Да се откажа ли?

• 2 819
  • 62
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Повечето катастрофи не идват от млади шофьори, а от изнервени и вечно бързащи и каращи с високи скорости щото си е взел бърза кола и дай газ до дупка да те чуят в село как ръмжи тоя “звяр”. Това няма абсолютно нищо общо с научени правилници, закони, управление на кола. Идиотът е идиот и без да е шофьор. А животът ви може да е застрашен и вечно пешеходец да си и кола да не си помирисвал от вътре (пак в голяма степен от такива малоумници дето си мислят, че пътят е само техен).

# 31
Хора, на които не им е там мястото има във всяка сфера, но тук конкретно казуса е за шофиране.
Аз също не искам хора да работят с машини, които не разбират; не искам министри да стават такива, дето не разбират от ресора си; не искам учители, които са станали такива само поблазнени от повечето свободно време да учат децата ни и т.н.
Ако всеки си преценяше възможностите (не говоря само за шофиране) и признаваше, че не става за това или онова, щяхме да живеем една идея по-добре.
Не искам да отказвам авторката. Нека пробва с друг инструктор. Но ако и там не види подобрение в собствените си умения, нека не настоява.

# 32
Ели, стегни се и без такива мисли за отказване.
Първо си смени кукуто инструктор. И аз имах такъв на 18 години и напълно те разбирам колко си притеснена и те е шубе - аз първия път даже не си издържах шофьорския изпит, а от втория го взех на магия.
Но се замисли - ти не си на 18, вече си преминала първото препятствие с книжката и освен това колко много си постигнала в живота си. Живееш в чужбина, работиш, бориш се всеки ден с всякакви трудности, имаш вече толкова житейски опит, че колко каза - 2 км с 30 км/h ли ще те гътнат?
Минете с мъжа ти маршрута нощно време като няма движение няколко пъти, после с друг инструктор денем и само след месец, два ще придобиеш много повече самочувствие като шофьор и даже ще се чудиш защо толкова години си се отказвала доброволно от такова удобство.
Хайде, стискаме палци да попаднеш на читав учител!

# 33
Не, не е така. Не всичко може да се научи и не всичко е до желание.
За раждането не трябва да знаеш закони, правилници, не ти трябват реакции в стресови ситуации и лични качества. Там, едва ли не, от лекарите зависи всичко.
При шофирането се искат определени лични качества, които оставам с впечатлението, че авторката не притежава. И много други хора качени в автомобили също не им е там мястото. Виждате какво става по пътищата. Пълно е с неадекватни шофьори, на много от които им е казано, че с опитване ще стане. Просто някои хора не стават за шофьори и не искам да застрашават моя живот на пътя.
Аз като не разбирам нещо, колкото и да съм опитвала, предпочитам да си призная, че явно няма да стане "моята" и да се откажа. А тук става въпрос и за човешки живот. Не е да се учи да меси тесто в къщи.

Лимана,
всеки има право на лично мнение, моето е различно от твоето и за раждането - и там трябва да знаеш много неща и да ги спазваш, ако искаш да родиш здраво дете - напр. следиш си кръвното, високото кръвно при майки, които не знаят за него, не ходят на прегледи. знаем до какво води. Научаваш се на много неща по време на бременността. Когато стигнеш до лекаря, той има ограничени възможности, ако ти 9 месеца си карала както си искаш.
Научаваш се как да дишаш, ако идеш 2 месеца на безплатен курс преди раждане, който някой е организирал безплатно за теб, за да те облекчи по време на контракциите.

За тези, на които не им е мястото в автомобила си права, но това са хората със зависимости - алкохол, наркотици, алкохол+наркотици, психолекарства. И тези, които карат с бясна скорост, не им пука за глобите, дори се надпреварват по пътищата като на рали, не спазват предимствата - така може да доведат до ПТП човек като авторката, и да има после страх от шофиране, да загуби интерес.

Интересно защо в Бг от много години се счита, че някои не стават за шофьори, особено за жените в миналото масово се смяташе, че жена ли е не може да се научи да шофира.
На запад жените се учат да карат всичко - от велосипед, през мотор, кола, лодка, даже и автобус. После може и пеша да ходят, ако им харесва. Никой не им вменява в курсове липса на лични качества за шофиране - отчита се кога започва да се учи - на 14 год или на 18, по-притеснителен тип ли е или не, ако да, й се дава по-спокоен инструктор, часовете са по 30 мин, може да вземе повече часове. И ОЩЕ НЕЩО, МНОГО ВАЖНО веднъж изкарана теорията, им се дава документ, с който могат да шофират при условие, че до себе си имат шофьор. Така се научават всички - с родител, като едновременно посещават задължителните часове в школа.

