КОЛЕДА 2024/2025

• 109 950
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 735

Здравейте,чета Ви с интерес,много рядко пиша,но мисля че няма към кой друг да си отправя питането и да получа най-добрия съвет.Мисля да направя айсинг в няколко цвята,да го сложа в шишенца за декорация и утре да украся меденки с него.Въпросът ми е мога ли да го съхраня до Коледа,тъй като племеницата ми иска заедно да правим сладки и ще и бъде интересно да ги украсим?Благодаря предварително!Страхотни неща виждам в тази тема,браво на всички!

Моят съвет е, да го сложите в малки найлонови пликчета ( най-добре тези, които за за замразяване) и преди използване да го разбъркате отново, иначе половината ще остане по шишенцата и трудно ще го извадите, освен ако не е много рядък. Айсинга издържа поне седмица  в хладилника  но ако искате може и са го замразите. Но както писах, за да остане гладък е важно да се разбърка добре отново. Иначе оставянето на оцветен  айсинг в хладилника е чудесна опция, ако искате цветовете да станат по-наситени. Това много помага.
Благодаря!

# 736
  • In transit
Здравейте! Какви красоти правите само! Вдъхновение сте голямо. Аз ще започвам с рохлички от тази седмица, меденки и се колебая - линцери, шоколадовите полумесеци или шприцованите бисквити с карамел на Мики.
За последните имам въпрос обаче - моят блендер е нутрибулет - като се блендира изстиналия карамел с печените ядки не се ли надира купата?
Миналата година изхвърлих една, защото от препечени крутони от хляб с квас се надра жестоко… та да знам дали да рискувам с пралина и ядките…
Ако ти е пластмасова купата е възможно да се надере, но това са само предположения. Ако уреда ти може да смила лед, например, не би трябвало да е проблем.

Роца, благодаря ти.

Наталина, шапка ти свалям. Твоите меденки за в изложбена зала, не за ядене. Аз поне не бих могла да ям такава красота! Heart Eyes

Като ви гледам какви сте пъргави, почти ми дойде музата да почвам и аз. Утре ще отчета какво съм свършила. Blush

# 737
  • под тепетата
Да, меденките на natalina не бих се осмелила да ги ям!
G.D., разкошни са! А с тез финландските направо ме уцели в сърцето! Дай рецепта, моля! Какво е червеничкото на брауниса ? Ако щеш ми се смей, на годжи бери ми заприлича Smile

# 738
Да, меденките на natalina не бих се осмелила да ги ям!
G.D., разкошни са! А с тез финландските направо ме уцели в сърцето! Дай рецепта, моля! Какво е червеничкото на брауниса ? Ако щеш ми се смей, на годжи бери ми заприлича Smile
Малинки са, Билянка. Сушени малини слагам .сега ви  снимам двата вида :

И последно за днес:

Нескопосано оформям, но пък компенсирам с вкус . У дома всички много се харесват . Оставих си едно тесто в хладилника, утре вечер ще се занимавам с него , дано до тогава ми мине гърба . Имам идея зА минищолени, боровинка с бял шоколад и портокалови с чипс . Колебая се за алфа хорес и спекулус . Тях  ще ги решавам  другия понеделник, когато съм в отпуска .

# 739
  • под тепетата
За догодина ще си я скрадна идеята, ако не изсуша годжита, G.D.! Благодаря за финландските! Много ми харесаха, но все не намирам време. Тази година и домашни смокини има сушени, та се надявам да стигна до тях. Ще си разпечатам рецептата.
Някой назад питаше за ароматизиране с портокал , ето есенция
https://www.zoya.bg/%D0%95%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-% … %D0%BB%D0%BE.8841
1000 islands, респект!

# 740
  • нейде там, където ....
Засега имам спекулатиус, не за Коледа, а за отклоняване на вниманието от другите,когато ги направя.

Планираните са меденките на Джули, ванилени рохлички, напукани какаови сладки, забравени сладки и лимонови венчета + шоколадови полумесеци, ако намеря рецептите. Някои ще станат за Коледа, други сигурно за Нова Година. А, и торти ше има. Благодаря за рецептите и идеите за оформлението на пънчетата!

