Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 25 398
  • 788
  •   1
Отговори
# 585
Да, много зависи за каква работа е нужен даден език. Ако е за активна, всекидневна комуникация, трябва да ти е много добър, просто няма друг вариант. Ако е два имейла седмично и веднъж да вдигнеш телефона, не е нужно чак толкова. Въпросът е, че повечето работодатели се "застраховат" искайки перфектен език. Моя позната така напусна - тестове, интервюта на английски, накрая два-три имейла всичко на всичко, плюс малко документация с повтарящи се неща в нея. Напусна след два месеца, защото каза, че иска да си развива езика и да комуникира всекидневно, както я били убеждавали на интревюто, че ще бъде. Та, не мога да разбера такива работодатели защо го причиняват и на двете страни... Да, хубаво е служителят ти да е всестранно развит - езици, компютри, финанси, търговия....., направо 5 в 1 за половина заплата, ама това е в сферата на фантазиите...

# 586
То зависи и за какво се търси, какво се очаква от кандидата. В случая беше и писмено, и говоримо ежедневна комуникация на езика. Жената го беше учила явно в езикова гимназия. Аз също, но не съм спирала да го ползвам. От тогава само съм научила повече, особено в професионалната сфера. Абсурдно е да се очаква, че имаш години дупка в ползването на езика и после да дойдеш и да очакваш, че говориш на високо ниво.
Така си е, преди няколко години отпаднах на едно интервю точно защото аз самата настоях че това че в училище съм учила руски не значи че ще мога да комуникирам с клиенти на този език. Ее, ама то руски, не било кой знае какъв чужд език. Е за някои може и да не е, но ако кажа че го говоря е все едно да излъжа. А там трябваше честа комуникация с клиенти - по поща и по телефон. Не знам как си го представяха тия хора.
Има го и това че на някои места държат на език, на интервютата също настояват че ще е нужен постоянно, а то изобщо не е така и накрая си има разочарование. Майната му на езика, дори не е само това. Но почваш да се чудиш какво още не е вярно от приказките на интервютата Grinning

# 587
Ох, на предишната ми работа почти нищо от интервюто не беше вярно. Само началото на работния ден...хахаха

# 588
Не знам защо се хванахте за това 'мога да си го позволя' и до какво щяло да доведе. То нещо друго вече е довело до точно този отговор. Никой не отива на интервю с идеята да се прави на интересен, обаче като те посрещат пък те с идеята да ти покажат къде ти е мястото - ами просят си го.

# 589
Тя си каза че не са питали по най-удачния начин, няма нормален човек дето да отговори така от нищото. В крайна сметка на интервю се събират да си направят взаимно добро впечатление, по възможност. Случва се "домакините" да го забравят това, понеже са си на тяхна територия. За съжаление не е рядкост.

# 590
Тя си каза, но и другите коментират, все едно не е казала Simple Smile
Назад някой дъвчеше как 8часов работен ден и ТД ги имало в обявите. Аз такива обяви отдавна ги пропускам. Разбирам,  че е възможно така да отсяват кандидати със запори или лош развод, но за мен е последно издихание на мутрафонщина.

# 591
  • София
Обещетение обещетение обещетение и претенции

Това с езика не е баш така. Зависи къде си го учил и по колко. И аз съм имала периоди, в които не ползвам втория си език или по- точно казано - другия.. И като самокритичен човек, винаги много съм се притеснявала, но буквално две седмици слушане на подкасти или предавания и прочитане на 2-3 книги и всичко се завръща с пълна сила. А граматиката никога не съм я забравяла.

# 592
Дупка до 2-3 месеца - ОК е, никой няма да пита. Но 1 година...
Презумпцията е, че щом си на борсата, то значи си търсиш работа. Стоиш там, защото не си намираш.
Ако говорим за творческа почивка (сабатикъл му викат в някой държави) - ако си на борсата, пак би повдигнало (според мен) някои въпроси....
Сабатикъл въобще не означава творческа почивка. Означава прекратяване на работа по най-различни причини, не за творчество.  Правила съм го преди години. Много е освежаващо. Лошото е само че се губи осигурителен стаж.
Въобще не я приемам тази презумпция за борсата, че трябвало да си търся работа. И то пък чрез АЗ.... Тия колко са неграмотни. Сбъркали ми името с друга жена и ми изпратили неин ваучер за обучение, с всичките ми лични данни. Обяснявам им като на малки деца какво са направили, и не разбират.
Толкова много пари съм платила като осигуровки и данъци, че с най-голямо удоволствие ще си отлежа една година на борсата, но все не ми се случва, не щат да ме уволнят...
Хора, много генерализирате. И тези робски идеи, какво ще каже Босът на интервюто.... тъжно. Хората по света пътуват с месеци и години, обикалят света, забавляват се. Ние тук разсъждаваме като някакви обречени крепостни селяни.
Ако някой на интервю ми нахалства да му обяснявам как и защо не ме е срам да не работя няколко месеца, и това след като ме е одобрил първоначално - директно си казваме довиждане. Аз съм свободен пълнолетен пълноправен човек, ще си живея живота както си искам. И ако покривам изискванията ще ме вземат. Ако нещо не им харесвам - те губят хах, да си намерят друг.
За да не съм голословна - и аз съм доста над 50, миналата година си изкарах супер лятна ваканция 5 месеца без въобще да търся работа. В началото на есента, 25 дни след началото на кандидатстването ми започнах съвсем прилична работа.

