Как да се впиша в млад екип?

• 4 533
  • 107
  •   1
Отговори
# 45
Не виждам нищо лошо в това човекът с повече опит да има определено самочувствие. Каквато и да е сферата на работа, обикновено нищо не може да замени опита. Именно с времето се развива умението да прилагаме знанията си на практика.
Често се случва да питам моя млад колега защо не е направил нещо по начин, който обективно е по-лесен. Отговорът е "не се сетих". Е, как няма да се сетиш, че е по-лесно да влезеш през вратата отколкото през прозореца? Да, примерът е елементарен, но такива са и ситуациите, в които изпадам с него. Убедена съм, че след време ще развие усет, но за момента липсата на опит оказва влияние на работата му.

# 46
Не виждам нищо лошо в това човекът с повече опит да има определено самочувствие. Каквато и да е сферата на работа, обикновено нищо не може да замени опита. Именно с времето се развива умението да прилагаме знанията си на практика.
Често се случва да питам моя млад колега защо не е направил нещо по начин, който обективно е по-лесен. Отговорът е "не се сетих". Е, как няма да се сетиш, че е по-лесно да влезеш през вратата отколкото през прозореца? Да, примерът е елементарен, но такива са и ситуациите, в които изпадам с него. Убедена съм, че след време ще развие усет, но за момента липсата на опит оказва влияние на работата му.
Аз също вярвам, че с времето ще се променят и просто трябва да се минат по пътя. Но с личните качества , които демонстрират, много ще се спъват и падат.

# 47
Хубаво е обаче да се разграничава опит от просто седене с години. Младите разбират бързо кой от старшите от кой вид е.

# 48
Скрит текст:
Аз също вярвам, че с времето ще се променят и просто трябва да се минат по пътя. Но с личните качества , които демонстрират, много ще се спъват и падат.
Така се научават.
В моя случай с колегата сме пряко свързани и аз не мога да свърша моята работа, докато той не свърши неговата. Ако не съществуваше тази зависимост, вероятно нямаше толкова да се вълнувам той как се справя.

# 49
Не са всички така. Случвало се е да работя в един екип даже с ученици, при положение, че даже съм по-възрастна и от теб.
Никакви проблеми не съм имала с тях. Даже по-скоро изпитваха уважение към мен, търсеха ме да помагам в определени ситуации, даже и за лични неща си споделяха с мен, но аз като цяло без да се напрягам успявам да общувам с млади хора.

В твоя случай или самите деца не са особено добре възпитани, или те чувстват като заплаха, или някой друг те е представил пред тях в неблагоприятна светлина.

# 50
Хубаво е обаче да се разграничава опит от просто седене с години.
Разбира се, че има значение дали действително си придобил опит, или просто си прекарал определено време в тази служба. Познавам и хора с дълъг стаж, които, можейки да си го позволят, са предпочели да не знаят и да не могат, защото така е по-лесно.

# 51
Имаш ли възможност да споделиш впечатленията си с директор или изпълнителен директор. Не с пряк ръководител, които явно няма против.
Аз бих напуснала такава работа. Или бих говорила с момичетата , но те няма да се променят заради теб. Или се прави , че не виждаш или се махни, но преди това говори с този, които е истинският шеф. Ако работното място не е държавна структура говори със собствениците на бизнеса, защото тези пикли ще му съсипят репутацията и в дългосрочен план бизнеса ще пострада (ако е частен) , ако е държавен има други методи , там и до министерството под която шапка е може да стигнеш. Никои не иска персонал, които не работи професионално , освен ако не го чука! С извинение , но млади момичета и пряк ръководител, които не вижда, че си вършат работата зле. И защо екипа ти е напуснал? Там проблемите са започнали от рано. Как така целият екип е напуснал? По-добро предложение получиха всички или им е писнало от нещо?

