Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 26 253
  • 788
  •   1
Отговори
# 405
Топ специалисите, ама ония най-герниалните, обичайно са изключително големи ръбове. И много честа мениджърска грешка е да им се вменява отговрността да обучават начинаещи.
Защо грешка:
1. Защото начинаещите/новите служители много рядко борят топ батаците на проектите, те са дадени на опитни и вече доказали се служители.
2. Проблемите на новите служители са типично тривиални, тоест на тях може да отговори и служител от средно ниво, не е нужо да се губи времето на топ експерта.
3. Понеже на тези, гениалните, постоянно им се делегират новите колеги, а в същото време и най-големите батаци, които чакат резолюция - напълно нормално, тези хора са изнервени, претоварени и като ги прекъсне някой с 2-3 тъпи въпроса -  разсейват се, губят мисълта си и се изнервят. Съвсем незаслужено го отнася новия човек, защото пък ако се поставим в неговите/нейните обувки - той/тя имат нужда от помощ, тук и сега, просто трябва да се научат. Така де, от ситуацията има само губещи.

Оправията с такива индивидуалисти е лесна: дава им се тежката задача самостоятелно и част от нея е изработката на как се прави документ, който става достояние на всички. Плюс - той се ползва за консултации при нетривиални задачи, от по-опитните колеги, а новодошлите се дават за обучение на човек, който обича да обучава хора, търпелив е да бъде ментор и е отворен към комуникация. Всички са щастливи.

Има ли вариант ръководител така да изкриви ситуация с подчинен, като го изкарва конфликтен, защото отказва да обучава някой над него? Днес видях един нов колега, който беше доста възмутен. Реално е бил като на изпит и се е обяснявал кое какво е, за да разберат отгоре дали го знае. Той казва, че няма да обучава хората над  него. Много унизително ми се струва.

# 406
Аз не съм индивидуалист, но съм съкратена. Тръгвам си с лошото чувство как оставям работата си предадена на новодошлите, които вече не ме познават и съм леко изолирана. А с каква радост и готовност обучавах същите хора...Не съм тяхната чаша чай. Такъв ми е вайбът и как съм леко прецакана, защото се постарах да ги обуча. Да си кажа.

# 407
Има ли вариант ръководител така да изкриви ситуация с подчинен, като го изкарва конфликтен, защото отказва да обучава някой над него? Днес видях един нов колега, който беше доста възмутен. Реално е бил като на изпит и се е обяснявал кое какво е, за да разберат отгоре дали го знае. Той казва, че няма да обучава хората над  него. Много унизително ми се струва.

Това звучи по-скоро като някакъв изпит, а не като обучение. Какво конкретно се е случило?

И да допълня, че е съвсем нормално експерт, специализиран в конкретна област, да я познава значително по-добре от мениджъра си.

# 408
Аз не съм индивидуалист, но съм съкратена. Тръгвам си с лошото чувство как оставям работата си предадена на новодошлите, които вече не ме познават и съм леко изолирана. А с каква радост и готовност обучавах същите хора...Не съм тяхната чаша чай. Такъв ми е вайбът и как съм леко прецакана, защото се постарах да ги обуча. Да си кажа.
[/qu
Ще си знаеш за друг път. Работиш си, от гледане ако се научат добре, ако не проблема си е техен. Който го е взел, да си го учи.

# 409
Има ли вариант ръководител така да изкриви ситуация с подчинен, като го изкарва конфликтен, защото отказва да обучава някой над него? Днес видях един нов колега, който беше доста възмутен. Реално е бил като на изпит и се е обяснявал кое какво е, за да разберат отгоре дали го знае. Той казва, че няма да обучава хората над  него. Много унизително ми се струва.

Това звучи по-скоро като някакъв изпит, а не като обучение. Какво конкретно се е случило?

И да допълня, че е съвсем нормално експерт, специализиран в конкретна област, да я познава значително по-добре от мениджъра си.

