Пиете ли чай?

• 13 803
  • 198
  •   1
Отговори
# 165
Обичам чай и пия целогодишно. Ритуал ми е на работа с идването да си приготвя чаша ментов, той ми е най-любим. Предпочитам билкови, може би защото съм родена баш на билкарския ден.  Бера задължително на рождения си ден билки, които суша и прибирам в хартиен плик.
От България задължително се запасявам с липов, от един специализиран магазин за билки.
Суша и смокинови листа, които слагам в билковите чайове, придават много приятен аромат.
Черен не харесвам, зелен понякога пия, но с някаква добавка на билка.
Приготвям ги като запарка, но както сте писали по-горе, някои си изискват и варене, като шипките например.
На терасата винаги имам сандъче с билки, които ако оцелеят до есента, суша и прибирам. Смеси си правя сама, на око и според предпочитанията ми. Сладък корен не понасям и избягвам всячески.

# 166
От къде мога да си купя изсушена липа?

От магазини за чай/ билки/ подправки.
Ако имаш някой пазар наблизо- разгледай внимателно какви магазинчета има на него.

# 167
  • София
И по сергиите продават по пазарите... Има и по магазините в пликове, някои доста пресни и ароматни. По билкарски магазини със сигурност.

# 168
Помните ли попарата,която бабите ни правеха? Сетих се че когато нямаше мляко,баба слагаше чай и някак си се получаваше вкусна. Разбира се със сирене и захар. А чаят не беше истински,а от шипка или друг плод:

https://www.samvkuhnyata.com/recipe/73/popara-ss-sirene-i-maslo

# 169
Попара така и не проядох, но баба ми и дядо ми ако я правеха с чай, беше точно с липов.

# 170
  • София
Аз с мляко никога не съм яла, само с чай, билков, смес, тип утро, алпинист, планински или подобен, със захар, сирене и масло и до ден днешен като съм болна обичам със сухари.

# 171
Във Франция пък обичат да топят кроасан в чашата с какао или там каквото харесва конкретния французин...

# 172
Попара със сирене, хляб и липов чай си е класика в жанра! И малко масълце и захар, разбира се.

# 173
  • София
Попара с чай обичам, както и "неистински" - т.е. билков.
Даже попарата с мляко ми е лигава и не я харесвам на вкус, докато с чай и масълце много се тачи у дома, особено с домашно хлебче, минало преди това през скарата и прясно сиренце.

# 174
  • Между гори и планини
Попарата я открих с малкият ми син - сухар, билков чай, сирене и масло. Къде ме върнахте 😊

# 175
И аз не съм яла попара от 20 години, а може и повече да са, но  сега покрай малкия си ги припомних тези неща. Без да искам повдигнах темата в търсене на домашно бран липов цвят, в Бургас не знам къде има билкови магазини за да купя. До сега винаги съм събирала билките от Котелския балкан, но тази година не успях нищо да събера. Останаха само шипките, дано поне тях да ги сваря октомври месец да набера.

# 176
  • под тепетата
Шипките започнаха да червенеят вече, но по нашите места почти няма глог. Друга година са обсипани храстчетата. Иначе мента, лайка, смокинови листа, салвия набрах и изсуших доволно. Пия чай вместо вода зимно време. За кеф - с мед, лимон и ром, вместо вода - чист.

# 177
Аз много харесвам чая от липа, бял бъз и мента, лично набрани и изсушени от мен.

# 178
Смокиновите листа кога ги берете ?

# 179
В края на лятото бера смокинови листа.

Общи условия

Активация на акаунт