Трябва ли тези с гаражи да плащат тротоарно право и място за паркиране?

• 10 007
  • 275
  •   2
Отговори
# 60
Все пак не навсякъде може да спреш и да паркираш. На някои улици, особено като минава градски транспорт не е разрешено паркирането и без да има такива гаражи и минава паякът и вдига. Вярно, че по софийски, всяко кътче е паркомясто, но на практика не е така. Реално така за мен е по-добре - широк тротоар без паркирали коли върху него(с условие собствениците на гаражите да не си оставят колите там) плюс свободна улица да може да се разминете две коли, а не да се чудите кой къде да се завре, за да не се чукнете.

# 61
Криска, ако гаражите ги нямаше, там нямаше ли да паркират сегашните им собственици от сградата?
Сигурно щяха да имат подземни гаражи или паркоместа, нали ги задължават по един на апартамент във всички случаи.
Разликата е, че преди можеше там да паркираш и ти, ако дойдеш на зъболекар или сладкарница или на гости. Засега безплатно, а ако стане зона - срещу един СМС.
А сега могат само те - без да са ти платили нищо. Всъщност на общината, ама нали ти си неин гражданин.

# 62
Всъщност мястото на улицата пред гараж продължава да си е общинско. И както вече много пъти са писали, е забранено и спирането, и паркирането пред гараж. От когото и да било. Дори от собственика на гаража.
В моя квартал (ЧС също е наоколо), спирането/паркирането пред гараж (подход за паркиране към двор) може да доведе до позвъняване до паяка и директно вдигане. Спиране и паркиране от когото и да било. Дори от собственици на имоти в тази сграда. И при нас се е случвало съсед (нищо че няма кола и не паркира в двора/гаража) да се обади на "паяка".
Аз също имах такъв случай - за 10-ина минути товарех/разтоварвах багаж пред подхода към двора. Мина "паяк" и ми казаха да се махна. Обясних, че имам жилище в тази сграда. Но не, забранено е. Най-"смешното" е, че може да си пуснеш СМС за зона, като паркираш пред гараж/подход за двор, но скобарите или злобен съсед ще извикат паяк и ще те вдигнат. Т.е. ще си платиш и СМС, и глоба за неправилно паркиране и репатриране на колата.

# 63
С една дума Крис е недоволен, че безплатните паркоместа в квартала му са с 5 по-малко. Щото са безплатни - в момента никой нищо не плаща на общината, така че тя нищо не печели нито от Крис, нито от съседите. Но го разбирам, защото е ужасно, като и без това няма паркоместа, съвсем да заняма.
От друга страна и хората в тази сграда плащат данъци, не само Крис. И те имат права. Даже повече права, защото са платили повече, за да нямат проблем с паркирането.
Проблемът е, че общината трябва да направи нещо за проблема с паркирането - например подземни общински паркинги, нещо си там. Ама не правят.

# 64
  • София
Пускането на смс не ти дава право да паркираш неправилно.

# 65
Пускането на смс не ти дава право да паркираш неправилно.

Именно де, и аз това казвам. Дори да си собственик на гараж/жилище в конкретната сграда.
В моя случай - да, бях спряла в нарушение. Наистина за малко. От "паяка" ме предупредиха, защото просто минаваха напът за друг адрес. Това е проблем, когато идват майстори за някакъв ремонт, обикновено носят разни машинарии, понякога са тежки.
Сградата ни е малка, с 4 собственика, вкл. аз, единствената кола, която може да влезе в двора (и беше влязла), е на съседка, която не си беше в къщи, така че не ѝ пречех да влезе/излезе. Тя хем си паркира безплатно в двора едната кола, хем си е платила стикер за паркиране на улицата за другата кола. Но не и пред подхода за двора.
Но често се случва други коли да паркират за по-дълго. Те също са в нарушение. Въпреки че паркираната в двора кола не може да излезе на собствен ход. Laughing
Проблемът е принципен просто.

