Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 25 435
  • 788
  •   1
Отговори
# 555
  • Melmak
Просто нещата не са толкова крайни. Нито за една година ще станеш гъба, нито ще си отхвърлен от пазара на труда.

Уменията, които ползваме сме учили още в училище, университет, други сме добили по-нататък. Но когато една година се откъснеш, много умения ръждясват.

Също така не е идеята да имаш право ма борса ама въпреки това да приемеш първото предложение от петък за понеделник. Не знам дори това колко е възможно така да наемат някой от днес за утре.

Нормално е да си търсиш работа, която да ти хареса, да ти допадне, да обмислиш. Ако се случи някой отпускарски сезон може и месец да отнеме да разбереш дали си одобрен.

Никой не казва, че за една година си brain dead, нито да приемеш първото предложение, което получиш. Но хората доброволно си седят на борса без да търсят работа, често за да си починат, ако това е година може да събуди основателния въпрос защо този човек една година не е намерил работа.

# 556
Да обясня за работата от петък за понеделник, филиала на фирмата в града, в който работех щеше да се закрива на 31.12. и това го знаехме 6 месеца по-рано. Три месеца преди това получих много добро предложение за работа. Говорих с прекия си ръководител и се договорихме да напусна по взаимно съгласие след три седмици (предизвестието ми беше месец), защото за толкова преценихме, че ще мога да издам работата. Разбира се можех да се уговоря с новата фирма да започна след месец и да си оставя седмица почивка, но прецених, че баш тогава не ми се почива. Два месеца по-късно за Коледа ме пуснаха отпуска -4 дни платена и 2 дни неплатена и си направих хубава екскурзия. Така, че не съм останала без почивка. Сега положението е подобно, фирмата ще затваря, но не знам крайна дата до която ще съм на работа. Ако си намеря нещо, няма проблем да ме пуснат по взаимно съгласие в разумен срок. Но може да ме поканят да напусна и преди да съм намерила. Но пак няма да е от днес за утре, така, че има шанс да се застъпят нещата. Разбира се, ако работодателя реши да те съкрати от утре и да ти плати предизвестието, няма как да си намериш работа веднага.

# 557
  • тук-там
................ доброволно си седят на борса без да търсят работа, често за да си починат, ако това е година може да събуди основателния въпрос защо този човек една година не е намерил работа.

Не е намерил работа, защото не е търсил. Наистина ли ви се струва много 1г.  почивка при примерно 30 г непрекъснат трудов стаж. Толкова свят има за обикаляне, хобита за започване... Една година е идеалното време да заредиш, да починеш, да преживееш нещо ново, да приключиш личен проект...Не да търчиш 24/7.

С удоволствие бих назначила такъв човек на работа - отпочинал и свеж. Акъл за една година не се губи.

Ако в момента работата ми не беше толкова лежерна, с удоволствие щях да съм на борсата. Щях да си следя построяването на къщата, да взимам по адекватни и навременни решения, да помагам малко с внуците, да пътувам колкото ми е кеф, а не да броя дните отпуска....

Моля ги да ме съкратят, ама не искат.... Нищо има време...

# 558
Лятно време, това е различно. Ти вече си имала хубаво предложение и си приела със стартова дата еди коя си. Обсъждаме, че някои хора бързат, сакън да нямат дупка в СВто си от няколко дни едва ли не.

Както писах по-назад, проблемът на борсата не е, че си "почиваш", а че след година приключва. И, ако човек няма нещо уредено, може да остане без никакви доходи.

# 559
  • тук-там
Както писах по-назад, проблемът на борсата не е, че си "почиваш", а че след година приключва. И, ако човек няма нещо уредено, може да остане без никакви доходи.

Ако не си сигурен в способностите си и възможностите за работа - да най-добре да си натискаш д-то.

Минималната вече е 1000 лв. Без заеми, кредити и наеми - все ще стигнат за едното ядене.Smile
Пък и сме двама. Предполага се, че при трийсетина години стаж, все си заделил нещо за гладните години.
С удоволствие бих оставила държавата, да ме спонсорира за една шест месечна обиколка на Азия или Ю. Америка.

Не го правя, защото както писах, в момента не ми е наложително - живота, работата и заплащането вървят в синхрон. Дойде ли ми в повече обаче работата - изобщо няма да се замисля.

