Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 25 383
  • 788
  •   1
Отговори
# 615
Та, много ми трябва предизвестие от 3 месеца..... един е достатъчно.

# 616
Аз категорично предпочитам предизвестие от 1 месец, ако реша да си сменям работата няма кой работодател да ме чака три месеца, толкова чакат само много ценни специалисти. Иначе, ако търсиш каквато и да е работа има в изобилие, за работници в два големи завода в нашия край бусчетата си събират хора за интервюта директно от спирките на градския транспорт и мен са ме канили. За съжаление за момента нямам възможност да работя на смени, иначе условията в тях хич не са зле, аз бих работила такава работа. За работа, каквато в момента си търся, определено положението е доста по-зле от пролетта, а аз не търся работа за началник.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 19:35 от lyatno vreme

# 617
Здравейте, имам следното питане:

Когато в трудовия договор е упоменато, че сте на 40 часова работна седмица, работодателят има ли право да ви кара да работите допълнително след 8-я работен час за деня? Прилагам цитат от договора:
"Работното време на смените е по график, като общата продължителност на работното време на работника за всяка календарна седмица ще бъде 40 часа. На основание на чл. 142 от кодекса на труда, страните се споразумяват, че работното време ще бъде изчислявано сумирано."

Легално ли е според договора човека да бъде задължаван да остава след 8-я час да си довършва работата? Ако всеки ден остава по някакво време допълнително, в края на седмицата ще има над 40 работни часа.

На основанието на този член трябва ли после да има някакво приравняване?
Трябва ли да бъде заплатено извънредното оставане?

Благодаря!

# 618
  • Бургас
Ами прочети какво казва цитирания чл.142 от КТ. Ако не се лъжа, при сумарно отчитане на работното време, на определен период се прави изравняване и ако надвишаваш часовете, разликата се доплаща.

# 619
Това, че не пише изрично 8-часов работен ден, а график и сумарно изравняване, ми звучи като точно да може някои дни да сте над 8 часа, други под, но сумарно седмицата да е 40 часа. Но не съм чела въпросния член да уточня.

# 620
Точно на сумарно си и твоето се изчислява на седмица. И аз съм на такова, но моето се изчислява на тримесечие. Ако часовете са надвишени, разликата се плаща.

# 621
  • Melmak
Зависи дали си на сумарно изчисляване.

Тогава не се гледа дали днес имаш 8 часа, утре 6 часа и в други ден 10 часа, а се гледа на определен период дали излизат часовете. Най-често три месеца е този период, но може и на шест месеца. Вече зависи и празнични, почивни дни и т.н.

# 622
Благодаря за отговорите.
Човекът, за когото става въпрос работи на редовна смяна от 10:00 до 19:00 часа (понеделник-петък). Но специално работното време (от колко до колко е) не е посочено в трудовия договор. Затова ми се стори странно да го карат да работи извънредно, без това да бъде допълнително отчетено някъде, най-вече при положение, че е споменато, че работната му седмица ще си е 40 часа. Системата им на работа по дефолт си показва 8 часов работен ден, и никъде не може да се проследи дали е работил извънредно и колко време отгоре е работил над тези 40 часа на седмица.

# 623
Ама на мен ми мирише, че изобщо няма някой да седне да изчислява часовете. Какво пише в договора… 😃😃😃 Много неща може да пише, но те да не се спазват. Ако се заплащаха извънредните часове, това щеше да се каже на интервюто. Но ми се струва, че тези оувъртайм часове са си гратис от работника за фирмата.

# 624
  • Melmak
А да не би да не знае питащия какво е сумарно изчисляване?

# 625
Обедната почивка не влиза в работното време. Ако има 1 ч. такава, значи му е точно. Остава ли след 19 ч.?

# 626
Ако работи от 10 до 19 всичко е точно. Ако остава след 19 - работи извънредно. Понякога може да се случи човек да доработи, но не трябва да е практика. Струва ми се, че с това работно време става дума за магазин и може би го карат да работи докато има клиенти.

# 627
40 часова работна седмица просто означава че е назначен на пълен работен ден, а не примерно на половин щат, тогава би пишело 20 часа. От там нататък вече могат различни варианти да са.
Сумарно изчисляване и работа на график не изискват в договора да пише точно от колко до колко се работи, нито пък че все ще е едно и също. Конкретните смени могат и само във вътрешен правилник да са вписани.
И пак евентуално надработено трябва да се отчита по някакъв начин. Дали се чекират на влизане и излизане, дали прекият ръководител отчита изработените часове за месеца, все някак се вписва изработеното - те как да изчисляват иначе дали служителят си е направил часовете за които му плащат? Изравняването може и да не е всеки месец, може примерно на 3 месеца, че дали не позволяваха наредбите и до 6 месеца.
Тук няма как да знаем на това конкретно място как са им нещата, трябва въпросният човек да си го установи щом до сега не е.

# 628
  • тук-там
Да не забравяме и ненормираното работно време.....

# 629
Системата им на работа по дефолт си показва 8 часов работен ден, и никъде не може да се проследи дали е работил извънредно и колко време отгоре е работил над тези 40 часа на седмица.
Мен това би ме притеснило. Сигурно ли е, че няма как да се отчете извънредното? Защото ако няма, все тая дали работи извънредно - по документи не го прави и разчита на устна договорка да бъде компенсиран.

Общи условия

Активация на акаунт