Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 25 461
  • 788
  •   1
Отговори
# 540
Аз също бих си ползвала борсата с чиста съвест, ако имам такава възможност. Здравните и пенсионните осигуровки нямам против да ги плащам, защото едновременно с това мога и да се възползвам от тях. Но обезщетението за безработица ако аз не си го взема, няма кой да ми го даде.

Законите отдавна ги промениха така, че да не може някой, който почти нищо не е вкарал в системата, да получава пълно плащане. Така че който ползва, си го е изработил и платил предварително.

И да, има си моменти в живота, в които е голямо улеснение да не ходиш и на работа. Ремонт само в събота и неделя можеш да си правиш, ако си го правиш съвсем сам. В реалния живот всеки майстор ти казва кога може да дойде и изобщо не му пука, че ти си видиш ли на работа. Ако ти си болен, можеш да вземеш болничен. Ако обаче имаш болен родител, който трябва да го водиш навсякъде по лекари и изследвания, защото е възрастен, уплашен и не особено адекватен, това много трудно се съчетава с работа.

# 541
Единственият голям минус на борсата е, че е за макс 1 година и после си без работа.

# 542
  • София
Борсата има и един друг аспект - всички претендираме какви търсени специалисти сме, пък изведнъж - хоп - борса. Двете не ми се връзват в едно изречение, съжалявам. Аз бих ползвала борса само ако наистина нямам друг избор. Бих предпочела да работя, дори и за по-ниска заплата, защото за 1 година, освен всичко друго, човек изпада от борда и губи трудови навици.

Няма лошо човек да я ползва, всякакви житейски ситуации се случват. С предстоящата криза на всеки от нас може да се наложи, но тук ключовата дума е да се наложи, а не да се търси съзнателно. Социалната система не е спестовна каса.

Единственият голям минус на борсата е, че е за макс 1 година и после си без работа.

Аз виждам и още един - как ще те приеме бъдещ работодател: щом този 1 година не си е намерил работа, то явно нещо не му е наред. Ще се сблъска челно с това в нашата мила и родна действителност. Разбира се, тук има значение за каква позиция говорим.

# 543
Не мисля, че е проблем за работодател това, че си бил на борсата. Първо, никой не те пита дали си на борсата или си си просто вкъщи и второ, търсенето на работа не е от днес за утре, понякога отнема време, дори може и половин, една година, особено за високите позиции, зависи какво търсиш. Ако си за по-ниска позиция, може и веднага.

Проблем е, ако през тази година просто си стоиш вкъщи без да търсиш активно работа и лежиш на това, че вземаш обезщетение, което ти е близо до заплатата. Като нищо може да се озовеш след една година, без работа и без пари и да се чудиш накъде....

# 544
Няма лошо човек да си почине и да си свърши нещо лично. Проблемът лично за мен е, че ако започне да търси работа чак към края на срока на трудовата борса, после може да не си намери месеци наред и да стои без никакви пари. Може да започне масова криза, може да се разболее, всичко може да се случи. Иначе не мисля, че година на борсата може да повлияе на евентуален работодател да назначи някой. Винаги може да обясниш такъв период с работа по проекти, лични причини или неща от този род.

# 545
  • София
Ако сега бях на борсата, щях един месец да си почина и нямаше да търся. Най- откровено си го казвам. Също така, не мисля, че да нямаш дупка от 3-4 седмици, примерно, е някаква ултра похвала и е във вреда на някого. Напротив, човек се настройва за нова страница, отпочива си малко и после подхожда с много по- голям ентусиазъм и желание на новото работно място. Не намирам за нормално да се издига идеята на работа до петък и после в понеделник на другата.

# 546
Аз същото си го мисля. Разбира се, ако съм на пълна борса цяла година. Ще започна след месец, но ще си търся активно, но не на всяка цена и няма да приемам първото предложение, освен ако не е много примамливо.
Смятам, че дори и една година не е проблем като "дупка" в СВто, ако самото то е достатъчно привлекателно за работодатели. Но всеки си знае. Някои хора предпочитат точно така петък в старата -понеделник в новата работа.

# 547
То няма лошо за който сам си е избрал така без никакво прекъсване, щом като така иска и има как да стане. Но е тъпо потенциален работодател да третира всякакво прекъсване като нещо супер негативно, то се почват да се искат обяснения какво не ти е наред и защо така... простотия, не по-малка от навлизането в личното пространство по интервютата, за съжаление и не по-рядка.

# 548
Обикновено, който иска подобен "отчет", сменя често работници и вероятно не предлага добри условия. Та, почнат ли много да ме разпитват, директно "у лево"....

