Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 26 229
  • 788
  •   1
Отговори
# 495
  • София

Кечър, заплатите на лекари, учители и не знам какви какво общо имат? Дай че една мед сестра взима не знам си колко, да правим схеми.
Има. В държава на абсурдите ще мислят хората как да си вържат гащите и да нахранят децата си.
Не правя шмекерии, работя си чинно и нямам кой да ме съкрати фиктивно, но не съдя хората, които го правят. Години наред са плащали.
А компаниите също правят "схема", като отказват да съкращават, а правят работниците луди, за да си напуснат сами. Безплатно, лесно и без право на обжалване, въпреки че законът ни е силен и в защита на работника. Синдикатите си траят.Държавата, като не ще да бъде грабена, да си ползва правата за държавна намеса в пазарна икономика, вместо да лобира на корпорациите.

# 496
  • Melmak
В България работникът е много защитен, дори в сравнение с други европейски държави. Тук след шестия месец трудно махат. Сега, казваш, че можело да ти стъжнят живота. Много неща може, обаче решат ли да те махат дисциплинарно, най-вероятно е да не успеят или пък работника да ги съди. Така че да, във всяка фирма могат да се държат тъпо с един служител, но това не познава ни държави, ни градове.

А това “плащал съм, сега е редно да получа” е смешно за борса специално. Борсата е подкрепяща докато намериш работа. Не е за почивка, за гледане на дете, за обикаляне на света и т.н.

# 497
  • Somewhere far away
То че е така, така е .
Но аз лично познавам човек дето една година изкара на борсата, на макс обезщетение, работил доста години и винаги с голяма заплата и беше точно с това съзнание "аз толко съм плащал, сега на мен ще ми плащат! " . И му беше супер. Така че ... всеки за себе си.

# 498
То е супер, но ако наистина ти се наложи после да ползваш борса? Просто тези обещетения не са за почивки, за дете и каквото ти скимне, а се ползват при нужда. Както и болничните не са, за да отидеш на море, например.

# 499
Ако не са минали 3 години, няма да ползваш.
То пък тука нали все сме специалист до специалиста - 3 години да не можеш да се задържиш на работа след импровизираната 'ваканция', не ще да си чак такъв специалист.

# 500
Да си гледаш детето не е ли нужда, да си направиш ремонт в къщи не е ли нужда, да си свършиш лична работа не е ли нужда? Кой работодател примира да му отсъстваш, за да си свършиш личната работа? Щом плащаш имаш право да ползваш, когато не работиш. От това право би трябвало да не се ползват тези, които са осигурени за сметка на държавата и си получават парите чисти.

# 501
  • Melmak
То че е така, така е .
Но аз лично познавам човек дето една година изкара на борсата, на макс обезщетение, работил доста години и винаги с голяма заплата и беше точно с това съзнание "аз толко съм плащал, сега на мен ще ми плащат! " . И му беше супер. Така че ... всеки за себе си.

Баш на човек с голяма заплата трудно ще му е хубаво на борсата дълго време. Борсата има таван, мързи ме да търся какъв е в момента. Ако си на висока заплата ще усетиш яко разликата с борсата. Разбира се, ако паралелно работиш на черно и докарваш доход от две места, може да скалъпиш дохода и да не ти падне стандарта. Обаче само на едната борса??

# 502
За детето има ясли и градини, ако не го вземат, това вече е друг казус. За детето като е болно - взима се болничен. За ремонт се взима отпуск или се действа през уикенда. За личната работа също се взима отпуск или ако е нещо за кратко, отскачаш в обедната почивка. Борсата е обезщетение за безработица - когато по някаква причина, по твое или чуждо желание, останеш без месечен доход, да може да получаваш някакви пари докато си намериш нова работа. И да - имаш право да ползваш като не работиш - минимума на пари и време. Да търсиш някой да те съкрати, за да взимаш максимума - не е редно.

# 503
  • Somewhere far away
То че е така, така е .

Баш на човек с голяма заплата трудно ще му е хубаво на борсата дълго време. Борсата има таван, мързи ме да търся какъв е в момента. Ако си на висока заплата ще усетиш яко разликата с борсата. Разбира се, ако паралелно работиш на черно и докарваш доход от две места, може да скалъпиш дохода и да не ти падне стандарта. Обаче само на едната борса??
На спестявания и борса се ядва. А и това че му е супер са негови думи. Не казвам че е правилно, но е факт че доста хора го правят както и много се злоупотребява с болнични, хората масово, особено лятото,  изведнъж се "разболяват", а всъщност са на море Grinning  .

# 504
  • Melmak
Не знам колко е масово, болничните се плащат от НОИ и винаги има разлика с това, което ще получиш като възнаграждение ако работиш. Тоест, дори аз, която се осигурявам на всеки лев, който получавам, взема ли болничен, заплатата ми и обезщетението не са равни на заплата с пълен месец без болничен. Не е редно да се взима болничен и да се ходи на почивка, не знам колко е масово. При нас колегите гледат да не взимат болнични. Много рядко някой взима, поне в двата екипа, в които съм била в сегашната ни фирма. Наистина чак за море не знам.. гледате, че се връщат с тен ли? Или шерват снимки във фейса? Как разбирате?

Понеже знам, че за чужбина се гледа и не ти плащат болничния ако напуснеш държавата.

А за познатия ти, който казва, че му е супер, ако кара на спестявания, ок, тогава разбирам, че не е само на борса. Ако е само и единствено на борсата, ще има огромна разлика с високата му заплата.

# 505
Фейсбук изяде акъла на много ползващи болнични.

# 506
  • Somewhere far away
В моята последна работа имаше хора, които всеки месец бяха болнични /докато други идваха болни на работа , което също няма да го коментирам защото е ужасно тъпо и неправилно/... хайде досети се защо и как се разбира, че всъщност ползват болничните за почивка.

# 507
  • Melmak
Да, много е тъпо да ходиш болен. И аз не го одобрявам.

Не знам, аз не мога да набедя някой, че е бил на почивка ако не го видя по някакъв начин. Няма как да знам какво е правил, де, но сигурно има и такива, които ходят на почивка, на село и тн.

# 508
  • София
Има, има. В една малка до средно голяма фирма се вижда кой ползва болнични за почивки.
Но болничните са ограничени, нали има някакъв максимален брой дни за година? 40 ли беше?

# 509
  • София
Ама каквото искаш ще си правиш по време на борсата. Joy

Ти си на 30, ела пак да се разпишеш, като станеш на 50 и имаш 30- годишен трудов стаж на светло без прекъсване и хиляди удръжки, за да не реши някой, че си негодна. То и аз не съм на 50, ама понякога не е лошо човек да може да излезне от собствената си камбанария.

Много хора дори в София работят на по- ниска заплата от максималното обезщетение. И не са умрели.

Общи условия

Активация на акаунт