Да се откажа ли?

• 2 163
  • 62
  •   1
Отговори
Здравейте, накратко - имам шофьорска книжка отпреди 24 години, малко след това ПТП (по моя вина, но не тежко) и оттам насетне не съм шофирала, страх ме беше.
Наумих си, на дърти години да започна да шофирам, намерих си инструктор. И какво се случва - излизаме, човека ми показва, минава той по маршрута. Идва моят ред и аз греша, например, не давам мигач, не спирам където той каже преди да навляза в кръгово, а метър-два по-назад, не съм се била огледала и т.н. Три пъти съм шофирала, а така, както тоя инструктор, никой не ми е крещял. Крещи, а аз спичам още повече. Казва, че това било единствения начин да го чуя, иначе съм си правела каквото поискам.
Да. Но е абсолютен грубиян и така няма да ме научи на нищо.
Шофирането с него ми носи само стрес, освен това си мисля, че нови умения трудно се усвояват от едни години нататък, сякаш нямам увереност, че изобщо ще се науча.
Е, да сменя ли инструктора или изобщо да се откажа? Моля, посъветвайте ме.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 00:38 от Не се сърди, човече

# 1
  • ЯМБОЛ
Смени го или ползвай близък човек за помощ.

# 2
  • волно калдъръмче
Не се отказваш. Сменяш инструктора.

# 3
  • Fairbanks, Alaska
Смени инструктора. С нервак нищо няма да научиш. Минал съм по този път. За две години не исках да чуя за ТИР. Все казваше, че другите карат по два часа и отиват на изпит, а аз за 7 часа не съм научил нищо. Само дето изпускаше една подробност-те просто идват подготвени. Един път се изпусна и го каза.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 22:18 от Natael-1485

# 4
  • ЯМБОЛ
И пробвай сама,по кратък маршрут,във време с малък трафик,спокоен междуселищен път...

# 5
  • София
Смени инструктора. Нерваци не ти трябват, а някой който да ти обяснява спокойно. Щом веднъж си шофирала значи можеш. Спокойно и с мисъл на пътя и ще станат нещата.

# 6

Е, да сменя ли инструктора или изобщо да се откажа? Моля, посъветвайте ме.

Смени го на секундата и намери нормален инструктор, който не крещи. Съществуват такива хора.

# 7
Смени инструктора. Аз избрах инструктор жена, с която много си паснахме. Супер спокойна, говорим си докато карам, обясняваше ми. Дори да сгреша нещо, никога не ме е овиквала и да се държи зле. Даже от време на време си пишем или се чуваме как сме и какво правим. След като взех изпита освен, че аз й подарих подаръци в знак на признателност, тя също ми подари. За такъв човек говорим.
Проблеми с нея нямах, имах с изпитващия😂 но и това мина, вече имам книжка от юли месец и карам сама почти два месеца.
Според мен с викане и крясъци не става. Баща ми е нервак, карах му колата няколко пъти, ама ме побърка. Моят приятел ми помогна много, доста спокоен беше и карахме заедно известно време докато свикна. Самият той осъзна, че с повишаване на тон няма да стане по-добре. Аз самата си осъзнавам грешките, така че достатъчно виновна се чувствам, че и някой да ми крещи. Да си строг, да, но да сриваш някого - не. Ние жените сме по-емоционални, с нас трябва друг подход. Мъжете по-лесно се учат на шофиране, ама и при тях е по-лесно, обикновено още в тийн възраст някой по-голям роднина ги учи - я баща, я батко. Но това не значи, че ние жените не можем да се научим и да станем добри шофьори. За тези два месеца шофиране бих казала, че имам голям напредък. Просто съм в София (живея отдалечено от всичко), та ми е притеснено от гледна точка престроявания, а и има много идиоти по пътя. И не винаги това, че си добър шофьор ти гарантира безаварийно каране. И на най-добрите се случва.
Ако имаш нужда от кола и смяташ, че проблема не е толкова в теб, колкото в начина на обучаване, смени го, пък виж после. Ако си от София мога да препоръчам доста спокоен инструктор.