# 741
  • In transit
За догодина ще си я скрадна идеята, ако не изсуша годжита, G.D.! Благодаря за финландските! Много ми харесаха, но все не намирам време. Тази година и домашни смокини има сушени, та се надявам да стигна до тях. Ще си разпечатам рецептата.
Някой назад питаше за ароматизиране с портокал , ето есенция
https://www.zoya.bg/%D0%95%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-% … %D0%BB%D0%BE.8841
1000 islands, респект!
Да, маслото е добра идея. По принцип всяко етерично масло от портокал би трябвало да свърши работа, слагат се 1-2 капки, защото е много силно.
А се сетих, че наскоро от ДМ купих портокалови кори изсушени, които са много добри. Там също са пуснали изсушени малини. Много вкусни!

jd, ето за шоколадовите полумесеци.

Роца,
Скрит текст:
Hug прочетох рецептата, вече знам, че наистина са вкусни, защото са почти идентични с едни любими пиемонски бисквити 'торчети', само там бирата е светла, но последния път ги правих с тъмна и бяха още по-ароматни, а и формата е коренно различна. Задължително ще пробвам и твоя вариант. Heart Eyes

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 21:30 от Mikkey

# 742
  • под тепетата
Ооо, благодаря за инфото, Mikkey!

# 743
  • София
С удоволствие!
............
400 г брашно, 1/2 чл сода, 1/4чл бакпулвер, щипка сол, 200 г масло, 100 г кафява захар, 100 г бяла захар, 2 големи или 3 малки яйца, кората от 2 портокала, 2 сл прясно изстискан портокалов сок, 300 г шоколадов чипс ...............
Много ми е приятно ,че си ползвала тази моя рецепта, как си я запомнила , забравила съм я,  която аз пуснах преди, колко години минаха... 2020 съм я пуснала, това е рецепта  по идея на Ирина Купенска, много хубава рецепта!
ПОРТОКАЛОВИ БИСКВИТКИ С ШОКОЛАДОВИ КАПКИ ПО ИДЕЯ НА ИРИНА КУПЕНСКА
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/12/blog-post_20.html
трябва да са тези

# 744
Аз от 2-3 години ги правя и са ни любими!
Но, тестото, което се получава е много лепкаво и няма начин да се направи на топче. Аз загребвам със сладоледена лъжица, от онези, дето се стискат, пльосвам ги в тавата, покрита с хартия и ги натискам с вилица, потопена в брашно да се приплескат. Стават бая рошави и неугледни, но пък ужасно вкусни. Може пък аз нещо да не правя както трябва. Нямало е рекламации досега, де!😉

# 745
# 746
  • В светлината на слънцето
Изпекох си най-после меденките и заготовките за къщичка и елха, както и рохлите. Не ми стигна времето за украса. Но замесих още половин доза тесто за меденки и едно за сахер сладките. Много ми допадна това с фъстъчената плънка. Имам един изостанал половин буркан фъстъчено масло, идеално ще дойде. А искам да направя и АКК в мъфин форма. И други неща.

# 747
  • София
Малко в страни от темата, ама не съвсем... био портокалите и лимоните дали може да им се ползва кората?
И в случаи, че не намерим... бях гледала да се залеят с гореща вода за около 15 минути и кората  става годна за употреба...

# 748
Какви хора сте!?! Аз бях решила, че вече съм приключила със сладкоправенето тази година. Сега като ви чета искам да разбъркам поне още 4 вида. Не сте хора, ей!
Дано да имам време да се развъртя още веднъж край фурната 🍩🍪🍰🧁

# 749
  • София
Малко в страни от темата, ама не съвсем... био портокалите и лимоните дали може да им се ползва кората?
И в случаи, че не намерим... бях гледала да се залеят с гореща вода за около 15 минути и кората  става годна за употреба...
Четох, че със сода бикарбонат ,   ако не са БИО се измие много хубаво , търкаш с .гъбичка, това е достатъчно На БИО се ползва да всичко, от кандирани до сладко от портокалови  корички.

.................
Но, тестото, което се получава е много лепкаво и няма начин да се направи на топче. Аз загребвам със сладоледена лъжица, от онези, дето се стискат, пльосвам ги в тавата, покрита с хартия и ги натискам с вилица, потопена в брашно да се приплескат. Стават бая рошави и неугледни, но пък ужасно вкусни. Може пък аз нещо да не правя както трябва. Нямало е рекламации досега, де!😉
Защо ти е било лепкаво тестото не знам, не би трябвало. Правя ги на топче м/у дланите на ръцете. Когато ти лепи тестото го остави за 20 мин. в хладилник и нещата веднага се оправят, работиш и пееш.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 23:37 от marchеva14

Общи условия

Активация на акаунт