Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 26 228
  • 788
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Не знам защо трябва да се излее тази злоба, при положение, че попитах. Не съм казала, че ще го направя.....а и надали някой ще се съгласи да наеме и съкрати майка с дете под 3 г.
Говорех хипотетично.....много по-големи измами се правя с болнични и майчинство.....

А както писах на сегашната ми месторабота не се толерират болнични и често отсъствие заради малко дете....нямам възможност за хоум офис за да се върна и да си кретам там докато намеря по-добре платена работа и такава, която да ме устройва като местоположение, работно време....
да няма на 100% всичко да е ок, но все пак с малко дете смятам, че опита, който имам мога и да намеря нещо друго и да не се притеснявам ако кажа, че ще съм с болнични....

# 466
Да не те отчайвам, но, кажеш ли, че ще излизаш често в болнични, просто забрави да те назначи някой, освен ако не ти е близък.
С какъвто и опит да си, за какво си му, ако през седмица те няма?

Иначе, да, измами с болнични и обезщетения се правят постоянно, особено от един определен контингент, който задълженията не смята, че трябва да се спазват, но пък правата си и как да измами системата знае чудесно.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 08:43 от Soul Free

# 467
Като пишете за вашите родителите как работят на минимални осигуровки или се возят на аванта, или крадат от платената борса - трябва да проявим разбиране, обаче като влезе младо майче, точно вие ще я изядете. И имате нахалството да говорите за наглост. Май с тази кресливост избивате собствените си комплекси, че точно вашето семейство е от крадливите.

# 468
  • София
Хаха, нали. Тя, системата, много отдавна е превъртяна и обругана, но по форуми нека се издигаме сами в собствените си очи.

# 469
  • София
Wonder Woman, не можах точно да прочета какво искаш да правиш, но майка с дете под 3 годишна възраст няма работодател, който да се навие да вземе и после да съкрати - причината е, че майките с деца под 3 г се водят уязвима група и се пазят от закона.

В този ред на мисли, трудно ще си намерят и нова работа, защото всеки си представя майка нон стоп в болнични. Съжалявам, че трябва да го кажа, но фирмите искат служителите им да работят, а не постоянно да им влизат в положение. В този ред на мисли - всякакви али бали с борси, фиктивни назначение и т.н. ще се видими в СиВи-то ти и за най-посредствен назначаващ. Или с други думи казано - толерират или не, стой си там, където си до навършване на 3 години на детето. Всякакви други варианти и схеми крият рискове.

# 470
Да, принципно не е редно да се учим на шмекерии и как да измамим системата, обаче като нямаме права и виждаме, че другите си правят, каквото си искат. Ако питащата можеше да си ползва болничен, когато ѝ се налага, ако мястото ѝ беше сигурно и не ѝ се прави проблем при отсъствия, на каквито има право по закон, дали ще търси начин да отиде на борсата?

Да не говорим и, че това са хора, плащали цял живот данъци и осигуровки с по едно или макс две деца, издържат една камара цигани и циганчета...., а като трябва самите те да получат нещо, все не отговарят на условията.

Ако си намери начин (познат), съгласен на схемата, нека си я направи. Проблем е после за фирмата, понеже в НОИ им "светват" подобни назначения и отиват на проверки.

# 471
А, системата нали я пази до 3 г на детето? Защо доброволно ще иска да напуска? Има право на болничен, ползва го, когато детето е болно. Разбирам, че не знаем други подробности за шеф и колеги, но тя след майчинство има право да се върне там и има право да взима болничен, когато е нужно. Според мен нека да опита и тогава да взима решения за напускане. И борсата не е решение. Ок, временно ще я ползва. 12 месеца ли беше максимума? А, после? Те децата се разболяват докато ходят на градина, а това е до 6-7 годишна възраст. Според мен да си изкара там до 3-те години на детето и после като им пречи - да я съкратят. Тогава с чиста съвест ще отиде 12 м на борсата на максимума и след това вече ще търси друго решение или работа.

