Инсулинова резистентност - тема 2

• 22 386
  • 768
  •   2
Отговори
# 240
  • Бургас
Мадам тиква, при вас определено има фамилна обремененост. Т.е. предразположени сте към такива заболявания. Това прави нещата още по трудни. В нашата фамилия от страна на баща ми също има хора с диабет 1 и 2. И даже не са дебели. Не знам какво да те посъветвам, само ти пращам виртуална подкрепа. Аз също съм майка на тийнейджър и зная какво е да си пръска парите за боклуци. Няма как да го контролирам като е навън. Средата при децата е много важна. На моето приятелчетата са все някакви любители спортисти, та и той попива от тях, което е добре. Наистина за дедето е много важно да има някакъв тип ментор в тази насока. Възрастен човек, който да го напътства. Някой извън роднинската среда, че те нас не ни слушат вече. Това е много трудно, знам. А бащата на дедето ви как е като авторитет. Моя син все още слуша баща си, като му скръцне със зъби. Проблема при нас е, че и мъжа ми има лоши хранителни навици и познайте... има диабет. И двамата с мъжа ми работим на бюро. Нямаме много движение. Много е трудно.

# 241
Момичета ,колко време след приема на Гл@кофаж, тоест започнало лечение, може да се очаква спад на инсулина?
Дъщеря ми е на 12г ,започна хапчетата преди месец, детски ендокринолог ги изписа  , инсулинът и беше последно 45,8 .
  3 кг е свалила, нооо положението е как да кажа... ми не е леко от към спазване на диета и ограничение . То е криене, крадене на храна.  Истерии, говорим ,обясняваме и ...нищо .
А личен пример давате ли или само дедето е на режим?

Да бе , то ако е само до личният пример, малкият ще е шампион в хранене и спорт.
ММ тренира 5 дни в седмицата, такава му в професията. Аз тренирам 4 пъти. Или поне се старая да са толкова.
Младежа ако се завлече два пъти, направо си е чудо на чудесета. След активна спортна дейност, сега не знае какво да спортува. Ходи на какво ли не. Вече карта не купувам, че така миналата година се натресох на един план и 500 лева платих залУдо.
Понеже в училище е твърде дълго време, му правя неща които може да носи. Снощи направих протеинови мъфини с шоколад и боровинки. Подозирам, че така ще си останат у дома а той ще си купи енин студен чай и едно сникърче.

# 242
Говоря за храненето. Ако вие не се храните семейно по този начин, няма начин детето да започне да си променя поведението и навиците. По-вероятно е да го чувства като наказание, отколкото като опит да й помогнете.

# 243
Не знам изобщо може ли да се говори за наследственост и каква връзка правите между диабет тип 1 и тип 2 че ги имало и двата в семейството... То единственото им общо е че и двете ги наричат диабет и че КЗ става по-висока от приетото за нормално.
Къде е едното автоимунно, къде е другото метаболитен синдром основно от начин на живот...
Виж за тип 2 че ходи по цели семейства - ходи. Даже и без кръвна връзка между членовете. Ама не се предава наследствен или по полов път, ами им е сходно храненето и количеството движение, та в голяма част затова. По-често е да видиш повече членове на едно семейство с диабет тип 2, отколкото тип 1 дето и поначало е вече той по-редкият.
Преди време работих няколко години покрай фармацевти и са ми разказвали куриози, това ще е от преди десетилетия де, едната е била в аптека където са отпускали повечето инсулини в съответния град, та всичко живо там за инсулин. И каза че се е изумявала колко двойки съпруг и съпруга отиват и са диабетици и двамата - буквално са се шегували това да не се предава по полов път... Дамата сега е пенсионерка, та като е била много млада, не е било толкова масово нещо както сега и е правело и повече впечатление.
Но връзка между двата типа не мисля че има какво да се дискутира, те са на практика съвсем различни заболявания. Те не са и само тези 2 типа ама за по-кратко да кажем че са предимно те.
Тип 1 по принцип не са с наднормено тегло, даже напротив. Но те са много по-склонни да се пазят от вдигане на КЗ и да минават с минимум инжектиран инсулин заради това. А ние с ИР дето тип 2 е просто вече последната фаза на ИР - при нас инсулин да искаш, а от него си знаем че се дебелее. Макар че и тип 2 съм виждала слаби, не просто нормално телосложение ами направо хърбави. Те са рядкост де. И дори като вече хептен клекне панкреасът и се стигне до инжекции инсулин, там се инжектират много големи дози в сравнение с тип 1.

