Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 99

• 26 882
  • 770
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Моника, съжалявам ...

Инфекциите се пускат в микробиологична лаборатория, най-често от вагинален/цервикален секрет, пробата се взима от АГ. Изследват се микробиология, уреаплазма, микоплазма, хламидия.

Фемофлор плюс е в геника, също от секрет: https://www.genica.bg/test/femoflor-plus

Един TORCH панел също е добре да се пусне - за ТОксоплазмоза, Рубеола, Цитомегаловирус, Херпес симплекс.

Тромбофилия няма лошо да си пуснеш, че да си знаеш за следващия път, но тя най-вероятно няма отношение към случилото се.

# 361
Здравейтее🙂
Моят въпрос е има ли мами, които са забременяли непосредствено след МА , още преди идването на първия МЦ и всичко наред ли е било при тях.

# 362
  • Ст Загора
Рисково е матката не се е възтановила.
До 1мц се прави секс с презервативи

# 363
Може ли помощ. Четох за д-р Сонова и че прави консултации онлайн. Не мога да намеря информация обаче как се случват нещата.
Желанието ми е да ми разчете изследвания за тромбифилия.

# 364
  • Ст Загора
Конова?

# 365
# 366
Фемофлор плюс се изследва, чрез два секрета- от влагалищен и цервикален.
Аз съм го правила още 2019-та година, тогава бях една докторка, която се обади в Геника да й обяснят как да го вземе, защото не беше сигурна. Лично аз си ги занесох в Геника. Тогава ми обясниха и за фертилити тест, че единия тест непрепокрива другия и защо. Пуснах и двата, съветвам всеки, който може да си го позволи финансово- да го направи. Писала съм го няколко пъти и се извинявам, ако досаждам.
И аз май на него се спрях засега, след консултация с гинеколог ще реша на 100%. А относно фертилити теста, защо ти го препоръчаха?

Защото имах много аборти без установена причина, а всяко изследване беше нормално. Обяснението за самото изследване беше, че това, което може да се открие в матката при отлющване на лигавицата, ( примерно някаква инфекция), то може да НЕ се открие при другото изследване със секретите взети от лекар.

# 367
По-добре се обърнете към хематолог. Конова е имунолог.
Може ли помощ. Четох за д-р Сонова и че прави консултации онлайн. Не мога да намеря информация обаче как се случват нещата.
Желанието ми е да ми разчете изследвания за тромбифилия.

# 368
Здравейтее🙂
Моят въпрос е има ли мами, които са забременяли непосредствено след МА , още преди идването на първия МЦ и всичко наред ли е било при тях.
Аз имам 3 аборта (медицински, спонтанен и абразио) и след трите ми казаха “колкото в продължила бременността толкова чакаме”.

# 369
  • София
Преживях аборт миналия месец. С тромбофилия съм и нискорискови мутации. Забременях спонтанно на 35 г. Имах уреаплазма октомври месец. За бремеността разбрах в края на ноември. На 6.12.2024 г. бях на преглед при гинеколога ми, който е репродуктивен. Още когато разбра, че имам тромбофилия ми каза, че трябва да ходя на хематолог. На 6.12 гинекологът ми потвърди бремеността и ми предписа инжекции Клексан и Фраксипарин като закупих Клексана. Близо 8 дена преди установяване на бременност от лекар не съм пила кръворазреждащи лекарства.
През периода преди да отида на преглед на 6.12 ми каза да пусна само прогестерон и ЧХГ и никакви други изследвания. След като си ми биха инжекцията Клексан след 1 час започнах да зацапвам кафеникаво. Бях сама, ММ беше в командировка. На следващия ден писах на лекаря. Каза ми да слагам вагинално Утрогестан. Слагах от събота до сряда и като се събудих в сряда бях с кръв, при което отидохме при моя лекар. Не намери нищо в матката и беше уплашен каза ми, че може да е извънматочна, цветна бременност, псевдосак или че няма аборт. Даде ми направление за хоспитализация. Допълвам, че на 6.12 ми каза, че бремеността е вътрематочна и нямам никакви проблеми. В седмицата преди прегледа имах 2 пъти еднократно в различни дни зацапване. Държаха ме 3 дена в 1 АГ в София, защото не можеха да разберат какво ми е. Гледаха ме на видеозон и нямаше сак. На 13.12 ми направиха кюретажа. Правих 3 пъти секс след месец и половина с кондом, но ме болеше 2 от пътите ниско долу. И се чудя дали е нормално и дали съм изчистена добре?Дали нямам срастване или запушени тръби? Да добавя, че на 18.12. ходихме пак до спешния им кабинет, защото имах болки. Казаха ми, че червата са ми леко разстроени и че матката ми се прибирала бързо. Абортът ми беше в 6 г.с. и съм забременяла по естествен път. Не знам дали ще мога да забременея пак. Дайте някакви насоки и съвети. Притеснявам се да нямам запушени тръби или някакви страствания вклч. и ендометриоза. Не е изследван абортивният материал и не знам каква е причината за него.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 07:13 от eliapt

