Инсулинова резистентност - тема 2

• 22 418
  • 768
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, аз пия Глюкофаж от 1 месец, 750мг вечер. Никакви странични ефекти нямам поне за сега. Отслабнах 7кг, незнам намаля ли апетита или не, не усещам да съм гладна по-рядко от него 😉. Но спазвам режим, режим силно казано, но не ям хляб, сладко никакво, плод никакъв, ям салати и млечни, яйца, месо много избирателно (мразя месотоо от дете), много риба ям, ама аз си я обичам.Спорт за сега не съм започнала, уж щях да се записвам на фитнес, ама още малко ще почака. Иначе 10000 крачки всеки ден, сутрин с кучето 5000 и другите през деня, то колко помага това незнам. Нямам да свалям килограми вече, ако така продължи свалянето за мен няма да е добре и ще посетя пак лекаря. Иначе КЗ след ядене вчера 7.2 Сутрин 5.6, не съм много наясно колко трябва да е обаче. Иначе добре се чувствам върша всеки ден по 100 неща, не съм изморена, не ми е отпаднало. Тоя Глюкофаж ми е изписан за 6 месеца.

# 286
Това взех аз преди месец по препоръка. Има включени много комплекти иглички и тест ленти. Доволна съм от покупката.

Тези от вас, които си следят кръвната захар след хранене, съответно инсулина, понеже често питате как са след прием на дадена храна, какъв апарат ползвате? Аз тепърва чета и се информирам, затова ако може да ми обясните, ще съм благодарна.

# 287
Искам да изясня коментара си по случая на Тони, че малко неточно съм се изразила.
Не разбирам защо хората с проблеми не положат поне минимални усилия, хайде да не е всичко наведнъж, но поне ограничения в определени храни и поне ходене, ако няма време за спорт. В такъв смисъл ми беше поста, че не може и не трябва да се разчита само на хапчето. И веднага давам пример. Леля ми беше с диабет, нямаше никаква дисциплина и желание да спазва ограничения, камо ли постоянство. Имаше много усложнения, остана си до последно с много кг+, почина от усложнения от диабета.
Майка ми, под мой контрол, но и с нейна воля и желание, свали 20+ кг и на възраст 10+ годините на които почина леля, си е жива и здрава, в много добро състояние.
Всеки да си направи изводите.
И двете са на хапчета, не на инсулин.

# 288
Искам да изясня коментара си по случая на Тони, че малко неточно съм се изразила.
Не разбирам защо хората с проблеми не положат поне минимални усилия, хайде да не е всичко наведнъж, но поне ограничения в определени храни и поне ходене, ако няма време за спорт. В такъв смисъл ми беше поста, че не може и не трябва да се разчита само на хапчето. И веднага давам пример. Леля ми беше с диабет, нямаше никаква дисциплина и желание да спазва ограничения, камо ли постоянство. Имаше много усложнения, остана си до последно с много кг+, почина от усложнения от диабета.
Майка ми, под мой контрол, но и с нейна воля и желание, свали 20+ кг и на възраст 10+ годините на които почина леля, си е жива и здрава, в много добро състояние.
Всеки да си направи изводите.
И двете са на хапчета, не на инсулин.

Не ги разбираш, но аз май ги разбирам. Преди повече от 20г. бащата на моя позната беше с тежък диабет на 70+ години. Ядял всичко и най-вече сладко без никакви ограничения! Един ден карайки съвсем бавно се блъснал в нещо с техния Фиат 125. Не е пострадал от катастрофата, но тя е дошла, защото е получил инсулт. Два дена по-късно си замина в болницата.
Мой съученик и съученичка също си заминаха през последните години от усложнен диабет. Имам и още един пак с диабет, който преди няколко години ми говореше, че се чувствал добре с кръвна захар 15! Опитах се безуспешно да му обясня, че това е катастрофа. Отговори ми, че е достигал и до 25! И че дали утре ще си заминем или по-нататък е все едно......Възможно е и останалите да са разсъждавали така и да не са искали да променят навиците си.

Последна редакция: чт, 21 ное 2024, 23:03 от vl

# 289
То е важно и как ще си заминем, не само кога...😉 Усложнен диабет си е агония с години в повечето случаи.😐

# 290
Не разбирам защо хората с проблеми не положат поне минимални усилия

Честно казано, и аз не се разбирам и си се чудя на акъла какво си причинявам. 😠 Иначе не съм се отказала и всеки ден се опитвам да се променя, понякога успявам, но напоследък изобщо не...

