Инсулинова резистентност - тема 2

  • 22 267
  • 768
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 32 043
И да има диабетик тип 1 с нормален  гликиран хемоглобин, не е ясно (в повечето случаи) дали това не е постигнато с редуване на хипохгликемии с периоди на висока КЗ...или пък просто с твърде много инжектиран инсулин (което пък също крие рискове).
Някои диабетици (тип 2) също се презастраховат удобно с яденето на някакво количество въглехидрати, особено ако са на инсулин и лекарства, които свалят КЗ доста.

# 646
  • Мнения: 3 073
Мда, и аз съм на годините, в които помня че му казваха старчески...
Те и за затлъстяването на черния дроб смятаха, че е само от алкохола, пък се оказва че и от фруктоза се получава.

# 647
  • Мнения: 374
Натка,запомних те вече с тая бира как я жалиш.Там ти е слабото място на теб Grinning Трябва да ти измислим някакъв заместител,че не е живот това Grinning
А диабет тип1 май всичко могат да си ядат само трябва да знаят какво и колко са яли,че да знаят каква доза инсулин да бият после...но не виждам връзка с ИР и дори диабет тип2 ...освен името...
Не е точно така. Тези двете не се неутрализират едно друго, че да няма значение. Да не говорим колко е трудно, дори с автоматичните помпи да се дозира инсулина. Малко са тип 1 с нормален гликиран.

Иначе си права, тип 1 и тип 2 нямат нищо общо, освен липса на контрол на нивата на КЗ. Крайно време е да се смени името на едното.

ИР не е заболяване, а реакция на организма към системно приемане на глюкоза в излишни количества, така че сравнението му с диабет тип 2 също не трябва да се прави.
Изобщо не е естествен процес на стареенето ИР, а естествен процес на редовна злоупотреба с глюкоза.
Едното не изключва другото. написала съм , че ИР е и естествен процес на стареенето. не е толкова просто за обяснение - не яжте захар и няма да имате инсулинова резистентност. Аз винаги съм се храниля нисковъглехидратно, много преди да дойде модата с този тип хранене, но и аз съм с висок инсулин. Яденето и на много калории води до инсулинова ресистентност и генетичната предразположеност и още други сложни механизми.

# 648
  • Мнения: 3 073
Ами не е вярно дори че е И естествен процес на стареенето. Стареенето е придружаващ фактор, но не причина.

# 649
  • Мнения: 32 043
Като видя дете с диабет тип 2, ми става толкова мъчно.🙁
Безсънието, високият кортизол, стресът и ред други неща (или комбинация от тях) също водят до ИР...Прекаляването с въглехидрати обаче е доста бърз път към ИР.

# 650
  • Мнения: 24 729
Долче, това второто съм го виждала отблизо, за съжаление. Едно непрестанно ядене... а човекът беше на 90 и няколко единици бавен инсулин на ден, инжектиран наведнъж, плюс там метформин, май Янувия още имаше и не знам какво още. И още две шепи хапчета, разбира се, защото сещай се дали имаше нещо да му работи като хората на тоя хал. И понеже през целия ден има разпределени някакви хапове да взема, все си намира извинение да подхапва нещо, ще му падне КЗ иначе. Той за цялото ни познанство веднъж видя 5,5 и щеше да се пречука по стълбите точно тогава че направил хипогликемия...

Не е само от яденето на захар ИР, разбира се. Но си е много свързано с начина на живот, това не може да се отрече. Та, поне което зависи от нас, бива да го правим или съответно избягваме.
На "опашката" за четене ми е една книга със заглавие "Dark Calories" която пък разглежда вредата от месово използваните мазнини за готвене, всякакъв вид seed oils, включително и ИР споменаха като част от последиците. От това което гледах из интервюта изглежда много обещаващо, ще я видим като дойде ред и до нея.

# 651
  • София
  • Мнения: 4 560
Ако може малко помощ.
Начално ниво на захарта на гладно - в норма. Високи нива на КЗ на 60 /12+/ и 120-тата минути /7,9/. Инсулин в норми и трите пъти. Гликиран хемоглобин в норми /има домашно измерване 3,4 КЗ/. Това ИР ли е?

# 652
  • Мнения: 3 073
Amarilis@, нямам никаква представа колко НВ си се хранила. Със сигурност не достатъчно щом си се докарала до висок инсулин + вероятно и други фактори като хроничен стрес от различно естество. Стресът влияе на кортизола, който пък влияе на други неща и така по веригата.

Raya, какво значи на гладно в норма? Не повече от 5 е желателно.
Колко точно е гликирания? Това в "норма"не е достатъчно инфо.
Други симптоми и придружаващи проблеми/заболявания? Само по едни цифри, без анамнеза няма как да се отговори коректно.

# 653
  • Мнения: 24 729
Ако може малко помощ.
Начално ниво на захарта на гладно - в норма. Високи нива на КЗ на 60 /12+/ и 120-тата минути /7,9/. Инсулин в норми и трите пъти. Гликиран хемоглобин в норми /има домашно измерване 3,4 КЗ/. Това ИР ли е?
Според мен дай числата, а не само че са в норма, че какви норми сме виждали...

# 654
  • София
  • Мнения: 4 560
Давам:

# 655
  • Мнения: 24 729
Е тия стойности са безобразни, лекарят не ги ли е гледал след изследването че да си говорим как били "в норми"?
Макар че пак са във въздуха защото много неща могат да повлияят - от това как се храни човек и особено в дните преди изследването, до бременност или процедури по асистирано забременяване, някои медикаменти и какво ли не. Такъв гликиран ме кара да си мисля или за такова нещо, или за много редовни хипогликемии евентуално, че средното да излезе толкова, знам ли.
Но ако няма някакви други фактори, хич не са добре нещата. И откъм инсулин, не само откъм КЗ дето скача стряскащо и тя.

# 656
  • Мнения: 3 073
Същото мнение като natka ужасна захар на гладно и още по-ужасен инсулин. Нищо че са е в референтните и двете.
За този гликиран, мога да кажа, че вероятно има чести епизоди на хипогликемии.
Озверяването от глад е симптом на хипогликемия, доспиване след хранене, е симптом на висок/рязко покачващ се инсулин.

# 657
  • Мнения: 32 043
Е, безобразни са тези стойности, а уж са в норма...Инсулинът на гладно трябва поне да е едноцифрено число...Според мен този гликиран хемоглобин е възможно да е резултат и от по-висока КЗ след хранене в комбинация с хипогликемични нива на КЗ.
П.п. С Nevеrmoresleep сме писали по едно време.🙂

# 658
  • София
  • Мнения: 4 560
Редовни хипогликемии ми изглежда вероятно. Но не озверявам от глад. Обикновено не съм гладна. Ако усещането за студ е симптом за ниски КЗ, то тогава - да. Няколко пъти ужасно ми се доспива след ядене. До болка в клепачите, ако държа отворени очите.
Не съм стигнала до лекаря. Наскоро установих след едно такова заспиване, че КЗ е 10 около час и половина след яденето и започнах да се следя с домашен глюкомер.

# 659
  • Мнения: 3 073
Иди на лекар, но и започни да четеш. Здравето ти е само в твои ръце и основно твоя отговорност.
Имаш проблем. Лекар ще ти постави диагнозата, от там нататък, разчитай основно на себе си, ако искаш да имаш резултати, освен ако не попаднеш на читав лекар, но шансовете не са особено големи.

Общи условия

Активация на акаунт