Доколкото знам, колегата е тук от 3 месеца. Специалист се води. Ръководителя ни не е имал време да го подхваща с обучение. Досега само е чел камара неща и е помагал. Извикали са го за оперативната част. Той я знае от предната работа. Първо е направил всичко, което му е поискано и е бил похвален. После е трябвало да обяснява на шефа кое какво е и защо така е направил с подробностите защо така се прави и така се казва, защо го нарича еди как си. Това е обучение от подчинен към шеф. Би трябвало да е обратното, ако шефът горе ще обучава... Броя си дните и изчезвам Simple Smile

# 410
Adi21 - казусът е без достатъчно контекст, според мен и реакцията ми се струва доста крайна. Не знаем каква е целта и причината за разпитването, не знаем ръководителят каква функция и задължения има. А и това прехвърляне от уста на уста може значително да изкриви достоверността.

Един HR въпрос да задам, ако някой има опит - при смърт на роднина извън БГ (в EU) бележка за погребение на английски език (или на друг европейски, с превод тук през агенция) би ли била достатъчна, за да се ползва полагаемият отпуск по БГ законодателство? Смъртен акт ще бъде издаден по-късно и не може да бъде предоставен в случая.

# 411
То и в БГ не се получават веднага тези документи.
Аз си пуснах молбата на съответното основание, и след това допълнително занесох смъртния акт на HR.

# 412
  • нейде там, където ....

Доколкото знам, колегата е тук от 3 месеца. Специалист се води. Ръководителя ни не е имал време да го подхваща с обучение. Досега само е чел камара неща и е помагал. Извикали са го за оперативната част. Той я знае от предната работа. Първо е направил всичко, което му е поискано и е бил похвален. После е трябвало да обяснява на шефа кое какво е и защо така е направил с подробностите защо така се прави и така се казва, защо го нарича еди как си. Това е обучение от подчинен към шеф. Би трябвало да е обратното, ако шефът горе ще обучава... Броя си дните и изчезвам Simple Smile

Или изпитване на подчинен от шеф - дали разбира нещата наистина или е запомнил само стъпките. Може би към края на изпитателния срок?

# 413

Един HR въпрос да задам, ако някой има опит - при смърт на роднина извън БГ (в EU) бележка за погребение на английски език (или на друг европейски, с превод тук през агенция) би ли била достатъчна, за да се ползва полагаемият отпуск по БГ законодателство? Смъртен акт ще бъде издаден по-късно и не може да бъде предоставен в случая.

Само да вметна - този отпуск се ползва само за най-близки роднини. Не съм сигурна, мисля, че първа линия се наричаше, но включва родители, братя и сестри, съпруг и деца. При смърт на по-далечни роднини: баба, дядо, леля, братовчеди, отпуск не се полага.

# 414
Или изпитване на подчинен от шеф - дали разбира нещата наистина или е запомнил само стъпките. Може би към края на изпитателния срок?

Изпитателният срок е 6 месеца за всеки. По средата е значи. Няма как да наизустиш нещо за софтуер и да го прилагаш успешно. Ходих и разпитах. Като на изпит звучи, защото няма и обратна връзка след разпита, както и защо се прави. Ако те обучават, ти дават някакъв пример кое се прави правилно или как се прави тук, а не тип ,,ти как сега това го направи това, много е добро, обясни в подробности".

Ако така ме разпитват - кое как се прави, на интервю за работа и как съм направила заданието в подробности, няма да се обяснявам. Взимам си бележка отсега :С

# 415
И на мен ми звучи като да са го пробвали. И то не толкова като "изпит" дали знае една или друга стъпка с точност, а просто да го видят как подхожда и как реагира по-скоро. Щом е базирано на предишния му опит, може и да са искали да видят дали е свикнал да работи по начин, по който се работи при тях или по-различен. Поне от моя гледна точка и от описаното така изглежда де, не като да са го извикали да ги "обучава" на нещо си или те да са го обучавали в този случай. Особено в рамките на изпитателния срок, то не е нужно и до края на срока да се чудят за такова нещо дали искат да видят как е.
А вече атмосферата там каква е, щом колегата се е почувствал възмутен или засегнат, това ние няма как да знаем.

