Инсулинова резистентност - тема 2

• 22 414
  • 768
  •   1
Отговори
# 270
Предполагам, че магданоза се препоръчва заради високото съдържание на витамин К. Все пак е важно да се отбележи, че хората със склонност към образуване на тромби и тези, които са на разреждаща кръвта терапия, е добре да избягват консумацията на магданоз.

# 271
Здравейте! Моля за мнение по моя казус.

С ИР съм (лека), но на Глюкофаж от 1000 мг по едно хапче вечер. В момента не спазвам никакъв режим, в дупка съм, качвам килограми и не спортувам. Чудя се дали да спра лекарството, не ми помага по никакъв начин, дори като помощ, когато съм се опитвала да спазвам нещо. Дали да го спра изведнъж или първо да разредя през ден. За режима много не ми се коментира, наясно съм теоретично с всичко, но моментът е такъв. Ще бъда благодарна за мнение.

# 272
Ако не си на режим и ядеш всичко, без спорт, не виждам смисъл от хапче. Или правиш нещата правилно, или си караш по стария начин.

# 273
Благодаря ти, Дева. И аз съм на това мнение. Директно ли да ги спра или постепенно?

# 274
Аз не мога да разбера защо ИР и препаратите, които се приемат за нея, се дискутират почти изцяло като средства за отслабване. Всъщност най-важно е действието им спрямо инсулина и кръвната захар. Нали това е основната цел на лечението.
~Tony~, от къде разбрахте, че не ви действа? Колко Ви е кръвната захар и инсулина при прием на Глюкофаж? От колко време го приемате?

Аз не лих го спряла. Нищо, че нямате воля за режим. Все пак това лекарство си има своето действие. Без него - по-зле.

# 275
  • Варна
И аз се включвам към въпроса - ако смятате, че не действа заради качването на кг... как са кръвната захар и инсулина? Реално целта при ИР и това лекарство не е отслабване. Още повече да помогне за воля .. имам предвид, няма да спрете да изпитвате глад, само защото пиете глюкофаж.

# 276

С ИР съм (лека), но на Глюкофаж от 1000 мг по едно хапче вечер. В момента не спазвам никакъв режим, в дупка съм, качвам килограми и не спортувам. Чудя се дали да спра лекарството, не ми помага по никакъв начин, дори като помощ, когато съм се опитвала да спазвам нещо. Дали да го спра изведнъж или първо да разредя през ден. За режима много не ми се коментира, наясно съм теоретично с всичко, но моментът е такъв. Ще бъда благодарна за мнение.
И като спреш и хапчето, с безразборното хранене както си, смяташ ли че ще си по-добре? Тогава и кръвната захар ще ти е висока вероятно.
Не съм фен на медикаменти, когато може да се коригира предимно начинът на живот, но дори и на мен не би ми хрумнало да го спирам ей така. Каквото и да значи това "не ми помага".
И не съм съгласна и че метформинът някого е "излекувал". Поддържаща терапия - да, дори и с най-строгия режим минава време докато тялото се справи да влезе в норми, а междувременно излишната захар и инсулин нанасят поражения. По-добре да се спести това. Само от лекарство никой не се е "оправил", но и да се спира и малкото поддръжка към тялото при това изпитание на което го подлагаш... защо?
Гладът... той се "лекува" с храна. Е, не с тая дето е най-лесна за посягане.

# 277
Дами, прави сте всички. Проблемът е в това, че в момента буквално изтезавам тялото си. Надявах се хапчето да ми намали апетита, това е. А здравето ми няма как да е добро с този начин на живот. Ако оправя храненето дори няма да имам нужда от лекарства, последно инсулинът ми беше около 12, кръвната захар винаги около и малко над горната граница. Просто затъвам психически в момента и знам, че Глюкофажът ми е най-малкият проблем, но като най-лесно промяна се хванах за него.

# 278
На повечето хора не влияе на апетита. Освен ако си от "късметлиите" дето освен други странични ефекти имат и гадене от него... едва ли това търсиш.
Ако лошото хранене ти е вследствие на нестабилна кръвна захар и затова все да търсиш, това се оправя с храна, просто наблягане на протеини повече а не на сладко и други въглехидрати към които вероятно те тегли.
Ако е въпрос на емоционално хранене, вече е малко по-сложно и там не знам как да помогнем тук, но някаква подкрепа е хубаво да имаш. От околните, от някаква общност хора около теб или онлайн, нещо мъничко да започнеш и да постигнеш, за да започнеш да набираш инерция.
Между другото, инсулин 12 и нещо на гладно и КЗ на и над горна граница изобщо не са лек случай според мен.
Виж си и за дефицити - особено на Д и Б12, магнезий някакъв добавяй и без да се чудиш. На Д повечето сме в нужда, Б12 и метформинът го смъква, а тези двата също имат отношение и към менталното здраве. Не "лекуват", разбира се, но дефицитите им могат да задълбочат нещата ненужно.
Та, мисълта ми е, дори с малки неща ако можеш да започнеш, поне малко по-добре да се почувстваш. Че ти и от самата ИР вероятно нямаш много енергия че да ти се прави нещо.

# 279

Лекарството със сигурност ти помага, това че не отслабваш от него не значи че то не прави  организъм по-чувствителен към инсулин и че не спомага за намаляване на глюкозата в кръвта до някакво нормалното ниво.
Аз лично не бих го спряла без изследвания.

Глюкофажа не влияе на апетита. Отслабва се от страничните му ефекти, които изобщо не са приятни.
Ако искаш да намалиш апетита се консултирай със специалист за някои добавки.

# 280
От първия ден нямам странични ефекти от Глюкофаж, все едно пия витаминче. Иначе за всичко сте прави. Много благодаря за мненията, ще търся път на някъде...

# 281
  • Г. О.
Тези от вас, които си следят кръвната захар след хранене, съответно инсулина, понеже често питате как са след прием на дадена храна, какъв апарат ползвате? Аз тепърва чета и се информирам, затова ако може да ми обясните, ще съм благодарна.

# 282
Няма домашен апарат който да мери инсулин. За КЗ ако искаш да следиш - всеки глюкомер ще ти свърши работа, виж си на кой са ти най-изгодни тест лентите че те са си разход.

# 283
  • Варна
Глюкомер по избор, аз сега ползвам Аку чек... беше на най-добра промоция последно. Преди имах Bionime. Сензор на Декском съм слагала аз (постоянно следене на КЗ). Инсулин се мери само в лаборатория.

# 284
Аз твърдя, че от глюкофажа нямам никакъв апетит и се отслабва сериозно. Спирам го от раз, после пак го продължавам, всичко това под лекарски контрол.

Общи условия

Активация на акаунт