Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 38 258
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
  • загубено
Момичета търся съвет.
Февруари ми махнаха полип. Биопсията излезе наред. 3 месеца по късно тест ПАП и там всичко е наред. Вагинален ехограв всичко наред,имам миома наблюдаваме я. Голяма е,но заради възрастта очаквам цикълът да спре.  На 50 години съм.
Последните години цикълът се скъси. Понякога и по 2 пъти в месеца.
Но някак го изкарвам. До мин месец когато ми дойде нормално,после 10 дни чисти и пак ми дойде,пак 10 дни чисти пак ми дойде.
Гинеколога ми предлага терапия с Дуфастон.
На 14 ден от цикъла пия за 14 дни и после ми идва и пак така. За 2 месеца,за ритъм.
През януари ,преглед и нови изследвания.
Сега стоя и се чудя дали ще помогне това. Има ли смисъл от това. Зададох всичките си въпроси,отговори ми човекът. Но  нещо не съвсем убедена се чувствам.
Пила съм Дуфастон преди отстраняване на полипът.  Но еднократно за спиране на кървенето.
Някоя ползвала ли го е за оправяне и ритъм на цикъл? Дали няма да направя по голяма беля? После да почнат едни течове и хайде пак по болници.
Благодаря на всички.

# 301
Имам следния въпрос. Вероятно при всички е така, но десетина дни преди цикъл имам страшен запек. Няколко дни, които обаче водят до ужасни болки в червата, подуване, спазми, звуци. Чак гледам да си седя само вкъщи. И сега се сетих да питам - пили ли сте/ пиете ли нещо разхлабително? Чай, таблетки, сиропи… през друго време нямам никакви проблеми, но една седмица съм ни жива, ни умряла.
Не мисля че при всички е така, поне около мен не знам да има някоя с подобно оплакване. Пробвай ако искаш да си добавяш магнезиев цитрат вечер или ако вече вземаш, може да вдигнеш дозата малко. Той магнезият дето си трябва ами и е още по-нужен за прогестерона, може и малко цинк евентуално.
И сутрин когато си така може да пробваш с малко краве масло още преди кафето или каквото и да е - примерно чаена лъжичка, рядко има нужда от повече. Обикновено докато изпиеш кафето и малко вода, се пораздвижват нещата, но не по гадния начин по който го правят лаксативи със сена и подобни, освен и че си е просто храна и няма привикване или някакви изменения кое как ти работи. Това не отстранява причината, разбира се, но поне да не се мъчиш така докато установиш какво е.

# 302
Пробвайте круша с топла вода заедно, ако може на гладно.

# 303
тиква или сливи или киви и вода на гладно и сте готова

# 304
  • София
И аз съм така. 2-3 преди цикъл е зверски запек, независимо какво ям. Като ми дойде и "наваксвам" с по 3-4 пъти първоя ден. Sad
Ако въобще ми дойде, ще полуде вече. От 5-6-7 години цикълът ми прогресивно се скъсява. Винаги ми е бил къс, на 18-20-22 дни. Започнаха периоди от по няколко месеца, в които идва на 10-12-14 дни. Появиха се и кисти, няколко пъти пих Дуфастон с временен ефект. Сега започна обратния проблем. Закъснява с по 10-20 дни. Или въобще не идва. Предлагаха ми няколко пъти да пия противозачатъчни за "регулиране" но отказвах. Сега пък ми предлагат МИрена. Но се чудя. На току-що навършени 40г. съм.