# 66
Принципен е, да. Общината (всички ние) притежаваме паркоместата на улиците. Те са актив. Дали се таксуват на час като зона, дали се продават годишни стикери, дали се дават за безплатно ползване като придобивка за гражданите - те са наши. Не мои, а на всички софиянци.

Както дадох пример по-горе, през 2008 град Чикаго като беше на път да фалира зарази финансовата криза, продаде уличните си паркоместа на Голдман Сакс ли беше или Морган Станли, забравих, една от големите инвестиционни банки. Бяха мисля към 30,000 места и ги дадоха за малко над $1 милиард, тоест по над $30к на място. Инвеститорът отдавна изби парите от почасови такси за паркиране.
Не казвам да ги приватизираме и да ги дадем на Вълка, Черепа или някой подобен, а да си ги управляваме в наш интерес.
Например всеки нов строеж да си прави подземен гараж или двор с вътрешни паркоместа със само един общ вход, за да изяжда 1 обществено място, а не 5-6. Иначе е в ущърб на всички ни. А че платил за право на строеж и данък сгради, по сегашните ставки това са смешни пари в сравнение с цената на едно паркомясто.

# 67
Я дай къде е разписано за притежаването на паркоместа.

# 68
Е аз ли да ти давам всичко? Грамотен човек си, трябва да имаш юридическа култура.
Паркирането е разрешено по улиците - успоредно отдясно, освен където не е забранено. Улиците са общинска собственост. А общината е административна единица, чрез която се осъществява местното самоуправление. От нас като избиратели зависи да си сложим такива лидери, които да управляват общинската (наша) собственост в наш интерес.
Засега 30 години не успяваме, не съм голям оптимист и за следващите 30, ама кой знае - може пък за нашите деца да стане. От нас зависи.

# 69
Паркирането е разрешено по улиците - успоредно отдясно, освен където не е забранено.
Пред гараж е забранено. Готово.

# 70
Ами всички хора без коли как ще обезщетиш, затова, че парите за данъци отиват и за твоите паркоместа?
Аз примерно може да искам на мястото на някой паркинг да има градинка. Защо са ми тези паркоместа, като няма да ги ползвам. Данъци съм плащала. И защо например ти не плащаш повече данък, че заемаш място за градинка с твоята кола? Може където не може градинка, да направим велоалеи. Защо пък да има паркоместа.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 13:49 от prolet_inchen

# 71
1 гараж - 1 кола по-малко, търсеща място за паркиране на улицата. И няма значение дали гаражът е подземен или наземен на партерен етаж с лице към улицата.

# 72
Пред гараж е забранено. Готово.
Естествено, че е забранено - аз да съм казал обратното?
Когато някой си направи гараж с лице на улицата, където преди това е било разрешено за теб, сега вече е забранено за теб, а е разрешено само за него. Той нещо заплатил ли ти е за това? Но щом нямаш нищо против - ОК, ясно.

1 гараж - 1 кола по-малко, търсеща място за паркиране на улицата. И няма значение дали гаражът е подземен или наземен на партерен етаж с лице към улицата.
Е как да няма значение дали е подземен гараж с един вход за 20 коли, или 20 партерни гаража, всеки с отделен вход за него?
Ама щом ви е все тая - аз няма какво да напиша друго. Гледната си точка я изложих.

# 73
По принцип да, подземните гаражи ги дават като един от малкото варианти за справяне със ситуацията с паркирането в милионен град, където над половината живеещи имат поне по една кола. Нищо че извънтитулярната може да стои някъде на някое "безплатно паркомясто" и да ръждясва. Щото то на практика няма значение колко често си я караш колата, щом я имаш. И 3 дни в годината да я караш, тя през всичките 365 дни трябва да стои все пак някъде.

Другият вариант е да направят твърде скъпо имането на кола в голям урбанизиран град и съответно повечето хора да се разделят с личните си автомобили.

# 74
Ама че те тия с гаражите пак си паркират отвън за по-бързо... Около нас е масово това. Пред гаражът празно, колата на гаражособственика - 20м надолу...

Общи условия

Активация на акаунт