КОЛЕДА 2024/2025

  • 107 031
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 1 230
  • Мнения: 7 969
Въх, уби ма!
(Мир на праха му на обичания Калоянчев и да ме прощава, но не можах да се въздържа от цитата)
Я най-добре да си лягам, че сте големи изкусители тука...
А варя конфитюр от дюли в момента и каталясах вече.     

# 1 231
  • София
  • Мнения: 3 331
Много обичам и парфе, и желирани десерти, но само като видя желатин в рецепта и се отказвам. Така и не се научих да го приготвям.

# 1 232
  • Русе
  • Мнения: 6 346
Скрит текст:
Много обичам и парфе, и желирани десерти, но само като видя желатин в рецепта и се отказвам. Така и не се научих да го приготвям.



https://www.oetker.bg/vduhnovenie/sveti-i-trikove/t/nachin-na-up … treba-na-zhelatin

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 09:52 от peych

# 1 233
  • In transit
  • Мнения: 14 431
Много обичам и парфе, и желирани десерти, но само като видя желатин в рецепта и се отказвам. Така и не се научих да го приготвям.
Много е лесно. Най-важното е правилото, че желатина се разтваря с вода в съотношение 1:5 или 1:6. Което ще рече, че на 10г желатин на прах добавяш 50/60 г вода, в която да набъбне. Показаното в клипчето важи за общия случай, но, ако приготвяш конкретен десерт следваш написаното в рецептата. Има мусове и кремове, в които се слага много по-малко количество желатин, само колкото да се поддържа структурата на крема/ муса, а не се следва основата, че на 500г течност се слага 1 пакетче желатин(10г).
Ако желатина ти е на листи, само се натопяват в чиния с вода, като омекнат се отцеждат и ползват, както този на прах. За мен той е по-удобно за работа, но трябва да се реже, ако трябва съвсем малко количество. Иначе един лист, 200 блум е около 1.7г
Важно е също, че не трябва да се презастрахова човек с количеството, защото ще яде гума, не десерт.

# 1 234
  • Мнения: 300
А когато сместа, която се желира е студена? Знам,че в клипчето е показано, но случаят е малко по-различен....Пояснявам - напр. смес от разбита студена сметана (за да я разбием добре трябва да е студена) и сладкарска извара ( от лидл, която е в по-големи кофички). Няколко пъти се опитвам да правя такъв крем, но като добавя на тънка струя разтопения желатин на водна баня той се пресича в сместа и става на парцали? После и сместа не е добре стегнала. Благодаря предварително...

# 1 235
  • In transit
  • Мнения: 14 431
А когато сместа, която се желира е студена? Знам,че в клипчето е показано, но случаят е малко по-различен....Пояснявам - напр. смес от разбита студена сметана (за да я разбием добре трябва да е студена) и сладкарска извара ( от лидл, която е в по-големи кофички). Няколко пъти се опитвам да правя такъв крем, но като добавя на тънка струя разтопения желатин на водна баня той се пресича в сместа и става на парцали? После и сместа не е добре стегнала. Благодаря предварително...
Трябва да са с близка температура желатина и сметаната. Т.е не трябва сметаната да е студена, а желатина топъл, тогава се получава на парцали или се "пресича".
Като разтвориш желатина го остави да се охлади на стайна температура, той няма да се сгъсти. Отдели малко от количеството сметана и го остави на стайна температура. Добави неразбитата сметана към желатина и разбъркай добре с метална бъркалка. След като се смесят добре добави останалото количество разбита сметана и/или извара.
И още нещо важно, което се сещам и може да ти направи проблем, което в частност има отношение и към желатина. Внимавай да не разбиваш твърде много сметаната, повечето хора правят грешката да я разбиват, докато се втвърди, но не е правилно. Сметаната се разбива до момента, в който започне да се сгъстява и е с консистенция на мек крем. Трябва да е мека и пухкава, в никакъв случай твърдо разбита. Сладкарите казват "до меки върхове".

# 1 236
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
А когато сместа, която се желира е студена? Знам,че в клипчето е показано, но случаят е малко по-различен....Пояснявам - напр. смес от разбита студена сметана (за да я разбием добре трябва да е студена) и сладкарска извара ( от лидл, която е в по-големи кофички). Няколко пъти се опитвам да правя такъв крем, но като добавя на тънка струя разтопения желатин на водна баня той се пресича в сместа и става на парцали? После и сместа не е добре стегнала. Благодаря предварително...
Има специален желатин на Д-р.Йоткер за студено желиране. Работи перфектно и бързо.

Обаче не го намирам в  България. При нас изглежда така:

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 17:17 от natalyna

# 1 237
  • нейде там, където ....
  • Мнения: 5 462
В Лидл съм виждала такъв желатин, но не съм го пробвала още, като този е.

# 1 238
  • In transit
  • Мнения: 14 431
Доста богат състав имат тези "желатини".
Sugar, dextrose, 16% edible gelatin, modified potato starch, thickener. Лично аз предпочитам да ползвам чист животински (свински/телешки).

# 1 239
  • София
  • Мнения: 3 331
А откъде си ги купуваш?

# 1 240
  • In transit
  • Мнения: 14 431
Helene S, най-често в последните две + години купувам желатин на листи от немския амазон.
Този е телешки: https://www.amazon.de/-/en/Gelatin-Certified-Binding-Desserts-Sw … p/B075L9WZ36?th=1

Свински на прах: https://www.amazon.de/-/en/Gelatine-Controlled-Cultivation-Equiv … p/B08DDSFRCS?th=1
свински на листи: https://www.amazon.de/-/en/Organic-Gelatin-Quality-Agriculture-G … ree/dp/B013R32YDM

Този също е хубав, но сега няма малки опаковки: https://www.amazon.de/-/en/Gelatin-Sheets-Gelita-Gold-500/dp/B008RB7XGI/

От тези, които се продават в България ползвам на д-р Йоткер, на прах.

В момента ползвам този: https://www.amazon.de/dp/B082VNBLMJ/ref=twister_B0DTV3BDMH?_encoding=UTF8&th=1

# 1 241
  • София
  • Мнения: 3 331
Благодаря, Mikkey! Ще поразгледам и аз в нашия амазон.

# 1 242
  • Мнения: 2 376


Тази година си бях решила, че за рождените ни дни с ММ ще черпим с каноли. Тези са от днес. Май не са много фотогенични, на живо са направо красиви. И ужасно вкусни. Научих се да ги правя с всичките им въздушни мехурчета по черупките и от днешната доза имам само един, който се разтвори при пърженето.

От другата седмица в Кауфланд ще пускат машинка за паста, чудя се дали да я взема. Не че е скъпа, просто вече нямам място къде да ги държа. Но ако ще ме улесни при разточването, бих я взела. Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 19:20 от vox

# 1 243
  • In transit
  • Мнения: 14 431
Vox, да сте живи и здрави! Чудни са канолите.

За машинката, имам подобна, много е удобна за тесто, понякога я ползвам и за бутер тесто Simple Smile Но, моята е на Маркато, тази ми се вижда много евтина, гледай да е тежка, уж пише, че е от стомана, но може да тънка и лека. Знаеш, че тестото за паста е по-твърдо и трябва да е здрава машината за да се разточи добре.

# 1 244
  • Бургас
  • Мнения: 7 780
Да е жив и здрав рожденика!

Много са красиви и на снимка!
Аз не съм им фен,  обаче мм много ги харесва. Ако може рецептата и ако има някакви тънкости да му направя и аз  за неговия РД.

Общи условия

Активация на акаунт