Ястия в тава

  • 6 886
  • 66
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 44 486
Интересни, стават ли чушките със сурова плънка? Може би без ориз?

# 31
  • Мнения: 24 576
Как розмарин на тиква 🙄 никога няма да ми хрумне такава комбинация.
Розмарин и салвия чудесно си пасват с тиквата в соления ястия.
За салвия не се бях сещала, обаче ще пробвам със сигурност, благодаря за идеята Simple Smile
Невена, прекрасни рецепти.
Но идеята е за бързи, лесни и вкусни ястия, които слагаме само в тавата и вадим готови.
Без никаква предварителна подготовка, тип приготвяне на плънка за сърми, завиване на сърмите и прочие.
За сармите любимото ми е съвсем юнашката - ориз не ти трябва нито готвене на плънка изобщо, завиваш парче месо, ивица сланина или бекон, може парче праз, може гъбки... и стига толкова врътня - загъваш как да е че нали няма какво да се разпилее толкова пък и е по-големичък пакет, мяташ във фурната и чакаш, виното го наливаш малко преди да стане готово даже Grinning Време не смея да ти дам по-точно че зависи все пак и с какво месце решиш да го направиш. Става и с пилешко, и със свинско, а сигурно и с друго но с това съм пробвала.
Ако ти се занимава може да сгъстиш течността от тавата с малко брашно или нишесте ама това са подробности по избор - мръвката и виното нали вече са там Grinning

# 32
  • София
  • Мнения: 44 486
Подсети ме колко обичах да взема свинска плешка, смляна на място и с нея става почти всичко - мусака, чушки, сарми, лазаня....

# 33
  • Мнения: 12 193
За чушките все пак имам някаква предварителна подготовка. За чушките с месо - в тиган запържвам лука, добавям ориза и горе долу половината от водата, необходима за готвене на ориза, т. е. На чаша ориз - около чаша или малко повече вода. Оставям на съвсем слаб огън ориза да дръпне водата, махам тигана от огъня и добавям каймата, омесвам много хубаво с ръка. Пълня чушките. В тавата слагам обилно количество нарязани домати, които размесвам с олио, сол, малко захар, 1 лъжица брашно и малко чубрица или риган. Върху доматите подреждам чушките. Обикновено водата, която се съдържа в доматите е достатъчна, за да се сготви ориза, става и хубав доматен сос към чушките. Пека около час на 180 - 200 градуса. Чушките също придобиват хубав загар и аромат.

# 34
  • In transit
  • Мнения: 14 198
Ето няколко много лесни и вкусни рецепти, снимките са линкове.


Пълнени чушки с яйца и сирене в доматен сос


Печени чушки с яйца и сирене по търновски


Тиква с моцарела на фурна


Запеканка с наденица, картофи и чушки, тази ми е много любима и често я приготвям.


Пиле Марбея

# 35
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 4 100
Интересни, стават ли чушките със сурова плънка? Може би без ориз?

За сурово пълнене - с яйца и сирене са ми любими, ама е по-лятна манджа.

Иначе като се хранех като човек, а не като прасенце, както е в момента, съм си правила пълнени чушки с карфиол, вместо с ориз. И с много още моркови и какъвто още зарзават имаш бухаш вътре. Но са си 2 съда пак - в един тиган да запържа лук + всички зеленчуци + кайма. И после пълня. И пека в товата.

Ама може и да стане без предварително пържене... Всичко сурово и на ситно и пълниш и печеш повечко...

Днес смотах едно свинско от бут с грах и картофи. Чудно стана и много като количество Hug

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 07:15 от CvEtEmOe

# 36
  • Мнения: 453
И аз много обичам лесни рецепти за фурна. Лесни и любими са ми:

Спанак с ориз. Слагам изчистен спанак във фурната с олио и сол, като омекне добавям ориз за бързо готвене с малко гореща вода. Накрая само заливка от яйца и кисело мляко. Ако съм прекалила с водата или спанака е пуснал повече сок в последствие добавям малко брашно. Подправки на вкус в ориза.

Правя всякакви комбинации с картофи- с бекон, наденички, дори кубчета шунка или сирена.Запеканките с картофи са сравнително бързо, ако картофите са нарязани на не големи шайби.

Всякакво месо в стъклена тава с капак. Гарнитури отделно-салати, ориз, добавени накрая зеленчуци.

Харесвам и месо на малки парчета или бутчета с картофи в пликове. Но гледам да не правя често, все си мисля, че няма как пликовете да не са вредни.

# 37
  • Мнения: 12 193
Суфле от тиквички: настъргвам на едро ренде и изцежда добре 3-4 средни тиквички. Добавям натрошено сирене, копър и горе долу по 1 яйце и 1 с. лъжица брашно или галета за всяка тиквичка. Изсипвам в намазана тавичка, слагам парчета масло отгоре и пека около час. Накрая поръсвам с настърган кашкавал и запичам. Понякога смесвам кашкавала с малко галета за по-хрупкава коричка. От опит - по-вкусно е, когато суфлето изстине.

# 38
  • София
  • Мнения: 2 051
Как розмарин на тиква 🙄 никога няма да ми хрумне такава комбинация.
Става уникално, както на тиква така на сладък картоф, морков или цвекло. Комбинацията е жестока, но силна. Не е по всеки вкус. За мен комбинацията леко сладко и розмарин е много добра. Още повече свежия розмарин внася допълнителни ползи за ястието.

