Тротоарно място

• 964
  • 9
  •   1
Отговори
Мога ли да купя теотоарно място и колко би ми струвало? Трябва ли ми какво разрешение или други документи за да си взема мястото?

Мога ли да се оплача за това, че се извършват дейности без мое разрешение при положение че аз се грижа за добрия вид на мястото?

До кога хората, които трябва да се грижат за тези места и за което им се плаща ще ги съсипват ?

# 1
Улиците и тротоарите са публична общинска собственост, тоест не се продават. Може да си закупите тротоарно право  -  т.е. право да използватe "тротоара" (общинска собственост) с търговски цели срещу възнаграждение.
Тъй като не притежавате публичната общинска собственост, съответно нямате никакво право да раздавате каквито и да било разрешения или забрани на никого за това кой какво и къде прави, въпреки добрите ви намерения да се грижите за добрия вид на мястото. Може да се оплачете тук, или ако много ви се е насъбрало - в общината. Съответно от общината могат да дойдат, да видят какво са направили другите, какво сте направили вие и да кажат - ами то нито едно от двете неща не е позволено, защото това си е общинска собственост, затова ще залеем всичко с бетон, за да няма разправии. Примерно.

# 2
Тротоара не е ваша собственост, че някой да ви иска разрешение за каквото и да е. То това остана, всеки да си купува тротоари и улици...... Вие се грижите на добра воля, но това си е ангажимент на общината.

# 3
  • София
Може и да Ви бъде наложена глоба, че правите нерегламентирана "поддръжка" и възпрепятствате публични дейности (как тези, на които им се плаща за поддръжката, съсипват въпросния тротоар?).

# 4
Ами ей така съсипват го . Режат клони и ги оставят върху цветята , там където са паднали , не почистват след тях . Преди няколко месеца ни правиха улицата зад нас ,която обхваща едната страна на нашия двор и там също има тротоар и оставиха всичкия изринат асвалт там в градинката вместо да го извърлят. Не само на мен ми е хубаво , а на всички , които минат защото живея на центъра . Бях принудена да премахна голяма част от пръста и асвалта защото не можех да гледам тая грозна картина. Просто нямам думи .. По цели съботи и недели се блъскам за да е хубаво , а хората за един ден го съсипват ..

# 5
  • София
Клоните се режат за безопасност и се извозват отделно.
Пръстта и асфалта може да са им били необходими за по-късно. Примерно, да върнат пръстта в тревната площ или нещо друго, докато ти реално си извършила самоуправство и рискуваш да те глобят.
Свободният ти ход е да се обърнеш към съответната община и да поискаш да отстранят по-бързо проблемите, но ти нямаш право да правиш промени, без да имаш разрешение от общината.
Ако става дума за прилежаща към кооперация тревна площ, можеш с позволението на общината и с тяхно съдействие, вкл. с материали (разсад, лопати, маркучи и дори известна финансова подкрепа), да облагородяваш пространството.Срещу съответния документ.

# 6
Живея в малко населено място , където всички се знаем и не нищо не е оставено за по - късно . С една дума са писюри . Пределно ми е ясно , че могат да ме глобят , но защо ли ?! За толкова години никой не е минавал дори да измете , камоли да прави нещо друго . Аз си мета , аз си чистя . Всичко аз . Кметството го няма . Исках да знам просто дори и да не го купувам дали по някакъв начин мога да имам право на глас ако се случват някакви промени . Все пак всички се стремим да ни е красиво .

# 7
  • София
Да, имаш право да сигнализираш общината. Направи го писмено и с входящ номер и периодично им отправяй сигнали и искай обратна връзка кога нещо ще бъде свършено и по какъв начин.
Това е механизмът.

# 8
Като са правили ремонт на улицата, общината това, предполагам, е трябвало да имат ПУСО - план за управление на строителните отпадъци, и да си го спазят. Явно не са, като са си оставили боклуцитие встрани от строежа, а не са ги извозили.
Жалба не знам дали ще помогне, като знам как са навързани като свински черва, ама пробвайте - до кмета, до ДНСК, до РИОСВ...

# 9
Съмнявам се да предприемат нещо . ... Пак ние ще си го оправим . + това така го направиха този път отпред - на равно с бордюра и при един дъжд да му мислим ние ...

Общи условия

Активация на акаунт