# 52
Естествено, че трябва да имаш самочувствие като професионалист, особено то е подплатено и с години опит. Но това не значи, че трябва да подковаваш самочувствието на по-младите от теб, дори и чисто на поведенческо ниво. Човек се учи цял живот и заключения - аз всичко си знам и съм научила, сега мързеливите младежи да се учат от мен, са меко казано несериозни. И то не е нужно ш да казваш каквото и да е, отношението си личи по поглед, действия и т.н. Но по мои наблюдения, служители, особено жени между 40-50 имат такова поведение и очаквания, да. Общо взето, винаги в екипа, когато сме имали жена от това поколение, е имало общо взето същите проблеми с нея. То си е тенденция някаква, вероятно възпитание на самото поколение
Съжалявам, но и на мен да ми дойде бивш служител с 20-години по-възрастен от мен и да започне да третира екипа като бавно развиващи се, ами и аз няма да съм във възторг. От авторката на поста точно такова поведение лъха и то си личи от постовете и упреците и пренебрежението към по-младия екип и постоянното изтъкване - аз, аз, аз. Ами, няма да стане така, съжалявам.
Плюс това няма служител който да е само с положителни качества (каквото авторката се описва), няма и такъв само с отрицателни (каквито описва колегите си).
И пак казвам - цял екип да е недоволен от един човек в него, проблемът не е в мнозинството, а най-често в този един човек. За мен вие трябва да промените на първо място отношението си към своите колеги и да спрете да ги третирате като такива, каквито ги описахте в тази тема, малко да си преглътнете егото и да приемете, че годините опит не винаги означават професионализъм и най-вече: гледайте себе си, а не другите и къде са си оставили дънките и тогава нещата може и да се получат. Дотогава ще сте досадната леличка, която повярвайте - никой не приема сериозно нито като професионалист, нито като човек Simple Smile

# 53
KPP, много странни умозаключения , че авторката била виновна, високомерна и не знам си още какво.
Прочетохте ли въобще постовете и?

# 54
КРР, точно под първия ви коментар отговорих, че съм мислила по въпроса дали проблема не е в мен. Но май не сте разбрала моите отговори. Първите 2 дни се държах нормално, исках да ги опозная, приказвах им, но само сумтене и тъпо държание срещах, как пък за едно нещо не ме попитаха и все бяха в опозиция. Беше повече от очевадно. На третия ден спрях да им говоря, работех и се движих като призрак, а те стояха и ме гледаха само. Как точно се очакваше да постъпя като виждам, че не съм желана? След 2 разговора, за които сами ме предизвикаха, има малко промяна. Аз отидох с нагласата да се впиша, да работя по техния начин, не съм бивш колега, както се изразихте. Просто не съм работила с тях досега и искам да знам какво и защо са променили. Нямам за идея да правят нещата по моя начин, но вече няколко пъти доказаха на практика, че техния не е ефективен. Те го виждат, но нали са си стари дружки и си мълчат, пазят си гърбовете. Аз не виждат добри резултати, но честно казано и на мен вече ми е все тая. Просто търся съвет как да оцелея в тази среда, без да се напрягам, как да се абстрахирам от поведението им. Въпрос на време е да се отида, те няма да са основната причина.

# 55
Те според мен са подготвени, че ще си ходиш и оттам и пренебрежението.
Няма ли в този колектив хора на твоята възраст или такива, с които си имаш приказка?
За да напуснат всички стари колеги, значи още отпреди новия колектив не са наред нещата.
Тези младежи за мен са предубедени и им е помогнато отвън да е така.

# 56
Те според мен са подготвени, че ще си ходиш и оттам и пренебрежението.
Няма ли в този колектив хора на твоята възраст или такива, с които си имаш приказка?
За да напуснат всички стари колеги, значи още отпреди новия колектив не са наред нещата.
Тези младежи за мен са предубедени и им е помогнато отвън да е така.
Възможно е да имат нагласа, че и аз ще си тръгна. Но не се знае кога. Няма никой от старите ми колеги, то няма и време за приказки и почивки.

# 57
А търсиш ли си нова работа? Аз не бих стояла там, където не съм желана и екипът не може да ме понася.
Възможно е наистина ти да си направила нещо, с което провокираш неприятно поведение (на мен ми се е случвало, честно казано 🤣). Въпросът е,че от един момент нататък дори да се извиняваш и поправяш,щетата вече е нанесена и е по-добре да се търси нова работа.
Търсиш ли такава?

# 58
А търсиш ли си нова работа? Аз не бих стояла там, където не съм желана и екипът не може да ме понася.
Възможно е наистина ти да си направила нещо, с което провокираш неприятно поведение (на мен ми се е случвало, честно казано 🤣). Въпросът е,че от един момент нататък дори да се извиняваш и поправяш,щетата вече е нанесена и е по-добре да се търси нова работа.
Търсиш ли такава?
Да, търся. По-интересното сега е, че предстои проверка и разчитат на мен. Но това не променя с нищо поведението им.

# 59
Може да греша, но изглежда, че продължаваш да очакваш някакво одобрение/признание от тях.

Общи условия

Активация на акаунт