Подостър Тиреоидит и последствия от лечението с кортикостероиди

• 1 593
  • 44
  •   1
Отговори
Пускам нова тема, понеже в старата не е писано от много време. Слагам и линк към нея:
https://bg-mam.ma/t/1156542
Много ми помогнаха мненията в тази тема, да разбера че не съм съвсем сама в това рядко и странно възпалително заболяване. Благодарна съм на всички, които са споделили преживяното в нея Heartpulse
Моята история: Усещах силна болка във врата, не толкова гърлото, подути лимфни възли и обща отпадналост. Първо мислех че е настинка, личния лекар предписа антибиотик за фарингит - не го пих. Това се случи средата на месец април тази година. В последствие се появи учестен пулс, изпотяване, втрисане без висока температура, много силна болка във врата и към ушите. Пиех аспирин и нурофен за болката, но те помагаха за кратко. Чувствах се като съборена от вирус, само че това състояние продължаваше повече от 2-3 седмици и не се подобрявах , а напротив. В крайна сметка се осъзнах че нещо с щитовидната ми жлеза не е  наред. Установи се с изследвания и ехограф че е подостър тиреоидит. Започнах лечение с Преднизолон кортико 5мг и Колхицин, като и от двата препарата пиех по 1 т, дневно. Колхицина го спрях след 20тина дни. Преднизолона, след 30тина дни го намалих на 1/2 т. след още месец и половина намалих на 1/4 т и след още толкова намалих на 1/8 за още десетина дни и накрая го спрях. Общо прием на кортикостероиди 4.5 месеца. През цялото време следях щитовидната на ехограф и пусках кръвни изследвания - ФТ3, ФТ4, ТСХ, ЦРП. Последното изследване показа че е напълно здава жлезата.
В първия месец от лечението се чувствах много добре. Пулса се успокои, започнах да спя и спряха болките. В последствие безсънието се върна, започнах да качвам по половин килограм на седмица, появи се страшен косопад и напрежение в очните ябълки. От хипер изпаднах в хипофункция, минавам всички етапи от подострия тиреоидит.
Сега откакто не пия вече преднизолон (от 5 дни), имам и други проблеми. Често уриниране, особено нощем - по 3-4 пъти. След хранене ми става тежко и започва да ми се гади, появява се главоболие и изпитвам силен студ (като втрисане - температура нямам). Знам че надбъдбречните имат нужда от време да възстановят работата си, но е доста неприятно и не знам за колко време всичко ще си дойде на мястото и дали изобщо ще се случи. Дали няма нещата да стават по-зле.
Ако някой е минал по този път, ще се радвам да сподели

# 1
Привет! Голяма гадост е. Аз го получих през април 2021. Започнах лечение с дехидрокортизон, който на своя глава спрях по някое време и симптомите се завърнаха с ужасна тиреотоксикоза. Свалих 7 кг. за 2 седмици, косата ми падаше на шепи, удрях пулс 200 от качване на стълби 2-3 етажа. След като отидох при лекаря, препоръчан в другата тема, който лекува подострия тиреоидит с АБ, химиотерапевтик и антигъбично, само се натрових с лекарства, а хипер кризата ставаше все по-зле. Та си започнах пак КС. Пих го от август до март. Може би месец след началото на лечението, ТСХ ми беше скочило от 0,00нещо си на 10. Започнах хормон и го пих до пролетта. Спрях го с отбиването от КС. Може би заради плавното спиране на КС, много плавно и много бавно, не съм усетила неприятни симптоми.

ЩЗ ми се възстанови напълно според мненията на няколко лекари, въпреки че на всички изследвания ТСХ ми варираше около 3,5-4 и ми казаха, че е с намалени размери, но е възможно и преди да е била така. Плавно качих някакви килограми за 3г години (около 6-7), но не го отдавам толкова на историята с тиреоидита, колкото на променен начин на живот. И наскоро ги свалих за нула време от стрес.

Та, накратко, стискай още малко зъби, ще мине! КС променят значително хормоналния баланс и фунцкията на надбъбречните жлези и някой път отнема време изчистването на всички последствия.