# 291
По мои наблюдения - и върху мен, и върху околните - много е важно да си задаваш малки, изпълними цели. Нагласа от рода на "всичко или нищо" е един от най-големите ти врагове и накрая човек остава с варианта "нищо", защото като си на такъв хал вариантът с "всичко" е близък до невъзможен да стане веднага или дори скоро.
Решаваш малка промяна и работиш само върху нея. Постигнеш ли я - позволи си да се радваш, колкото и да е малка. Прогрес е. Стабилизираш я да не ти тежи вече и намисляш друга, пак малка. Да, отначало е малко, но пак е в правилната посока, а това което ти трябва е инерция. Да видиш че постигаш нещо, да си повярваш че можеш вместо да си казваш че нищо не можеш. Може да ти звучи като дреболия, но е важно да стъпиш на нещо.
Другото което можеш да направиш е да почнеш да се информираш много подробно за ИР, отделяй колкото време имаш свободно - сега поне е пълно с информация. Книги, статии, видеа, подкастове - в какъвто вид ти е удобно на теб. Но все да виждаш и чуваш какво представлява, как се бори, как подхождат другите, какво постигат...
Едното не изключва другото де, въпросът е да намериш поне мъничко мотивация да почнеш с нещо малко.

# 292
Здравейте, преди време бях качила тези изследвания на мъж на 21 години.

Препоръчахте ми да си направи и щитовидни и витамини. Може ли коментар по тях

# 293
  • София
Не са лесни тези промени. Всеки трябва да си измине своя път към приемането им. Аз от половин година се опитвам да намаля въглехидратите, и още се боря с желанието за парче шоколад понякога.
Понеже контролният ми преглед се оказа далеч, реших да си взема глюкомер (под влияние на коментари от темата). Не ми харесват стойностите на КЗ час след хранене. Също виждам разлика в стойностите, когато хапвам картофи и тези, когато хапвам печени патладжани. Така че ще мисля за още промени - ще спра ориза, ще намаля картофите.

# 294
Шоколад не е проблем... Ама да е наистина шоколод, т.е. предимно какао. Масовите имат повече захар отколкото какао, ти основно захарта усещаш на вкус. Особено ако махнеш и като цяло сладкото от храненето си - питай тези дето са го направили отдавна, гадно сладък ми е стандартен шоколад. Аз не знам шоколад ли ям или баклава, то само захар в устата ми Grinning
Но от време на време по малко шоколад с много какао - поне 80 процента и ногоре, това на никого не е обърнало колата.
Не е нужно от всичко хубаво да се лишава човек, само от вредните неща.

# 295
За нищо на света не мога да ям млечен шоколад вече. А като си спомня, че по 300 г Линдт с лешници и стафиди съм изяждала... Ужас! Също и течен шоколад. Направо ми е отвратителен.
Ям редовно по малко шоколад, но само черен, да не си помислите, че съм отписала шоколада. Blush

# 296
Ууу, ти хардкор обаче, 300г нормално сладък шоколад не мисля че и преди бях способна да изям, но аз и нормален размер от стотина грама не съм налитала да ям по цял, де.
То не е само да пише че е тъмен шоколадът, при някои това означава че просто не е млечен, а иначе си е също толкова сладък и гаден. Имам си два любимеца - по 85% и 95% от Лидл, винаги имам вкъщи по някой, а реално ям доста рядко и то изям едно квадратче и приключвам (техните са големи, едно не е точно като за опитване).

# 297
Като заговорихте за шоколад, още ми стоят две квадратчена от вчера. Тъмен с лешници от малките квадратчета. Мислех да изям едно редче снощи, изядох половината и другата половина ми стои от тогава пред очите и нямам пориви да го доизям.

# 298
  • Бургас
Аз спрях шоколада и производните му като установих, че от него получавам киселини и рефлукс вечер. Спрях всякакви десертчета, спрях плодовете (не че преди съм яла много плодове). Спрях картофи и ориз. Спрях всякакви сокове и газирани. Кафе и чай ги пия чисти без нищо.
... и никакъв ефект за сега при мен откъм тегло и обиколка. Единствения ефект е, че вече не ми става толкова уморено и заспало след хранене и не ми треперят крайниците ако съм закъсняла с храненето. Скоро предстои да си правя изследвания, ще видим там как ще е.

# 299
300 г ненаведъж, и не като вафла, но в рамките на 8 часов работен ден, да. Срам!  Blush
Този от Лидл с лешници и аз го обичам. Даже в момента имам отворен такъв. По едно редче на ден. Simple Smile
И на Рошен 80% купувам, както и 85%, който натка спомена.

Общи условия

Активация на акаунт