# 549
  • София
Дупка до 2-3 месеца - ОК е, никой няма да пита. Но 1 година...
Презумпцията е, че щом си на борсата, то значи си търсиш работа. Стоиш там, защото не си намираш.

Ако говорим за творческа почивка (сабатикъл му викат в някой държави) - ако си на борсата, пак би повдигнало (според мен) някои въпроси.

Спомням си, как се върнах на работа след година и половина майчинство - като след лоботомия. За една година човек леко се деквалифицира, губи рутина да изпълнява задачи и т.н.  Та ако говорим за кратка почивка - ОК, но една година (според мен) е твърде много време.

# 550
А, всеки си знае. За мен до година е ок, след това вече е трудно....

2-3 месеца не е достатъчно да си намериш желаната работа. Ако е нещо, просто да почнеш, да, но не виждам смисъл, ако си на пълна борса, да се хващаш за нещо, което не ти е напълно ок.

Преди години, като ме съкратиха, почнах веднага да си търся работа и след два месеца почнах. Пренебрегнах "червените лампи" и съжалих после. Въпреки че седях там две години, бях наясно, че не е моята работа и почти веднага почнах да си търся нова, макар и не активно.
И това е, като почнах да търся от ден първи. Ако си оставиш малко време за разпускане, избираш повече или пък си по-квалифициран, то със сигурност ще ти отнеме поне половин година в най-добрия случай.

# 551
Да, когато си на нова работа е много трудно да търсиш друга. Особено редовна смяна, без хоум офиси, дори и на интервю ти е трудно да отидеш. Да не говорим, че все пак голяма част от енергията ти отива за да навлезеш в новата работа, не е като да си някъде от години и да си вършиш автоматично нещата. А приключването на една работа в петък и започването на нова в понеделник е според зависи. Преди 16 години направих така, но аз не напусках по свое желание, бях работила там 11 години, това ми беше първата сериозна работа и бях направо емоционално и обвързана с нея. Беше ми много мъчно за работата и колегите и това беше начин да спра да го мисля. Иначе покрай раждането отсъствах близо две години и половина. И повече щях да стоя, но мъжа ми остана без работа и се наложи аз да започна. Сега пак в близко време ще ми се наложи да напусна, не по мое желание и пак бих искала да се получат като преди 16 години нещата. Но в момента няма добри предложения за работа, а се опасявам, че ако приема някое не особено добро и после не ми хареса, ще ми е много трудно да търся нова работа.

# 552
Здравейте, можете ли да ми препоръчате добър адвокат по трудово право за София! Благодаря!

# 553
Има всякакви лични ситуации, които да накарат човек да се задържи някакво време вкъщи. Аз съм активен човек, винаги съм била на работа и се издържам сама, имам почти непрекъснат 15г стаж и не съм мислела, че бих седнала доброволно да си почивам. Да, но така стана и се наложи, защото здравето ми много пострада след последната работа и психически бях много зле. Опитах една съвсем различна по-лека работа, не се получи, освободиха ме и отидох  на борсата. Оказах се с няколко здравословни проблема + депресия. Отне доста време докато уцеля подход и лечение, които да започнат да ми помагат. Имах нужда и от почивка. Ами не съм се хвърлила да търся работа веднага, защото не бях изобщо готова и работоспособна. И не се чувствам виновна. Законът дава право определени месеци да получавам доход. Ситуацията наложи донякъде да използвам това си право. Бюрото по труда са в пълното си право да ми търсят работа и поне да ме пратят на интервюта, за да не седя вкъщи прекалено. Не са го направили ни веднъж, а е имало обяви баж по опита ми. Ами... Вече съм доста по-добре и се глася да се хвърля със сили в търсене.

Слънчезара споменава, че дори при вариант сабатикъл не било добре ако си на борса. А защо работодателят трябва да знае дали човекът е на борса, какви доходи има и т.н. Не мисля, че в такива детайли го вълнува и това не следва да е определящо повече от опита.

И допълвам че ме подсетиха мненията след мен, наистина 1 година вкъщи не значи 1 година неуспешно търсене.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 15:01 от Miss_Kaprisse

# 554
Защо изобщо се приема, че ако някой е бил безработен година, той през цялото време си е търсил работа и никъде не са го наели, защото не е читав? Ами ако не е търсил работа, защото не е само работата в живота, какво правим?

И е абсолютна простотия, че човек ако не работи една година, всичко ще изпозабрави и няма да става за нищо. Аз повечето знания, с които работя, и благодарение на които си изкарвам дохода, съм ги учила в гимназия и университет, което е било преди повече от 10 години. И да ми обяснява някой сега как след една година ще се превърна в тъпа гъба, дето нищо не знае, ми е смешно.

Общи условия

Активация на акаунт