Рак на белия дроб - тема 12

• 11 576
  • 129
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Съболезнования 🙏 Мир на душата му! Толкова внезапно…

# 61
Съболезнования Ivelina....съжалявам за загубата ви. Да е светъл пътя му 🙏🙏🙏

# 62
Ivelina, моите съболезнования... Светъл път на човека! Дано няма повече мъка и болка...

Ние сменихме болницата. От новата искат блокчетата от биопсия, за да ги изследват пак. За предстояща химио.
Понякога татко е много зле. Чудим се рова странични ефекти от лъчетерапията ли са или не е подействала... В такива моменти се чудя как ще понесе химиотерапия....

# 63
Вие бяхте в Панагюрище, нали? Много добре сте направили, че сте сменили!

# 64
ivelina_80, съболезнования! Мир на душата му! Със сгурност е много тежка тази загуба, още повече внезапна. Поне малка утеха е, че може би са му спестени по-тежки болки в хода на болестта...

# 65
Здравейте група отново,при нас новините са лоши . Метастаза си има пак на същото място. Сега незнам накъде . Операция явно не е решение на проблема . Ще съм благодарна на някакви насоки

# 66
ivelina_80, съболезнования! Мир на душата му! Със сгурност е много тежка тази загуба, още повече внезапна. Поне малка утеха е, че може би са му спестени по-тежки болки в хода на болестта...
Благодаря ви за подкрепата,  но и искам да попитам толкова силни ли стават болките с напредването на болестта😭😭Няма ли лекарство или терапия за облекчаване?Как по дяволите се лекува това нещо😪😪😪Знам,  че звуча емоционално, но наистина съм съсипан.

# 67
И аз се присъединявам към горното питане ..
Какво е развитието на болестта? С болки? Друго?
Татко е с 4ти стадий:-(

# 68
Ivelina_80, искрени съболезнования! 🖤

# 69
  • София
При всеки е различно, не може да се твърди как ще протече рак на белия дроб. Про майка ми беше открит съвсем в началото. Под 2 см тумор и един ангажиран лимф, който се намираше върху тумора. Оперираха с Да Винчи в Токуда, доц. Минчев и изчисти всичко, премахна единия лоб на левия бял дроб. После превантивна химия с два препарата 6 месеца и направи рецидив, за съжалние. Не беше в дроба, а в лимф. Започнаха лечения с други препарати. Имунотерапия после, от която получи полиневропатия и трябваше да се спре. Ако това не беше станало може да изкара много години, но не се получи. Година и нещо след операцията отпадна имунотерапията като вариант и отново мина на химия. Направи метастаза в едно ребро, после в още едно. Мина курс лъчетерапия миналата пролет, т.е. година и половина след операцията. Повлия се добре, но всичко това вече си е беше 4-ти стадий. Изреди всички възможни препарати, последно беше на таргетна терапия, за която няма показания, но е одобрена при 4-ти стадии. Ежедневно на хапчета. Отслабнал и беше много организма, последната година храненето беше мъка. Купувах течна храна поне да приема със сигурно някакви калории. Но си беше в движение и самостоятелна. За болките от метастазите в ребрата беше година и нещо на Оксикодон, който си обезболяваше добре. Накрая метастази в мозъка я ликвидираха буквално за седмица, в която през повечето време беше коматозна, но с чувството, че спи. Тогава не пиеше вече Оксикодон, не е имала болки. И си изгасна.
Три години без месец изкара от диагнозата до смъртта. Не знам ще послужи ли с нещо тази информация, защото, пак казвам, всеки случай е различен. Белодробния рак най-често се установява в 4-ти стадий, тогава уж има много малки шансове, но пък има хора си карат с години, много години. Въпрос на много обстоятелства е.
Лечението у нас вече е по световни и европейски стандарти. Има пет скен, добри препарати, много средства за обезболяване. Преди 17 години братовчедчето ми имаше рак на стомаха и тук нямаше нищо. Казаха, че му остават три месеца и го отписаха, та го лекувахме във Франция. Преживя пет години, не е оздравял, но все пак тук нищо не можеха да направят за него. Вече картината е коренно различна. Отблизо наблюдавах и неговото лечение тогава, и това на майка ми, тук вече си има всичко. И всички много ги е страх от болките, но това мисля е от спомените именно от онези мрачни времена с нула препарати и възможности за лечение. Сега и лечението на болката е на друго ниво. Ден за ден гледайте, консултации, когато е нужно и второ мнение, но спазват протоколите. В Сити не пестят и изследванията, скенери, ЯМР, нямам забележки. Отношението също беше много добро и човешко.

