Инсулинова резистентност - тема 2

• 21 873
  • 768
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Ще ида. Направих си изследването в петък. Като търся “висока кръвна захар и инсулин в норма” не ми излиза нищо конкретно в Гугъла. Затова питам тук. Не знам за какво точно да чета.

# 661
Чети за инсулинова резистентност и какво се предприема при такава. Основното е промяна в начина на хранене на първо място и живот. Докторът ще ти предпише лекарства, но имаш реален шанс с добри перспективи да се справиш и без лекарства. Понякога, някои хора имат нужда от хапче за патерица, но само с хапче няма да стане докато само с хранене се постигат много бързи и добри резултати.

# 662
Само да ти се чете, има много какво. Независимо дали предпочиташ книга, дали статии, дали медицински публикации, дали видеа или подкастове. Има. Само популярните сайтове дето са с общи приказки и статии тип ЕЖК по-добре ги избягвай.

# 663
  • София
Благодаря ви на всички. Ще чета за ИР и ще ида тия дни на лекар, да видим какво ще каже.

# 664
  • София
Диабетиците, които са на инсулин трябва да приемат въглехидрати, та препоръчано за диабетици трябва да бъде уточнено.

Защо?

# 665
Защото не се вкарва грам мисъл, само се повтарят научени фрази.
Те обикновените хора не са виновни, виновните са други - основно тия в бели престилки, защото и те грам мисъл не влгат.

# 666
На днешно време може по-точно да се дозира инсулинът, в миналото е било къде по-лесно да се докараш до хипогликемия с външния инсулин. Повечето са и на комбинация от 2 вида инсулин - един бавен и един бързо действащ, което също помага за по-добър контрол с минимума. Фалове никога не са изключени, разбира се, но далеч не са толкова чести.
В една от групите за фастове в които съм, има със сигурност поне една дама с тип 1, с монитор и с инсулинова помпа е, но се храни нисковъглехидратно, фастове също прави, кара основно на бавния инсулин. Интересна ми е да я чета като видя че е публикувала нещо. Много активна, тя всъщност май е била фитнес инструктор и си продължава да си  поддържа страхотна форма, мисля че 50 и няколко годишна.

# 667
Диабетиците, които са на инсулин трябва да приемат въглехидрати, та препоръчано за диабетици трябва да бъде уточнено.

Защо?
Най-общо, да не направят хипогликемия.

# 668
Хипогликемия ще получат, ако си сложат прекалено голямо количество инсулин.
Много тип 1 се възползват от НВ хранене вече и изобщо не трябва да приемат ВХ, само трябва да си коригират дозите на инсулин.

# 669
Хипогликемия ще получат, ако си сложат прекалено голямо количество инсулин.
Много тип 1 се възползват от НВ хранене вече и изобщо не трябва да приемат ВХ, само трябва да си коригират дозите на инсулин.
Има хора на възраст, които освен диабет 1 имат и придружаващи заболявания, като лека, но достатъчна деменция например, затова на тези хора са определили вид, количество, час на поставяне на инсулина.
Нещата са доста индувидуални, ако нещо работи при едни, не работи при други, затова обобщаването в тази сфера не е добро решение.

# 670
Говориш за малка част от диабетиците тип 1, на възраст и с деменция, а генерализираш аргументите за всички с тип 1, че трябвало...

# 671
Майка ми е с Диабет тип 2, но е на инсулин, ако яде ниско въглехидратно и спада КЗ, но и се видга кръвното налягане, ако се движи много кръвната захар също спада и изпада в хипогликемии, трудно се постига баланс само с ядене на кюфтета и пържоли.

# 672
  • 🌊
Raya, отделно HOMA индекса ти е 5.1, което показва силна ИР. От друга страна с правилното хранене и тренировки нещата могат да се подобрят. Моя от 3.68 падна на 1.4 за няколко месеца.

# 673
Raya, стойностите на инсулина ти са потресаващи! Този ендокринолог е за бой! Ти като не знаеш и не ти е работа да знаеш всичко, той защо те лъже?! На гладно оптимално трябва да е около 5-6. Твоят е 21, ужасно, ужасно много!

# 674
Тя не е стигнала още до лекар с тия стойности, просто ги е видяля само тя и е видяла и референтните на лабораторията... а според тях излизат в норма. Никакво обяснение нямам кога и как смятат да оправят референтните точно за тия неща, много хора страдат от това.

Общи условия

Активация на акаунт