Да му предложа ли аз?

• 13 400
  • 372
  •   1
Отговори
# 330

...
Каквато и причина има човек да се жени или да не го прави е все тая относно темата. Жената пише, че иска брак и има право това да е така, дори само защото мечтае за бялата рокля. Проблемът е, че е изпуснала момента.

Но не виждам смисъл да обяснявате колко е безсмислено да има брак. За нея е смислено.

Ех тая бяла рокля..
Нали знаете какъв символ е бялата рокля? На неопетненост.
Тук жената родила 2 деца, да са й живи и здрави, с бялата рокля се е разминала, когато й е било времето - с първия, и с втория е изпуснала момента.
Сега търси Михаля..

Много е смислено всичко в живота, ако му се даде смисъл. В случая само тя копнее за брак, той не иска. Това са фактите.

# 331
Ако жената иска да се жени от романтика, спокойно могат да организират сватба. От сватбената агенция ще сложат актьор да ги венчае с изнесен ритуал. Ще си разменят халки. Ще получат подаръци. За пред роднините ще са женени. До сега не съм била на сватба, на която да са си показвали сватбения сертификат двойката.
Или пък някакъв пастор може да ги венчае.
Ако е от романтика.
Или пък просто да си носят халки. Ето, маркирани ще са за пред другите, че са обвързани Simple Smile  и вълка ял и агнето цяло.
Без законно да са обвързани. Ако е само за роклята.

# 332
  • Melmak
Валери, за това казвам, че е изпуснала момента.

Иначе на сватба без брак не съм била. Сигурно има такива, май циганите ги правят така. Само празненство.

Имам чувството, че някои потребители се опитват да я убедят, че няма смисъл в брака. То може да има за нея, просто е закъсняла малко с момента.

# 333
Аз съм била на сватба без брак. Бал с маски е работата. И не са цигани, но така си го направиха.  Бутафория някаква.

# 334
Сватба без брак си е цирк отвсякъде. Дори не бих уважила "празника" на такива смешници.

# 335
Сватба без брак си е цирк отвсякъде. Дори не бих уважила "празника" на такива смешници.

Аз истински сватби се затруднявам да гледам, представи си на такава - може и да се позабавлявам.

# 336
  • По света и у нас
Бутафорията  не се брои - някак си не е истинско. Или ще я взима с попа и съдията или няма какво да се правиш на женен. Все едно да се перчиш с Прада менте, прада е но… от китайското пазарче.

# 337
  • 🌊
Аз съм била на бутафорна сватба. Беше пълна програма с крадене на булка, оркестри, не знам как, но имаше и лице от общината, подписваха се за снимки, фойверки, надигравания, оркестри, размяна на халки. Чисти българи си бяха.
Ако иска авторката могат да пробват така, мойте познати като пари им излезе като реална сватба Grin

# 338
Това с брака е като с трудовите договори. Много хора работят в сивата икономика и без договори, защото така им е по-изгодно. Други пък пръста си не помръдват без трудов договор. Всеки с изборите и предпочитанията си.
Как' Сийке, баш така е при браковете.   Много хора си живеят в "сивата семейна икономика без под подпис, защото така им е по-изгодно.
Ако махнем розовите очила, много двойки са превърнали съвмесното съжителство в бизнес. Обобщавам няколко примера, които с очите си съм виждала и не става дума за малцинства.
Бащата с висок доход, майката изобщо не работи или взима малка заплата. Живеят си хората заедно, обичат се. Де факто са 1 семейство, но де юре са 2 семейства - майка с 2 деца, без доходи и сам мъж с висока заплата.  Ето как облажват:
1. Социални помощи - до 9000-10000 за година. Полагат им се докато децата навършат 20 г. - значи около 200 000 лв. ето малко инфо https://trud.bg/%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0% … 0%B8%D1%82%D0%B5/
2. Общинско жилище - ако са в София много се чака 8-10 г. Но те не са бездомни. Като го получат, наемите са смешни. Някои дори не се нанасят да живеят. След 5 години имат право да го купят на смешни цени. Нямам актуални данни, но преди 5-6 г. беше 20% от пазарна цена. Да кажем още поне 150 000 лв. печалба.
3. Проекти и субсидии в земеделието - ами само с проект по Млад фермер, без брак могат да получат 50 000 лв. отгоре. Има и субсидии, но не ми се рови за актуални данни. Тук не искат ниски доходи, но има забрана да кандидатстват и двамата съпрузи.