# 70
  • Пловдив
Здравейте група отново,при нас новините са лоши . Метастаза си има пак на същото място. Сега незнам накъде . Операция явно не е решение на проблема . Ще съм благодарна на някакви насоки
Според ПЕТ скенер са отлично нещата извън черепа , няма метастази ,основното огнище е смного ниска метаболитна активност.
Колко време е минало от краниотомията /екстирпацията на мозъчната метастаза. И защо магнитния резонанс е направен без контраст?! Така не може да
се фиксира дифузията на водните молекули в обема на лезията и да се сравнява с последващи магнитни резонанси - тя показва "плътността" на Ту формация .
И ако не е тайна кой беше оператора, защото явно не се справил въобще?! Тази формация е супер достъпно и относително безопасно място и би трябвало
да е резектирана изцяло.
Колкото до радиохирургия в това число и роботизирана с Кибер Нож , на мен ми се струва на ръба на допустимия за радиохирургия обем (SRS).
Дори и да е възможна Стереотактична радиохирургия ще е с доста занижена доза - обратно пропорционално се прилага на обема(по скоро е на определени граници
обем на стъпки понижаване на дозата). Иначе SBRT със сигурност може да се данправи,за SRS - трябва да се коментира с конкретния лъчетерапевт за съответния апарат, вкл. и максималната приложима доза. За Пловдив доц.Вселин Попов - Клиниката по ЛЛ на Св. Георги ,Кибер Нож. Други варианти са :
Димчо Георгиев - онкологията в Дървеница - апарат за томотерапия.
Николай Недев - Сити Клиник Младост - TrueBeam STX .

# 71
Включвам се в темата, колкото да не ми се иска... Става въпрос за моята майка (76 г., непушач), която беше диагностицирана с НДКРБД, 4 стадий в края на месец май тази година. За хистологичен анализ беше изваден лимфен възел над ключицата, като в епикризата беше определен като светлоклетъчен сквамозен (действието се развива в бургаска болница, където живеят родителите ми). Последваха консултации с проф.Тимчева и проф.Щерев и двамата ме посъветваха да занеса блокчето за повторна хистологична проверка и ИХХ при доц.Бачурска в Онкологията. Докато тя извърши изследванията, проф.Щерев ми препоръча да завършим стадирането със скенер с контраст на тялото и ямр с контраст на главата. Оттам излезе - чист ямр в главата, както и чисти кости и корем при скенера. Процесът беше в дробовете и към шията. Доц.Бачурска определи, че се касае за нискодиференциран аденокарцином с мутация в екзон 19 и PD-L1 1%-49%, останалите параметри са отрицателни. Отдъхнахме си малко, че все пак от късата клечка се падна малко по-дългата и майка започна лечение с тагрисо в края на юни. При първите 2-3 опаковки като че ли нещата изглеждаха под контрол, но в края на третата започна да върви назад. Естествено се появиха всякакви странични ефекти, описани за тагрисо - диария, липса на апетит, леки кожни проблеми, че дори и силен косопад. На петата опаковка направиха контролен ПЕТ скенер, който го дадохме за допълнително разчитане на проф.Костадинова в Сити Клиник. За огромно наше съжаление, тагрисо изобщо не е помогнало. Все още няма разсейки в кости, черен дроб и корем, но има двойно увеличаване на обема на тумора. Вече е с размери 6х7 см и разни други лимфни възли в гръден кош и шия. Тя всъщност си загуби гласа, като един от първите симптоми. Досега е свалила и доста килограми. Казва, че не само няма никакъв апетит, но й се гади, когато яде, дори и малко. Има вече по-силни пристъпи на кашлица, болки в гръдния кош и спи само на една страна. Консултирах се пак с проф.Тимчева и д-р Мила Петрова, но и нейният онколог смята, че е време за втора линия на лечение, а именно химиотерапия. Проф.Тимчева предлага Paclitaxel + Carboplatin + Pembrolizumab с лъчетерапия по преценка на лъчетерапевт. Мисля, че и бургаският онколог посочи същото, но още не съм видяла протокола от новата онкокомисия. В момента всички в КОЦ Бс започват за излизат в отпуска, а лекуващият онколог не иска да я оставя без лечение до началото на следващата година. Големи схеми бяха с негови колеги, докато я вместят за химио преди празниците. Влиза в отделението за първа вливка този петък, като ще стане там две нощувки.
И сега имам хиляди въпроса за химиотерапията. Ще съм благодарна на всеки съвет и идея какво да очаквам с химиото! Как да облекчаваме страничните действия?

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 18:47 от Смърфиетка

# 72
Здравей whitefang, операцията я направиха в Иван Рилски оперира професор Минкин .

# 73
  • Пловдив
mackata03,
Ако имате възможност повторете магнитния резонанс,този път с контраст и на място където има свястен/тни образен диагностик.
Без контраст не може да се определи  какво е това на мястото на резектираната метастаза,възможно е и да е пост оперативен кистом,макар за толкова дълго време
след операцията да трябва да се е резорбирал.

Смърфиетка,
EGFR мутиралите тумори не отговарят добре на лечение с имунни чекпоинт инхибитори(имунотерапия). Според мен по-оптималния вариант
за 2-ра линия е друг EGFR тирозин-киназен инхибитор. Хубаво е да се уточни напълно точната подмутация и според нея да се избере този с най-добър
отговор към конкретната подмутация. Варианти -Афитиниб, някой от инхибиторите от първо поколение.И чак след това да се мисли за ХТ,+ евентуално ИТ(но
както написах вече вероятността за отговор към него е никаква).

# 74
whitefang, благодаря ти за включването! Според проф.Тимчева и д-р Мила Петрова това с включването на имунотерапията при EGFR мутирали тумори е отскоро. Досега ще е считало, че нямат добър отговор, но последните проучвания показвали точно обратното и вече ги включвали към химиотерапията.

Ето това са изследванията от доц.Бачурска. Какво още трябва да се изследва? Притеснявам се, че едва ли е останал материал за още едно такова обемно изследване и ще трябва нова биопсия, а нещата са вече напреднали.

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт