Отговори
Здравейте,

Наскоро рабрах, че съм наследник на единия от чичовците ми.

Съпругата му иска собствеността на колата му да бъде прехвърлена на нея. Аз съм съгласна.

Има ли законов начин, по който това да стане?

(Знам за отказа от наследство - той обхваща цялото наследство на покойника. В случая, говорим за отказване само от собственост върху автомобил.)

Благодаря ви!

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 23:53 от Аметист

# 1
  • Далечният изток
Само с прехвърлителна сделка.
Починалият щом има съпруга, го наследява тя. Защо не го е наследила? Нямат брак?

Отказ от собственост не прави собственик друг от наследниците. Тоест не може да се направи отказ в полза на някой друг. Това е прикрито дарение и законът не го позволява.

# 2
  • Melmak
Отивате при нотариус, даряваш й твоята част и готово.

# 3
Починалият щом има съпруга, го наследява тя. Защо не го е наследила? Нямат брак?

Отказ от собственост не прави собственик друг от наследниците. Тоест не може да се направи отказ в полза на някой друг. Това е прикрито дарение и законът не го позволява.

Имат брак. Тя също е наследник.

Благодаря ви за включването.

"Отивате при нотариус, даряваш й твоята част и готово." - @hechicera_, имате предвид договор за дарение, нали?

Благодаря и на вас.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 00:05 от Аметист

# 4
При нотариус, пише се декларация за  прехвърляне и с тази декларация си я записва на свое име.

# 5
  • Далечният изток
Глупости. Няма такава декларация за прехвърляне.

# 6

А ако наследниците са само двама и единият се откаже, другият не става ли наследник на всичко?  не вярвам държавата да го вземе.

# 7
Глупости. Няма такава декларация за прехвърляне.
Пише се декларация при нотариус. Нотариусът ще знае каква да бъде.
Ние така направихме, всички наследници при нотарииуса, колата да се запише на името на еди кой си и еди кой си отиде в КАТ и му я прехвърлиха.
Цената на колата може би също има значение, не знам. На гишето в КАТ ще кажат какво искат, нотариус има във високата сграда отсреща.

# 8
  • Далечният изток
Може да сте направили пълномощно. Декларация няма такава.

ЧС, при отказ от наследство да, но при отказ от собственост - не.

# 9
  • Бургас
Да, трябва да се направи договор за дарение или продажба на идеалните части от единия наследник на другия

# 10
Пише се декларация при нотариус. Нотариусът ще знае каква да бъде.
Ние така направихме, всички наследници при нотарииуса, колата да се запише на името на еди кой си и еди кой си отиде в КАТ и му я прехвърлиха.

Това според мен е вид пълномощно кой да се занимава в КАТ и кой да се води собственик в документите, но не е прехвърляне на собственост. Как в талона на колите пише единия съпруг, но и двамата са собственици?

# 11
На каква база ще е съсобственост, ввднъж като издадат талона. В случай на семейство колата е сио.

# 12
  • Далечният изток
Ами никой не те разбра какво сте правили при нотариуса. Как да гадаем сега?! Защото декларацията, за която говориш, реално не съществува. Пълномощно ли сте правили, договор за прехвърляне ли сте правили, не можем да разберем.

# 13
На каква база ще е съсобственост, ввднъж като издадат талона. В случай на семейство колата е сио.

Именно, СИО е, но пише само едното име. И после този, чието име е написано, може сам да прави всичко в КАТ, да плаща данъци и прочее. Не е нужно да ходят и двамата. И тук според мен е станало това, но понеже не са съпрузи е издадена някаква там хартия, че останалите са съгласни. Но това не променя собствеността.

# 14

Всъщност при отказ от собственост на МПС, имот и т.н. дяловете не отиват при другите наследници и реално държавата ли ги придобива и какво става с този дял реално?

Общи условия

Активация на акаунт