Не съдете авторката, че са минали години. Има хора, които ползват само метро по практически и лични убеждения.

Лимана, оставам с впечатлението, че не си шофьор.

# 34
имам шофьорска книжка отпреди 24 години, малко след това ПТП (по моя вина, но не тежко) и оттам насетне не съм шофирала, страх ме беше.
Отказвай се! От всяко дърво свирка не става.

Тва да се разбира и като "от всеки човек учител не става", та не бързайте с отказването. И с учител, и без - за 30-40 часа шофьор няма да стане така или иначе. Може поне да не ги прекарва като ѝ надуват главата с глупости.

# 35
Жената е шофьор от 24 години и не е карала заради малко ПТП. Сега се опитвате да я качите зорлем зад волана. До следващият път евентуално пак с леко ПТП.
Идеята да кара с мъжа си нощем е най-непрепоръчително, защото според законите в кралството тя няма правоспособност и долната част на гърба  да и е яка ако я спипа пътна полиция

# 36
Valerie R, права си, тук всички сме различни мнения, защото сме различни хора и (все още) всеки е свободен да дискутира, то затова е интересно Simple Smile .
Ти пишеш не за самия акт на раждането, който беше обект на предходния пост, а за подготовката преди това. Това са две различни неща. Една жена няма как да е научена да ражда(дори и да го е правила вече), а и самото раждане до голяма степен ръководи медицинския персонал. Но що се отнася до периода на бременността си много права. Именно по това се различават добрите (бъдещи) майки от ...не толкова добрите. Едните се грижат за здравето си, респективно на бебето си, хранят се здравословно, четат, учат, информират се, спортуват, ангажирани са. Другите пият алкохол, взимат наркотици, не правят изследвания и т.н. И ето ти добра бъдеща майка и не толкова добра. По същия начин може да погледнем на шофьорите-такива, които искат да шофират, знаят правилата за движение, имат логическа мисъл, бързи и съобразителни реакции.... и други, които просто завъртат ключа и натискат педала. Те понятие от физика и физични закони нямат, не знаят как ще се държи колата при определена скорост, в завой, на мокра настилка, с еди-си-какви гуми....И има хора, които може да са много умни в определени сфери, но просто са....притеснителни, страхливи, непохватни дори....и просто шофирането не им се получава. И те сякаш привличат неприятни ситуации  на пътя.
Аз съм шофьор. И това е може би едно от малкото неща, които правя добре (да не звучи като хвалба). За мен шофирането е ...свобода, удоволствие, приятно ми е. Имам не малък шофьорски стаж, но аз имах голям мерак още като малка, така е и до сега. И въпреки това ежедневно ми се случват стресови ситуации на пътя. Както казах половината от шофьорите не им е мястото зад волана-груби, арогантни, нахални, мислещи си че само те са важни, карат с превишена скорост в града, засичат автомобили, не дават предимство, престрояват се без мигач....и това изнервя дори и мен. А ако авторката е ежедневно в такава среда? Та за нея шофирането ще се превърне в мъчение.
Много приказки изписах, но наистина авторката изглежда сериозен човек и мисля, че сама ще прецени дали отново да шофира или не.

# 37
За нощно каране не става въпрос сега да тръгне по Околовръстното. Има си места, които са по-скътани. Просто ще внимават. Трябва си упражнения и извън кормуването - междудругото има и симулатор на кола, не съм сигурна във Варна и София мисля, дето се качваш и всеедно караш, като те пуска на различни настилки и различни ситуации, може да се пробва и това. Ама мен ме е страх също, предимно защото има стотици идиоти всеки ден. Карат като луди, без мигачи, или пускат в последния момент мигач, завиват надясно от лява лента, абе.. ужасно е. Ама няма как да спра да карам - аз нямам друг транспорт до работа.
Пробвай да смениш инструктора, ако и с нов не става тогава вече може би шофирането не е за теб. Но няма как да знаеш ако продължиш при този. Аз също като ме овикват се спичам.

