Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 26 282
  • 788
  •   1
Отговори
# 330
Ясно, че не сме представителна извадка тук. Само на мен ли ми се струва обаче, че некоректните практики под всякаква форма взеха да зачестяват? Работодателите са на принципа - маймуни много, ако не е тази, ще е следващата.

# 331
  • Melmak
Много зависи от сферата. Тук сме повечето офисни, в големите фирми спазват закона.

Обаче в малки фирми, на места като ресторанти, салони за красота и подобни просто няма ден без нарушение на нещо.

# 332
Не са спирали, ако питаш мен... Просто тук наистина извадката от пишещи варира много, но тия неща за съжаление си ги има през цялото време.

# 333
Това с няколкото "пробни" дни наистина е добре като вариант, понеже и работникът ще си прецени дали му е добре преди да е подписал договор. Но не е законно.

# 334
Точно преди да започна работата с 10-те работни дни, ходих 3-4 пробни дни.
Негативното отношение започна, обаче след подписване на трудовия договор.
Говоря за сектор здравеопазване.

Sis22, наистинa некоректните практики няма да спрат, докато маймуните не спрат да се хващат за клона.

# 335
  • София
Тоя спор сме го водили. Радвайте се, че можете да си позволите иди ми- дойди ми и да не работите.
Много семейства нямат тази възможност. Освен циг@нските, разбира се.

Само не разбрах шефът природно тъпата или природно тъпата и мързелива е навикал.

# 336
Здравейте момичета! Моля за вашата помощ!
Работих 10 години в една от двете дрогерии в България и по-точно отдел към Търговския отдел. От една година решиха да вземат стажанти по програма за субсидиране от държавата. Един ден, както си работехме аз и колежката пред мен ни извикаха една по една и ....ни съкратиха. Няма да ви казвам какво преживях и до ден днешен ( 8 месеца по-късно) все още преживявам.....
Сега буквално съм в състояние , което ми е трудно да опиша! Не знам каква работа бих могла да работя, дали изобщо ще си намеря работа, която да ме устройва като работно време (имам дете в първи клас). Въобще съм в шок все още и ми е пълна каша всичко! СВ не съм правила от 10 години, дори не знам какво са тенденциите. Толкова много си обичах работата, с такава отговорност се отнасяха към нея, че направо ми се реве . Ще се радвам да ме насочите малко, тъй като трябва да си намеря вече работа.

Търси в конкурентните фирми. Предимство си е в същата сфера. Виж в Minimart /зеленото зайче/ май набират точно такива служители. Имат доста голяма експанзия и постоянно имат обяви. Ходих на интервю при тях за друга позиция, та общите впечатления са ми следните: офис на удобна локация - в Мол София, тогава офиса ми се струваше малък, но казаха че ще се местят на горния етаж. Твърдят, че като колектив са супер. Само дето заплатата...за моята позиция изрично бях написала очакваното, и въпреки това ме извикаха. Казаха, че бюджета им е определен и не могат да го променят. Та даваха брутната стойност на нетото, което исках.

# 337
Минимарт са много млад екип в офиса, видимо не повече от 25-6, имайте го предвид. Ходих на интервю, но просто...стара съм за там Grinning
За незаконните практики, има ги, ама не съвсем. Там, където ги има, и парите са малко, а хората работят за пари. Маймунките свършиха, но пишман бизнесмените още не могат да го осъзнаят.

# 338
Минимарт са много млад екип в офиса, видимо не повече от 25-6, имайте го предвид. Ходих на интервю, но просто...стара съм за там .
Да, така е. И аз го забелязах. Но не всички де. Иначе аз също съм на почти двойна от тях възраст, но много съжаляваха , че не се съгласих на 25% по-ниска заплата. 😂

# 339
Ами ще погледна , но както четох като коментари и аз съм свикнала на голям офис, голям колектив, но дупе знае 2 и 200. На който му се работи - работа има. Просто шока беше ужасяващ, но все пак сме жени....ще се справим!

# 340
Ами ще погледна , но както четох като коментари и аз съм свикнала на голям офис, голям колектив, но дупе знае 2 и 200. На който му се работи - работа има. Просто шока беше ужасяващ, но все пак сме жени....ще се справим!
Ами за 10 години, трябва да си се нагледала на назначения, уволнения. Има нещо, заради което да те освободили. Примерно, ако мъжа ти е в подобна сфера и един вид конфликт на интереси. Иначе ако е фирмата, която подозирам, там си е нормално да уволняват веднага на момента.
За офиси и колективи, повярвай бързо ще свикнеш с каквото намериш. Тия Минимарт  не са малки. Доста ги проучих като планирани дейности, преди да си пусна СВ, но нямах много възможност да придобия представа за обстановката вътре. Успех!

# 341
Fire girl - освен в същата сфера, пробвала ли си в големите вериги аптеки? Те са като дрогерии и аптеки, 2в1.

За маймуните на клона - имам лични примери от тесен кръг. Трудно е да ги избегнеш тези "минимални заплащания" и/или пари в плик. Когато изборът е да си на улицата или да работиш при такива условия, се принуждаваш. Не знам дали ще доживеем този наш феномен да изчезне или да е поне на някакъв минимум.

# 342
Не е изобщо български феномен, а характеристика на бедното място, каквито има по целия свят.

# 343
Избор винаги има, под въпрос е единствено дали човек има акъла да го види и волята да го направи.
Коментирано е и преди и винаги се стига до "избор имам, ама трябва да се учи и работи, пък аз не искам".

Та "маймуните на клона" докато не се научат да виждат по-далеч от носа си злоупотребите ще продължават. За съжаление в България явно само с лошо може да се възпита обществото. С добро вече 30 години опитва европейците и не става.

# 344
Това с осигуряването  на минимална в повечето случаи е по желание на работника. Много работодатели искат да осигуряват на повече, за да могат да се включат в Бизнес на светло за по- добро бъдеще, но работниците не искат. Като са на минимална напускат от днес за днес, няма предизвестие, няма нищо, на минималната няма запор, няма нищо за нищо, ходи му търси плащане за не изработено предизвестие. Особено в производствата, не им ли играеш по свирката, трябва да затвориш. Ако им кажат нещо, показват среден пръст и отговарят ,,на портала чакат, опашка се е извила". Когато се работи за чужди клиенти има срокове и ако не се спазват се плащат неустойки.И хич не им пука как ще ги освободят, дали по взаимно, дали дисциплинарно и за да не се главоболят ги освобождават по взаимно.

Общи условия

Активация на акаунт