Иначе и без брак хората си ползват данъчни облекчния за деца и каквото се полага на тези с брак. Отделен плюс е, че бащата тегли по-лесно ипотечен кредит - доходът му не се дели на 4!
Дамите с по-високи заплати нямат достъп до екстрите от т. 1 и 2. И съм склонна да вярвам, че повече държат на брака.
Не знам дали бракът пречи на любовта (при мене даже става по-хубаво), но на далаверките пречи определено.

# 339
Аз не смятам, че е от подобна пресметливост. Просто времената се променят, ценностната система на хората се променя, приоритети, разбирания. Преди е имало и много по-голям натиск от обществото дори.

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 08:55 от Meddyy

# 340
Това с брака е като с трудовите договори. Много хора работят в сивата икономика и без договори, защото така им е по-изгодно. Други пък пръста си не помръдват без трудов договор. Всеки с изборите и предпочитанията си.
Как' Сийке, баш така е при браковете.   Много хора си живеят в "сивата семейна икономика без под подпис, защото така им е по-изгодно.
Ако махнем розовите очила, много двойки са превърнали съвмесното съжителство в бизнес. Обобщавам няколко примера, които с очите си съм виждала и не става дума за малцинства.
Бащата с висок доход, майката изобщо не работи или взима малка заплата. Живеят си хората заедно, обичат се. Де факто са 1 семейство, но де юре са 2 семейства - майка с 2 деца, без доходи и сам мъж с висока заплата.  Ето как облажват:
1. Социални помощи - до 9000-10000 за година. Полагат им се докато децата навършат 20 г. - значи около 200 000 лв. ето малко инфо https://trud.bg/%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0% … 0%B8%D1%82%D0%B5/
2. Общинско жилище - ако са в София много се чака 8-10 г. Но те не са бездомни. Като го получат, наемите са смешни. Някои дори не се нанасят да живеят. След 5 години имат право да го купят на смешни цени. Нямам актуални данни, но преди 5-6 г. беше 20% от пазарна цена. Да кажем още поне 150 000 лв. печалба.
3. Проекти и субсидии в земеделието - ами само с проект по Млад фермер, без брак могат да получат 50 000 лв. отгоре. Има и субсидии, но не ми се рови за актуални данни. Тук не искат ниски доходи, но има забрана да кандидатстват и двамата съпрузи.

Иначе и без брак хората си ползват данъчни облекчния за деца и каквото се полага на тези с брак. Отделен плюс е, че бащата тегли по-лесно ипотечен кредит - доходът му не се дели на 4!
Дамите с по-високи заплати нямат достъп до екстрите от т. 1 и 2. И съм склонна да вярвам, че повече държат на брака.
Не знам дали бракът пречи на любовта (при мене даже става по-хубаво), но на далаверките пречи определено.

Няма как да получава такива помощи. Да не говорим, че жената се води самотна майка само, ако децата са с баща неизвестен.
Дори и да са на отделни адреси, социалните ще накарат майката да осъди бащата за издръжка преди да ѝ дадат един лев.
Изобщо не е такава далавера каквато го изкарваш.
Общинско жилище пък да получиш е изключително трудно има много условия, жилищния фонд е в кошмарно състояние.

Ипотечен кредит сам човек колко трябва да изкара, за да изтегли кредит без проблем?

Не се женят защото бащата с голям доход не иска да се мине . Защото вероятно има вече активи и защото бъдещите такива не иска да загуби при евентуална раздяла.
Във форума деветдесет процента от случаите жените искат брак, мъжете не.
Разбира се има изключения. Но обичайно е това.

