Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 25 390
  • 788
  •   1
Отговори
# 600
Проблемът е, че съм на ръководна позиция, а вече не искам, търся по-безотговорна, дори не толкова платена работа. Накрая ще изкарам още една допълнителна квалификация и ще стана учител, от години го искам, но все ме разубеждават.

Искаш по-безотговорна работа и затова обмисляш да станеш учител? По-добре наистина послушай твоите познати и не го причинявай на децата и на себе си.

# 601
От моя опит,  някои recruiters се заяждат за дупки и още как. Аз имам само един месец дупка и голямо заяждане падна с едно девойче от Астреа.  Други не са правили проблем.  Явно е до начин на мислене.

Като се заядат, ставам и си заминавам. Айде, хич не ми е....

Преди години така в една агенция ме разпитва за всяка една работа - ама, защо си напуснала, ама какво прави двата месеца преди другата работа....и не приема "Защото така прецених" за отговор. Конкретна причина трябвало.....еййй, как ми излази по нервите. Ама тогава съм била млада и зелена и се притеснявах да ѝ отговаря, както за служава на таз госпожа.

# 602
Аз за "безотговорната работа" го разбрах, че жената просто повече не иска да е ръководен кадър, а не че не е отговорно и важно да се работи с деца. Аз съм била две години на ръководна длъжност преди двадесет години и повече не искам, но това не значи, че не желая хоризонтално развитие, че ме мързи, пък дори съм готова и на овъртайм понякога. Просто прецених, че ще съм по-полезна другаде. Имам няколко приятелки, които на по-сериозна възраст се преквалифицираха за учителки, даже с по-голямо желание работят с децата, от някои, които пък това са го искали и завършили като първо висше. И няма нищо лошо, работим едни 40-45 години от живота си, ако сме направили един избор като млади и е бил правилен за момента, не е задължително да е за цял живот.

# 603
Не е само двоен, ами троен и четворен. Навремето като си търсех работа - не съм била достатъчно квалифицирана, сега като си търся работа - твърде съм квалифицирана. Орязах повечето неща от cv-то си, но няма как да скрия последните 15г. Проблемът е, че съм на ръководна позиция, а вече не искам, търся по-безотговорна, дори не толкова платена работа. Накрая ще изкарам още една допълнителна квалификация и ще стана учител, от години го искам, но все ме разубеждават.
Това все едно аз съм го писала. Крия образование, преименувам позиции да не изглеждат толкова “високи”. За щастие някак успях да смъкна ранка по някакво лудо стечение на обстоятелствата.
За борсата - ако си квалифициран човек с умения, които трябва да се поддържат непрекъснато, няма да се чувстваш комфортно да си лежиш на борсата. А за търсенето на работа веднага или след почивка - нали знаете какво казват за женитбата. Ако кандидатът е добър - време е, ако не е - рано е. И с работата така. Аз знам, че на човек до главата може да му дойде какво ли не. Как ще реагира - ами според моментното си състояние. Аз не обичам да харча пари, които нямам и обичам сметките ми да са пълни. Не знам кога ще се случи нещо, което да ме остави трайно безработна или близък да има нужда от средства за лечение да речем. Обичам да имам комфорт в живота си, но все пак има граници до къде да се раздавам в работата. С годините спокойствието е все по-важно. Затова постоянно и стабилно седя на работа без ненужни почивки.

# 604
  • София
Аз се отказвам. Няма смисъл.

Целта на темата е не да разберем колко сме велики и как гадните изедници работодатели трябва да ни бият с пачки, а как да е полезно едно такова лошо стечение на обстоятелствата. Тук говорим за морал, който всеки разбира различно, спрямо собствените си критерии.

Колкото и да не ни харесва, все още работодателите са силната страна.  А си имаме и поговорка - който плаща, той поръчва музиката. Вие, разбира се, сте напълно в правото си да не приемате нещо, което не ви харесва - живеем в свободна страна.

# 605
Аз за "безотговорната работа" го разбрах, че жената просто повече не иска да е ръководен кадър, а не че не е отговорно и важно да се работи с деца.

