Инсулинова резистентност - тема 2

• 21 883
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
Може би си се хранила правилно и тялото ти е започнало да създава нормални количества инсулин.И след като си минала на нездравословни храни,на тялото му трябва време да започне да създава отново огромни количества инсулин след като с нормално количество не успява да се справи с въглехидратите...поне до тоя извод стигнах аз като се има в предвид,че съм от 2 месеца в темата...другата предимно.Иначе и за черния хляб у ким е добре,бобови също,но реално не е така.Само храни с нисък гликемичен индекс държат инсулина и захарта в норми.

# 631
Ти не си диабетик, а имаш ИР. Не е същото, ако и диабетът да е по-късен стадий ако ИР не се държи под контрол. Тук предимно сме си поставили за цел да не стигаме то там... и съответно не ни звучи добре да ядем варено жито.
Дева, право в емоциите ме удряш с тая бира, така да обичам... Grinning Е, алкохолик не съм, естествено. Ама това най-много оплаквам от ограниченията Grinning

The Invisible, чети. Поне на днешно време има много информация. Изобщо не е само до КЗ или до бързи въглехидрати.

# 632
Темата е за ИР, която е стъпка към диабет2, затова не мисля, че някой визира диабет1.
Но, ако имаш предвид извадката от нета, да.

# 633
Натка,запомних те вече с тая бира как я жалиш.Там ти е слабото място на теб Grinning Трябва да ти измислим някакъв заместител,че не е живот това Grinning
А диабет тип1 май всичко могат да си ядат само трябва да знаят какво и колко са яли,че да знаят каква доза инсулин да бият после...но не виждам връзка с ИР и дори диабет тип2 ...освен името...

# 634
връзката е, че след диабет тип 2 се стига до 1, поне така четох

аз  все си мисля, че отключих ИР след нисковъглехидратна диета преди няколко години. може би след това като почнах да ям пак въглехидрати, организма не може да се справи с въглехидратите
така си мисля, може и да не е така

# 635
  • Sofia
Извинявай,  но това от Д2 към Д1 е чутовна глупост.

# 636
Полезна информация,ще се поровя още да се до информирам.Че до сега мислех,че се раждаш само с него,а не се отключва.
Най-вероятно си имала някакъв проблем и преди това,че едва ли от режим би се загубила чувствителността към въглехидратите.Ама това е моята логика само,може и да греша...нямам научни факти за подкрепа Grinning

# 637
връзката е, че след диабет тип 2 се стига до 1, поне така четох

аз  все си мисля, че отключих ИР след нисковъглехидратна диета преди няколко години. може би след това като почнах да ям пак въглехидрати, организма не може да се справи с въглехидратите
така си мисля, може и да не е така
И за двете не си права...
Тип1 е автоимунен, там проблемът е само и единствено неработещият панкреас (поне по отношение на диабета, автоимунните рядко са само един проблем). При тип 2 и да спре да ти работи панкреасът след време, това не е тип 1. И инсулиновата резистентност не изчезва ей така и тя, метаболитният синдром с всичките му проявления и последици си е част от картинката.
Единстеното общо между различните типове диабет е КЗ извън нормите за здрав човек, всимко друго е различно.
"Отключването" е като и при други автоимунни, не е от раждането и тип 1, но обикновено това става в ранна възраст. Автоимунен който започва в зряла възраст е с друго име и има разлика и там.

# 638
Извинявай,  но това от Д2 към Д1 е чутовна глупост.
възможно е, но какви ли не неща прочетох
а обратима ли е ИР, или до живот спазваш режим

Борислава, ами 50 години нямах, та затова реших, че съм я отключила

# 639
Няма кратки отговори, съжалявам. Седни наистина и прегледай другата тема - говоря за първата публикация че останалото няма настигане, там се пише много. Но чети, дай си време, на теб ти е важно да проумееш какво се случва в тялото ти и защо. Това ако смяташ да правиш нещо по въпроса, разбира се.

