Инсулинова резистентност - тема 2

• 22 352
  • 768
  •   1
Отговори
# 165
А при мен обратното цялата ми ЩЗ е в кисти (възли) но хормоните ся ок.

# 166
И аз съм с кисти, но хормоните ми са ОК.

# 167
  • Велико Търново
Здравейте, момичета, имам нужда от съвет за резултати. Ендокриноложката ми ме изпрати на обременяване с глюкоза и разни други изследвания. Не ме изненадват резултатите, имам среща с нея на 18.11. отново за обсъждане,та исках да се допитам преди това до вас. Тези резултати ми се струват ужасяващи.
Инсулин на 0 минута ми е 22,00 при граници 2.60 - 24.90., на 120 минута след обременяване ми е стряскащо висок - 116,10 при граници 2.60 - 24.90. 
Глюкоза на 60 минута е 10,6, на 120 минута е 6,9 - отново ми се струват недобре хич.
Липидният профил изглежда отличен, креатинина също, но много нисък вит. Д имам, ще пия добавки при всички случаи, то се е видяло. Та ще се радвам да изкажете мнение с вашия опит.
Докторката само като ме видя и каза - 100% имаш метаболитен синдром, обясни ми, че това е другото наименование на хиперинсулинемия, което пък е друго наименование на инсулинова резистентност. Та сега изследванията мисля го затвърдиха.

# 168
Същия подход препоръчвам аз - режим за 3 месеца и проверка как се движат нещата на гладно. Също как се чувстваш и какви резултати имаш.
Ако си доволна от прогреса, продължаваш, ако няма промяна, което е невъзможно, ако спазваш сравнително стриктен режим или промяната не е достатъчно удовлетворяваща, тогава може да помислиш за хапче което да подбутне нещата. Защото съм сигурна, че ще ти изпише лекарства и ще каже да намалиш захарта и толкова.
Има някои редки просветления от време на време сред лекарите, но е рядко.

# 169
Здравейте, момичета, имам нужда от съвет за резултати. Ендокриноложката ми ме изпрати на обременяване с глюкоза и разни други изследвания. Не ме изненадват резултатите, имам среща с нея на 18.11. отново за обсъждане,та исках да се допитам преди това до вас. Тези резултати ми се струват ужасяващи.
Инсулин на 0 минута ми е 22,00 при граници 2.60 - 24.90., на 120 минута след обременяване ми е стряскащо висок - 116,10 при граници 2.60 - 24.90. 
Глюкоза на 60 минута е 10,6, на 120 минута е 6,9 - отново ми се струват недобре хич.
Липидният профил изглежда отличен, креатинина също, но много нисък вит. Д имам, ще пия добавки при всички случаи, то се е видяло. Та ще се радвам да изкажете мнение с вашия опит.
Докторката само като ме видя и каза - 100% имаш метаболитен синдром, обясни ми, че това е другото наименование на хиперинсулинемия, което пък е друго наименование на инсулинова резистентност. Та сега изследванията мисля го затвърдиха.
Ами изглежда че е била права лекарката и резултатите го потвърждават.
Съвет не знам какъв точно се търси - със сигурност ти предстоят промени в начина на живот, вероятно ще те сложи и на метформин поне за някакво време. Не виждам на гладно колко е глюкозата и не знам и гликиран хемоглобин дали сте изследвали, нито колко е "отличен" липидният профил... поне на мен ми е трудно да повярвам че човек с над 20 инсулин на гладно ще има чудесни триглицериди, най-малкото.
Основното са промените в начина на живот, лекарствата могат да послужат като патерица отначало, особено ако има СПКЯ и/или висока глюкоза, но те не могат да излекуват ИР.

# 170
  • Велико Търново
Същия подход препоръчвам аз - режим за 3 месеца и проверка как се движат нещата на гладно. Също как се чувстваш и какви резултати имаш.
Ако си доволна от прогреса, продължаваш, ако няма промяна, което е невъзможно, ако спазваш сравнително стриктен режим или промяната не е достатъчно удовлетворяваща, тогава може да помислиш за хапче което да подбутне нещата. Защото съм сигурна, че ще ти изпише лекарства и ще каже да намалиш захарта и толкова.
Има някои редки просветления от време на време сред лекарите, но е рядко.
Благодаря! И на мен ми се ще да опитам да помогна на тялото с режим и спорт без хапчета като за начало.

Относно мнението на Natka -
Съвет искам от момичетата в темата относно резултатите ми - такъв съвет искам от вас като по-опитни. Гликирания хемоглобин ми е 5,8 % от максимум 6,3%, глюкозата ми на гладно е 6,0, при все че и по-късно вечерях преди изследването, което си е моя вина.
Липиден профил за сведение - Холестерол - HDL: 1.01, Холестерол - LDL: 3,37 и Триглицериди 0,97.
Месо не ям, от дете не обичам, хляб само пълнозърнест и то филийка на закуска препечена, на обяд и на вечеря не ям хляб, сладко избягвам, защото ме запича, имам хипофункция на щитовидната, а някъде преди време бях чела, че тя върви ръка за ръка с ИР.

