Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 25 383
  • 788
  •   1
Отговори
# 645
Винаги съм слагала прилична снимка паспортен формат (като тези на личните документи) честно казано от темата разбирам, че има хора, които биха сложили снимка в цял ръст или селфи снимка, или пред фото тапет на CV . Обяви на които, пише, че снимката е задължителна, обаче и на мен са ни подозрителни. Аз слагам един вид да не заблудя хората, че съм някоя "голяма хубавица" и да ги разочаровам на интервюто, но идеята да ме задължават да го правя, не ми допада.

# 646
Според мен снимката изобщо не трябва да е задължителна и не трябва да е определяща. СВ -то е резюме , в кооето пише какво можеш, какво си учил и описва какво си работил, какви знания и умения имаш,  а не конкурс за красота.
Ако по снимка ще се избираме, то тогава по -добре да не работим  заедно.

Точно. Ако кандидатствам за фотомодел или телевизионен водещ разбираемо, ама за офис сътрудник - точно никак ? Кастинг за любовница на шефа ли правим или търсим служител?

И със синът ми сме си говорили и той е категоричен - никакви снимки и възраст в cv - това е предпоставка за предварителна дискриминация по възраст и външен вид.

Не съм някой караконджул, но не съм и Памела Андерсън, образно казано.

# 647
Колкото и да не ни харесва, дискриминация  ще има винаги, дали по пол, възраст или външен вид.
Точно, когато има снимка, поне знаеш че с тази предварителна отсявка, ще си спестите взаимно  времето. Иначе тук сме си говорили и за облеклото, с което се явяват кандидатите. Същата работа. По дрехите посрещат, по акъла изпращат.
Може пък мисленето ми да е такова, защото съм симпатична и това винаги ми е печелило интервюта. Smile

# 648
Ако съзнателно или подсъзнателно дискриминират по външен вид, то това могат да го направят и на самото интервю. Честно казано предпочитам, ако ще ме дискриминират по този показател, да е още по документи, а не да ми губят времето с интервюта.

# 649
Напълно съм съгласна. Няма смисъл да си губим времето взаимно.

# 650
  • Mars Hotel
На мен ми се струва точно толкова дискриминативно да отсяваш хора по снимката им, колкото и да буташ настрани хората без снимка. Много непрофесионално, никаква психология не е това, а просто повърхностно. В развитите страни масово се кандидатства без снимка, точно за да се ограничи дискриминацията и да се канят на интервю кандидати според опита и уменията им само.

# 651
Моите наблюдения са, че и най-смачканият и неугледен и некадърен мъж има по-големи шансове от жена над 50 с опит и знания. Много се гледа визия при жените, просто няма как да се направя, че не го знам и виждам.

# 652
По принцип не ми се иска да слагам снимка, защото чета и слушам коментарите за снимките. И аз самата правя коментари. Като гледаш на хартия, пò не си сдържаш мислите. Наживо, особено ако сте повече интврвюиращи, някак принуждава към спестяване на коментари след интервюто този как е изглеждал.

# 653
  • Melmak
Не ми се иска някой да ме отхвърля, само защото нямам снимка. В някои държави е забранено да се слага снимка, за да не се дискриминира никой. Не се притеснявам от външния си вид, нито дали съм фотогенична, дали не. Просто ако външния ми вид е толкова важен да съм на офисна работа без преки срещи с клиенти, то в такава фирма явно ценностите ни се разминават.

Разбирам, че някои хора яко се излагат със снимки от дискотеки, палми, цял ръст и подобни. Това също говори за кандидата, както ако има правописни грешки в св-то.

# 654
  • Mars Hotel
Излагането не е обвързано със снимка, така е. Преди години правех интервюта за офис на фирмата, в която работех, във Варна. Имахме интервю с девойка, която на снимката на CV-то си изглеждаше професионално и представително. Това не попречи на момичето да дойде на интервюто директно от плажа - с мокра коса и джапанки.

# 655
  • София
Винаги ми е било все едно има или няма снимка кандидата. Със сигурност по-добре без, отколкото неподходяща.
Чета внимателно CV-то, ако е професионално написано, ако има нужния опит - все ми е таз как изглежда.

По-важно ми е как се държи на интервюто, как общува, хигиенни навици, доколкото са видими онлайн Simple Smile
Разбира се, от най-първостепенна важност е да е подготвен.

Една смешна случка: CV със снимка. На снимката - младо момче. Кандидатства се за стажантска позиция. Решаваме да дадем шанс. И на интервюто се появи плешив чичак шкембелия, ние в шок. Питахме го това негова снимка ли е, каза да, ама от бала. Отдавна било. ЧР му каза, че малко се е попроменил, извиняваме се, ама не сме могли да го познаем. Впоследствие се оказа, че нищо в CV-то не беше вярно, не се справи и не ни е колега.

# 656
  • София
Не слагам на CV снимки.
В linkedin имам професионална, но лично направена. Както вече са посочили - кадастрон. Статив, срещу светлината и мината в lightroom.
Според мен е напълно приличаща на тази, която ти правят във фотото, но имаш спокойствието на собствения си дом и избора да видиш на коя най- добре си излязъл. Можеш и да се усмихнеш леко, което във фото не ти дават обикновено.

Снимките за дипломата ми също са така и много се харесвам там.

# 657
Скрит текст:
Винаги ми е било все едно има или няма снимка кандидата. Със сигурност по-добре без, отколкото неподходяща.
Чета внимателно CV-то, ако е професионално написано, ако има нужния опит - все ми е таз как изглежда.

По-важно ми е как се държи на интервюто, как общува, хигиенни навици, доколкото са видими онлайн Simple Smile
Разбира се, от най-първостепенна важност е да е подготвен.

Една смешна случка: CV със снимка. На снимката - младо момче. Кандидатства се за стажантска позиция. Решаваме да дадем шанс. И на интервюто се появи плешив чичак шкембелия, ние в шок. Питахме го това негова снимка ли е, каза да, ама от бала. Отдавна било. ЧР му каза, че малко се е попроменил, извиняваме се, ама не сме могли да го познаем. Впоследствие се оказа, че нищо в CV-то не беше вярно, не се справи и не ни е колега.
Снимка от бала не бива, независимо колко скоро или отдавна е било... тези току-що завършилите също е трудно да ги познаеш от такива снимки Grinning

# 658
Ако знаеш колко CV-та на 40+ годишни със снимка от бала съм виждал... Предимно жени го правят това по моя опит.
Даже HR-ката в едната работа, профилната ѝ снимка в системата беше на поне 10 години и с доста грим, никой не успяваше да я разпознае.

# 659
Тази система ви е била вътрешна, за там общо взето все тая, колкото и да не е най-добрата идея. Ама за някой дето тепърва ще се запознавате да започнеш с такова впечатление...

Общи условия

Активация на акаунт