Инсулинова резистентност - тема 2

  • 21 881
  • 768
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 716
Здравейте.
Утре ще павя ОГТТ, но не разбрах само на гладно ли,или и на жадно е първата проба. Благодаря ви.

# 616
  • 🌊
  • Мнения: 1 192
Здравейте.
Утре ще павя ОГТТ, но не разбрах само на гладно ли,или и на жадно е първата проба. Благодаря ви.
Всички са на гладно, без кафе или вода и след първата веднага се приема глюкозата. Мен ме накараха да пия вода, защото беше мъка с вените.

# 617
  • Мнения: 716
Да,и аз съм така с вените,и даже като я намерят,ако не съм пила вода,кръвта трудно върви.
Та, се чудя,дали да пия вода,или няма да е коректна първата проба.

# 618
  • Sofia
  • Мнения: 7 896
В лабораториите ми казват да пия вода преди изследването,  но не съм убедена че не влияе на резултата. Най-добре пийте повече вода предната вечер, за да не е сгъстена като лепило  кръвта.

# 619
  • Мнения: 61 510
Вода може. Не прекалено, но не и да умираш от жажда.

# 620
  • Мнения: 4 489
Сега прочетох за резистентното нишесте, че въглехидратните храни трябва да се охладят . Но преди консумирането им топлят ли се отново, или просто се ядат студени?

# 621
  • Мнения: 24 531
Няма значение май, поне от това което съм срещала казват че един път променено не се връща в нормално състояние дори и да притоплиш после.
Нещо не съм убедена че чак нищо не остава за усвояване и така, та за себе си не разчитам кой знае колко на този трик а повече на избягване напълно.

# 622
  • Мнения: 4 489
аз взех да меря 2ч след различни храни, но май не е само от храната
на коледа ядох сарми с булгур-5.4 след 2 часа
днес ядох булгур със зеленчуци-7.8
след тестени ми е най-зле
след пица 11.1
след питка 11.9
след баклава обаче 7.8
странна работа

# 623
  • Мнения: 24 531
Не е странна, при ИР може и кръвната захар да е без отклонения от нормите с години, но няма как да измериш през това време инсулинът ти какви висини стига за целта... Там всякакви комбинации са възможни.
Баклава и тесто нямаш работа да ядеш с ИР дори и "с научна цел", съжалявам.

# 624
  • Мнения: 4 489
Не е странна, при ИР може и кръвната захар да е без отклонения от нормите с години, но няма как да измериш през това време инсулинът ти какви висини стига за целта... Там всякакви комбинации са възможни.
Баклава и тесто нямаш работа да ядеш с ИР дори и "с научна цел", съжалявам.
знам го това, много рядко си позволявам такива неща
но булгур нали е ок да се приема, не знам защо пак ми е висока захарта
аз не пия хапчета, реших с диета да пробвам, но явно няма да стане само така
то като се знае, че като имаш ИР няма за какво да се натоварваш с глюкоза, резултатът е ясен
има ли как да се проверят запасите на инсулин в организма?

# 625
  • Мнения: 24 531
Не знам за какви запаси говориш, както и не знам откъде ти е информацията че е ок да ядеш булгур който си е просто сварено жито.
Стават си нещата и само с режим, защо да не стават? Той и метформинът ако мислиш че нещо излекува...
Струва ми се че още се луташ кое как работи, споменаваш че диагнозата ти е от скоро. Ако искаш виж другата тема за ИР която е в диетичния подфорум, там има страшно много информация събрана в първата публикация и ще ти е полезно много. Дай си време да седнеш и да се информираш добре, защото няма хапче което да замени нужните промени в начина на живот.

# 626
  • Мнения: 61 510
След като не може тесто, странно защо мислиш, че може булгур? Все въглехидрати, няма значение дали са преработени или в по-суров вид.

# 627
  • Мнения: 4 489
из нета чета, уж , че е пълнозърнест
Булгурът съдържа въглехидрати и е пълнозърнест, но въпреки това е подходяща храна за диабетици. Той е богат на протеини, много фибри и е добър източник на здравословни хранителни вещества.Поради високото си съдържание на фибри, булгурът се смила по-дълго, поради което нивата на кръвната захар остават стабилни.

за запасите-нали като се произвежда много инсулин, в един момент се изчерпват запасите му и се минава в другия тип диабет

храня се с меса, зеленчуци, варива, яйца , от време на време булгур и нещо непозволено
благодаря, ще попрочета още

# 628
  • Мнения: 61 510
из нета чета, уж , че е пълнозърнест
Булгурът съдържа въглехидрати и е пълнозърнест, но въпреки това е подходяща храна за диабетици. Той е богат на протеини, много фибри и е добър източник на здравословни хранителни вещества.Поради високото си съдържание на фибри, булгурът се смила по-дълго, поради което нивата на кръвната захар остават стабилни.

храня се с меса, зеленчуци, варива, яйца , от време на време булгур и нещо непозволено
благодаря, ще попрочета още

Тован е пълен оксиморон. Все едно да напиша, че бирата е алкохол, но е подходяща за алкохолици, защото по-бавно се напиваш.

# 629
  • Мнения: 18 918
аз взех да меря 2ч след различни храни, но май не е само от храната
на коледа ядох сарми с булгур-5.4 след 2 часа
днес ядох булгур със зеленчуци-7.8
след тестени ми е най-зле
след пица 11.1
след питка 11.9
след баклава обаче 7.8
странна работа
Пиковете са след първия час, на втория кръвната захар върви надолу, дори се връща в нормални стойности.
За жалост какво става с инсулина не се знае, само се предполага.

Пълнозърнестия хляб има бързи /захари/ и бавни въглехидрати /фибри и нишесте/. Със сигурност след първия час КЗ се вдига.
Търсиш бавни въглехидрати - такива са в зеленчуците.
Диабетиците, които са на инсулин трябва да приемат въглехидрати, та препоръчано за диабетици трябва да бъде уточнено.

Общи условия

Активация на акаунт