# 305
Момичета търся съвет.
Февруари ми махнаха полип. Биопсията излезе наред. 3 месеца по късно тест ПАП и там всичко е наред. Вагинален ехограв всичко наред,имам миома наблюдаваме я. Голяма е,но заради възрастта очаквам цикълът да спре.  На 50 години съм.
Последните години цикълът се скъси. Понякога и по 2 пъти в месеца.
Но някак го изкарвам. До мин месец когато ми дойде нормално,после 10 дни чисти и пак ми дойде,пак 10 дни чисти пак ми дойде.
Гинеколога ми предлага терапия с Дуфастон.
На 14 ден от цикъла пия за 14 дни и после ми идва и пак така. За 2 месеца,за ритъм.
През януари ,преглед и нови изследвания.
Сега стоя и се чудя дали ще помогне това. Има ли смисъл от това. Зададох всичките си въпроси,отговори ми човекът. Но  нещо не съвсем убедена се чувствам.
Пила съм Дуфастон преди отстраняване на полипът.  Но еднократно за спиране на кървенето.
Някоя ползвала ли го е за оправяне и ритъм на цикъл? Дали няма да направя по голяма беля? После да почнат едни течове и хайде пак по болници.
Благодаря на всички.
Аз съм във Вашето положение. Всичко ни е сходно без полипа. Докторката ми изписа терапия с Вечерна Иглика поне три месеца.Не съм я пила все още. По съвет на момичетата тук може би ще избера Витекс Агнус кастус.

# 306
  • София
Аз не знам как да си реша въпроса с безсънието. Заспиването не ми е проблем, но се събуждам много рано и вече не мога да заспя. После цял ден ми е криво, без енергия и направо изпадам в депресия. Много зле ми влияе. Магнезият не помага, златен корен също. Препоръчайте нещо ефикасно. На 45 съм, с цикъл на 25-26 дена, но на последният профилактичен преглед една гинеколожка ми каза, че съм във втора фаза на пременопаузата, заради вида на матката и тънка лигавица. Каза, че мога да помисля за някакви фитохормони. Смятам да пусна изследвания на разни хормони при ендокриноложката и да видя какво ще ми каже. Последният път полови, щитовидни и витамини бяха добре, но май пак трябва да направя.

# 307
Пробвайте мелатонин.
Никакъв алкохол преди лягане - той привидно успокоява и приспива, но реално предизвиква ефекти, подобни на описаните (ранно събуждане и липса на енергия след това).
Разходка и раздвижване след вечеря, като цяло е добре да е по-ранна.
Ако всичко това не работи, има и фармакологични решения, които се назначават от лекар.

# 308
  • Бургас
Може би има значение и какъв е магнезия. Тези дни доста четох за него и май ще е по метода проба-грешка, докато се нацели правилния магнезий. Преди 1.5 г пих магнезиев карбонат и като че ли имаше ефект за вълните и заспиването, но сега почти нищо не усетих от него. Уж го пих вечер далеч от кафето, ама...

# 309
Може би има значение и какъв е магнезия. Тези дни доста четох за него и май ще е по метода проба-грешка, докато се нацели правилния магнезий. Преди 1.5 г пих магнезиев карбонат и като че ли имаше ефект за вълните и заспиването, но сега почти нищо не усетих от него. Уж го пих вечер далеч от кафето, ама...
За проблеми със запека помага много магнезиев цитрат, но хубав, не всеки от аптеката е такъв. Аз обаче за по-добре усвояване си взех магнезиев бисглицинат. За мен това е по-добрата формула на магнезия и помага и за проблеми със ставите. Но той не ми действа така добре на запека, както цитрата. От него нямаше грешка.

# 310
Глицинат уж хвалят че действа отпускащо за такива проблеми, аз лично съм скептична колко глицин ще глътнеш в това количество добавка но пък не пречи да пробваш, има и доволни.