# 2
Здравейте,
Включвам се и аз , която в момента съм на лечение, четири седмици на медрол, остават ми още две седмици по схема.
Да започна отначало, всичко започна с ускорен пулс няколко седмици и болка във врата, след което започна температура всяка вечер,  което ме наведе на мисълта за жлезата, с изследвания црп 50, утайка 50, фт4 50 , фт3 10 и тсх 0,001 започнах лечение с медрол по схема /много високи дози, започнах с 10 хапчета на ден/ първите три седмици всичко супер, дори и отслабнах, а от една насам вече качвам и съм се подула в лицето.
Миналата седмица правих изледвания црп и утайка в норма, фт4 на дъното, а фт3 под долна граница, докторът казва че ще се нормализират хормоните, но аз не съм много убедена, преди това си бях в хипофункция така или иначе. За капак втора седмица съм болна с кашлица и хрема и не знам това дали няма да ми се отрази на жлезата.

# 3
За да се намалят страничните ефекти от КС е много важно да се изключат бързите въглехидрати и изобщо да се намали консумацията на въглехидрати. Също и на сол, защото КС влияят силно на натриевия баланс. При добра физическа кондиция е добре да има поне 30 мин. на ден физическа активност. Аз бях минала на ВМХ и спортувах 5 пъти седмично. Пих КС доста време - април, май и после от август до март.

# 4
nana7777, аз на два пъти се поразболях леко с хрема и гърло, но не се отрази на жлезата, макар че ендокринолога се притесняваше от това. Важно е да не се повтори възпалението и затова кортикостероидите се пият по-дълго, но пък нанасят много щети. От тях отслабва имунитета и може по-често да се боледува, а ние сме принудени да ги пием , за да предпазим жлезата. Получава се омагьосан кръг. Следи си жлезата на ехограф, така ще  може да се види дали е добре и дали преминава възпалението. При мен още края на първия месец изглеждаше добре, но заради ниското ми ТСХ , ми продължиха лечението. Фт4 на долна граница, а Фт3 под долна беше. Аз признавам си, на своя глава пия хормон за щитовидната и успях да си вдигна нивата, но много трудно. Лекаря и на мен ми каза, че жлезата сама ще се оправи. Ако си била в доказана хипофункция преди да се разболееш, без прием на щитовиден хормон ще е много трудно да се вдигнат нивата.
Сега след като спрях КС и започна да ми става зле, пия адренални коктейли, които са със сол и калий, за да мога да подпомогна работата на надбъбречните.

# 5
Какво представляват тези коктейли,сама ли си ги приготвяш или ги взимаш готови.
Иначе да знам,че пада имунитета от кортикото,но аз вече втора седмица съм с кашлица и сополи и въобще не го карам леко.
Иначе за след спирането на кортикото си мислех да продължа известно време на Нурофен или аспирин за  всеки случай, какво ти е мнението

# 6
Здравейте,от седмица съм с болки в гърлото,като ме лекуват с АБ заради фарингит. Да, обаче ефект от лечението няма,гърлото си ме боли и особено в областта на жлезата. По принцип съм с хашимото и хипофункци като пия и хормон. Възможно ли е да е подостър тиреоидит?

# 7
Здравейте,от седмица съм с болки в гърлото,като ме лекуват с АБ заради фарингит. Да, обаче ефект от лечението няма,гърлото си ме боли и особено в областта на жлезата. По принцип съм с хашимото и хипофункци като пия и хормон. Възможно ли е да е подостър тиреоидит?

По принцип казват,че жлезата се възпалява от прекарана инфекция. При мен започна като болка в областта на жлезата, която усещах само на допир ,тогава дори не се сетих че там е жлезата и имах ускорен пулс, после една приятелка ми каза,не пипай там много е чувствителна жлезата. Вече в хода на инфекцията,когато бях и с температура усещах болка като режеща по самия гръклян,без да ме е боляло гърлото. Най -лесно можеш да разбереш с едни кръвни изследвания на црп,утайка и фт4 ако са високи е жлезата

# 8
Аз също усещам такава болка,също си мисля, че е възможно антибиокът да притъпява температурата.

По принцип казват,че жлезата се възпалява от прекарана инфекция. При мен започна като болка в областта на жлезата, която усещах само на допир ,тогава дори не се сетих че там е жлезата и имах ускорен пулс, после една приятелка ми каза,не пипай там много е чувствителна жлезата. Вече в хода на инфекцията,когато бях и с температура усещах болка като режеща по самия гръклян,без да ме е боляло гърлото. Най -лесно можеш да разбереш с едни кръвни изследвания на црп,утайка и фт4 ако са високи е жлезата

# 9
Bonita, опипай хубаво основата на шията, където е жлезата. Ако те боли при натиск, е много вероятно да е това и е добре да пуснеш изследвания. Възможно е обаче стойността на црп да е повлияна от АБ, а ФТ4 да не е мръднал още. При мен фт4 беше с нормални стойности при първата криза. Преглед с ехограф също би показал възпалителния процес, ако има такъв.

