Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 26 277
  • 788
  •   1
Отговори
# 345
Досега поне при мен и около мен не съм чула за случай работодателят да иска да е изряден, а служителят да иска на минимална... Обикновено работодателят си казва тежкото "тука е така" и оттам нататък - ако искаш.
На няколко пъти се е случвало на интервюта да се опитват да ме убеждават как видиш ли аз полза нямам от осигуровки на пълния доход, само да давам повече на държавата вместо аз да си прибирам разликата... хем тогава и доста по-млада бях и най-малкото човек би си помислил тепърва за семейство, съответно майчинство и т.н. Ама не, по-добре било за мен, не разбирали защо се дърпам от договор на минимална плюс още под масата.
Но може би и по този въпрос форумът е в някаква паралелна вселена, знам ли. Човек ако чете тая тема по-редовно, излиза че и договорите се пишат както си пожелае кандидатът, и осигуровките явно са на каквато заплата си пожелае служителят, абе изобщо - служител да си в тая държава Grinning

# 346
Администрацията няма право на претенции, само работниците. Не сте работили в производствени фирми, тогава ще видите и другата страна. Мантрата ,,като не ти харесва - махай се, на портала чакат" вече не върви, никой не чака. Политиците се правят на тарикати, работодателите също и раята стана по-голям тарикат.

# 347
  • Melmak
Аз също мисля, че в някои сектори просто не съществува такова нещо като пълни осигуровки. Просто и двете страни са напълно ок с минималното за длъжността или мрз.

Вие вижте дали някой салон за красота осигурява на реални пари? То едно подстригване и сешоар вече е 50-100 лв. Коя фризьорка седи да работи за 933 лв? Ама на документи всичко може.

И тези жени раждат, ако е планирано може да се присетят да внасят малко повече осигуровки известно време. Преди тоя номер минаваше с майчинството, ама сега се гледа доходът повече месеци назад.

В сферата на красотата все жени работят, и те раждат, и техните деца боледуват в градината, обаче парите се прибират чисти, осигуровки на минимума, а като дойде ковида и всички ревнаха. Особено в бизнеси като ресторантьорския, където заплатите не са ниски, обаче като се осигуряваш на минимума после болничния и обезщетенията за безработица са минимални.

# 348
На ресторантьорите има раздадоха прещедри помощи по време на Ковид.
Сега при планирано раждане все още е по-изгодно да си внесеш осигуровките за година - две и после да получаваш голяма сума, даже често се пита тук за сключване на фиктивен договор.

Докато не фалира тотално социалната система и не се мине на индивидуални партиди за всичко, нищо няма да се оправи. Но не остава много, държавата все по-близо отива до пълен колапс.
Ама българите са нагли и пак ще има рев като при Ковид, че били свикнали да крадат и не било честно сега да ги спират...

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 18:39 от bboiko

# 349
От индивидуалните партиди ще се краде по-малко, затова няма да ги въведат, особено здравните. Скоро разбрахме, че майка ми е лекувана от туберкулоза, поне да и бяха казали, две години щеше да получава ТЕЛК.

# 350
Аз също мисля, че в някои сектори просто не съществува такова нещо като пълни осигуровки. Просто и двете страни са напълно ок с минималното за длъжността или мрз.

Вие вижте дали някой салон за красота осигурява на реални пари? То едно подстригване и сешоар вече е 50-100 лв. Коя фризьорка седи да работи за 933 лв? Ама на документи всичко може.

И тези жени раждат, ако е планирано може да се присетят да внасят малко повече осигуровки известно време. Преди тоя номер минаваше с майчинството, ама сега се гледа доходът повече месеци назад.

В сферата на красотата все жени работят, и те раждат, и техните деца боледуват в градината, обаче парите се прибират чисти, осигуровки на минимума, а като дойде ковида и всички ревнаха. Особено в бизнеси като ресторантьорския, където заплатите не са ниски, обаче като се осигуряваш на минимума после болничния и обезщетенията за безработица са минимални.
Тези които работят за себе си и сами се осигуряват са едно, ама като кандидатстваш за работа не мисля че те питат някъде ти да си кажеш на каква сума да те осигуряват... Или си стисвате ръцете или си излизаш и влиза друг след теб. Хич не са само малки фирмички ами и доста по-големи си го практикуват това и плащат в сивото, явно се намират достатъчно хора да се наемат и по този начин.
И аз съм скептична за индивидуални партиди за каквото и да било, от общото... куче влачи. А от тях би било малко по-различно (надявам се).
За майчинство като че ли преди години по-често го правеха, откакто стана да вземат доходите за 2 години назад, по-често решават че не си струва чак толкова. Което беше и целта на промяната де.

# 351
Индивидуални партиди би могло да има при пенсионно осигуряване, но не и при здравно, там този принцип просто не работи, вкл. и при частни такива системи.