# 370
  • Замък сред облаците
Съжалявам за неуспеха. Ендометриоза не се появява от нищото, ако не е имало такава кажи-речи от пубертета още.
За проверка за сраствания се прави цветна снимка или хистероскопия. И двете НЕ се правят, ако не е излекувана уреаплазмата.

Инжекцията няма отношение към аборта. За да стартира по този начин кървенето, бременността е спряла развитие поне седмица по-рано, за да регистрира тялото липсата на развитие, да спре да произвежда прогестерон и той да спадне, за да започне кървенето. АГто изглежда доста некадърен за репродуктивен, за да каже че първо е вътрематочна, а после че може да е извънматочна 🙄 Ако сакчето е спряло развитие в 5 седмица и абортът е стартирал в 6, е възможно да е бил експулсиран с първото обилно кървене, на този етап е много малък още (около 1ст или по-малко ако е претърпял обратно развитие).

Болките може да са от различни неща. Травмирана шийка от кюртажа (все пак е мускул), възпаление ако не е излекувано. А може и чисто психологическо да е също (само като вариант, не казвам че е).

Редно е да се направи микробиология след първия цикъл след аборта, както и задължително да се пусне ПСР изследване за уреаплазмата.

При следваща бременност инжекциите се започват от положителен тест.

# 371
  • София
Съжалявам за неуспеха. Ендометриоза не се появява от нищото, ако не е имало такава кажи-речи от пубертета още.
За проверка за сраствания се прави цветна снимка или хистероскопия. И двете НЕ се правят, ако не е излекувана уреаплазмата.

Инжекцията няма отношение към аборта. За да стартира по този начин кървенето, бременността е спряла развитие поне седмица по-рано, за да регистрира тялото липсата на развитие, да спре да произвежда прогестерон и той да спадне, за да започне кървенето. АГто изглежда доста некадърен за репродуктивен, за да каже че първо е вътрематочна, а после че може да е извънматочна 🙄 Ако сакчето е спряло развитие в 5 седмица и абортът е стартирал в 6, е възможно да е бил експулсиран с първото обилно кървене, на този етап е много малък още (около 1ст или по-малко ако е претърпял обратно развитие).

Болките може да са от различни неща. Травмирана шийка от кюртажа (все пак е мускул), възпаление ако не е излекувано. А може и чисто психологическо да е също (само като вариант, не казвам че е).

Редно е да се направи микробиология след първия цикъл след аборта, както и задължително да се пусне ПСР изследване за уреаплазмата.

При следваща бременност инжекциите се започват от положителен тест.
Уреаплазмата е лекувана с антибиотик и е направена контрола, която е отрицателна. Бремеността си беше вътрематочна, направиха ми кюретаж, а не лапароскопия. Слагах прогестерон вагинално, но ту спираше зацапването, ту продължаваше.Тази травмирана шийка на матка как се оправя? И за какъв вид възпаление става дума? Могат ли да ме оставят без деца?

# 372
  • Замък сред облаците
Чисто физиологично може да е натъртена, това визирам под травмирана. Но ако продължава дълго време не е това. Инфекция може да стане и от кюртажа.
При контролата за уреаплазмата спазени ли са стандартите? Да е минал 1 цикъл след лечението?

# 373
  • София
Чисто физиологично може да е натъртена, това визирам под травмирана. Но ако продължава дълго време не е това. Инфекция може да стане и от кюртажа.
При контролата за уреаплазмата спазени ли са стандартите? Да е минал 1 цикъл след лечението?

Контролата е пусната на около 20-25 ден след приключване на АБ. Започнат беше по време на цикъл. Не мисля, че беше минал още един цикъл, но и никой не ми го е обяснил. Възможно е да не е изчистена уреаплазмата така ли?

# 374
Съжалявам за развоя. Шансът за случайна грешка при деленето след оплождането не е никак малък, малко като тото е какво ще се падне и нищо от това не е под наш пряк контрол. Това, което обаче може да се изконтролира е намирането на нов лекар и отмятане на изследвания едно по едно и съставянето на план за следващата бременност.

Общи условия

Активация на акаунт