# 171
Ако си склонна на сериозни промени, не сме никак малко които сме си вкарали показателите в норма и без медикаменти. Не е невъзможно. Не става бързо обаче, нито пък ще останеш здрава ако се върнеш после към предишния си начин на живот - съвсем очаквано де, все пак вероятно той те е разболял.
На днешно време поне има страшно много информация свързана с ИР, така че нещата до голяма степен са в твои ръце.

# 172
  • Велико Търново
Ако си склонна на сериозни промени, не сме никак малко които сме си вкарали показателите в норма и без медикаменти. Не е невъзможно. Не става бързо обаче, нито пък ще останеш здрава ако се върнеш после към предишния си начин на живот - съвсем очаквано де, все пак вероятно той те е разболял.
На днешно време поне има страшно много информация свързана с ИР, така че нещата до голяма степен са в твои ръце.
Natka, благодаря ти! Консултирах се и с диетолог наскоро още преди да си направя изследванията, изготвила ми е режим, в който е изключено всичко сладко, разрешен е само хляб Вита по 1 филийка и то само 2-3 пъти в седмицата, картофите са изцяло изключени, само сладък 1 път в седмицата, ориз Басмати 1 път в седмицата и 1 е разрешено веднъж-дваж на седмица 1 порция пълнозърнести спагети. Най-големият въпрос ми е с какво да замествам месото - склонна съм на сьомга, тофу, ако има вегетарианци с ИР тук, ще се радвам да чуя и тях.

# 173
  • Sofia
Тези, които сте в ремисия, можете ли да си позволите по някой плод (ако да, какво количеството и колко често), без да скачат инсулина и килата?

# 174
Ох, сложно ще ти е щом си вегетарианка... да не говоря в другата тема за ИР колко много бивши вегетарианки има, при които връзката между това и сдобиването с ИР е доста ясна...  Със сигурност не е невъзможно, а и щом си вегетарианка а не веганка поне яйца ще можеш да ядеш, пак не е малко. Ще трябва доста да наблягаш на тях.
Много не ме кефи тоя режим както го описваш - то 3 пъти такова, 1 път онакова, незнамсикакво... и реално всеки божи ден имаш нещо което е въглехидратно. С тоя инсулин над 20 и колкото ти скача КЗ не ми звучи никак добре. Че и при липса на достатъчно качествен протеин, растителните неща с протеин си вървят в комплект с въглехидрати и те, та и там добавяш. А тази диетоложка не се ли е съобразила с това при изготвяне на режима, че търсиш ти да решиш с какво да заместваш месото?

# 175
  • Велико Търново
Ох, сложно ще ти е щом си вегетарианка... да не говоря в другата тема за ИР колко много бивши вегетарианки има, при които връзката между това и сдобиването с ИР е доста ясна...  Със сигурност не е невъзможно, а и щом си вегетарианка а не веганка поне яйца ще можеш да ядеш, пак не е малко. Ще трябва доста да наблягаш на тях.
Много не ме кефи тоя режим както го описваш - то 3 пъти такова, 1 път онакова, незнамсикакво... и реално всеки божи ден имаш нещо което е въглехидратно. С тоя инсулин над 20 и колкото ти скача КЗ не ми звучи никак добре. Че и при липса на достатъчно качествен протеин, растителните неща с протеин си вървят в комплект с въглехидрати и те, та и там добавяш. А тази диетоложка не се ли е съобразила с това при изготвяне на режима, че търсиш ти да решиш с какво да заместваш месото?
За яйцата нямам проблеми, аз не съм пълна баш вегетарианка на 100 %, веднъж примерно на месец-два ми се дояжда пилешко, изяждам си една-две пържоли и съм до там, после няколко месеца не ме търси пак за месо. От дете съм си такава. Режимът е наистина малко странен, може би и друг диетолог ще потърся, то там беше платен режим с книга и бяхме обща сборна група, ако искаш специален режим без месо, още доста се плаща, та пропуснах.

# 176
Т.е. взели са ти пари за режим който дори не е съобразен с това че си вегетарианка? Знаят как да правят бизнес явно...

# 177
  • Велико Търново
Т.е. взели са ти пари за режим който дори не е съобразен с това че си вегетарианка? Знаят как да правят бизнес явно...
Да, да, много ясно, аз като невежа още в темата с ИР и се гмурнах там при тази диетоложка, избързах, но какво да се прави. Пито-платено. Ще обсъдя режима и с ендото като се видим следващата седмица.

# 178
  • София
Hinari, в първия пост от темата има връзка към темата за инсулинова резистентност и отслабване с хранене.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1688401
Посети другата тема, изчети първите информативни постове и нямаш нужда от платен режим.
Отделно има тема за НВ рецепти  https://www.bg-mamma.com/?topic=675266.

Още на гладно имаш висока захар и инсулин. Трябва да забравиш за хляб, спагети и ориз, пък били те и пълнозърнести.

# 179
  • Бургас
Аз бях със почти същите резултати, когато ми го откриха миналата година. Сега не зная какви са, скоро ще си пусна изследвания. Проблема ми е, че и аз не съм много по месото. Ям, но по-малко от другите, наблягам на яйцата. Имам и някои хранителни непоносимости, та съвсем става срожна работата. Имам едни 20 кила отгоре и сега се мъча само с режим. Бях започнала да пия Глюкофаж, но нещо не ми повесе. Та така, продържаваме напред.

Общи условия

Активация на акаунт