Инсулинова резистентност - тема 2

• 22 369
  • 768
  •   1
Отговори
# 195
Има много такива списъци, лошото е че различно пише в тях и не знаеш кой повече лъже Grinning Като сложиш и че немалко от тия таблички са по сайтовете на производители на добавки и съвсем се чудиш на кого да вярваш... и аз се чудя де, да не помислиш че само ти Grinning
Цитратът на малко места ще срещнеш че е проблемен, например. Оксид пък за пръв път виждам някъде да препоръчват, той е с толкова ниско усвояване че общо взето всичко друго е по-добре от него.

# 196
Здравейте, нова съм в темата. Ще следя и ще се образовам заради съпругът ми.Той е с онкологично заболяване и от многото изследвания установихме ,че е с инсулинова резистентност.
Гликиран хемоглобин 5.7% /4,8 - 5,9 / , Гликиран хемоглобин 38  / 29-42 / mmol/mol, Инсулин 9.9 uU/mL / 2.6 - 24.9 / - мисля ,че тази част от изсдванията имат отношение към инсулиновата резистентност. Не е с наднормено тегло. Не консумира захар от 1 година / с малки изключения /, ориз, картофи и бяло брашно сведени до минимум. Месояден е и не може без месо. Сега ще започвам да чета. Ако някой може да ми даде насоки за меню ще съм благодарна. Ще се консултира и с ендокринолог. Имам да прочета доста по темата.

# 197
  • Бургас
На мен тези изследвания ми изгреждат добре. Кой ви каза, че има ИР.

# 198
  • Б
Започвам да се обърквам. Защо  с нормални показатели  в реф. граници  се казва че човек има ИР?  И при какви стойности на кръвна захар трябва да се отиде да се направи изследване за ИР? Аз не съм правила засега.

# 199
И аз се обърквам Глюкоза серум 6.3 / 4.1 - 5.9 / - да не би това да води до мисълта за ИР?

# 200
  • Бургас
Глюкозата е малко висока, но инсулина е ОК. При инсулиновата резистентност инсулина е висок. Освен това за пълна първоначална диагноза се прави обременяване с глюкоза и се изследват кръвна захар и инсулин на гладно, след 1 час и след 2 часа.
Така само от едно изследване, дето не се знае какво е ял човека не може да се постави диагноза.
Направете си изследванията както трябва или по-добре идете на ендокринолог и той ще ги назначи.

# 201
Ми сори, ама инсулин 9,9 не е нисък. Независимо какво пише като референтни.
Диагноза не се поставя само по цифри на изследване, ами и анамнеза и текущи оплаквания.

ravi, щом съпругът обича месо е лесна работата - да набляга на него и да не се плаши от мазнини и да елиминира максимално въглехидратите. Това ще помогне и на онкологичното по всяка вероятност, ако не със сигурност няма да го влоши.

# 202
  • Варна
И за мен инсулин 9,9 не е нисък.. нито оптимален, нищо че е в някаква референта. КЗ 6.3 също е висока... нооо както каза  Nevermoresleep, най-добре обременяване + според оплакванията и как се чувства човек.. така по едни резултати никой нищо не може да каже.

# 203
Първо трябва да намерим ендокронолог, че и там е трудна задачата. Примем препоръки за София.

# 204
Здравейте, записвам се тук. След кръвни изследвания и висок инсолин 18 на гладно ми бе назначено обременяване с гликоза, което доказа ИР назначен мие гликофаж 1000, и режим на хранене.Тази седмица съм на 500 ако всичко е наред минавам на 1000 вечер. Реших да се взема в ръце и бях на гинеколог, той ми откри киста 4 на 3 см. Не каза каква, каза да чакам да ми дойде и на първия чист ден да отида да видим кистата. Та гениколога ме попита имам ли ИР и аз отидох на ендокринолог пуснахме щитовидни хормони в норма са. Много ниско витамин Д изписа ми да впръсквам през ден BeterYou 3000.На 46 г. съм. Ще се образовам и ще споделям при вас

# 205
  • Бургас
И за мен инсулин 9,9 не е нисък..
Не е нисък, но все пак в някакви разумни граници. Повечето тука сме стартирали с инсулин над 15 на гладно, а някои и повече.

# 206
Което значи вероятно различна степен на развитие на метаболитно нарушение, не граница за липса или наличието му за съжаление.

# 207
Оптималната стойност на инсулин на гладно е 5.

# 208
И за мен инсулин 9,9 не е нисък..
Не е нисък, но все пак в някакви разумни граници. Повечето тука сме стартирали с инсулин над 15 на гладно, а някои и повече.
Но това е само на гладно. А пък КЗ е височка и гликираният хемоглобин не е красив също, плюс че не се знае с този инсулин какво се случва като не е на гладно, но очевидно не си върши работата да държи КЗ по-нормална. Не всеки с ИР има и на гладно висок инсулин.
ravi, проучете хубаво за добър ендокринолог, а щом има онкологично заболяване обсъдете и с онколога дали текущо или вече минали лечения също не влияят на тези показатели или пък самото заболяване, зависи кои орган или органи са засегнати.
За такъв случай хич не ми звучи добре да го нищим във форума, определено ще има повече фактори а тук не сме лекари и лесно можем да подведем всеки от неговата си гледна точка.
Ако е само до тези показатели, на мен също не ми звучи добре. 6,3 на гладно ако е редовно толкова а не инцидентна направо си влиза в границите за преддиабет, не знам другите защо се изненадват че не смятаче че е наред човекът. А щом гликираният е по-нисък от това, вероятно има и хипогликемии в някаква степен, със сигурност не е стабилна КЗ.

# 209
При онкологично заболяване ИР не е приоритет. Даже не са толкова лоши резултатите. Да се храни с по-малко въглехидрати. И да лекува основните неща.

Общи условия

Активация на акаунт