Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 26 246
  • 788
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Има, разликата е, че не се нормализира. Но не искам да превръщам в темата САЩ/Европа. Просто смятам, че тук, наред с всички недостатъци, хората подхождат по- човечно.

Ние имахме колега, на когото се струпаха доста негативни случаи и уж му влязоха в положение, но сякаш използваха това, за да добият съвсем картбланш да го разкарат.

# 436
Аз все повече мисля, че във всяка по-читава  фирма трябва да има и психолог.
Скоро моя близка възмутена ми сподели, че тийм лайтера ѝ във фирмата, който по някаква линия познава бившия ѝ приятел и е разбрал за разядалата им, най-безсрамно е коментирал с нея дали това било причина за спада в производителността ѝ напоследък.
Аз наистина не виждам кому и как помага едно такова питане, освен да завърти шиша в раната ѝ още повече. И много ситуации има, при които човек, ако има с кого кротко и спокойно да си сподели, без да товари близки и колеги, доста прибързани решения и емоционално продиктувани напускания биха били предотвратени.

# 437
Ох, не, само психолози да не наемат. Сякаш са малко типичните пърформънс булшити. Да се държим за ръце и да чертаем планове как да сме позитивни. На една от работите ми бяха ни нарочили една група хора, че сме негативни. Защото искахме просто да си свършим работата, без да се умилкваме, подмазваме и да избухваме периодично във възхвала на прекрасната фирма. Ако имам нужда от психолог ще си намеря извън работа.

И аз работя по-добре от вкъщи, че и повече, но хората, които злоупотребяват са страшно много и не само в България. Все по-рядко ще има пълен хоум офис, за съжаление.

# 438
Повечето фирми вече предлагат допълнително здравно осигуряване, от там можеш да си поискаш часове при психиатър, ако се включва в пакета.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 00:19 от Не се сърди, човече

# 439
Понеже вътре се цитира мой пост, да взема и аз да коментирам.
Това не е изпит, това е аргументация.
Нали не си мислиш, че навсякъде е удачно експерт да отговори на въпросите за даден проект? Това трябва да го направи мениджъра. Респективно той трябва да е наясно какви решения са взети, има ли и други варианти и кое аргументира взетото решение.
Често ми се случва и аз да задава тъпи въпроси. Често ми се налага и аз да се ориентирам, слава Богу, никой не го приема по начина, по който ти. Мениджърът НЕ ТРЯБВА да е технически най-подготвения човек, той/тя са мениджъри заради други качества. И не, хич не обучавате мениджъра. Силно се надявам, че познаният се е държал прилично и е отговорил любезно и възпитано на всички зададени му въпроси, а не е реагирал като ощипана мома. Защото ако е първото - занапред на него ще се гледа с уважение, а ако е второто - вероятно си е отрязал възможности за развитие и растеж.

Слънчезара, надявам се да визираш грамотен човек в материята, а не такъв, който смята, че трябва да се учи от хората под него на основни термини и прочие. Също като види решението на заданието, което спуска, трябва да може да навързва логическата последователност, а не да сме като в първи клас. 

Аз описвам случай, когато мениджър спуска задачите, които знае как се изпълняват, а не гледа като пукъл. Моя приятелка тъкмо повишиха на мениджърска позиция след уволнение на предходния мениджър, който няма общо със софтуерната индустрия. С хилядите си въпроси е пресирал служителите. Надявам се нямаш това предвид. Аз не бих желала някой да ми лепнат над главата с нагласата да го уча на а-то и б-то :С

# 440
При нас има бенефит консултации - в една онлайн платформа можеш да получиш консултация анонимно от адвокат, психолог или друг специалист по различни казуси.

# 441
Вие май не правите разлика между психиатър, психотерапевт и психолог. Joy
На фирмата не й трябват хора, които да се самоанализират. Трябват й хора, които да работят всеотдайно и някой да ги ръчка да работят тези хора. Е тези назначените във фирмата психолози са за тази работа. Сръчкване с кадифена ръкавица, ако не става,  с остена.
Никой няма да тръгне да изпада в психотерапевтични отклонения на гърба на компанията. Така, че който иска качествена психотерапия следва да си плати.

# 442
Вие май не правите разлика между психиатър, психотерапевт и психолог. Joy
И това го има, но пък тия HR-ки дето си умират да те питат какво дърво си или какво животно си... колкото са едното, толкова са и другото, това си е вярно Grinning

# 443
Е тези назначените във фирмата психолози са за тази работа. Сръчкване с кадифена ръкавица, ако не става,  с остена.
Къде са тия назначени психолози? Аз не съм чувал някоя фирма да има такива.
Сръчкването става чрез бонусната система.

# 444
В Телъс си има team psychologist 😊
Не че са перфектната фирма, де.

# 445
  • 🌊
Ние имаме външна фирма където анонимно си записваш час през тяхната си платформа. Но и сега колегите нямат особено доверие, абсурд да беше вътрешен човек.

# 446
Повечето фирми вече предлагат допълнително здравно осигуряване, от там можеш да си поискаш часове при психиатър, ако се включва в пакета.
Само да кажа за протокола. Оказа се, че моят иначе лукс пакет не покрива психиатрична помощ, не знам точно как било формулирано в ОУ, но нито прегледи нито съответни медикаменти.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 00:20 от Не се сърди, човече

# 447
Честно казано, ако някоя фирма сподели че имат собствен вътрешен психолог, първата ми мисъл ще е "толкова много служители ли имат нужда от психологическа помощ и защо?!"

# 448
  • София
Здравейте,
Влизам с въпрос

В момента уча магистратура Икономика на човешките ресурси със спец. "Управление на човешките ресурси", в тази сфера към момента нямам опит и стаж. Водила съм обучения на новоназначени служители, участвала съм в интервюта, но сама не съм водила. Та дали някой от вас би ми съдействал с по-добре оформяне на CV-то тъй като бих искала да кандидатствам по такива обяви и да ми даде шанс някой да се развивам в тази сфера.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 20:40 от Wonder_woman__

# 449
  • София
Това е такъв таралеж в гащите. Да те нарочат, да могат да го ползват като повод, като спреш да си им изгоден.

Общи условия

Активация на акаунт