Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 26 222
  • 788
  •   1
Отговори
# 510
  • Somewhere far away
Няма как да знам какво е правил, де, но сигурно има и такива, които ходят на почивка, на село и тн.
Има. Усещат се тези неща и не е нужно да имам фейсбук и да ги следя , че да го знам.

# 511
Въпрос.
Пишете редовно, че "винаги могат да те принудят да напуснеш по собствено желание". Дайте примери моля. Да знам какво може да се очаква Wink
Отказах на шефа да работя (без допълнително заплащане) нещо, което го няма в длъжностната ми характеристика, и сега е бесен...
Гадното в случая е, че се чувствам виновна, което е безумно. Като добър хамстер винаги съм изпълнявала и преизпълнявала всякакви задачи. Май и аз ще търся психолог хах

# 512
Лошо отношение, следене под лупа, ако имате таргети - правят ти ги невъзможни, не получаваш увеличение на заплатата, бонусът е странно орязан, не те повишават. Такива неща.

# 513
  • Melmak
Аз лично не мога да набедя колега, ей, бил си на село, бил си на море. По тая логика и утре за мен могат да го кажат. Аз си взимам хоум като съм болна. Работя така. Никой не ме кара. Ама болни в офиса не ходим, питаш за хоум или взимаш болничен. Не носим амбулаторни листа да доказваме, че сме с гърлобол. И не пръскаме вируси в офиса. Но и някой друг може да си реши, че съм взела хоум, за да си почина на вилата. Не знам.. аз не обичам да набеждавам някого, освен ако не съм видяла или нямам доказателства.

Кеч, нали ставаше дума за максималното обезщетение, за това го споменах. Понеже колегата й много бил щастлив. Ако ти падне дохода с две трети примерно… колко да си щастлив?

За напускането по “собствено желание” по-скоро е да те нарочат. Примерно чести командировки, ако компанията по принцип има такива. Пращат те все теб, а ти не гориш от желание. Дават ти много работа, с която не смогваш, заяждат се. Ако имаш хоум офис ти го спират. Ако имаш бонуси, почват да ти ги режат.

# 514
Ако човека взема максималното обезщетение от борсата, то може да му е 60% от брутната заплата. А чистата заплата, която вземаш на месец ти е 77.5% от брутото, т.е може и да не е много голяма разликата. Ако си имал и разходи всеки ден за гориво, за джобни, може и да ти е по-изгодно да си вкъщи. Например нашите заплати са малко под средните за страната, т.е под максималното обезщетение за безработица. Една колежка я съкратиха преди пет месеца, но истинско съкращение и тя така изчисляваше, че има повече сметка да е на борсата, вместо да започва работа и искаше да си изкара една година. Да, ама й предложиха хубава работа, пък след края на борсата я й предложат такава, я не и започна този месец.

# 515
Обезщетението има таван, последно малко над 100 лв. на раб. ден, ако не се лъжа, т.е. може да вземеш макс 2000 лв. За човек с висока заплата, не е ок за дълго време. Особено ако има много разходи - наеми, кредити и подобни.

# 516
Никой няма да откаже добра работа, за да си почива на борса, това са глупости някакви. За да не започва, значи работата не е конкурентна.

# 517
  • Melmak
Лятно време, борсата има таван. Ако си на 5 хиляди, 10 хиляди.. дали ще седиш на 2 к борса?

# 518
Обезщетението има таван, последно малко над 100 лв. на раб. ден, ако не се лъжа, т.е. може да вземеш макс 2000 лв. За човек с висока заплата, не е ок за дълго време. Особено ако има много разходи - наеми, кредити и подобни.

Е, как човек с голяма заплата ще има наем или кредит и няма да има нещо настрани?

# 519
Да, знам, че борсата има таван, нашите заплати понеже са около 2000лв.и излизат сметките. Аз честно казано познавам много малко хора с над 5000лв.заплата. Зависи кой какво разбира под добра заплата, за мен 2000лв.са добре, понеже повечето хора в нашия край вземат по-малко.

# 520
С 2000 лв. заплата няма да вземаш пак толкова борса, а 60% от сумата.

Иначе говорим принципно, не дали някой има или няма заделени пари.

# 521
Ако вземаш 2000лв. заплата чисти, вероятно брутото ти е около 2600. Борсата ще ти бъде около 1550. Разлика 450лв. Далеч е по-малка е от разликата между 5000лв.заплата и 2000 борса. Ако сметнеш и икономия от гориво и джобни, разликата може да е доста под 450лв. А и няма гаранция, че някой ще ти предложи работа за 2000 чисти, може да ти предложат за 1300. Опитвам се да обясня, че за хората, които работят за пари доста под максималния осигурителен праг, разликата между обезщетение и заплата не е пак толкова фрапираща.

# 522
  • Melmak
Да, ако взимаш 2000-2500 сигурно не е толкова голяма разликата, защото ако махнеш разходите за гориво/транспорт, храна в офиса и подобни може да излезе добра сметка. Но аз за това казах, че хора с високи заплати нямат много полза от борсата.

# 523
Абе, то, като си без работа и 100 лева са си пари. И 10000 да си вземал, ако си без работа 2000 лв е по-добре от 0. Но не е там въпросът, а, че по-добре да си работиш, отколкото да си правиш сметка как да вземеш обезщетение. Но пък си е помощ, ако наистина се стигне до търсене на ново раб.място.

# 524
И 1000 лева да вземаш, пак си е добре, лежиш си вкъщи и ти плащат и стаж ти върви и здравни.

Общи условия

Активация на акаунт