# 38
  • Варна
Здравейте, накратко - имам шофьорска книжка отпреди 24 години, малко след това ПТП (по моя вина, но не тежко) и оттам насетне не съм шофирала, страх ме беше.
Наумих си, на дърти години да започна да шофирам, намерих си инструктор. И какво се случва - излизаме, човека ми показва, минава той по маршрута. Идва моят ред и аз греша, например, не давам мигач, не спирам където той каже преди да навляза в кръгово, а метър-два по-назад, не съм се била огледала и т.н. Три пъти съм шофирала, а така, както тоя инструктор, никой не ми е крещял. Крещи, а аз спичам още повече. Казва, че това било единствения начин да го чуя, иначе съм си правела каквото поискам.
Да. Но е абсолютен грубиян и така няма да ме научи на нищо.
Шофирането с него ми носи само стрес, освен това си мисля, че нови умения трудно се усвояват от едни години нататък, сякаш нямам увереност, че изобщо ще се науча.
Е, да сменя ли инструктора или изобщо да се откажа? Моля, посъветвайте ме.

Mалко груб ще бъде коментара ми, но такива комплексари като този инструктор никога няма да ги разбера. За щастие аз бях с адски адекватен инструктор и не съм се сблъсквал с крещящ лумпен, но съм чувал истории. Ако ще най-бавно схващащият да им се падне да обучават, с викане няма да станат нещата...

Та накратко, сменяйте директно инструктора или дори бих казал шофьорската школа, явно там толерират такива инструктори.

# 39
Когато си купих кола родителите ми бяха много притеснени, баща ми настояване да е с мен в колата. Между другото, никога не ми е дал и с пръст да пипна скъпоценният му Москвич. Беше ми внушил, че по никакъв начин не ставам за шофьор, мога да карам само много малка кола и въобще всякакви мъжки предразсъдъци. А на мен ми се кара, та две не виждам! Издебвах ги да излязат и тръгвах с колата из квартала. Нашият квартал не е с натоварено движение, особено в неделя. Карам из квартала и постепенно разширявам периметъра. И така, малко по малко, свикнах и карам с удоволствие.

# 40
мога да карам само много малка кола и въобще всякакви мъжки предразсъдъци.
Това е предразсъдък.
Най-добрият шофьор с който съм се сблъсквал досега е жена.

# 41
Лимана, грешно тръгна от начало в темата. Да те питам ... В кое си по - добра - майка или шофьор? Кой и как те е учил? Инстинкти, упражнения?

Елизабет, сменяй инструктора и не се отказвай. Не знаеш колата каква свобода е.

# 42
Лимана, грешно тръгна от начало в темата. Да те питам ... В кое си по - добра - майка или шофьор? Кой и как те е учил? Инстинкти, упражнения?
Не съм сигурна, че разбирам въпроса.
Аз не съм добра в готвенето. Не ми харесва, досадно ми е. Готвя, защото просто се налага, но го правя с нежелание и резултата е ...посредствен. И колкото някой да ми обяснява, че ако продължавам да опитвам ще стане-еми не, няма. Защото не ми е на сърце тази дейност. Същото би било и ако някой ме кара да стана художник и да рисувам. Ако ще най-добрия майстор да ме обучава-аз знам, че не ставам за това и няма смисъл да напирам.
Ако всички разбирахме/можехме/ставахме за всичко в живота....щеше да е много лесно. Но не е така. Има хора, които колкото и да опитват не се научават в дадена сфера, но пък са много добри в друга.
Пак казвам, че това си е изцяло мое мнение. Явно повечето от вас не го споделят. Няма лошо. Аз просто представям моята гледна точка.
Нека Elizabeth опита. Може да стане. А може и да се откаже. Не всичко трябва да е на всяка цена.

# 43
  • София
Ако трябваше да правя само това дето ми харесва щях да спя по цял ден🤣 Уви не плащат в България за това

# 44
  • По света и у нас
Карането е до навик. Примерно свикваш да караш някъде, където се кара зверски и после не ти прави впечатление че всички шофират така.
Аз започнах на ръчна в БГ, минах на автоматик- сега не мога да карам ръчка и това е. Няма смисъл да се мъча. Самата ръчка е някакво допълнение което да ме занимава а няма смисъл.  При теб е в дясно кормилото, това сигурно е стресиращо. Прости тренирай, научи си 2та завоя - 2 километра си е направо смешно разстояние.ще се справиш.

Общи условия

Активация на акаунт