# 341
  • Paris, France
Еми защото са млади. Ние тук сме високообразовани стари и съответно разведени.
Ами не е вярно. Някои сме си женени 19-20 години.

Вярно е. Преди 20 или 30 години е бил сравнително често срещан брака, но вече не е в Европа.

Мисля, че от нси можеше да се види статистика за браковете или поне за децата, родени в брак и извън брак. Около 50/50 са децата. Тоест около половината българи се женят, другата половина не.

Около 60% по-скоро. Това за миналата година 24 000 брачни за 34 000 извънбрачни:

https://nsi.bg/bg/content/2956/%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0 … D0%BF%D0%BE%D0%BB

Същото във Франция. В Южна Америка има и доста повече - 70% извънбрачни в Бразилия и 85% в Колумбия.

От развитите държави само в Япония и Корея е нисък процентът извънбрачни, около 1-2% или 3-4%. В Гърция и Израел е около 10.

Родителите на родено извън брак дете може и да се оженят по-късно и доста го правят.

Като ходим на сватба, обикновено не зная имат ли или нямат граждански брак младоженците. Много мюсюлмани и африканци-протестанти си правят религиозна церемония и сватбено тържество, а подписват граждански брак в друг ден, но 95% не подписват законен, граждански брак. Католическата църква във Франция не жени без предварително да е подписан граждански брак, но разни други женят. Православните също изискват свидетелството за граждански брак преди церемонията.

Не винаги може да се съвместят подписване на граждански брак и тържество в един и същи ден.

# 342
  • Melmak
То даже повечето гледам, че не съвместяваме гражданския и църковния в един ден. В София-град не искат да изнасят книгата и длъжностното лице не идва на локация за изнесен ритуал. В София - само на място в гражданското.
За това повечето се подписват друг ден без почесто, правят сватба и (евентуално църковен), а бутафорен ритуал има на сватбения ден, където нищо реално не се подписва. Не е голяма драма, ние направихме нещо подобно, да не разхождаме гостите от гражданско в църква. И ги викнахме само за църквата.

Аз също мисля като метал виксен, че в описания случай с помощи и далаверки, не е точно така. За Млад фермер и подобни субсидии не мога да кажа, ама това със самотна майка не минава много, щом бащата е припознал децата. Освен ако не са чак толкова по далаверите, че не си е признал децата и после си тегли кредит като човек с висок доход и 0 бр деца. Тогава тоя ще го призная, честно. 😄😄😄

# 343
Освен ако не са чак толкова по далаверите, че не си е признал децата и после си тегли кредит като човек с висок доход и 0 бр деца. Тогава тоя ще го призная, честно. 😄😄😄
Даже заради прием в детски градини не си припознават децата, така де признават ги след прием в градината (на 3 г.), а някои даже в 1-ви клас. Покрай предишна работа на колко неща се нагледах. И вече като чуя, че много се обичат, прекрасно семейство са, но не искат да се женят - ами съмнявам се, че мотивът им е финансов, особено ако жената не работи! Естествено, не мога да кажа колко са като % - няма как да се направи такава статистика.

# 344

Тоест познаваш хора, които взимат социални помощи, настанени са в общинско жилище в София и са одобрени за субсидия по програмата "Млад фермер"? Joy

Тази програма не е ли за селските райони? Доколкото си спомням, се изискваше някаква квалификация в земеделието (висше образование или курсове), помещения и земеделски земи - собствени или под наем, със сключени договори за наем/аренда, бизнес план и след това усвояване на парите - инвестиране в животни, техника и пр. Малко трудно човек без доказан доход ще направи тези неща, което значи, че няма да отговаря на изискванията на социалните за помощи. Особено пък в София-град не знам да е пълно с млади фермери, ама веднъж, след като са одобрени, няма как да отговорят нито по отношение на дохода за помощи, нито по отношение на жилището.

Общи условия

Активация на акаунт