# 10
Също имам и болка в гърба, дали може да е свързана с това?
Bonita, опипай хубаво основата на шията, където е жлезата. Ако те боли при натиск, е много вероятно да е това и е добре да пуснеш изследвания. Възможно е обаче стойността на црп да е повлияна от АБ, а ФТ4 да не е мръднал още. При мен фт4 беше с нормални стойности при първата криза. Преглед с ехограф също би показал възпалителния процес, ако има такъв.

# 11
Едва ли. Или поне не съм чувала болката да отива към гърба. Шия, глава, челюст, ухо могат да болят.

# 12
Bonita83, както са ти казали и другите момичета, кръвни изследвания и ехограф на жлезата ще покажат най-ясно за какво става дума. Ендокринолог който гледа и на ехораф ще знае най-добре какво да ти пусне и как да процедира. Обикновено пускат СУЕ, ЦРП, ТСХ, ФТ3, ФТ4 ,както и ТРАК (TSH рецепторни антитела ).
Мен меболеше всичко, както при вирусна инфекция, така че може да има общо болката в гърба. Врата около самата жлеза беше адски болезнен, не можех да се докосвам, камо ли да натисна.

nana7777, надбъбречният коктейл обикновено се приготвя с портокалов сок, кокосова вода и морска сол. Ето една страница от нета, произволно намерена на английски е ,  може да се преведе с гугъл (няма много информация за тия неща) https://www.health.com/adrenal-cocktails-7497718 Aз обаче си правя най-прост такъв само с вода , сол и крем тартар. Друг вариант е ч.л. мед поръсена със сол. Малко стрнни може да звучат тия неща и няма много инфо за тях, но аз ги прилагам и ми помагат.
За нурофена добавям, ако има нужда смятам че може да пиеш. Някои хора се лекуват само с противовъсзпалителни , без кориткостероиди

# 13
Благодаря! Най- накрая утре се вредих за преглед, та ще разбера какво се случва. По принцип съм с хашимото и хипофункция и приемам хормон от две години..
Bonita83, както са ти казали и другите момичета, кръвни изследвания и ехограф на жлезата ще покажат най-ясно за какво става дума. Ендокринолог който гледа и на ехораф ще знае най-добре какво да ти пусне и как да процедира. Обикновено пускат СУЕ, ЦРП, ТСХ, ФТ3, ФТ4 ,както и ТРАК (TSH рецепторни антитела ).
Мен меболеше всичко, както при вирусна инфекция, така че може да има общо болката в гърба. Врата около самата жлеза беше адски болезнен, не можех да се докосвам, камо ли да натисна.

nana7777, надбъбречният коктейл обикновено се приготвя с портокалов сок, кокосова вода и морска сол. Ето една страница от нета, произволно намерена на английски е ,  може да се преведе с гугъл (няма много информация за тия неща) https://www.health.com/adrenal-cocktails-7497718 Aз обаче си правя най-прост такъв само с вода , сол и крем тартар. Друг вариант е ч.л. мед поръсена със сол. Малко стрнни може да звучат тия неща и няма много инфо за тях, но аз ги прилагам и ми помагат.
За нурофена добавям, ако има нужда смятам че може да пиеш. Някои хора се лекуват само с противовъсзпалителни , без кориткостероиди

# 14
Може би ще ти кажат че трябва да спреш хормона, ако са ти високи щитовидните сега. Но имай впредвид, че много скоро след това хормоните падат драстично и от наднормени , ставад под норма. Ако можеш да намалиш само дозата на хормона и да си следиш нивата, ще е по-добре, но лекаря най-вероятно ще го спре.

Общи условия

Активация на акаунт