Вентилатор в баня

• 1 831
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте?Много моля по-компетентните да изкажат мнение относно моя въпрос. Имаме вентилатор в банята,който по принцип си работи добре. Вратата на банята е с решетка за проветряване, но моят мъж държи да отворим и някой прозорец когато работи вентилаторът, а в по-студено време не знам това как ще стане и това много ме дразни. Та задължително ли е да има отворен прозорец за да "дърпа" въздух. Благодаря на всички!

# 1
За вентилатора за баня (за разлика от аспиратора в кухнята) не е задължително, защото дебитът е малък и успява да си осигурява приток на въздух от пропускливостта на жилището. Иначе принципно не е лошо да има отворен джам.

# 2
Излиза, че банята ви няма прозорец. Решетката на вратата и вентилаторът не винаги са достатъчни, мъжът ви има право, защото може да се образува мухъл. Неприятното е отворениятжпрозорец при студено време, да.

Най-доброто решение е жилище с баня, която има свой прозорец (ако сте под наем и имате възможност за избиране). Ако нямате избор, има и продукти прахообразни, които изтеглят влагата, не са скъпи, има и машинки за това (не знам точната дума на бг), водата се събира в кутийка и после се изхвърля.

# 3
Има и клапи за прозорци. Малки отвори на дограмата, които се отварят и затварят, а може и автоматично. Така пак влиза въздух отвън и се създава поток, просто не е чак като отворен прозорец.  При включен вентилатор като застанеш до вратата се усеща течението с крака.

# 4
Аз си мисля, че е по-добре и за баня и за кухня да има прозорец,
На една позната хазаинът беше сложил вентилатор, програмиран да се пуска сам при някаква стойност на влажност, защото си имал проблеми с мухъл.

# 5
Не оставяме отворен прозорец зимата. Изсъхва си много бързо с вентилатора, но имаме и централно отопление в банята (не е лира, която да можем да изключваме, а 2 тръби, които са винаги топли, ако навън е под 12 градуса).

# 6
Аз си мисля, че е по-добре и за баня и за кухня да има прозорец,
На една позната хазаинът беше сложил вентилатор, програмиран да се пуска сам при някаква стойност на влажност, защото си имал проблеми с мухъл.

Определено като има прозорец, въздухът се сменя по най-оптималния начин и мухъл не се образува. В северните страни има много жилища, в които баните нямат прозорец, всичко е с вентиланционна система, понякога доста шумна, и то денонощно. Живели сме за кратък период в такова, в командировка.
В южните страни, с по-топъл климат, баните са с прозорци. В такива човек се чувства човек. 🙂
Винаги съм живяла в жилища, където банята има прозорец, не прозорче, а прозорец. Съвсем различен е въздухът и човек се чувства различно, ясно е.
Въпросът е когато няма такъв, да се осигури много добра вентилация, за да се избегнат проблеми и разходи.

# 7
Има и клапи за прозорци. Малки отвори на дограмата, които се отварят и затварят, а може и автоматично. Така пак влиза въздух отвън и се създава поток, просто не е чак като отворен прозорец.  При включен вентилатор като застанеш до вратата се усеща течението с крака.

Ръчката на 45 градуса върши същата работа. Но всъщност няма значение, защото през малка цепка влиза пак толкова въздух, колкото и през по-голяма, просто влиза с по-голяма скорост. Може да направите експеримент с аспиратора и постепенно затваряне на прозореца.

И особено помага да няма непрекъснато къпане кой когато му хрумне, ред трябва тук - всички заедно, после изсъхва и си стои сухо Simple Smile

# 8
Опитът ми с баня с прозорец в България е, че за зимата вентилаторът е по-добрата опция. За обичайно кратко проветряване е ок, но отварянето след душ водеше до страшен конденз.

Скрит текст:
За по-топли страни с Т зимата над 15 градуса е супер. Но зависи и от влажността на въздуха. Следя разни канали за Южна Каролина. Разчитат изцяло на изкуствената вентилация, иначе се появява мухъл.

# 9
  • София
Е това не се бях сетила, Черна станция. Отивам да правя график за баньоползване Wink.
Иначе по темата - оставям само вратата на банята отворена почти непрекъснато, с вентилатор или без.Тази есен пуснаха съвсем навреме парното и го нямаше това със студената баня с дни наред. По-лесно ми се струва веднъж на 1-2 години да минавам тавана с белина, вместо да се проветрявам след баня на отворен джам, защото именно там се образува мухълът. Стените са догоре с плочки и няма къде да се завъди гадта - много и е плъзгаво Simple Smile .

# 10

Ръчката на 45 градуса върши същата работа. Но всъщност няма значение, защото през малка цепка влиза пак толкова въздух, колкото и през по-голяма, просто влиза с по-голяма скорост. Може да направите експеримент с аспиратора и постепенно затваряне на прозореца.

И особено помага да няма непрекъснато къпане кой когато му хрумне, ред трябва тук - всички заедно, после изсъхва и си стои сухо Simple Smile
Направо под строй. Като в казармата Simple Smile
Аз минавам с подочистачката след баня.
Така изсъхва много бързо.
Това което мене ме дразни е че вентилатора дърпа и от канал. А там си мирише.

# 11
Ако имаш даже и само сифон няма да дърпа.

Общи условия

Активация на акаунт