Сигурно е така, но това което аз имам предвид е че с децата пак ръководиш и същевременно отговаряш изцяло за живота и здравето им, също и за резултатите които постигат, а като управляваш възрастни си отговорен само за работата им и донякъде за резултатите, останалото е тяхна грижа. Работата с деца е много различна от тази с възрастни и в никой случай не е по-лесна.

# 606
  • Melmak
Разбирам, че доста се лъже на интервюта, явно и от двете страни. Работодателите крият някои аспекти от работата и кофти колективи, кандидатите се чудят какво да излъжат, за да не кажат, че идват за повече пари.

Нормално е работодателят да иска най-подходящия кадър за компанията си. Абсолютно винаги питам за бъдещо кариерно развитие. Бях говорила преди много време беше, с една чр-ка. Обясни ми за позицията, каза, че не предвижда никакво развитие. Още по телефона й благодарих. Не е за мен, административна скучна работа в голяма компания. Просто нямаше смисъл да си губим времето. Може да е идеална позиция за кандидат, който иска да идва в 9 да си тръгва в 6, да си прави едно и също дълго време и да няма аспирации за повече. Идеално, хора всякакви!

# 607
Малките деца са по-кротки май, но от 3-4 клас ще ти вземат здравето. Нема уважение, нема стил, нема финес, както пишеше в една книга на Пратчет. Помисли си.

# 608
Време беше и в тая тема да се споменат учителите... лесна е тяхната, вие нищо не разбирате Joy

# 609
Слънчезара, едва ли някой казва, че всички работодатели са изедници. Не знам дали се припознаваш в някои от примерите описващи събирателно работодателите и тяхното поведение в процеса и затова така реагираш, но не трябва. Няма нищо лично към теб. Аз съм от хората, които оценяват положително много от нещата, които си споделяла за себе си като ръководител и наемащ. Просто не се съгласих донякъде с тезата ти, защото както вече описах оказах се от другата страна - имах влошено здраве, бях под огромно напрежение, неуверена, просто неготова за следваща работа веднага. Направила съм избор тогава към онзи момент и е минало заминало, имам дупка 1 година, няма връщане назад.  
Понеже пишеш, че идеята е как едно лошо стечение може да се обърне в полезно, ще ми е интересно да чуя мнение от работодател. Трябва да поскрия част от истината ли? Или да лъжа? Не искам да мисля, че едва ли не никакви обяснения не минават и съм обречена.  Не съм супер тесен специалист, който за 1 година да изостане от развитието на конкретна сфера. Но когато работя съм усърдна, кооперативна и се раздавам на макс. Това не се губи мисля.

# 610
Проблемът е, че съм на ръководна позиция, а вече не искам
От моя опит е много, много трудно. Точно с това се боря и аз последните години. Не съм сменяла фирмата, защото по принцип си ми харесва там, но наистина ми е много трудно. Знам, че ако реша да сменям фирмата ще имам същия проблем. Нито има как, нито искам да крия какво съм правила. Започнах и аз да се замислям за преквалификация.

# 611
в момента си патя от работодател, който го е страх да не му напуснат няколко човека и ги търпи вместо да ги изгони
развалят дисциплината, организацията и мотивацията
ама айде, нека работодателят да е силната страна
толкова да няма хора никога не е било, и аз от тия с 25 год ходене на работа

# 612
Няма хора, понеже заплатите, които се предлагат са ниски. Предложете двойна заплата, веднага ще има кандидати.
При положение, че почти всичко е на почти двойни  цени от миналата година, не виждам как някой ще се навие на заплатата, която е предлагана миналата година. Засега стоят хората, на които не им се мести и търпят ниските заплати, но и това ще почне лека полека да се променя . Може да не е чак за двойна заплата, но поне +30%

# 613
Интересно, а моите наблюдения са, че в момента дори има повече кандидати от свободни места, до степен, работодателите да предлагат по-ниски заплати. Също друг феномен - предизвестията от три месеца стандартно станаха по месец, че да могат да те освободят по-лесно.

# 614
Кандидати има за началнически длъжности, за другите няма.

Общи условия

Активация на акаунт