# 560
Здравейте,от известно време си търся работа.За първи път кандидатствах по обява,пусната от агенция з аподбор на персонал.Обадиха ми се от агенцията буквално няколко часа след кандидатстването ми.Обясниха ми условията на работа,разпитаха ме за опит и т.н.Казаха ми,че ще изпратят моето CV към фирмата и от там ще ми се обадят за интервю съвсем скоро.Дори ме питаха дали мога да започна веднага.Обаче вече няколко дни никой не ми се обажда.Дали това е нормално и да изчакам още,обикновено при такива ситуации има ли някакъв срок,в който се обаждат,след като от агенцията за подбор са ми одобрили кандидатурата

# 561
Изчакай, нямаш много варианти. Освен ако нямаш друго предложение за работа, което чака дали ще го приемеш.

Wild_rabbit, принципно е така, но много хора нямат тези привилегии да имат спестени пари или други доходи. Особено в малките градове, където се работи за едната минимална заплата.
Както и да е , де, всеки се спасява, както може.
И писах, че за мен "дупка" от година не е нищо кой знае какво.

# 562
И мен това най-много ме подразни. Идеята, че ако си ненает, трябва да търсиш работа като ненормален, и нямаш други доходи и опции, освен да си слуга на някой работодател. Последните го  обичат много де, издевателстват върху теб по всякакъв начин, понеже знаят, че не можеш да останеш без заплата.

# 563
За съжаление това е реалността. Имам приятели в провинцията, почти никой не работи дори на средна заплата. Може би само учителите и държавната администрация са добре, поне им се спазва КТ.

В големите градове не е така, то все пак те не са България.

# 564
След като все още за сред изброяваните неща, предлагани от работодателя е осигуряване на реална заплата, като един вид големият бонус, смятайте.

# 565
След като все още за сред изброяваните неща, предлагани от работодателя е осигуряване на реална заплата, като един вид големият бонус, смятайте.
Е как - реални осигуровки, трудов договор... сякаш нормата е да ги няма и ако ги има тия неща е бонус.

# 566
Преди 3 години напуснах работа и заминах за 1 месец в друга топла страна, където реших какво да правя с живота си. Там обикалях планините.

След връщането ми се записах на борсата за търсене на работа и почти на всяко интервю бях жигосана за дупката от месец. Гледаха ме като престъпник, подозрителна. Предната работа бях напуснала по моя инициатива. На същите интервюта никой не ми каза каква е заплатата или интервалът, в който да се впиша. Аз трябваше да посоча всичко и те да ми върнат обратна връзка. Един голямата работа господин ми се изхили и каза, че е важно колко се оценявам, а аз му казах, че трябва да знам дали има бюджет за мен ха-ха

# 567
Ето, ти си имаш свои изисквания за заплата, за провеждане на интервюта, напускаш работа защото ти е хрумнало... Имаш прави на всичко това, но защо отричаш правото и на работодателите да имат право на свое мнение и искат да си подберат възможно най-изгоден служител (не точно непременно най-евтин) и също така най-надежден?

# 568
Ето, ти си имаш свои изисквания за заплата, за провеждане на интервюта, напускаш работа защото ти е хрумнало... Имаш прави на всичко това, но защо отричаш правото и на работодателите да имат право на свое мнение и искат да си подберат възможно най-изгоден служител (не точно непременно най-евтин) и също така най-надежден?

Не ми е хрумнало да напусна. Бях златния кадър, защото бачкам за трима и получих бърнаут. Също така бях последния служител. След няколко месеца закриха фирмата. Не съм несериозен кадър. Бърнаут е тема, която на интервю не е ок също така.

# 569
То не е ОК да имаш "дупка" пък била тя и месец, не е ОК да говориш за бърнаут, не е ОК да имаш пауза заради здравословни проблеми (веднага асоциацията е че този човек е в недобро здраве и ще взема болнични често), не е ОК и да постоиш без работа ако пък нямаш проблеми, не е ОК да си напуснала работа по собствено желание, не е ОК да питаш за заплата... да се чудиш кое е ОК изобщо, освен да се усмихваш и да приемеш каквото ти подадат, ако се смилят над тебе все пак Grinning Ама ако не те устройва, да не вземеш пак да напуснеш! Това не е ОК, както вече стана ясно...
То ясно че всеки си гледа интереса, но не знам дали осъзнавате колко е абсордно всичко това.

Общи условия

Активация на акаунт