# 640
И аз ги нямам,а пък на диета през живота си не съм била,та не е от това.Жените си натоварваме телата много повече от мъжете,с бременност,раждане,кърмене...отделно и хормоните ни правят каквото си искат,та от всичко можеш да го отключиш.Точно с това,което мислиш,че си го отключила го лекувам,та както каза Натка информирай се още и ще откриеш истината и ще стигнеш до това,което е най-добре за теб и да държиш нещата под контрол,че да не се стига до диабет.
Хубаво е да се спазва режим,защото организъма ти се е наситил на въглехидрати,я брашно,я захар,та дори и плодовете...не е болка за умиране да се лишиш от тях,казва ти го човек,който преживяваше до преди месец на вафли и шоколади.

# 641
Познавам диабетици с тип 1, "отключили" заболяването на 30+ години, и диагнозата им си е точно диабет 1, а не друг вид диабет. Автоимунно си е.
Тhe Invisible, а защо набеждаваш нвх режима за ИР, а не консумираните след нвх режима въглехидрати?🙂 ИР се развива с години, т.е. вероятно е "процесът" да е започнал още преди нвх режима, даже може да е било и години преди това (не знам колко време си била на нвх режим и какво точно е включвало това). За разлика от ИР, която се развива с години/десетилетия, "привикването" към повече въглехидрати след нвх режим се случва доста по-бързо.
Кой какви ограничения ще спазва за себе си е личен избор. Важното е изборът да е и формиран и съобразен с личните нужди.

# 642
Инсулиновата резистентност е и естествен процес на стареенето.
Ето една интересна статия от проф.Коев още от 1997 г
https://endo-bg.com/wp-content/uploads/2016/04/Endo-2-1997.pdf

# 643
Натка,запомних те вече с тая бира как я жалиш.Там ти е слабото място на теб Grinning Трябва да ти измислим някакъв заместител,че не е живот това Grinning
А диабет тип1 май всичко могат да си ядат само трябва да знаят какво и колко са яли,че да знаят каква доза инсулин да бият после...но не виждам връзка с ИР и дори диабет тип2 ...освен името...
Не е точно така. Тези двете не се неутрализират едно друго, че да няма значение. Да не говорим колко е трудно, дори с автоматичните помпи да се дозира инсулина. Малко са тип 1 с нормален гликиран.

Иначе си права, тип 1 и тип 2 нямат нищо общо, освен липса на контрол на нивата на КЗ. Крайно време е да се смени името на едното.

ИР не е заболяване, а реакция на организма към системно приемане на глюкоза в излишни количества, така че сравнението му с диабет тип 2 също не трябва да се прави.
Изобщо не е естествен процес на стареенето ИР, а естествен процес на редовна злоупотреба с глюкоза.

# 644
Какъв ти нормален гликиран, ти виждала ли си нормите за КЗ и за гликиран които се водят че е добре контролиран диабет? Като видиш допуск до 7 понеже е диабетик... И не, не говоря за след храна.
И хем с тип 1 обикновено са по-дисциплинираните пациенти, те обикновено са така от деца и имат някакви изградени навици, видели са и нагледно какво е ако се хранят както дойде.
Това само да знаят колко инсулин да си набият, нали се сещате че е същото както при нас с ИР - тялото ни бълва инсулин, колкото е нужно че да свали захарта. Кое му е различното? На нас високият инсулин ни вреди, на диабетик тип 1 също би вредил, просто рядко някой ще е с висок там, гледат да го избягват това и да минат с минимално количество.
С ИР и с тип 2 съм виждала много повече волности, някакси по-лесно се лъжат хората че това може, онова може, е какво толкова... Тип 2 до преди няколко години масово го наричаха старчески, та там пък успокоението беше - Ами то на тия години вече, нормално е. И така. А всъщност вече се знаят и случаи на малки деца с тип 2 и със затлъстял черен дроб. Толкова за това че бил старчески.

Общи условия

Активация на акаунт