# 8
Сменяш инструктора. А срещу тоя можеш и жалба да подадеш. Това не е нормално отношение!!
Не се отказвай. Никой не се е родил научен Hug

# 9
Определено го смени.
Намери си интелигентен и спокоен инструктор за няколко часа - поне 2 пъти в седмицата. Едновременно с това всеки ден или през ден карай с доверен човек - майка, баща, сестра, брат, сутрин рано, когато няма движение или са малко колите. Разбира се, зависи в какво населено място живееш.

Няма начин да не стане. Избирай колко време да караш според усещанията си, да ти е приятно, а не напрегнато. Дали е 5, 10 или 15 минути няма значение.
Успех и не се отказвай!

# 10
Тва е изключително погрешно, този човек просто не става за инструктор. Да крещиш на някой дето се учи и допуска грешки има точно обратния ефект, най-добре си търси друг инструктор.
Имал съм няколко инструктори, включително армейски по парашутизъм, никой не е крещял на курсистите. Този с камиона видя много зор с мен, редовно го лепих за стъклото заради ш**ната въздушна спирачка, един път не ми се развика.
Не всеки става за тая работи, просто не се занимавай с този, нищо няма да научиш.

# 11
Тва е изключително погрешно, този човек просто не става за инструктор. Да крещиш на някой дето се учи и допуска грешки има точно обратния ефект, най-добре си търси друг инструктор.
Имал съм няколко инструктори, включително армейски по парашутизъм, никой не е крещял на курсистите. Този с камиона видя много зор с мен, редовно го лепих за стъклото заради ш**ната въздушна спирачка, един път не ми се развика.
Не всеки става за тая работи, просто не се занимавай с този, нищо няма да научиш.
Това ми напомни на един случай, докато карахме с инструкторката и не знам защо реших да пробвам голфа да мина през много тясна улица, с остър завой 😂 та се качих малко на бордюра 😂 и тя Абе коте, ко прайш, не се прави така 😂 викам знам, исках да пробвам дали го мога😂 следващия път й казах, че искам пак от там да мина, за да се науча и успях. Тя ми даваше, де, някои от часовете бяха като свободноизбираеми - аз да кажа къде и какво ми е трудно, да го направим, ако има нещо да ми обясни и да се отработи.  И много обичах да ми каже ‘ за днес съм ти приготвила нещо много гадно, ще те прекарам през труден маршрут 😅. Сега така си шмугвам колата, че моя приятел като е с мен се чуди как съм успяла да мина така опитно😂
Иначе ако имаш близък, на който имаш доверие и е спокоен като човек, също и ако има къде да се кара на спокоен път или паркинг, полигон - тренирай там. Тренирай спиране, тръгване по команда ( всеедно имаш светофар), карай редовно и ще се получат нещата. Нормално е в началото да не можеш да си усетиш колата и габаритите й, аз докато свикна с размера на колата първоначално паркирах така, че предницата ми стърчеше, също спирах много назад от очертанията за спиране.  И паркирах много накриво.
И са ме освирквали и са ми бибиткали с клаксон - на някой ако не му изнася да дойде да ми каже нещо, да му обясня, че всеки тръгва от нула. Никой научен не се е родил.

# 12
Сменяш инструктора и не се отказваш.
От този си искаш парите, ако си предплатила - ако не ги върне, жалба.
Минала съм по подобен път. Взех книжка, карах малко, откраднаха ни колата. И така 15 г. без шофиране.
Купихме кола и 6 месеца не смеех да я подкарам. Но се налагаше.
Избирха часове почти без трафик - неделя рано сутрин, почивните дни след обед. Тренирах основните си маршрути - къде и кога да се престроя, пешеходни пътеки, светофари и т.н. Ами успях. Не беше лесно - стрес, потене (аз). През цялото време се шегувах със себе си. Стана бавно, но се получи.  Разбира се паркирането отне мнооого повече време.
Успех!

# 13
  • По света и у нас
Да просто смени инструктора, ти така и така си нервна той не помага като те стресира още повече.

# 14
Разбирам те напълно. И аз заради един такъв инструктор зарязах шофьорския курс.
Радвай се, че поне имаш книжка. Смени инструктора и не се отказвай, ако си зависима от наличието на кола.

Общи условия

Активация на акаунт