Инсулинова резистентност - тема 2

• 22 380
  • 768
  •   1
Отговори
# 225
  • Г. О.
Натка, благодаря за отговора. Имах профилактични изследвания преди месец, включващи пълна кръвна картина, както и ТСХ - само този хормон беше включен. На изследването тогава ми излезе стойност 4,5 при горна граница 4. Реших сега, месец по& късно са си пусна всички хормони, плюс глюкоза и инсулин, понеже за глюкозата си знам от две-три години, че е 5.50-5.60 и си я следя. Лекарят ми упорито твърди, че е в норма и нищо ми няма, но се притеснявам, още повече, че виждам, че върви нагоре - вече е 5,84. Имам час при ендокринолог, тъй като при профилактичните изследвания като ми излезе ТСХ 4,5 се стреснах - никога не си бях изследвала щитовидната жлеза, понеже нямах някакви оплаквания.  Ще чета за хранене при инсулинова резистентност и диабет, да добия представа как мога и дали мога да оправя положението.
За щитовидната жлеза дали има подходяща тема, в която да се включа и да поискам мнение и съвет?

# 226
Здравейте,да се допитам и аз до вас за съвет.След измерване на кръвна захар в някакъв период от време  6.2 и  6.3 на мъжа ми, решихме да пуснем и останалите показатели. Инсулин 37,кръвна захар  5.3 и гликиран 6.7.Решаваме да пробва с диета-основно месо,яйца,зеленчуци,кисели краставички(не знам туршиите забранени ли са).В началото ядеше някакъв пълнозърнест хляб,и него  спря,без сладко.Прегрешенията може би са алкохол от време на време.Сега 3 месеца по-късно е отслабнал с 10кг,но кръвна захар  6.3,инсулин 33,гликиран 6.4.Липидния профил и  двата пъти е топ,триглециридите са 1.46.Та въпроса ми е не са ли много малко паднали тези стойности за това време. Начина на хранене е ясно,че го продължава,но не знам дали ще успее само така или да търсим и ендокринолог,т.е без хапче няма да стане

# 227
Никакви прегрешения не трябва да има при тези диабетни стойности на захарта в началото.
Пие ли някакви лекарства за кръвно, диуретици? Бобови и варива яде ли, какви зеленчуци? Пакетирани храни някакви, консерви?
Очевидно има подобрение, макар и минимално. Отнема време, не сава от денс за утре за съжаление. 1 месец сигурно му е била само адаптацията + прегрешенията. Да си даде още 3м и да бъде стриктен и ако и тогава не е задоволително, нека пробва хапче. Лошото на хапчето освен страничните ефекти е и че дава една фалшива сигурност, че щом се пие, може да не се напъва човек толкова да е стирктен.

# 228
3 месеца не са много, а той добре се е подредил преди да вземе мерки...Отишъл е много близо дори до съвсем официалните критерии за диабет, което повечето тук бихме ти казали че 1-2 десети след запетайката не са разликата между болен и здрав човек.
Ще отнеме време със сигурност. А на гладно КЗ все така висока ли му стои? Не трябва да допуска да се вдига, тя във всеки един момент в който е над 7 вече е проблемна.
Ако приема някакви лекарства - примерно за високо кръвно налягане или знам ли, огледайте дали и те нямат такъв страничен ефект. Той ако взема нещо, така или иначе като свали още малко ще има нужда и да се преразгледа терапията му - дали друг препарат, дали друга доза.
Хубаво че е махнал хляба, за човек с ИР и пълнозърнестият не е ОК.
Киселите краставички по принцип не са туршия а са мариновани. Суровите туршии са с ферментация, не с мариноване, те са по-добре но и не вярвам киселите краставички да са му кусурът. Картофи и ориз не споменавате но по принцип и те са наред с тестото, предполагам че сте махнали и тях, както и плодове, мед, безалкохолни (дори и такива с подсладител). Алкохолът по възможност трябва съвсем да изчезне, при такива метаболитни проблеми черният дроб си има достатъчно други неща с които да се справя и често е и затлъстял.
Вижте го и какви дефицити има за попълване, обикновено Д и Б12 са за проверка, магнезий хич да не се чуди ами да почва да пие също ако не е.
И да се движи - не знам колко тежи и дали състоянието му позволява по-съществено движение но поне ходене, някакви леки упражнения, задължително да ги има редовно и на често през деня да шава там. Заседяването е огромен враг на инсулиновата чувствителност, това не може да се компенсира като 23 часа някой го мързи и 1 час е във фитнеса. Трябва да не се заседява за по много време наведнъж.

# 229
  • Burgas, Bulgaria
Момичета ,колко време след приема на Гл@кофаж, тоест започнало лечение, може да се очаква спад на инсулина?
Дъщеря ми е на 12г ,започна хапчетата преди месец, детски ендокринолог ги изписа  , инсулинът и беше последно 45,8 .
  3 кг е свалила, нооо положението е как да кажа... ми не е леко от към спазване на диета и ограничение . То е криене, крадене на храна.  Истерии, говорим ,обясняваме и ...нищо .

# 230
Без режим може и хич да не спадне, честно казано... или хайде да не е хич ама не много съществено. Особено при това което описваш, а не просто липса на подходящ режим.
Не е толкова малка, пращай я да чете или да гледа видеа по темата, не знам на български колко може да се намери във вид на видео но все ще има или там с автоматичните субтитри. Но да гледа, тя докато не осъзнае защо го прави, всичко е насила и ще се борите много.