Напоследък много заглеждам за "кисело мляко" заквасено с определени щамове L. Reuteri, те го изкарват че 101 неща подобрява, подмладяваш се, едва ли не безсмъртен ставаш Grinning И спането казват че подобрявало, освен останалото.
Ще ми се да пробвам, но не ми се влагат някакви съществени пари а без уреди няма да стане - кваси се на 37-38 градуса в продължение на 36 часа, нямам нещо подходящо за целта и евтините машини за кисело мляко работят на по-висока температура без опция да се променя... Отделно че и пробиотикът от който се стартира първата партида никак не е евтин и той и си става една хубава начална сума ако искам да почна да си правя, която в момента няма как да си вместя в бюджета. Оставила съм за някакъв бъдещ момент но съм наумила да пробвам все някога. За който ползва някакъв мултикукър на който може да свали толкова градусите на програмата за квасене, според мен си струва да пробва. Ако реша да си купувам мултикукър по някое време, определено ще имам и това предвид.
 Слагам един линк с малко информация, на английски е обаче
Информация има на много места, разбира се, просто това видео ми се изпречи първо, а и на Уилям Дейвис блогът е с платен достъп повечето та не мога от него направо
Скрит текст:

# 311
Спека е само преди цикъл. Joy Иначе съм даже обратното, просто ме побърква този един период.

# 312
Момичета, може ли да си изплача мъката, та да ми олекне? Като пия инозитол или холин-инозитол, имам цикъл, пък ми е писнало от непредсказумостта - ще боли ли, няма ли, ще кървя ли като пробита кофа, няма ли. Без цикъл ми е по-добре. Но, като спра витамините, цикълът спира - ура! - обаче се почват едни вълни, едно дебелеене... Кажете кога ще доживея хем да съм без цикъл, хем да няма вълни и да не скачам да ловя за гушата всеки, който дъвче малко по-шумно?

Ох! Излях си го.

# 313
  • загубено
Сега пък ми предлагат МИрена. Но се чудя. На току-що навършени 40г. съм.

Да и на мен ми я предложи доктора, но заради възрастта не ме натиска много.
Каза обаче,че ако е спирала трябва търпение първите месеци докато организма се нагоди. Имало странични ефекти.
Впредвид възрастта ви,аз бих го обмислила. 

Аз попитах за алтернатива,отговори с " не".
Не съм в бг и нямам идея от добавки.
Но пък ще попитам в аптека.
Дано при вас помогне.

# 314
Напоследък много заглеждам за "кисело мляко" заквасено с определени щамове L. Reuteri, те го изкарват че 101 неща подобрява, подмладяваш се, едва ли не безсмъртен ставаш Grinning И спането казват че подобрявало, освен останалото.
Скрит текст:
Ще ми се да пробвам, но не ми се влагат някакви съществени пари а без уреди няма да стане - кваси се на 37-38 градуса в продължение на 36 часа, нямам нещо подходящо за целта и евтините машини за кисело мляко работят на по-висока температура без опция да се променя... Отделно че и пробиотикът от който се стартира първата партида никак не е евтин и той и си става една хубава начална сума ако искам да почна да си правя, която в момента няма как да си вместя в бюджета. Оставила съм за някакъв бъдещ момент но съм наумила да пробвам все някога. За който ползва някакъв мултикукър на който може да свали толкова градусите на програмата за квасене, според мен си струва да пробва. Ако реша да си купувам мултикукър по някое време, определено ще имам и това предвид.
 Слагам един линк с малко информация, на английски е обаче
Информация има на много места, разбира се, просто това видео ми се изпречи първо, а и на Уилям Дейвис блогът е с платен достъп повечето та не мога от него направо
Скрит текст:

L. Reuteri точно не е сред щамовете, към които има надежди в тази посока, просто неговите производители са мноого агресивни в рекламата (ако сте имали деца в последните 20 г. и сте следили бебешките пробиотици, знаете, че - доказано безполезната и много слаба като микробно число - Биогая е топа на топа в рекламите и предписването от педиатри). Ето малко наука по тоя въпрос, доколкото я има. Можете да потърсите и "психобиотици" на български, макар че не е много обхватна и надеждна информацията. Проучванията още са на много начални етапи, терминологията започва да се формира след 2013 г., абе с една дума всичко е пожелания засега Simple Smile
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7767237/

Като цяло по функционирането на gut-brain axis много хубави изследвания има, много интересни, а практическо приложение - за жалост, никакво. Повечето лекари не са и чували, не само у нас.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 14:38 от Параход

Общи условия

Активация на акаунт