред облаците
Оценка кога може да се подновят опитите се прави след първата менструация след аборта. Преценява се дали матката е възвърнала нормалния си размер и дали лигавицата също е с нормална дебелина и структура, особено ако е имало кюртаж.
Ако загубата е била след 3 месец обикновено е необходимо повече от 1 цикъл заради тонуса на матката + хормоните да се наместят.
Ако загубата е била в 1 триместър, най-често е ок да се подновят опитите след 1 цикъл. Но е ключово след него и една микробиология да се направи, тъй като ако има инфекция (понякога безсимптомна) може да има проблем после.

# 635
Освен препоръчаните от АГ изследвания от тяхно естество като микробиология, тромбофилия, хормони и т.н. аз бих препоръчала и пълен пакет профилактични изследвания. При мен след МА се установи желязо на долна граница и си приемам, въпреки че според АГ беше излишно да пускам желязо при хемоглобин и еритроцити в норма.
Важно е да се даде време на организма да се възстанови дори всичко да е наред от прегледи и изследвания. Бременността си е натоварване за организма и такава хормонална буря. За мен 3 месеца е минимума, а и си е много индивидуално. Аз лично не се чувствам готова нито физически, нито психически след 2 месеца.
Знам обаче, че има и немалко случаи на жени с успешни бременности, настъпили още след първа менструация след аборт.

# 636
Аз бях меко казано смазана, физически и психически. Отне ми повече от 3 месеца да се хармонизирам със себе си. От там изследвания, промяна в начина на живот и т.н. Това не го казвам с идеята, че е правилно. При много хора още след месец всичко е в тонус и е тип топ.

# 637
  • Замък сред облаците
И на мен ми отне месеци след първия аборт от психологическа гледна точка, но това е строго индивидуално. 🤗 Ако няма пречки от медицинска гледна точка и АГ дава зелена светлина, опитите могат да се подновят и след първата менструация, ако партньорите го искат.

# 638
  • София
По повод коментара на ЕdelV за  желязото - при мен също се установи, че желязото ми е в дефицит, откъдето и феритина беше паднал под долната граница. Започнах прием на желязо и за почти два месеца вдигнах и желязо и феритин значително, като феритин стана от 9,5 на 65,8. Не са за подценяване хич и допълнителните изследвания. Аз открих желязодефицит благодарение на д-р Ковачев, но за съжаление останах разочарована от него. Преди да съм направила изследванията, без да е направил самия преглед дава насоки за “лечение” и изписва какво трябва да се прави спрямо неговия “план”. За мен и мъжа ми това е странно, тъй като когато ни каза плана, преглед не е имало, прегледа ме след “плана за действие”. Според мен лекарите трябва да имат поне малко индивидуално отношение към всяка пациентка и ако не мога да смогнат с многото хора, просто да не записват нови.
Колкото до менструациите , ние изчакахме един редовен цикъл и започнахме нови опити, този месец ни е 6 опит след аборта. Започвам да се отчайвам, след като изследванията са ми уж чудесни, на 26г с едно нормално раждане и лека бременност през 2022г…

# 639
Здравейте, момичета. Вчера ми беше абразиото след 2ри задържан аборт. Колко време след него е нормално да имам кръвотечение? Първият път на следващия ден нямах никакво, сега си тече. Вчера бая кръв + огромен съсирек изтече, докато бях в тоалетната за пръв път след процедурата. Лекарят ми каза след абразиото, че не очаква да кървя много, а първия път не помня какво ми обясняваха, че е нормално.

# 640
Blqblq_, много съжалявам за това, през което минаваш.. И при мен само първият ден беше силно кръвотечение, но след това ми зацапваше още седмица-две. Пращам ти много прегръдки и нека това е последната пречка пред мечтата ви за дете! Heart

# 641
Здравейте, момичета. Вчера ми беше абразиото след 2ри задържан аборт. Колко време след него е нормално да имам кръвотечение? Първият път на следващия ден нямах никакво, сега си тече. Вчера бая кръв + огромен съсирек изтече, докато бях в тоалетната за пръв път след процедурата. Лекарят ми каза след абразиото, че не очаква да кървя много, а първия път не помня какво ми обясняваха, че е нормално.
При мен беше вакум аборт и 5 дена след процедурата си имах кървене, после още една седмица зацапване леко колкото да не е без хич на ежедневна превръзка.

# 642
Здравейте, включвам се в темата и аз. Повечето от момичетата знаят историята ми от съседната тема. Накратко: Първи трансфер (свеж) положителен, чухме сърдечна дейност в 6+3г.с и в 9г.с разбрах, че е спряло да се развива. По думите на АГ се е случило малко след като сме чули сърдечната дейност.
На 28.04 ми беше кюретажа. Репродуктивния каза, че след А иска да ме види, но не каза кога.
Въпросът ми е първият преглед след А кога се прави? Когато кървенето/зацапване приключи или след първата менструация?

# 643
Еми, след първия цикъл беше моят преглед Flowers Hibiscus

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 15:33 от kattes

# 644
Еми, когато е самостоятелно изчистване искат да видят жената, когато зацапването приключи, за да видят дали всичко се е изчистило. При кюретаж обаче се ходи чак след първата менструация, за да пуснат микробиология и да проверят размера на лигавицата.

Общи условия

Активация на акаунт