# 231
Благодаря за отговорите момичета. Първият месец беше сякаш най-стриктен.Лекарства никакви не взима,иначе кг сега са 95.С движението е много трудно-цял ден на стол и вечер каране и взимане на деца от някакви активности,не знам изобщо кога да го вмъкне. Ще пробваме още 2-3 месеца и ако е все така явно без хапче няма да мине. Благодаря още веднъж,ще ви следя

# 232
Момичета ,колко време след приема на Гл@кофаж, тоест започнало лечение, може да се очаква спад на инсулина?
Дъщеря ми е на 12г ,започна хапчетата преди месец, детски ендокринолог ги изписа  , инсулинът и беше последно 45,8 .
  3 кг е свалила, нооо положението е как да кажа... ми не е леко от към спазване на диета и ограничение . То е криене, крадене на храна.  Истерии, говорим ,обясняваме и ...нищо .
Не знам колко килограма е но явно има за сваляне. Три килограма хич не са малко.
Иначе дете е, нормално е да му е трудно. Затова сме родителите да говорим, обясняваме и подкрепяме.
Преброй само в темата колко възрастни не се справят с храненето. Пък и за 12 годишно да е с наднормено тегло вина имат и родителите. Та ще се наложи да го изтърпиш за здравето на!детето.
Дайте препоръка за детски ендокринолог. Имам младеж на 15, слаб и доскоро активно спортуващ. С началото на учебната година стана доста мързелив някак. Пуснахме разни изследвания. Та витамин Д е адски ниско но КЗ се оказа леко завишено.

# 233
Така е, съпротива си има, дори отрицание при някои, а на 12 години сигурно и див пубертет я тресе вече, то остава и да не прави напук... Няма друга оправия освен да проумее какво става, как и защо. И то пак ще отнеме време.

# 234
  • Бургас
За наднорменото тегло на децата не винаги са виновни родителите. Някои деца по рождение си имат ендокринни проблеми. Те свалят много по трудно килограми отколкото дете, което няма такива заболявания и правят един и същ режим.

# 235
Мадам тиква, детето спортува ли? Ако не, пробвайте заедно плуване. Също така препоръчвам с две ръце фитнеса, но задължително с треньор. Обсъдете здравословното състояние с него и нека изготви режим на хранене и тренировки. Това са среди, в които хората се подкрепят и децата получават много добър пример, сферата ми на работа е такава и го виждам често.
Няколко деца пред очите ми свалиха по 20 и 30 кг, в началото вървяха много трудно нещата, с нежелание. В последствие се мотивираха и по-големите дори започнаха да си готвят сами. Говоря за деца от 11 до 16 години.

# 236
И има теории че някои от тия неща имат връзка и с гестационен диабет или прекалено много инсулин докато е бременна майката... та там не е само до много едри бебета, доста по-сложно е евентуално.
На подрастващи иначе много трудно да им контролираш какво ядат. Не са толкова малки вече, купуват си и сами боклуци, че и едни други се подучват за такива. Отделно и през пубертета има ли някой да не е все гладен? И търсят бързата енергия. Трудничко се влияе на тая възраст, те вече и не слушат толкова.
Имам племенник на 13 години. Като малък си имаше много здравословни навици, не харесваше особено сладко, дори на безалкохолни не налиташе. И зеленчуците сестра ми винаги режеше повече при готвене, че той обикаляше да си отмъкне от тях, в това число дори лук Grinning Сега не могат да излязат на глава с него, той налита на боклуците първо. У тях определено не са обичайна "храна" но приятелчетата му хрупат такива постоянно. А не върви и да го оставят без пари да е навън и да не може да си купи нищо. Яде си и здравословната храна, но ако зависи от него ще посегне към лесните и бързи неща в опаковка. Поне за енергийните напитки мисля че успяхме с общи усилия да го убедим че не е той глупав че не ги пие, а са глупави връстниците му че ги пият, че и там е страшно...
Виж за много малки деца е така ако се хранят зле, там вина имат възрастните защото детето яде каквото те му дадат.

# 237
  • Burgas, Bulgaria
Аз бях с гестационен диабет .
Това не е дете, което е лесно . И го пиша като майка на почти 18 годишен син .
А сега ,тоя пубертет, всеки ден ми казва ,че ме мрази 🤭 . Разбира се ,че се търпим ,че говорим ,цялата фамилия говори .
Да ,аз съм виновна да е дебела , не го отричам и за това и казах,че ще направя каквото зависи от мен ,но сега е тя наред.
Не ,не спортува ,защото не иска .
И не ,не можем да я накараме ,не става.
Дори сега е наказана - не и пука. Лежи и блее тавана .
Племенникът ми е на инсулин  от 3ти клас , брата на мъжа ми е на инсулин  от 3 години , майка ми е с тип 2 .
Аз след Ковид ме хванаха с 11 захар , уж тип 2 ме изкараха та изписаха  Метф@рмин  , но ЛЛ каза да не го пия и с движение и храна  да пробвам , та  държа около 6 захарта ,въпреки, че последно време всеки път случайно мерена е над.

Ние сме от Бургас, в Стара Загора  при Мария Георгиева  я водих - много съм доволна .

# 238
Милото дете, изобщо не му е лесно... За нас големите е трудно да си променим навиците, уж знаем кое, как и кога, та какво остава за детенце на 12г.

# 239
А личен пример давате ли или само дедето е на режим?

Общи условия

Активация на акаунт