Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 25 383
  • 788
  •   1
Отговори
# 630
Карали ли са го досега да остава след 19 часа, на какъв период му се сумират часовете и взел ли е някаква заплата, за да е сигурен, че наистина не се отчитат? Или просто си е прочел договора и се е паникьосал?

# 631
Здравейте. Как бихте подходили при кандидатствания за работа, ако единствената налична паспортна снимка е на 5-6 години? Няма осезаема промяна във външния ми вид /цвят или прическа на косата, мигли и подобни/ освен, че сега съм с диоптрични очила, а на снимката не. Но все пак поне малко съм се променила и  ще си личи разликата.
Бихте оставили без снимка? Или със старата? Или ще направите нова? Какви са актуалните тенденции? Въпросът важи  иза СВ и за Линкдин. Благодаря.

# 632
  • София
Аз съм работила с точно такова работно време - 10-7 и точно по този член, засичането/изравняването на часовете се правеше на 3 месеца. Няма обаче такъв филм “трябва да ги плати”. Трябва да компенсира работника, но не е задължително да ги плаща. Т.е. Дават му се почивни дни. Давам конкретен пример: бях в командировка извън страната, 3.3 беше в този период. Аз си работих в този ден, а бях компенсирана с този ден като почивен след това. За да се случва всичко това обаче, процесът по регистриране за начало и край на работния ден трябва да съществува. Начини има най-различни, всяка фирма си избира своя, но да няма никакъв, не е възможно.

По горния въпрос за снимката - или нова, или без. Това е твърде стара снимка, неписано правило е да се ползва снимка, не по-стара от 3 г. И тази снимка би било добре да бъде професионално направена, не паспортна, не селфи. Когато е такава, то си личи. Ние сме инвестирали 300лв в такива снимки. Да, това е инвестиция.

# 633
  • Melmak
Мис, аз вече не слагам снимка.

# 634
За снимката, детето ми я направи с телефона. Повечето ми познати слагат такива, не ходят специално във фото. Знам, че не е задължително, но аз предпочитам да има, да знаят, че не съм 30 годишна и да не останат неприятно изненадани на интервюто. Не че от стажа, не може да си сметнат горе-долу годините.

# 635
За момента няма къде да въвежда и да се отчита, че е стоял извънредно.
Взел е заплата, там всичко изглежда коректно.
Преди няколко дни са му заявили, че ако се наложи, трябва да остава допълнително да работи, за да свърши дадената възложена задача - това може да са 10 минути, но може и да са 30 (преди да му свърши смяната), но не са споменали нищо за евентуално допълнително заплащане, или дали това по някакъв друг начин ще бъде компенсирано (ако започне да се случва доста често).
Най-вероятно ще проведе разговор, за да се доизяснят тези неясноти, и ще видим как ще се развият нещата.
Благодаря още веднъж на всички за отговорите!

# 636
  • София
За снимката, детето ми я направи с телефона. Повечето ми познати слагат такива, не ходят специално във фото. Знам, че не е задължително, но аз предпочитам да има, да знаят, че не съм 30 годишна и да не останат неприятно изненадани на интервюто. Не че от стажа, не може да си сметнат горе-долу годините.
Не казвам, че това не е масовата практика. Но това определено е един детайл, който би ви отличил от пръв поглед. Също така визирам и кандидатстване за високи позиции, ясно е, че за работник на поточна линия, това няма никога да стане.

# 637
Това със снимките в СВтата... все още са често срещани обяви на които изрично пише в края че ще разглеждат само такива със снимка. Не става дума за работа която е с клиенти, че да искат да отсеят някой според тях не достатъчно представителен. Нито пък за огромни компании дето им кандидатстват по стотици и без снимки не могат ги оправиха. Малоумно е.
Дори и за ниска позиция, ако ще има снимка бива да е поне някаква що-годе сериозна и да е актуална. Нагледах се миналото лято на СВта на млади момиченца, снимките им същите дето си ги качват по социалните медии, ако ме разбирате. Със съответното облекло и с грим, достатъчен за цялата компания, за филтрите да не отварям дума че почти никоя не познах като се появи лично.

# 638
Без снимка кандидатствах. И без лични подробности - възраст, семейно положение, деца и пр.
На онлайн интервютата се видяхме, за какво им е снимка...