# 352
Индивидуални партиди всъщност са абсолютно идеални за нашите условия, работещи, работодатели, администрация и бизнесмени, особено олигарсите. Не се въвеждат поради много проста причина - проблемът не е кой ползва вноските, а че изобщо трябва да се правят вноски.
Ако проблемът бяха ползвателите - ей ги САЩ, топ ъф дъ топ на индивидуалното - Иванчо емигрира и успешно се отървава от крадливата българска администрация. Проблемът обаче е, че отърваването от крадливата българска администрация върви с лишаване от обезщетения за болест, за безработица, от пенсия и от майчинските на Иванчовица. То затова и имаме толкова възмутени, но налягащи си парцалките на местна почва граждани. Социалните екстри у нас се ползват срещу реално доста скромно участие и хич не са за пренебрегване. Затова Иванчо си седи тук и се прави на сърдит, че държавата го краде, вместо да отиде някъде, където държавата няма да го краде, но и той няма да смуче от нея.
Пък и в САЩ те съкращават от сега за преди 5 мин без обезщетение, при това съвсем легално, което у нас просто не се случва. Дори да те напуснат с молба по взаимно, пак ще цоцаш системата , макар и минимално. Още един довод против емигрирането на Иванчо.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 13:10 от Нарцùса

# 353
  • Melmak
Да, бойло, вярно е, че покрай ковида дадоха прещедри помощи на ресторантьорството, но това не пречеше да реват, че болничния е на мрз като хванат вируса.

Натка, има хора с много кредити, които държат да са на мрз, за да не им се запорира заплатата.
Също така много хора още вярват, че пълните осигуровки са кражба от теб и плащаш за оня дето клати гората.

То въпроса не е да те питат на колко искаш да те осигуряват. Просто контингента е какъвто е бизнеса. Ходи обясни на маникюристката, че трябва да я осигуряваш на 3000, колкото взима, а не на 933 лв. И не говоря за тези, които са си сами фирми. Много в салоните са и наети, не са всичките със свои фирми. Иначе тези със своите фирми ясно, там касовия бон и данъците са мираж.

# 354
МРЗ не е само са кредитите, ползват общински жилища, които след определени години закупуват на ниски цени и след още определени години продават на пазарни, получават различни помощи, когато са осъдени да плащат кръвнина или други обезщетения, също не им отдържат нищо и други неща, за които не ми идва на ума. Не сключват граждански брак, докато децата им не навършат пълнолетие, това не знам защо, но след 50 години се подписват, та преживелия да взема вдовишка пенсия. И всички тия бедни имат по няколко жилища.

# 355
Имам нова работа в сферата на рекламата. В малка фирма съм и не е агенция. От 2 седмици съм на нея и все още не съм получила обещаното въвеждащо обучение. Това ми е втората работа. Няма файлове, с които да се запозная с работата до момента. Все трябва да питам и досаждам, което не се приема добре. Получих забележка.

Тук логиката куца. Оървата ми задача е да създам рекламна кампания за продукт, който не познавам и не ми дават инфо, защото в момента все още се създава съдържанието за него, но аз трябва някак да съм измислила имейл кампанията примерно и то с рекламен текст, който е в главата на друг човек, до който нямам достъп и ми правят проблем, ако поискам разговор с него...Обясних на шефовете ми, че няма как да създам рекламна кампания, без да се запозная с продукта. Дори не ми дават инфо за аудиорията, която тръгнах сама да проучвам, но и това се оказа проблем за тях. СЕди ми се над главата и ми се обяснява, че се мотам.

Утре ще говоря с тях, за да си прекратим отношенията, защото това не е нормално и като стрес. Притеснявам се как ще реагират. Дори да ме изкарат некомпетентна, предпочитам да си намеря нормална работа. Правилно постъпвам, нали?

Също така знам, че имам 6 месеца да вляза в материята на нещата, а не да ме действат все едно от години съм при тях. Има и друг служител, който ми трябвало да ми делегира по-малките задачи, а не директно големите. Логиката ми се губи и защо го правят.

Питам, защото нямам много трудов опит. В ранните 20 г. съм. Моля за мнение. Благодаря!

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 14:09 от adi21

# 356
Звучи, като че ли и те не знаят какво ще се прави и в един момент ще си измият ръцете с теб. Подкрепям решението ти да се разделите по навреме, явно се опитват да правят нещо, но или не са им установени процесите, или не искат да те въведат.

# 357
Кой луд ще плаща 6 месеца, за да учи някой. Ако искаш може да платиш на някоя фирма да ти го направи, да се ориентираш как става и после ти да си ги правиш.

# 358
Кой луд ще плаща 6 месеца, за да учи някой. Ако искаш може да платиш на някоя фирма да ти го направи, да се ориентираш как става и после ти да си ги правиш.

Според вас трябва да знам нещо, до което нямам достъп? Аз имейл кампания мога да създам, но съм на оперативно ниво. Дори не ми казват какъв е продуктът и логика тук няма. Мен на маркетинг няма смисъл да ме учат. Има някакви неща, в които трябва да ме въведат...

# 359
  • Somewhere far away
Глупости!
Във всяка фирма е нужно въвеждащо обучение.
Факта , че няма и пък даже са нагли и забележки правят като се пита говори многооо лошо за тази фирма. Определено нещо не е наред. И определено правилното решение е да напуснеш.

Общи условия

Активация на акаунт