# 472
Защото в частните фирми не винаги са разбиращи към майките и болничните им. Ако реши някой шеф, може да ѝ стъжни живота по всякакъв начин. Да, до 3 години на детето не могат да я махнат, но може да я направят дива и щастлива.... Права и КТ се спазват напълно може би само в държавната и общинската администрация.

# 473
Повечето фирми вече предлагат допълнително здравно осигуряване, от там можеш да си поискаш часове при психиатър, ако се включва в пакета.
Не става въпрос за личен психиатър, или личен психолог, а някой, който да е наясно с настроенията във фирмата, за да могат да се изчистват овреме глупави конфликти и хората да се съсредоточат върху работата си и да бъдат по-ефективни.

# 474
Ами нека й го стъжни и тогава да напуска. Може да не й се налага да излиза толкова често в болничен и положението да не е много зле. Малко тука е Нероден Петко. Усещането ми е, че на нея просто не й се работи там и търси вариант още една година да взима добри пари и после ще му мисли. Ама “после” няма да е по-розово. То детето няма магически да спре да боледува. Даже по-добре сега да го пуска на ясла и да изгражда някакъв имунитет, а тя да е сигурна, че до 3 г не могат да я махнат. После вече за нова работа може да й са и й по-малко болничните.

# 475
Да си прецени сама. Тя пита за варианти, не знам защо така ѝ се нахвърлиха някои хора. Плюс това трябва са е наясно, че за обезщетение се гледа дохода назад и, ако е във втората или третата година (минимално или неплатено майчинство), няма да взема нищо кой знае какво. Не разбрах детето на колко е...

# 476
  • Melmak
Мда, нарциса, аз не мога да контролирам кой как го осигуряват. За мен е проблем да си в сивия сектор, да криеш данъци, да правиш фиктивни съкращения. Тъжно е, че това се намира като норма. Авторката попита как да направи схема и се оправда, че тези измами били и по-големи. Ами това е много тъпо оправдание.

Кечър, заплатите на лекари, учители и не знам какви какво общо имат? Дай че една мед сестра взима не знам си колко, да правим схеми.

Аз също мисля, че авторката слага каруцата пред коня. Да се върне на работа, да види каква е хавата и да търсят те начин да я махнат. Закона я пази, нека те се постараят тогава. А не тя.

На мен ми се струва, че идеята й е друга. Втората година майчинство е 710 лв и ако направи схемата със съкращението ще взима пълна борса, която е повече. Просто не иска да се връща на работа, но и не иска да седи втората година с малко пари.

# 477
Да. До колкото разбрах иска след първата година майчинство, след като си вземе отпуските, да напусне. Т.е. детето ще е на годинка и 1-2 месеца. Като то е на две години и 1-2 месеца ще трябва вече да работи, защото няма нито платено майчинство, нито борса, а то все още ще се разболява.
Моят съвет е наистина да изчака и да види какво е положението във фирмата. Много често ние жените си правим някакви филми в главата, които после изобщо не се случват и само сме се тормозили излишно.

# 478
Ако в момента е втора година майчинство, най-тъпото е да ходи на борсата. Ще е макс  1 година, вероятно по-малко (зависи от стажа) и после нищо. Ако няма познат, който да я вземе на работа, шансът ѝ с дете на 2 до 3 години да я вземат по обява ще клони към 0. Дори и да я назначи някой, в изпитателния срок, обикновено 6 м., не е защитена от КТ и може да я махнат по всяко време без причина. През тези шест месеца дали ще успее да се докаже, трябва да не си взема болничен, отпуск и т.н.

# 479
Май й предстои да свърши първата година майчинство. Все още не е започнала втората. Ми тъпо е, как да не е тъпо. Не си решава проблема, а само временно ще взима по-добри пари. След още една година ще е по-голямо дърво. Пак с малко и разболяващо се дете, без работа, без майчинство, без борса.

Общи условия

Активация на акаунт