# 639
Да, и аз не пиша лични детайли никога. Иначе длъжностите, за които бих кандидатствала, няма да предполагат директна работа с клиенти. Иначе нямам притеснение от външния си вид, изглеждам нормално. Просто нямам подходяща актуална снимка а и не съм много фотогенична, не ми се ходи да се снимам честно казано и съм склонна да я пропусна, вместо да слагам стара или снимана със селфи камерата. Това се чудех дали може да се счита за минус липсата на снимка, ако позициите са само бек офис. Ясно, че зависи от компания, да кажем ако говорим за големи "културни" такива. Горе долу се ориентирах от мненията ви, благодаря.
П.П. Вероятно в линкдин е по-приемливо да се сложи снимка дори не баж паспортен тип, просто прилична, за там може би ще измисля някоя.

# 640
Моята е със селфи камерата, обаче голямо нагласяване падна. Честно казано, смятам, че е съвсем прилична, не съм правила физиономии, все едно предлагам специални услуги, съвсем нормална човешка снимка, никакви филтри няма, даже светлината не съм коригирала. Още по-честно казано смятам, че огромната част от хората нямат никакъв усет за снимане за такива случаи и затова снимките им са, все едно предлагат специални услуги (жените) или ще те набият с бокс и бухалка (мъжете), минати през амнайсе филтъра.

# 641
Ще споделя моят опит със СВ-тата със снимка или не. Виждала съм всякакви неподходящи- в далеч план в цял ръст, сред палмичките, на плажа, какви ли фонове. Даже и двойки, да се чудиш кой точно кандидатства. Предизвиквали са смях и ужас. НО… по-добре лоша снимка, отколкото изобщо, при обикновени позиции, офисна работа. Такива СВ без снимка ги бутаме настрани и прибягваме в краен случай. Чиста психология. Какво има да се крие един човек, като така или иначе ще се видим? В някои случаи по снимката си припомням как това е второ кандидатстване на някой. Някакси се подготвяш предварително за това, какво очакваш насреща. Случвало ми се е да дойде човек с доста лоша визия/ недъг и някакси при вида правя гримаса, която не можеш да скриеш и по-този начин обиждаш кандидата. Такива ми ти разсъждения …

# 642
  • Somewhere far away
Според мен снимката изобщо не трябва да е задължителна и не трябва да е определяща. СВ -то е резюме , в кооето пише какво можеш, какво си учил и описва какво си работил, какви знания и умения имаш,  а не конкурс за красота.
Ако по снимка ще се избираме, то тогава по -добре да не работим  заедно.

# 643
Ще споделя моят опит със СВ-тата със снимка или не. Виждала съм всякакви неподходящи- в далеч план в цял ръст, сред палмичките, на плажа, какви ли фонове. Даже и двойки, да се чудиш кой точно кандидатства. Предизвиквали са смях и ужас. НО… по-добре лоша снимка, отколкото изобщо, при обикновени позиции, офисна работа. Такива СВ без снимка ги бутаме настрани и прибягваме в краен случай. Чиста психология. Какво има да се крие един човек, като така или иначе ще се видим? В някои случаи по снимката си припомням как това е второ кандидатстване на някой. Някакси се подготвяш предварително за това, какво очакваш насреща. Случвало ми се е да дойде човек с доста лоша визия/ недъг и някакси при вида правя гримаса, която не можеш да скриеш и по-този начин обиждаш кандидата. Такива ми ти разсъждения …
Изобщо не става дума за "криене" - както каза, така или иначе пускам СВ с идеята да се срещнем с тия хора и евентуално и да работим заедно. Но и психологичният елемент го има и в това че човек несъзнателно отсява и по това кой какво впечатление му е направил на външен вид, колкото и да подскочат ей сега всички в темата как те не са такива и не избират по такива симпатии. То дори не е съзнателно в повечето случаи, но в някаква степен го има.
Някои грам не сме фотогенични, ако разчитам на някого да стана симпатична от снимка, ще си умра безработна... Да не говорим че повечето хора не са склонни да отделят средства за професионална фотосесия, само за да впечатлят някого който подбира по снимките в СВтата. Да не забравяме какви са масовите доходи у нас и какви са длъжностите за които една голяма част кандидатстват.
Виждала съм обяви дори за хигиенистка с това прословуто изречение накрая че СВта без снимка нямало да се разглеждат Grinning

# 644
  • Melmak
Аз мисля, че може човек сам да си направи снимка и вкъщи, просто фона да е еднороден и приличен. Преди сме си правили с мм снимки на кадастрон от книжарницата. Лепваш го на стената да е еднороден фона и готово. След това цъкваш другия със задната камера и така все някоя от 50 снимки ще стане. Това говоря за обикновена офисна работа.

Аз имам снимка в линкд ин, ако някой толкова иска да ме гледа, ще ме види. 😁

Общи условия

Активация на акаунт