# 593
Пари за пътуване може да няма, но борсата определено е възможност да си потърсиш по-добра работа, с която да участваш по-сериозно в солидарните системи. Аз като напуснала по свое желание се наложи да разчитам на златния ММ и добре, че беше той, че с 18 лв дневно не биха ми стигнали и за наема на старата квартира. И със сигурност нямаше да имам такава свобода да си подбирам и обявите.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 20:58 от Нарцùса

# 594
  • София
Тази година напуснах по свое желание. Получавах минимална борса (360 лв. май беше). Очаквах да намеря работа до месец-два и да не ползвам всичките четири месеца борса, на които имах право. Но както казаха и преди мен, за по-хубави позиции и работодатели (и по-високи финансови очаквания) търсенето може да отнеме месеци (в моя случай шест месеца). На интервютата с увереност казвах, че си търся работа, но не на всяка цена, а предпочитам да изчакам, но да намеря моето място, на което да се чувствам добре и полезна и да искам да остана с години. Отсрещната страна винаги приемаше този отговор без проблем и без по-нататъшни подпитвания.

# 595
Между другото днес имах интервю за международна компания. Най-ниската позиция за хора без опит е със стартово заплащане под 1800 лв. без право на хоумофис. Отказах се. И без това не е по моята специалност, но се пробвах само. Нека не си мислим, че само български фирми имат крепостно мислене. В офиса ми направи впечатление как момиче попита дали може да отиде до тоалетната, все едно графикът й се влияе от шефката й. Никак не ми се понрави да питам и аз такова нещо някой шеф...

# 596
А когато си на борса и с малко дете нещата стават още по- весели. От 4 месеца съм на пълна борса и взимам що годе прилично обезщетение. От ден първи си търся работа, но имам спокойствието да избирам внимателно. Имам малко дете и когато стане въпрос за деца на интервю ми е ясно, че няма да съм одобрена. И не съм. Там където ме устройва локацията и работно време например, заплащането е ниско. Там където заплащането бива, работното време не ме устройва. Онзи ден ме одобриха за работа с примамливо работно време ( ще мога спокойно да взимам детето от детска градина), но със заплащане малко над обезщетението, което взимам в момента. Няма проблем за болнични ( поне така казаха) , отпуската е повече , локацията е горе- долу удобна. Самата работа е добре според мен, но това ниско заплащане ме кара да се колебая.
От друга страна не е сигурно дали, след като свърши обезщетението ще намеря отново работа с такова работно време  и не знам какво да правя. Иначе отпочинах , спокойно си гледам детето, когато се налага, не бързам, не мисля кой ще я гледа когато е болна - идилия.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 00:24 от Candy-Girl

# 597
Много сериозен двоен аршин има. Никога не можеш да споменеш на интервю, че причината да искаш да се прехвърлиш от фирма х във фирма у, е че вторите дават повече пари. И няма никакво значение, че от фирма у много добре знаят за какво иде реч и че това да дават някой лев отгоре си е тяхна стратегия да привличат кандидати. Сядате на интервюто и почвате да се лъжете как причините са, че някой търсел развитие, че е зациклил, и не знам какви глупости. Ако слуша някой отстрани, ще излезе, че всички са яко над нещата и парите са последното, което ги интересува.

Ако обаче някой си е направил почивка една година и подаде св, реакцията е "ауу, тоя няма да го наемем, защото явно си има доходи и само заради едни пари няма да стои и да търпи всичко при нас". Търси се някой, който не може да си позволи и един ден да е без работа, защото е до ушите в заеми, кредити, или защото си финансира стандарт на живот, с който не е съгласен да се раздели. Защото при него морковчето с парите работи. Обаче на другия няма да му кажат в прав текст защо не го наемат, а ще седнат да му обясняват как след само 1 година си е изпозабравил всичките умения и едва ли не се налага да почва от нулата. Да бе.

# 598
Не е само двоен, ами троен и четворен. Навремето като си търсех работа - не съм била достатъчно квалифицирана, сега като си търся работа - твърде съм квалифицирана. Орязах повечето неща от cv-то си, но няма как да скрия последните 15г. Проблемът е, че съм на ръководна позиция, а вече не искам, търся по-безотговорна, дори не толкова платена работа. Накрая ще изкарам още една допълнителна квалификация и ще стана учител, от години го искам, но все ме разубеждават.

# 599
От моя опит,  някои recruiters се заяждат за дупки и още как. Аз имам само един месец дупка и голямо заяждане падна с едно девойче от Астреа.  Други не са правили проблем.  Явно е до начин на мислене.

На последното интервю споделих, че част от желанието да премина към тях е и заради търсене на по-добри финансови условия.  Дано не съм сгрешила 🤯Не ме бива да лъжа по интервюта, а може би трябва

Общи условия

Активация на акаунт