# 416
Ако така ме разпитват - кое как се прави, на интервю за работа и как съм направила заданието в подробности, няма да се обяснявам. Взимам си бележка отсега :С
Това ми изглежда като наранено его.
Точно на интервю ако ми дойде някой с готово решение и не може (или откаже) да го обясни ще му покажа вратата директно.
Въртяли са ми го тоя номер от агенциите за подбор - пращат кадри без опит, 1ри-2ри курс в университета, като на конвейер, след интервюто ги разпитват за задачите и въпросие и на следващия дават отговорите на готово, а той ги рецитира като стихотворение.
Лесно се хваща от опитен човек, но е супер разпространена и дразнеща практика.
Ако помня правилно, този отпуск си е за сметка на работодателя и не се плаща от НОИ, така че от значение е единствено човешки ресурси в твоята фирма какво ще признаят. Ако са свестни не би трябвало да има проблем.

# 417
Това ми изглежда като наранено его.
Точно на интервю ако ми дойде някой с готово решение и не може (или откаже) да го обясни ще му покажа вратата директно.
Въртяли са ми го тоя номер от агенциите за подбор - пращат кадри без опит, 1ри-2ри курс в университета, като на конвейер, след интервюто ги разпитват за задачите и въпросие и на следващия дават отговорите на готово, а той ги рецитира като стихотворение.
Лесно се хваща от опитен човек, но е супер разпространена и дразнеща практика.
[единствено човешки ресурси в твоята фирма какво ще признаят. Ако са свестни не би трябвало да има проблем.

Добре. Моля за следния съвет:
1. Ако ми дадете задача за маркетинг стратегия на продукт, ще ви кажа, че тя струва много пари като услуга и няма да си дам знанията за нея. Би трябвало да ми дадете по-малка задача за проверка на знания, а не къртовски труд за малък срок...Знаете ли, че днес получих задание от фирма с 4 задачи - да създам стратегия, статия, постинг план, 5 визии и 5 рекламни текста за продукт. Това е плагиатстване с труда на хората за мен.

2.Също като изолиран случай не е нормално според мен да се наеме човек и да се разпитва нон стоп кое как се прави, вместо да се въведе в работния процес. Т.е. аз идвам на работа и първите работни дни ми се казва как сега ще ме въведат в работата с този софтуер Х. Показва ми се каквото там искат, после ми се дава документ за четене или направо кое къде е и да си чета. Евентуална среща за въпроси после. Неприемливо е според мен да ме питат преди това примерно къде се намира този или онзи бутон в менюто или това как ще стане или онова. Не! Кажете ми и ми покажете как го правите. Вие трябва да ми дадете въвеждащ план за нов служител, а не всяка сътрин да ходя да ме изпитват.

Съчувствам на хората, които са принудени да правят нещата от точка 2.

# 418
Само да вметна - този отпуск се ползва само за най-близки роднини. Не съм сигурна, мисля, че първа линия се наричаше, но включва родители, братя и сестри, съпруг и деца. При смърт на по-далечни роднини: баба, дядо, леля, братовчеди, отпуск не се полага.
И аз да вметна. Не съм сигурна, но дали не важеше и за баба/дядо т.е. всички роднини по права линия. За баба ни брат ми поиска такъв отпуск, но не помня дали се призна в случая. Чл. 157 ал.1 т.3 от КТ е мястото в закона:
"при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия - 2 работни дни;"

# 419
Да, роднината е близък, по права линия.
До момента съм имала няколко случая с починала баба/дядо на хора в екипа ми и никога не е имало проблем. Ползват се 2 работни дни обикновено. Ключовият израз е "или други роднини по права линия" - родител - син/дъщеря - внук/внучка - правнук/правнучка.

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 16:46 от Sis22

Общи условия

Активация на акаунт