Дано девойката започне да се осъзнава и да променя по нещо, дори и да не е всичкото наведнъж но да започне.
Много е трудно наистина на тази възраст. Племенникът ми спортува и ходи по състезания, там са на категории и естествено всеки иска да е в по-ниската отколкото да се бие срещу по-едри от него. И пак не можем да му докажем че боклучките не го хранят. Върти очите с пълна с вафла уста, съответно след малко вече си е "развалил" обядя или вечерята. От което пък след не особено дълго вече е нервен и се опита и да ми крещи, голям шок беше че му отвърнах и аз рязко Grinning Но аз го виждам за малко и всеки път е по-фрапираща разликата, та съвсем нямам скрупули да му заявя че това не е начинът да се държи с нас и че ако ще ми се държи глупаво и детински, аз също ще го третирам като не много умен, пък нищо че ме настига на ръст. Ако е всеки ден, не искам да си представям как се излиза на глава.

# 244
  • Бургас
Разбира се, че двата типа нямат нищо общо, но и двата типа имат някаква наследствена обремененост. Хората не се раждат като чисто бял лист. Всеки си влачи наследството от предните поколения.
Баща ми беше от слабите диабетици (тип 2). Цял живот си ядеше, каквото си изкара от градинката на село. Боклуците в храната му се изразяваха в това ако някой го почерпи с бонбон по някакъв повод. Даже не е имал типичните за тип 2 симптоми. Диагностицираха го след изследване по друг повод.
Според мен при старите поколения (някой спомена за възрастните двойки) проблема не е бил в яденето, а в ПИЕНЕТО.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 21:16 от Irene Adler

# 245
Абе баш в яденето е. Старите поколения ядяха много хляб, картофи, всякакви тестени закуски и сладкиши. Кремове с нишесте, мляко с ориз, такива десерти се правеха.Баници, баклави, козунаци, ужас.

# 246
  • Burgas, Bulgaria
Моите диабетици всички бяха дебелички ,отслабнаха изведнъж и така се установи, че са за инсулин.  От тогава и сега са слаби хора ,доста слаби .
Майка стана дебела ,установиха проблема и горката от тогава все няма какво да яде ( образно казано ) . Тя е много изпълнителна . Като манекенка е от години , перфектни резултати ,но и много,много  лишения ,плюс страшно много  движение ( тя е с диабетна полиневропатия , с бастунче ,но е страхотна и е фурия )  .
Между другото, лекарската ме пита точно това - бяха ли дебели преди установяване на диабета .
Момичета не искам да разводнявам темата .
Благодаря на всички за коментарите .

# 247
Моята майка свали 20+ кг. Точно от яденето си беше.

# 248
Моята майка свали 20+ кг. Точно от яденето си беше.

Така е. Яко ядене на въглехидрати и манджи.

# 249
Да, ядене на всичко с много хляб, бял.

# 250
Може ли препоръка какво хапвате за освежаване на дъха - дъвки и бонбони има без захар, но всички са бъкани с въглехидрати…

# 251
Нищо. Обикновеното миене на зъби само.
Ако има пролем с дъха, често е с гърлото, не с устата.

# 252
Проверете зъбите за джобове. Също регулярно почистване на зъбен камък.

# 253
Бих добавила и почистване и на езика когато се мият зъбите, в случай че не го правите. Има едни стъргалки за езика, евтини са и се продават навсякъде. Поне не си струва да се взема скъпа де, това нещо все пак е хубаво да се сменя често, а и не вършат по-различна работа. Плюс конец или зъбен душ, за да е сигурно че между зъбите няма някъде останало нещо.
Но пак зависи и кой какво търси де - за някои е приемливо само ако дъхът е "свеж" - т.е. да мирише на всякакви такива дъвки и бонбони, спрейове и какво ли не. А за други е достатъчно просто да не се усеща неприятен дъх.

# 254
Проблем с дъха и зъбите нямам, грижа се за тях регулярно. Но така, за освежаване, не приемате ли нещо, когато не можете веднага да си измиете зъбите след хранене? Simple Smile
Нищо. Обикновеното миене на зъби само.
Ако има пролем с дъха, често е с гърлото, не с устата.

Общи условия

Активация на акаунт