Инсулинова резистентност - тема 2

• 22 379
  • 768
  •   1
Отговори
# 210
  • Бургас
Ако човека е на някакви лекарства, особено пък химиотерапия, нормално да има отклонения в тези показатели, които е изследвал. Ако беше напълно здрав човек тогава резултатите могат да се тълкуват като лека ИР.

# 211
Дам и това е така. Лекарства могат много да разстроят картинката.

# 212
Здравейте,

Бременна съм в 26г.с. Правих днес ОГТТ за гестационен диабет и това са ми резултатите. Захарта, въпреки че е на горна граница за референтните за гестационен диабет, ми се струва, че е в норма. Но инсулинът - не. Може ли да кажете дали има данни за ИР? Благодаря Ви предварително!

# 213
  • София
Първо трябва да намерим ендокронолог, че и там е трудна задачата. Примем препоръки за София.
Доктор Калина Иванова, болница "Доверие".
Да намали бързите въглехидрати ще е добре във всяко отношение. Може би вече знаете, че раковите клетки са бързо делящи се и обичат лесната енергия. Така че рибка, месо и задушени зеленчуци, цвекло, и т. Н. са добрия път.

# 214
Инсулинът е естествено завишен при бременни, обикновено него хич не го и изследват при тях. Не знам има ли референтни норми за тях но стандартните за небременни определено не са приложими в случая.

# 215
  • Бургас
При бременни е нормолно. Моята кръвна захар беше висока в деветия месец. Нека да минат 6 месеца след раждането и тогава си направете изследвания. Не виждам какъв е смисъла бременна жена да се натоварва с глюкоза, освен ако показателите не са много фрапантни. А вашите не са. Т.е. биха били лоши ако не сте бременна. Някои от нас с години сме живели с тези показатели и сме оцеляли Grinning Даже да ви успокоя моя инсулин беше два пъти по висок от вашия.
Дори и да ви диагностицират с гестационен диабет вариантите са два. Или да ви кажат да спазвате диета или да ви назначат инсулин, което не е ОК.
Много жени изкарват бременноста си с гестационен диабет без дори да разберат. Хубавото е, че при повечето отшумява след раждането.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 14:30 от Irene Adler

# 216
Е, хубаво е да се знае ако има гестационен диабет и съответно да се съобрази храненето. Високата кръвна захар си нанася поражения... Ако на майката не ѝ звучи притеснително, в друг момент си е само за нея (не че и това не е достатъчно зле) но през бременността излага и бебето на тази вреда.

# 217
Ако човека е на някакви лекарства, особено пък химиотерапия, нормално да има отклонения в тези показатели, които е изследвал. Ако беше напълно здрав човек тогава резултатите могат да се тълкуват като лека ИР.
Да, беше на химиотеряпия до края на месец май. Има режим на хранене, като са  изключени захар, бяло брашно, мая, ориз, картофи, макаронени изделия. Прояде зеленчуци, които преди отказваше. Ще направим консултация с ендокринолог . За д-р Калина Иванова часове има чак средата на януари.

# 218
Здравейте,

Бременна съм в 26г.с. Правих днес ОГТТ за гестационен диабет и това са ми резултатите. Захарта, въпреки че е на горна граница за референтните за гестационен диабет, ми се струва, че е в норма. Но инсулинът - не. Може ли да кажете дали има данни за ИР? Благодаря Ви предварително!

Скрит текст:
Не ми харесва, че въпреки високият инсулин, КЗ на втори час не се връща близо до изходната.

За ИР може да се притеснявате след раждането, но никога не е късно да ограничите въглехидратите, особено бързите. Митовете и легендите, че бременните ядат за двама са само това - митове. Високият инсулин по време на бременност, води до големи бебета и не е ясно колко се отразява на детето в бъдеще.

# 219
  • София
Ravi, звъннете в Доверие. Може да има запазени през регистратура за консултации. Обяснете, че сте на диета с онкотерапията и консултацията ви е важна.

# 220
На съфорумка мъжът ѝ беше с онкологично заболяване и се лекуваше в Германия. Имаше завишена КЗ. Според тях не било нужно нищо да прави за нея, само да следва основната тяхна терапия. Човекът оздравя напълно, сега не знам какво е положението с КЗ, но основният проблем беше решен.

# 221
  • София
Диета с минимум въглехидрати помага при всички случаи.  Лекарствата да са за основното заболяване. Лично мнение.

# 222
  • Бургас
Моя приятелка имаше гестационен диабет, въпреки че много внимаваше какмо яде. Бебето наистина беше много голямо и дебеличко и първите месеци вървеше над нормите. Постепенно се оформи и се издължи. И сега е една финна госпожица. Важното е детето да не яде боклуци. Или поне да не се прекалява.

# 223
  • Г. О.
Здравейте. Личният лекар твърди, че всичко  е в норма, нямало място за притеснение. Какво мислите при тези резултати на глюкозата на гладно и инсулин? Дали е нужно обременяване с глюкоза? Жена на 40 г. с нормално тегло. Часът за преглед при ендокринолог е след месец.

# 224
Висока е тази глюкоза ако не е инцидентна, инсулинът на гладно и той не е идеален... Обаче дано се включи някой по повод щитовидните че т3 и т4 май биваше по-високи да са. Запомнила съм смътно че оптималното там е в гония край на референтните, но не помня подробности.
А по какъв повод са изследвани, има ли някакви симптоми и оплаквания? Най-често теглото или проблемно забременяване стават причина да се изследват, тук явно не и наднормено тегло причината.

Общи условия

Активация на акаунт