# 39
  • София
  • Мнения: 18 278
Интересни, стават ли чушките със сурова плънка? Може би без ориз?
 
Да, стават. Майка ми така ги правеше - размесва ориз, кайма, подправки, пълни чушките и в намаслена тава с много вода. Първо под фолио, после го махаше да се запекат. Но плънката ставаше като готвени кюфтета.
Всякакви огретени, тип картофи +  каквото има в  хладилника".
Деконструирани сърми прави ММ след Бъдни вечер. Купуваме по 4 - 3 постни зелеви и лозови, колкото да има на масата. На другия ден ги нарязва в 2 отделни тавички с кайма или ситно нарязано месо и ги запича. те
Останали от внуците недоядени макарони или  спагети - със сирена и лидълска течна сметана.

# 40
  • Paris, France
  • Мнения: 17 455
Сетих се за печени и белени червени чушки в буркан, които се оцеждат, пълнят със смес от яйца, натрошено сирене, копър и/или магданоз, нареждат в намазнена тавичка и пекат на 200° около 20 минути. 2 яйца отиват и около 200г или 260г бяло, саламурено сирене. Като студентка ги правех на комби режим - минимална микровълнова, вентилатор 200° и горен и долен реотан. Ставаха за 10 мин.

Днес направих йеменските печени зеленчуци, за които писах. Само добавих бамя. Отделно говеждо в експрес тенджерата и ориз за сервиране. Добре се получи, ама мнооооооого работа. Ето ги преди и след изтичане. Не ги снимах в соса. Сега имам съдомиялна и половина за миене, ха ха.



# 41
  • София
  • Мнения: 2 051
Аз се сетих за още една рецепта, която майка ми нарича "Бърза палачинка".  Много е яка ако ви мързи да подмятате сто стандартни и да седите на тигана. Супер елементарно приготвяне:
4 бр. яйца, 1 ч.ч прясно/безлактозно или ядково мляко, 1 ч.ч брашно, 3 с.л олио/разтопено масло, 1 ч.л кафява или кристална захар, 1/4 ч.л сол и 1 пакетче ванилия. Всичко това се разбърква на хомогенна смес и се изсипва върху намаслена кухненска хартия в тавата. Пече се на предварително загрята фурна 200 градуса около 20 мин.
После се маже с каквото има, навива се на руло и се сервира. Много ми е любима.

# 42
  • Мнения: 24 576
О да, това последното си е баш бързи-смели-сръчни и става вкусно.
Смятай че става с всякаква бройка яйца - от 1 по-големичко до 3-4 - колкото имаш ти се слагат Grinning И млякото - ако нямаш прясно и с разредено кисело пак става. Голямата тава на фурната, поне 2-3 лъжици мазнина и загряваш фурната заедно с тавата вътре и с мазнината, дори и с хартия да е.
То си е вариация на йоркширски пудинг но не гониш да бухне толкова понеже го искаш плоско да го навиваш и затова и не е голям дерт яйцата колко са, не чакаш да престоява, абе за който закусва или има закусващи вкъщи е супер.

# 43
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 145
Най-любими са ми свинските ребра на фурна.
1.Свинските ребра са нарязани-овкусявам с олио,сол,малко черен пипер.Заливам с 1ч.ч.вода и 1 бира,слагам фолио и оставям да се пекат  2часа и 40 минути на 180 градуса.
2.Цяло парче свински ребра-овкусявам със сол,олио,червен,черен пипер.Слагам в тавата,наоколо нарязани на едро картофи,овкусени по същия начин,върху картофите слагам нарязани колелца червена чушка и вътре в тях по малко замразена царевица.Наливам 1 чаша вода и 1 бира ,слагам фолио.Пека 2 часа,после махам фолиото и оставям да се запече отгоре.

3.Кисело зеле със свинско.
4.Мусака-българска или гръцка.
Гръцката отнема повече време.
5.Пилешки бутчета с картофи и гъби.
6.Гювеч -готвя го в гърне със свинско или телешко месо.
Зеленчуци-картофи,моркови,лук,гъби,тиквички,грах и подправки.
Слагам го в студена фурна на 180 градуса.
7.Гъби пълнени със синьо сирене.
8.Пилешки рулца
9.Пилешки пържоли
10.Пилешко филе -в йенски съд.С гъби,топено сирене,черен пипер....
11.Баница -вита,наложена,висяща....
С яйца и сирене,със спанак и сирене...Мързелива баница.
12.Пиле с ориз и гъби
13.Пълнени чушки с яйца и сирене
14.Риба с доматен сос
15.Печена скумрия във фолио.
16.Сьомга на фурна
17.Печен свински джолан
18.Агнешка дроб сарма
19.Пилешки дробчета с ориз и гъби
20 Броколи със сметана и сирена



# 44
  • Мнения: 10 846
Невена, прекрасни рецепти.
Но идеята е за бързи, лесни и вкусни ястия, които слагаме само в тавата и вадим готови.
Без никаква предварителна подготовка, тип приготвяне на плънка за сърми, завиване на сърмите и прочие.
Марокански рецепти за тажин (гювеч). Режеш продуктите, овкусяваш и на бавен огън после. Ако имаш точните подправки се получава добре, макар и не сготвено в традиционен тажин.

Общи условия

Активация на акаунт